Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vártnál kisebb osztalékot fizet a MOL

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 4.   09:32

A japán jegybankban végül nem kellet csalódniuk a befektetőknek. A BoJ mintegy 530 milliárd dollár értékben fog japán államkötvényeket venni, s elkötelezett, hogy előbb vagy utóbb elérjék a 2 százalékos inflációs célt. Ez alapjaiban változtathatja meg a belső keresleti szokásokat, amelyek deflációs környezethez szoktak, így általában a pénz elköltése helyett inkább...

A japán jegybankban végül nem kellet csalódniuk a befektetőknek. A BoJ mintegy 530 milliárd dollár értékben fog japán államkötvényeket venni, s elkötelezett, hogy előbb vagy utóbb elérjék a 2 százalékos inflációs célt. Ez alapjaiban változtathatja meg a belső keresleti szokásokat, amelyek deflációs környezethez szoktak, így általában a pénz elköltése helyett inkább megtakarítanak a lakosok még nulla kamat mellett is. Ennek remélhetőleg vége lesz. Ennek oly nagyon megörültek a japán befektetők, hogy mínusz 1 százalék körüli csökkenésből 2 százalék körüli emelkedésbe húzták a nap végére az indexet, pedig komoly az aggodalom Észak-Korea miatt. A félsziget északi országa atomtámadással fenyegetőzik, amely Japánt is érinthetné. Mindenestre egyre súlyosabbá kezd válni a katonai konfliktus, amely a tőzsdékre is rányomta a bélyegét tegnap. A DAX várhatóan emelkedik, ma és újra megtámadja a 20 napos mozgóátlagot valamivel 7.900 pont fölött, de nem biztos, hogy le tudja küzdeni. A BUX esetében viszont pesszimistábbak vagyunk, s azt gondoljuk, hogy a napot enyhe csökkenéssel zárhatja az index. 2013. április 04.
Piaci áttekintés
- A negatív oldalon zártak a tengerentúli börzék
- Olaj, arany
- A forint és a dollár is gyengült tegnap
- A japán jegybank újabb monetáris lazítást jelentett be
- Vártnál kevesebb osztalékot fizet a MOL
- Mérsékelt csökkenésre számítunk a mai nap
Nemzetközi hírek
USA
- A rossz híreknek köszönhetően eséssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli indexek (Dow -0,76%, Nasdaq -1,10%, S&P500 -1,03%).
- Tegnap megszólalt az egyik Fed elnök is, John Williams a san francisco-i Fed vezetője szerint akár már nyáron visszavehet a jegybank a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programból, mert a munkaerőpiac határozott javulást mutat. Arról is beszélt, hogy az év második felében akár be is lehet szüntetni az eszközvásárlási programot.
- A tegnapi foglalkoztatottsági adat viszont alulmúlta a várakozásokat, az ADP jelentése szerint márciusban a várt 197 ezer helyett 158 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az USA-ban. A februári adatot viszont 198 ezerről 237 ezerre módosították.
- Az ISM szolgáltatói index értéke a várt 56 pontról 54,4 pontra csökkent márciusban, miközben az elemzők 55,5 pontot vártak.
- Mérsékelt, 0,5%-os emelkedéssel zártak az Apple részvényei, a legújabb hír a cég háza tájáról, hogy már a következő negyedévben elindulhat az új iPhone gyártása, a Wall Street Journal értesülései szerint.
- A tengerentúlról a szokásos heti munkanélküliségi kérelmeket publikálják 14:30-kor.
Európa
- A nyugat-európai börzéken is rossz hangulat uralkodott, vaskos mínuszban zárták a kereskedést az indexek (FTSE100 -1,09%, DAX -0,87%, CAC40 -1,32%)
- Tegnap elutasította portugál parlament a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. A megszorító intézkedések miatt a baloldal nyújtotta be az indítványt, amit a kormányon lévő parlamenti koalíció elutasított.
- Megszületett a megállapodás Ciprus és a trojka között a 10 milliárd dolláros mentőcsomaggal kapcsolatban. A GDP 5%-át elérő kiigazítás mellé a GDP további 2%-át elérő intézkedés jön. A társasági adót 10%-ról 12,5%-ra emelik, a kamatadót pedig 15%-ról 30%-ra. 2018-ig pedig a GDP 4,5%-át elérő intézkedésekre lesz szükség a 4%-os többlet eléréséhez.
- Ma délután az EKB és a BoE ismerteti kamatdöntő ülésének eredményeit. Az eurozónából szolgáltatói beszerzési menedzser indexet publikálnak 10 órakor. 2013. április 04.
Olaj, arany
- Az arany ma reggel már csak 1.551 dolláron forgott, tehát tovább folytatódott a lefelé menet a nemesfém piacán. A kőolaj ára szintén csökkent 94,51 dollárra hordónként, mivel 2,7 millió hordóval nőttek az amerikai készletek, ami 1990 óta a legmagasabb érték.
Devizák
- A forint tegnap napon belül erősödött, de miután megérintette a 300-as szintet irányt váltott a kurzus, a 302 forintos nyitó szint fölé emelkedett és 302,7 forintnál zárta a kereskedést. A reggeli órákban stabilan nyitott az árfolyam, a tegnapi záró értéke körül mozog az EUR/HUF devizapár, és amennyiben a fordulat megerősítést nyer, akkor a következő napokban ismét gyengülhet a forint.
- Az EUR/USD kurzusa napok óta egy szűk sávban oldalaz. Tegnap 1,281-ről 1,285-ig emelkedett az árfolyam, majd a reggeli kereskedésben 1,283-ig csökkent. Egy süllyedő trendben mozog az árfolyam, és jelenleg egy pihenő szakasz látható, aminek végével ismét lefelé veheti az irányt a devizapár, tehát nagyobb a valószínűsége a dollár további gyengülésének.
Távol-Kelet
- Az ázsiai piacokon vegyes hangulat uralkodik, a japán piac folytatta az erős hegymenetet, Kína pedig enyhe mínuszba fordult (Nikkei 2,1%, Hang Seng -0,14%, Shanghai -0,12%).
- A japán jegybank ma véget érő ülésén a várakozásoknak megfelelően további monetáris lazítást jelentett be. Az új elnök Haruhiko Kuroda vezetésével most ülésezett először a jegybank, az eszközvásárlási program éves keretösszegét 50.000 milliárd jennel 530 milliárd dollárral növelték. A bejelentés után nagyot gyengült a jen a dollárral szemben, 93-ról 95-ig menetelt az árfolyam.
Határidős piacok
- Pozitív tartományban tartózkodnak a határidős tőzsdeindexek.
Vállalati hírek
- Az OTP publikálta a 26-i közgyűléséhez kapcsolódóan az IFRS konszolidált és egyedi beszámolóját, amely megfelelt az előzetes adatoknak, hiszen már a negyedéves riport is auditált adatokat tartalmazott. A javasolt osztalék 120 Ft részvényenként, amely a várakozásoknak megfelelő, s ha a sajátrészvényeket is figyelembe vesszük, akkor 121.8 forint kerülhet kifizetésre.
- A MOL ma közölte az április 25-I közgyűlés dokumentumait. A társaság nettó eredménye 2 milliárd forinttal magasabb lett, mint az előzetes (152 milliárd forint) köszönhetően a kisebb végleges adókulcsnak. A cég 46 milliárd forintot szán osztalék kifizetésre, ami számításunk szerint 460 forintot jelent részvényenként. Ez némileg magasabb, mint tavaly (454 forint), de kisebb mint a piaci várakozás (592 forint/részvény), ami rossz hír a részvényre. A közgyűlés várhatóan újraválasztja Hernádi Zsoltot, a társaság elnökét. 2013. április 04.
Gazdasági hírek
- Matolcsi elnök úr ma megszólal 11 órakor. Tudomásunk szerint különböző gazdaságélénkítő lépéseket jelenthet be, de egyelőre további részleteket nem lehet tudni. Így kíváncsian figyeljük a 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatót. 2013. április 04.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben