Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

WEBINÁRIUM

Háborús kilátások - Mi vár a piacra és befektetéseinkre?

WEBINÁRIUM
WEBINÁRIUM2022. március 8.   16:49

Az orosz-ukrán konfliktus elemzése és várható következményei. Nézze meg webináriumunkat és ismerje meg szakértőink véleményét a háború lehetséges kimeneteleiről és piacokra gyakorolt hatásairól.

Tematika

  • Milyen kilátásai vannak az orosz-ukrán konfliktusnak, mit eredményezhet ez az katonai invázió politikai és gazdasági szempontból?
  • Meddig tarthatnak a szigorú szankciók Oroszország ellen?
  • Milyen szektorok és földrajzi régiók nyerhetnek ebből a konfliktusból, miként fektessünk be ezek alapján az előttünk álló időszakban?

Előadók:

  • Dr. Rácz András, a poszt-szovjet térség kül- és biztonságpolitikai szakértője
  • Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. senior üzletkötője
  • Kincse Áron, az Erste Befektetési Zrt. senior üzletkötője
  • Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj-és gázipari elemzője

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Orosz gáz nélkül mire számíthat a magyar gazdaság, milyen inflációt eredményezhet?
Pletser Tamás írt a témáról egy részletes cikket. A lényeg, hogy rövidtávon nagyon megviselné az európai és a magyar gazdaságot az orosz gáz hiánya, de 10 éves távon Európa leválhat Oroszországról, aminek nő a valószínűsége most.

A háború sújtotta nemzetközi környezetben mennyire vannak biztonságban betétjeink (most nem a 100.000 euro szerinti biztosítotti háttére gondolok, hanem akár a Sberbank ügyében történtekre; mennyire lehetünk mi befektetők biztonságban; mennyire érvényesül a dominóhatás)? Nagyon bízom az ERSTE-ben, de mennyire marad biztos lábakon ismert nemzetközi környezetben?
Teljes biztonság nincs, de ennek a bekövetkeztének esélye gyakorlatilag nulla. Egy belső értékkel rendelkező pénzt egy jegybank fedezetlenül teremthet. Tehát az Ön betétje forintban mindig megmarad, legfeljebb elinflálódik.

Az állam, mint résztulajdonos mennyire teheti rá a kezét megtakarításainkra?
Az előző kérdésből adódóan ennek nem sok értelme van az állam részéről, legfeljebb a devizabetétek esetében.

Mennyire tanácsos most a részvénypiacon kockáztatni - főleg a mind jobban elszabaduló inflációt látva? Ne fektessek be? Vonjak ki? Szüneteltessek? Tekintsem "jó" befektetési időszaknak?
Pont olyan részvényeket keressünk most, amelyek védettek az inflációval szemben, pl. mert az inflációval tudnak árat emelni a profitábilitás megtartása mellett.

Mi a kézenfekvő befektetés most, ha nem a részvények? Prémium Magyar Állampapír? Inflációkövető Magyar Állampapír?
Pletser Tamás kollégánk inkább az infláció követő kötvényekben hisz ebben az időszakban.

Inflációkövetés a befektetések kamatainál - milyen mértékben lesz bevallott a kamatjuttatásoknál a valós infláció?
Az érzékelt infláció egyénenként eltérő, mint a hivatalos. Az inflációkövető kötvény a hivatalos KSH inflációt követi és erre fizet prémiumot.

Transoceanben tartom portfólióm 100 %-át. Mennyire jó ötlet ráülni és még tovább tartani, mivel tengeri olaj és földgáz kutatásával foglalkozik a cég?
A tengeri termelés megújulása várható, a Transocean a szektor vezető vállalata.

A háború milyen hatással lesz a technológiai részvényekre?
A katonai konfliktus okozta bizonytalanság miatt estek a hosszú kötvényhozamok a fejlett piacokon. Ez kedvező a technológiai részvényekre. Ezen kívül fundamentálisan is ők sokkal kevésbé érintettek a konfliktus hatásaiban.

Egy totális gazdasági háború Oroszországgal szemben vezethet-e ahhoz, hogy az egész EU belesodródik ebbe a fegyveres konfliktusba harcoló félként?
Bármilyen gazdasági szankciók is kerülnek kivetésre mindkét oldal irányából az nagyon-nagy valószínűséggel nem vezet katonai konfliktussá, hiszen ez egyik félnek sem érdeke.

Európa - és Magyarország - gázellátása jelenleg erősen függ az Oroszországból érkező importtól. Ha az orosz gáz importja a szankciók miatt ellehetetlenül, akkor jelentős drágulás nélkül kiválthatja-e azt más forrásból beszerzett gáz?
Az Erstemarket.hu-n erről is van egy érdekes cikk Pletser Tamástól. A lényeg, hogy rövidtávon nagyon megviselné az európai és a magyar gazdaságot az orosz gáz hiánya, de 10 éves távon Európa leválhat Oroszországról, aminek nő a valószínűsége most.

Magyarországon van lakásom befektetési céllal. Érdemes a lakást megtartani, vagy inkább célszerűbb eladni?
Több ok, ami miatt nem javaslja szakértőnk most az ingatlan befektetési célú vásárlását. 1) A piac 7-8 éve töretlenül emelkedik, a reáljövedelmekhez képest drága lett a lakóingatlan. 2) A kamatok nagyon magasra emelkedtek és nem látszik, hogy ez rövidtávon csökkenne. 3) A 2023-as év kilátásai nem kedvezőek, Magyarország recesszióban vagy aközeli állapotban lesz.

A kérdésem az energia helyzetével kapcsolatos, mert szerintem a válság jelentős mértékben innen indult. Ennek kapcsán tudni szeretném, milyenek a zöld energia gazdaságossági mutatói? Atomerőművek költségei hol állnak a rangsorban, ha nem építjük meg Paks2-t van-e esély más típusú atomerőművet vásárolni?
A zöldenergia hatékonysági mutatói (pl. EROI, energy return on energy invested) elmaradnak a fossziliséktól, viszont az utóbbiak használata egyre fokozódó környezeti ártalommal jár, ráadásul növeli az energiafüggőséget. Emiatt szerinterm a fejlett világ ebbe az irányba, illetve nukleáris irányba fog mozdulni. A nukleáris iparban egyébként komoly fejlesztések vannak, mint a tórium alapú erőművek, moduláris egységek (Terrapower, Rolls-Royce stb.), illetve komoly áttörések vannak a fúziós energia területén is. Lehet, hogy 10 év várakozással Magyarország is lényegesen fejlettebb technológiát kaphat, mint a Rosneft által kínált nyomottv ízes megoldás.

Az energiahordozók és az energia ára feltételezhetően nagyon magasra fog emelkedni. Ezzel kapcsolatban az volna a kérdésem, hogy mindez hogy érintheti a zöld befektetéseket?
Azt gondolom, hogy a magas fosszilis és nyersanyag árak miatt a zöldenergia költsége nőni fog, ami lassítja a növekedést, de nem állítja meg.

Mekkora veszteségre lehet számítani abban az esetben ha az OTP elvesztené a teljes orosz és ukrán kitettségét? Mit jelentene ez az árfolyamban és ez mire lenne még hatással a magyar piacon?
A teljes ukrán és orosz operáció nagyjából 3000 Forintot ér részvényenként.

A Richter es OTP ottani tevékenységei, nincsenek kereskedelmi szankció alatt?
Nincsenek. OTP nincs kizárva a SWIFT-ből. Richter, mint gyógyszergyártó mindenféle szankcióktól mentesül.

További bankbedőlés várható?
Véleményünk szerint a magyar bankrendszer stabil.

2014-15-ben az amerikai palaolaj-termelés térnyerésének hatására a mostanihoz hasonló szintekről kevesebb mint felére esett az olajár. Azóta feltételezem egyre költséghatékonyabb lett a palaolaj kitermelése. Mi az akadálya annak, hogy rövid időn belül a megnövekedett palaolaj-kitermelés helyreállítsa a kereslet-kínálati egyensúlyt az olajpiacon?
Ennek két oka van. Egyrészt az amerikaiak kezdenek kifogyni a legköltséghatékonyabb, ún. Tier-1 lelőhelyekből. Másrészt az amerikai befektetők türelme elfogyott a szektor iránt, ami az elmúlt 10 évben kb. 500 milliárd dollárt casht égetett el a palaszektor. Most mindenki megtérülést akar és lassítani a növekedést, ami biztosítja a szükséges pénzkifizetést.

Nyersanyag/olaj alapok esetleges orosz kitettségeit pl. Lukoil, Gazprom - cserélik/cserélhetik akár az itt felsoroltakra?
Mivel az orosz részvények jelenleg nem elérhetőek, ezért természetesen más cégek eszközeit keresik a befektetők a piacokon.

Mi az a gáz ár aminél már nem éri meg amerikának eu-ba szállítani?
Hüvelykujjszabály, hogy az amerikai ár bekerülési költsége LNG formájában leszállítással stb. kb. Henry Hub ár plusz 1.5-2 USD/MMBTU. Ez kb. 20 euró/MWH jelenleg szemben a 200 euró feletti európai árral.

Milyen mértékben képes Európa lemondani az orosz gázimportról?
Rövidtávon nagyon megviselné az európai és a magyar gazdaságot az orosz gáz hiánya, de 10 éves távon Európa leválhat Oroszországról, aminek nő a valószínűsége most.

A Gazprom mire számíthat közép, ill. hosszú távon?
Egyelőre a Gazprom részvényekbe és kötvényekbe nem lehet befektetni. A vállalat közép távon süllyedni fog, a termelése csökkenhet. Hosszútávon attól függ, hogy sikerül-e Oroszországnak a nyugattal vagy Kínával egy olyan bizalmi viszonyt kialakítania, amely elősegíti a befektetéseket az országba és megfelelő technológia támogatást nyújt az egyre nagyobb kihívásokkal bíró orosz gáziparban.

Mi várható a magyar vasgyártásban?
Az orosz támogatás hiányában kedvező jövőképet nem látunk.

Mennyi igazak a híresztelések, miszerint Paks 2 orosz részvétel nélkül nem épülhet meg, mert ez energiaválságba sodorná Magyarországot?
Ez az állítás önmagában nem állja meg a helyét. Paks2 fontos eleme a magyar energetikai rendszernek, de nélküle is működhet a rendszer. Azt gondolom, hogy jelentős késéssel és nagy valószínűséggel orosz segítség nélkül fogjuk ezt felépíteni.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben