Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Száguldott a Japán tőzsde

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. április 3.   09:17

Japánban rendesen száguldott a tőzsde, arra a reményre, hogy a ma kezdődő jegybanki ülés után valamiféle élénkítő lépéseket jelenthet be a jegybank új vezetése. Ettől eltekintve Ázsia eléggé siralmasan szerepelt. Viszont az USA-ban továbbra is jó a hangulat. Az S&P500 már kétszer zárt új csúcson mostanában, vagyis a 2007-es csúcs záróár fölött. Ugyanakkor még mindig...

Japánban rendesen száguldott a tőzsde, arra a reményre, hogy a ma kezdődő jegybanki ülés után valamiféle élénkítő lépéseket jelenthet be a jegybank új vezetése. Ettől eltekintve Ázsia eléggé siralmasan szerepelt. Viszont az USA-ban továbbra is jó a hangulat. Az S&P500 már kétszer zárt új csúcson mostanában, vagyis a 2007-es csúcs záróár fölött. Ugyanakkor még mindig nem ment új csúcsra. Tegnap 2 ponttal a mindenkori legmagasabb érték alatt fordult az árfolyam. Erős a torlódás, ami azt sugallja, hogy hamarosan megérkezik a kitörés is. Így ma továbbra is emelkedésre számítunk, amelyet a nap elején egy kis bizonytalanság vezethet be. A DAX újra a 20 napos fölött mozog, de még mindig 200 pontra a mindenkori csúcstól, míg a BUX cirka 200 pontra van a 200 napos mozgóátlagtól, amely megállíthatja a további emelkedést. 2013. április 03.
Piaci áttekintés
- Emelkedés a tengerentúlon
- Kismértékben esett az amerikai kőolaj ára, nagyot zuhant az arany
- A dollár és a forint is erősödött tegnap
- Nagyot emelkedett a Japán tőzsde
- A Richter és az FHB közzétette közgyűlési előterjesztését
- További emelkedésre számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- A tengerentúli börzéken jó hangulatban telt tegnap a kereskedés, az S&P500 és a Dow Jones még soha nem tudott ilyen magasan zárni (Dow 0,61%, Nasdaq 0,49%, S&P500 0,5%).
- Az ipari cikkek rendelésállománya pozitív meglepetést okozott, a mutató 3%-kal emelkedett a várt 1,8% helyett februárban. A januári adatot -2%-ról -1%-ra módosították. A kedvező adat mögött a nagyobb légi ipari megrendelések állnak.
- AZ IBD/TIPP gazdasági hangulatindex enyhén jobb lett a várakozásoknál, 46,1 helyett 46,2 pontra emelkedett a mutató az előző havi 42,2-ről.
- A gépjármű értékesítési adat a vártnak megfelelő lett, 15,3 millió a márciusi adat.
- A Fed-nek néhány hónapig “várni és figyelnie” kell, mielőtt úgy döntene, hogy szigorít kötvényvásárlási programján, ezt Dennis Lockhart az atlantai Fed elnök mondta tegnap. Több hónapnyi pozitív adatsor után – főként foglalkoztatottsági adatok – ért kelné úgy a Fed elnök, hogy a gazdaság jó irányba halad, és nem valószínű, hogy ismét negatív irányba fordulnak a folyamatok.
- Az Apple árfolyama 0,2%-ot emelkedett annak ellenére, (napközben azért 1% feletti pluszban is volt a részvény) hogy a Goldman Sachs törölte vételi listájáról a részvényt.
- A Hewlett Packard részvényei több mint 5%-ot veszítettek értékükből, miután a Goldman semlegesről eladásra minősítette a papírokat.
- A BlackBerry minimális pluszban zárta a napot, a Societe Generale 13 dollárra emelte a célárfolyamot. A részvény jelenleg 15 dollár felett tartózkodik.
- Két fontos makro adat lesz ma a tengerentúlon, az ADP foglalkoztatottság márciusi értékét publikálják délután 14:15-kor, illetve a szolgáltatói ISM index szintén márciusi értéke jelenik meg 16 órakor.
Európa
- Erős emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 1,24%, DAX 1,91%, CAC40 1,97%).
- A feldolgozóipari beszerzési menedzser index az eurozónában jobban alakult a vártnál, 46,8 pontra emelkedett a 46,6 pontos várakozással szemben.
- Az eurozóna munkanélküliségi rátája 12%-ra emelkedett februárban az egy hónappal ezelőtti 11,9%- ról, ez egyébként megfelel a várakozásnak.
- A ciprusi jegybank várhatóan enyhíteni fog a tőkekorlátozásokon, a jelenlegi 5 ezer euróról 25 ezer euróra emelik az értékhatárt, ami alatt nem kell a jegybank jóváhagyása. Illetve a 100 ezer euro feletti betéttulajdonosok a bankbetétek 10%-hoz hozzáférhetnek. A ciprusi kormány egy év haladékot is kaphat, így 2017-ig kell teljesítenie a 4%-os GDP arányos költségvetési többletet.
- További fontos hír Ciprussal kapcsolatban, hogy lemondott a pénzügyminiszter. 2013. április 03.
Olaj, arany
- Az amerikai WTI ára ma reggel 96,55 dollár volt, ami kismértékű csökkenést jelent köszönhetően a növekvő készletadatoknak és egy texasi vezeték leállításának, amivel a Mexikói-öbölből Kalifornia felé szállított volna kőolajat. Az arany viszont jelentősen zuhant egészen 1,565 dollárig – úgy tűnik a félelem eltűnőben van a piacokon. -
Devizák
- A hét eleji dollárgyengülést tegnap dollárerősödés váltotta fel. Az árfolyam 1,284-ről 1,281-ig csökkent, majd a reggeli órákban 1,28-ig süllyedt tovább a kurzus. A trend csökkenő irányba mutat, ezért rövidtávon további dollárerősödés várható.
- Jó napja volt tegnap a forintnak, a két hete tartó erősödés tegnap is folytatódott, 303,3 forintról 302,1.ig süllyedt a kurzus, reggel pedig 302 alá került az árfolyam. Hamarosan eléri a 300-as szintet az árfolyam, ahol érdemes less figyelni az erőviszonyokat.
Távol-Kelet
‐ Méretes emelkedésben zárt a japán börze, a kínai indexek viszont mínuszba fordultak (Nikkei 2,99%, Hang Seng -0,08%, Shanghai -0,21%). ‐ Kétnapos jegybanki ülés veszi kezdetét ma japánban, ahol bemutatkozik az új jegybankelnök, Kuroda is. A piac lazító lépések bejelentését várja, ha nem lesz QE program, akkor az csalódást okozhat a piacon. ‐ A kínai HSBC szolgáltató szektor márciusban 52,1-ről 54,-ra emelkedett, ami jó adatnak tekinthető.
Határidős piacok
- Mérsékelt csökkenést mutatnak reggel a határidős részvényindexek.
Vállalati hírek
- A Richter közzétette a dokumentumokat az éves közgyűléséhez. Az auditált IFRS szerinti konszolidált eredmény, némileg elmaradt az előzetestől, a magasabb költségek, főleg a magasabb egyéb költségeknek köszönhetően, ami az előzetesnél 1,2 milliárd forinttal lett magasabb. Az EBIT nagysága 48,721 milliárd, szemben az előzetes 50,284 milliárd forinttal, míg a nettó profit nagysága 49,265 milliárd lett, szemben az előzetes 50,777 milliárddal. Az előterjesztés 660 forintos részvényenkénti osztalékot tartalmaz és a részvények 1 a 10-hez arányú darabolását. Az előzetesnél gyengébb auditált eredmény enyhén negatív hír.
- A FHB szintén közzétette a közgyűlési dokumentumokat. A magyar számviteli elvek szerinti adózott eredmény 1,8 milliárd forint, ugyanakkor az IFRS szerinti veszteség 4,5 milliárd euró. Nem javasol osztalékot a társaság, ami nem számít meglepetésnek. A meglepően jó, nem konszolidált magyar számviteli elvek szerinti eredménynek valószínűleg nem lesz pozitív hatása az árfolyamra. 2013. április 03.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály gazdasági miniszter azt mondta, hogy az alapkamat nagysága még nem érte el a megfelelő értéket, de közel van hozzá. Kissé meglepő, hogy a gazdasági miniszter az alapkamat nagyságáról beszélt, ugyanakkor a tartalma egybevág a várakozásainkkal. 2013. április 03.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben