Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

További 50 bázisponttal emelte az alapkamatot a jegybank

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2022. február 23.   09:16

A Monetáris Tanács tegnapi kamatdöntő ülésén a jegybank fenntartotta az 50 bázispontos kamatemelési ütemet. Az alapkamat új szintje így 3,40 százalék lett. Az egynapos fedezett betéti kamat és az egynapos fedezett hitelkamat szintén 50 bázisponttal nőttek, rendre 3,40 és 5,40 százalékra.

Mind a jegybanki közlemény, mind a jegybank alelnöke által tartott sajtótájékoztatón a kommunikáció fókuszában az inflációs fejlemények álltak. Az átárazások a szokásosnál jóval magasabb üteme általánosan megfigyelhető jelenség; a globális nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan átgyűrűzik a fogyasztói árakba. A kormányzati árstopok ezeket a hatásokat csak tompítani tudják.  Az év elején így tovább erősödött az inflációs nyomás, miközben az inflációs várakozások is emelkedtek az elmúlt hónapokban. Az inflációs ráta csökkenésének megindulása a korábban várthoz képest kitolódik, miközben a maginfláció a következő hónapokban tovább emelkedhet. 

A monetáris politika célja ebben a helyzetben továbbra is az, hogy a másodkörös inflációs hatásokat elkerüljék, ennek megfelelően a monetáris kondíciók további havi ütemű szigorítása indokolt. Az MNB utalt rá, hogy az egyhetes betét kamatának emelésével is folytatódnak majd a szigorító lépések. Csütörtökön így várhatóan 30 bázisponttal, 4,60 százalékra nő majd az egyhetes betéti ráta.

Az MNB kommunikációja megerősítette, hogy a mostani szigorítási folyamatban az alapkamat fokozatosan fel fog zárkózni az egyhetes betéti eszköz következő hónapokban kialakuló kamatszintjéhez. A közlemény szokásos zárása szerint a „ Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.”

A mostani negyedév második felébe lépve a jegybanki közlemény jelezte, hogy mivel számukra továbbra is kiemelt szempont, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak, már március elejétől ismét aktívan használják majd a devizalikviditást nyújtó swapeszközt, segítve a negyedév végi mérlegalkalmazkodást.

A háttérbeszélgetésen Virág Barnabás utalt rá, hogy a márciusi inflációs jelentés döntően befolyásolja majd a jegybanki szigorító pálya további útját. Emellett elmondta, hogy januári 7,9 százalékos inflációnál magasabb számok is jöhetnek a következő hónapokban. Mindez szerintünk arra utal, hogy bár most még – a kiszámíthatóság jegyében – „csak” 50 bázisponttal emeltek ismét, márciusban akár a szigorítások gyorsításáról is dönthetnek a jegybankban.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben