Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Holnap a legtöbb európai piac, így a Budapesti Értéktőzsde is zárva tart

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. március 28.   09:19

Ma végre kinyitnak a ciprusi bankok. Persze kellő tőkemozgási megszorításokkal lehet majd csak bankolni, hogy elkerüljék a pénzkiáramlást. Mindenesetre hatalmas mennyiségű pénzt vittek tegnap a bankokba, hogy a bankjegyhiányt elkerüljék. Kínában újra a fékre lépett a kormányzat, a vagyonkezelésnek bizonyos körülmények között többlet tartalékképzési kötelezettséget írt...

Ma végre kinyitnak a ciprusi bankok. Persze kellő tőkemozgási megszorításokkal lehet majd csak bankolni, hogy elkerüljék a pénzkiáramlást. Mindenesetre hatalmas mennyiségű pénzt vittek tegnap a bankokba, hogy a bankjegyhiányt elkerüljék. Kínában újra a fékre lépett a kormányzat, a vagyonkezelésnek bizonyos körülmények között többlet tartalékképzési kötelezettséget írt elő. A kormányzat amúgy is aggódik a túlzott hitelezés miatt, így be is adták a bankokat, és a kínai, meg persze az európai események rányomták bélyegüket az ázsiai kereskedésre. A DAX tegnap a negatív olasz kormányalakítási hírekre beesett a 30 napos mozgóátlag alá, és tesztelte a rést, amelynek az alja 7.709 pontnál van. Így ma kis emelkedés jöhet a támasz szintről, de a 30 ás 20 napos mozgóátlagok is ellenállásként viselkednek most már. Ezek 7.828 és 7.911 pontnál vannak. A BUX perces bontásban harmadszorra érkezett a 7.900 pontnál levő támaszra. Innen újra próbálkozhat az emelkedéssel, de ha negyedszerre is teszteli a szintet, akkor valószínűleg már megnézi a 7.500 pontnál levő támaszt.
Piaci áttekintés
- Oldalaztak tegnap a tengerentúli börzék
- Tovább emelkedik az olaj ára, az arany kismértékben emelkedett
- Negatív hírekre gyengült az euró
- Nagyot esett a Shanghai index árfolyama
- Esésre számítunk ma a tőzsdén
- Holnap a legtöbb európai piac, így a Budapesti Értéktőzsde is zárva tart, hírlevelünk április 2-án jelenik meg legközelebb.
Nemzetközi hírek
USA
- Oldalazást láthattunk tegnap a vezető tengerentúli piacokon (Dow -0,23%, Nasdaq 0,14%, S&P500
- 0,05%).
- A függőben lévő lakásértékesítések a vártnál kicsivel rosszabb lett februárban, az elemzői konszenzus -0,3% volt, a tényadat pedig -0,4% lett.
- A Cliffs Natural Resources bányavállalat volt tegnap a legnagyobb vesztes az S&P500 index tagjai közül. 14%-os eséssel zárt a részvény, miután a Morgan Stanley eladásra minősítette le a részvényeket.
- Ma délután Chicago-i beszerzési menedzser index márciusi értékét publikálják, illetve a szokásos heti munkanélküliségi kérelmek is ma jelennek meg, de lesz végleges negyedik negyedéves GDP adat is.
Európa
- Eséssel zártak tegnap a vezető nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,18%, DAX -1,15%, CAC40
- 0,98%).
- A Moody’s éjszaka bejelentette, hogy „Caa2” szintre, mélyen a spekulatív kategóriába vágta vissza Ciprus adósbesorolását. A hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy növekszik annak kockázata, hogy az ország távozni készül az euró övezetből.
- A ciprusi bankok ma délben nyitnak, és hat óráig tartanak nyitva, a bankszámlákról legfeljebb napi 300 eurót lehet majd felvenni.
- A Standard and Poor’s hitelminősítő a korábbi „BB” minősítés után „BB+”-ra javította Törökország hosszúlejáratú államadósság besorolását.
- A vártnak megfelelően közel 7 milliárd euró összegben értékesített 5 és 10 éves kötvényt Olaszország. A hosszabb kötvényeknél hozamcsökkenés, a rövidebbeknél pedig emelkedés volt.

- A húsvéti ünnepek alatt a piacok többsége zárva tart. Magyarország mellett Ausztria, a DAX, és a cseh piac pénteken és hétfőn is zárva lesz. Az USA és Hong Kong pénteken lesz zárva, de hétfőn már kinyit, míg Lengyelország például holnap még nyitva lesz, hétfőn viszont nem.
Olaj, arany
- Az amerikai könnyű kőolaj, a WTI ára 96,8 dollárra nőtt ma reggel hordónként köszönhetően a növekvő finomítói aktivitásnak, míg az arany 1,604 dollár volt ma reggel, ami kismértékű emelkedés. Az aranyra továbbra is a ciprusi helyzet hat leginkább.
Devizák
- Tegnap több negatív európai hír is napvilágot látott. Ismét nőtt az aggodalom az olasz kormányalakítással kapcsolatban, míg a ciprusi bankok esetében a korábban jelzettnél is nagyobb mértékű, akár 80%-os betétleírásra is sor kerülhet a 100ezer euró fölötti betétek esetében. A BOE szerint pedig az angol bankrendszerben akár 38 milliárd eurós tőkehiány is lehet. Ezek együttes hatására az euró tovább gyengült a dollárral szemben, az EUR/USD árfolyam 1,2861-ről 1,2786-ra csökkent.
- A tegnapi negatív hangulat ellenére folytatta kedden megkezdett erősödését a forint, és az EUR/HUF árfolyama 304,40-ről 303,53-ra mérséklődött.
Távol-Kelet
- A Shanghai index 2,84%-ot veszített értékéből. Az esést a pénzügyi papírok vezették, a szektor 4,5%-ot csökkent az új szabályok hatására. A Hang Seng index 0,93%-ot, míg a Nikkei 1,26%-ot csökkent.
- Több ázsiai tőzsdén is a mai volt a negyedév utolsó kereskedési napja, ugyanis Európához és Amerikához hasonlóan Ausztrália, Hong Kong, India és Szingapúr is zárva tart holnap.
- A China Daily értesülései szerint a kínai bankfelügyelet felhívta a bankok figyelmét arra, hogy a kiemelt hitelkockázatokat jelentő iparágak (mint amilyen az ingatlanpiac, a vas- és acélipar illetve a napenergia gyártás) számára csak különös figyelemmel nyújtsanak hitelt, és kilátásba helyezte, hogy ennek érdekében akár hitelkorlátozást is bevezet. Minderre azért van szükség, mert az említett iparágak súlyosan eladósodottak, ami veszélyt jelenthet a bankrendszer számára is.
- A kínai bankfelügyelet tegnap zárás után új szabály bevezetését jelentette be, ami szigorúbb szabályozást írna elő a vagyonkezelési termékekkel szemben. Azoknál a termékeknél, melyek nem felelnek meg az előírásoknak, a bankoknak céltartalékot kell képeznie, ami rontja a bankok eredményét. Az előírás elsősorban azokat a kisebb bankokat érinti, amelyeknél arányaiban viszonylag magas a vagyonkezelésből származó bevétel.
- A februári japán kiskereskedelmi forgalom év/év alapon a várt 1,8% helyett 2,3%-kal csökkent.
Határidős piacok
- A határidős piacok többsége a negatív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL 3 éves hitelkeret megállapodást kötött 480 millió dollár értékben. A cég nem közölte a hitel felárát. A hitelt egy banki konzorcium adta az Erste Bank vezetésével. A hír nem fog a részvényárra hatni.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben