Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

5%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. március 27.   09:25

A hírcsatornák ráfogták a jó amerikai makrogazdasági adatokra azt, hogy az S&P500 a történelmi legmagasabb záróártól kevesebb, mint 2 pontra tudott zárni. Pedig a makrogazdasági adatok vegyesek lettek. Igaz, a lakásárak a várt fölött nőttek és a tartós fogyasztási cikkek a várakozásoknál jobban növekedtek, de csak a szállítási költségek növekedésének köszönhetően....

A hírcsatornák ráfogták a jó amerikai makrogazdasági adatokra azt, hogy az S&P500 a történelmi legmagasabb záróártól kevesebb, mint 2 pontra tudott zárni. Pedig a makrogazdasági adatok vegyesek lettek. Igaz, a lakásárak a várt fölött nőttek és a tartós fogyasztási cikkek a várakozásoknál jobban növekedtek, de csak a szállítási költségek növekedésének köszönhetően. Sőt, a fogyasztói bizalom, amelyben visszaesést vártak, nagyobbat csökkent, mint amit az előrejelzések mutattak. Nem a jó gazdasági adatok okozták tehát az emelkedést, hiszen azok inkább negatívak voltak. A kockázati prémium további csökkenése vitte felfelé az árfolyamokat. Ne feledjük, a vállalati profitok össztömege cirka 20 százalékkal meghaladja a 2007-es maximumot, ráadásul a várakozások szerint idén tovább növekszik. A németeknél más a helyzet, ott is magasabban van a profit tömeg, de idén kis visszaesés várható. Ez látszik is az index teljesítményén, hiszen lemaradó. Persze fontos tényező az eurózóna újabb válsághulláma, ráadásul egyre nyilvánvalóbb, hogy az európai döntéshozók fejében megszületett a gondolat, hogy a nagyobb betétesek is vegyenek részt a bankmentésben. Ez pedig fontos következményekkel járhat a gyengébb bankok esetében, ami szintén nem jó. Az S&P500 technikailag felkészült a kitörésre. A DAX meg éppen még nem romlott el, továbbra is a 20 napos mozgóátlag környékén van. A BUX a 200 napos mozgóátlag alatt evickél, vagyis a legrosszabbul viselkedő index a fent említett három közül. Mindezek ellenére ma emelkedést várunk Budapesten is.
Piaci áttekintés
- Két ponttal maradt el történelmi csúcsától az S&P500
- 5 hetes csúcson a WTI, az arany ismét 1.600 alatt
- Erősödött a forint
- Emelkedés Ázsiában
- 5%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB
- Interjú az ANY vezérigazgatójával
- Kismértékű emelkedés várható ma
Nemzetközi hírek
USA
- Emelkedni tudtak a tengerentúli börzék a tegnapi kereskedés során, az S&P500 csak két ponttal maradt el a legmagasabb záró árától (Dow 0,78%, Nasdaq 0,52%, S&P500 0,79%).
- A vártnál gyengébb lett az újlakás-értékesítési adat februári értéke. A januári adatot 437 ezerről 431 ezerre módosították, miközben a legfrissebb adat 411 ezer lett a várt 420 ezerrel szemben.
- A Conference Board fogyasztói bizalmi index márciusi értéke 59,7 pont lett, alulmúlva a 67,5 pontos várakozást, és az előző havi 69,6 pontos értéket.
- A tartós cikkek rendelésállományának februári értéke 5,7%-kal nőtt a várt 3,9% helyett.
- Obama amerikai elnök tegnap írta alá azt a törvényt, amely a pénzügyi év végéig (szeptember 30) lehetővé teszi a kormányzat finanszírozását.
- Ma a függőben lévő lakásértékesítések februári értékét publikálják.
Európa
- Enyhe emelkedéssel zártak a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,32%, DAX 0,12%, CAC40 0,56%).
- A Fitch Ratings hitelminősítő negatív felülvizsgálat alá vette a Ciprus „B” szintű államadósság besorolását, mert a bankszektor csődjéből eredő sokkhatás súlyos következményekkel járhat a ciprusi gazdaságra.
- Pozitív véleményt fogalmazott meg az IMF Olaszországgal kapcsolatban, szerintük stabilizálódott a pénzügyi rendszer.
- A ciprusi pénzügyminiszter, Mihalisz Szarrisz megerősítette, hogy a 100 ezer euró alatti betétek biztonságban vannak, az e feletti összegek közel 40%-át azonban bankrészvénnyé konvertálják.
- A görög pénzintézet, a Piraeus Bank 524 millió dollárért vásárolta meg a Bank of Cyprus, a Cyprus Popular Bank és a Hellenic Bank 330 görögországi fiókját.
- Ciprus várhatóan ma jelenti be a tőkekorlátozások részleteit, a lépéssel elkerülhető a jelentősebb betétkivonás.
- Az Európai Parlament szándékai szerint, a nagybetéteseknek is vesztesége keletkezhet, ha a bankjuk bajba jut. Ezt akár jogszabályba is foglalhatják, a parlament nagyobb része támogatja az elképzelést.
Olaj, arany
- A WTI típusú kőolaj 96 dollár fölé emelkedett annak ellenére, hogy növekedést mutattak az amerikai készletadatok. Az API jelentése szerint 3,7 millió hordóval nőtt a nyersolaj készletek nagysága.
- Az arany viszont 1,594 dollárra esett, mivel tegnap ismét csökkent a tőzsdei eséstől való félelem.
Devizák
- A tegnapi pozitív nemzetközi hangulatban erősödött a forint az euróval szemben. A forint erősödését támogatta a vártnak megfelelő 25 bázispontos kamatcsökkentés és a monetáris tanács közleményének óvatos hangvétele, illetve az a tény, hogy nem jelentettek be unortodox lépéseket. A szintén tegnap publikált GDP előrejelzés optimistának tekinthető, miközben a teljes előrejelzési horizonton az infláció a 3%-os cél alatt maradhat. Az EUR/HUF árfolyam 306,18-ról 304,33-ra módosult, és a ma reggeli órákban is ezen a szinten tartózkodik.
- A tegnapi pozitív hangulatban az euró kismértékben erősödni tudott, de ennek ellenére továbbra is a 20 napos mozgóátlag alatt tartózkodik a devizapár. Az EUR/USD 1,2861-en zárta a tegnapi napot.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,18%-ot, a Hang Seng 0,71%-ot, a Shanghai index 0,14%-ot emelkedett.
- A Hang Seng emelkedését segítette, hogy több, az indexben szereplő vállalat is a vártnál jobb negyedéves eredményt tett közzé, így az árfolyamok jelentősebb mértékben tudtak emelkedni, például a Bank of China és az Agricultural Bank of China is.
- A Bloomberg felmérése szerint a dél-koreai GDP kilátások romlottak, és 2013-ra a korábbi 3,4%-os növekedés helyett már csak 2,8%-os növekedést várnak.
Határidős piacok
- A határidős indexek egy-két kivétellel a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Április 26-án tartja éves rendes közgyűlését az OTP. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek, a részletes közgyűlési előterjesztések április 5-től lesznek elérhetők.
- Az Investor.hu interjút közölt Zsámboki Gáborral, az ANY Biztonsági Nyomda vezérigazgatójával, melynek főbb pontjai a következők:
- A társaság a közeljövőben a Távol Keleten, Afrikában és Latin Amerikában szeretne piacra lépni, mivel ott jobbak a növekedési lehetőségek.
- Az NFC technológia csak 2014 vagy 2015 után generálhat érzékelhető árbevételt.
- A cég 2-3 millió euró közötti összeget költ beruházásokra.
- Bizonytalan, hogy az ideihez hasonlóan jövőre is tartható-e az osztalékszint.
Gazdasági hírek
- A vártnak megfelelően 25 bázisponttal 5%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB monetáris tanácsa tegnap.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben