Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Túléli Európa a gázválságot

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. február 9.   08:57

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Európa túléli a fűtési szezont a betárolt földgáz és az LNG import következtében, feltételezve, hogy Oroszország leszállítja szerződéses gázmennyiséget és az orosz/ukrán konfliktus nem akasztja meg az orosz importot teljes mértékben. Tegnap ezt erősítette meg a francia európai ügyekért felelős francia miniszter, Clement Beaune nyilatkozata, de ez derül ki John Kemp, a Reuters elemző által hivatkozott elemzésből is, melyet a Gas Infrastructure Europe készített.

John Kemp szerint április közepére a legrosszabb esetben is 99TWh betárolt földgáz mennyiség marad az európai tárolókban a fenti feltételek mellett. Az elemző egyébként még két forgatókönyvet vázolt fel: a központi becslés alapján a szezont 226TWh mennyiséggel fejezi be a kontinens a szezont, míg az optimista becslés 300TWh feletti mennyiséggel számol. Február 6-án egyébként a becslések szerint 401TWh (kb. 41 milliárd köbméter) földgáz volt az európai tárolókban


EU-28 gáz tartalékok becsült mennyisége a 2021/2022-es fűtési szezon végére
Forrás: John Kemp/Reuters

EU28 gáztárolói tartalékok alakulása 2011/12 és 2021/22 közti 10 évben
Forrás: John Kemp


Az mindenesetre biztos, hogy Európa alacsony tartalék szinttel fejezi be a szezont. Még a központi forgatókönyvben szereplő 226TWh is az elmúlt 10 év legalacsonyabb szintje lenne. Ez viszont azt hozza magával, hogy a tavaszi, nyári és kora őszi időszakban aktívan kell majd vásárolnia a kontinens gázkereskedőinek a kék nyersanyagot. Mivel nem várható, hogy az orosz/ukrán konfliktus gyorsan megoldódna, jó eséllyel Európa aktív marad az azonnali cseppfolyós földgáz piacon és alapvetően magas európai árak maradnak az idén. Nem véletlen, hogy a 2022 nyári határidős ár 78 euró/MWh, alig pár euróval marad el a mostani piaci ártól, ami 81 euró/MWh.
Ezek a hírek segíteni fognak az amerikai LNG cégeknek, mint a Cheniere Energy (LNG US) vagy a Tellurian (TELL US), de közvetve a földgázt kitermelő amerikai vállalatoknak is, mint a Cabot Oil&Gas (COG US), EQT (EQT US), Range Resources (RRC US) vagy az Antero Resources (AR US).

A globális LNG és földgáz piacon egyébként is egyre jobban a politika kezd meghatározó lenni: Oroszország a napokban kötött évi 10 milliárd köbméteres szerződést Kínával. Ausztrália, mely a legnagyobb LNG szállító a Távol-Keleten, pedig egyre inkább az USA szövetséges Dél-Koreának és Japánnak szállít be. Ha Joe Biden komolyan gondolja az oroszok gyengítését, akkor ösztönzi az amerikai cégeket, hogy egyre több LNG-vel jelenjenek meg a drága árakkal bíró európai piacon. Oroszországot teljesen nem lehet elkerülni, de a politikai lépéseknek egyre inkább ára lesz, ami a Gazprom piaci részesedésének csökkenését jelentheti az öreg kontinensen.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben