Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

FED, EKB: külön utakon?

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2022. február 8.   10:11

A világ két vezető jegybankjára az elmúlt évtizedben úgy tekintettünk, mint akik kéz a kézben, közel azonos időben és egyező mértékű lépesekkel koordinálják a monetáris politikát. Ehhez nagyban hozzájárult a pénzügyi válságot követő alacsony kamatokat és inflációt hozó időszak. Ugyanakkor a tavaly elinduló áremelkedés feladványa kapcsán egyelőre eltérő megfejtések születtek. Miért?

Az egész 2021-es kommunikáció, majd sarkalatos decemberi ülések előrejelzései is jelezték a fundamentális különbségeket: a Fed a CPI idei megugrása után csak nagyon lassú mérséklődéssel számol, mely szerint 2024-re lehet a 2 százalékos célon az áremelkedés mértéke. Ezzel szemben az EKB oldalán az idei megugrás után jövőre már valamelyest a cél alatti, 1,8 százalékos ütemmel kalkuláltak. Az amerikai jegybank ennek megfelelően az eszközvásárlási program márciusi kivezetését, majd ezt követő kamatemeléseket jelentett be, míg az európai hatóság ennél jóval visszafogottabb sebességű QT-vel és csak 2023-as kamatemeléssel hűtötte a kedélyeket.

Az okok az infláció részleteiben és a gazdaság állapotában keresendők. Az Egyesült Államokban a hatalmas fiskális ösztönzőkkel tarkított sikeres válságkezelés következtében a kibocsátás szintje már 2021 második negyedévére eltérte a válság előtti szintet. Az elmúlt két, járvány által sújtott év eredője +2,6 százalék. Ezzel párhuzamosan a munkaerőpiaci mutatók is kedvezően alakultak a tavalyi év második felében, a munkanélküliség historikusan is alacsony szinten állt. Ezzel párhuzamosan az élénk konjunktúra és a szűkülő munkakínálat a bérek erőteljes emelkedését eredményezte, közel 10 százalékos bérinflációval tovább fűtve a munkapiacot. Az energia- és nyersanyagárak megugrása csak tetézte a béroldali árnyomást és negyven éves csúcsot jelentő 7 százalék-os év végi inflációt idézett elő. A headline indexen belül döntő többségét, mintegy 80 százalék-ot az alapfolyamatok alakulását megfogó maginflációs mutató adja, ami a jelenség tartósságát is jelzi. Ennek megfelelően a tavalyi év végén a Fed egyre szigorodó hangnemet ütött meg és a várakozások szerint akár öt kamatemeléssel is jelentkezhetnek az idei évben.

Forrás: Eurostat, Fred

Ezzel szemben az öreg kontinensen valamelyest más a helyzet. A nemrég publikált negyedik negyedéves adatok szerint az Eurózóna gazdasága az év végére épphogy elérte a válság előtti szinten, mintegy féléves lemaradással az USA után. Ennek elemzése nem intézhető el pár mondattal, viszont elég beszédes az a tény, miszerint a négy legjelentősebb állam egyikének autóipari termelése sem éri el a lassan hét évvel ezelőtti, 2015-ös szintjét. Az ábrán látható, hogy a hanyatlás már bőven a koronavírus-járvány előtt megindult, így az csak részben fogható az azóta kialakult ellátási láncok nehézségeire. Összességében a valutaövezet gazdasága az elmúlt két évben kumuláltan -1 százalékos GDP-volumen változást könyvelhetett el.

 

Forrás: Eurostat

A Európa-szerte alkalmaztak munkahelyvédelmi akciókat – például a még ma is működő rövidített munkaidő –, melyek eredményeként a munkapiacot lényegesen kisebb sokk érte, mint a tengerentúlon. A munkanélküliségi ráta, bár számottevő heterogenitást mutat államonként, közel van historikus mélypontjához. Emellett az üres álláshelyek arányának relatív magas száma is a munkakínálat szűkülését jelzi. Ugyanakkor a kibocsátás mérsékelt növekedése miatt ez nem indukált magas bérdinamikát, ezért a munkaerőpiac túlfűtöttségéről még korántsem beszélhetünk.

Az inflációs mutató összetétele is jelentős eltérést mutat az USA-éval: a fentiek miatt a maginfláció (januárban 2,3 százalék) a teljes fogyasztói-árindex éves emelkedésének (januárban 5,1 százalék) a felét sem adja. A legnagyobb mértékű növekedési hozzájárulás az energia- és üzemanyagáraknak tudható be. Fontos hozzátenni, hogy a rezsiköltségek alakulása nem értelmezhető teljesen külön tételként, hiszen az számos termék és szolgáltatás árának lehet fontos tényezője, de az elmúlt félév már adhatott elég alkalmat az alkalmazkodásra és a jelentősebb átárazásokra. Ebben a tekintetben főként a januári adat lehet meghatározó az ilyenkor szokásos árkiigazítás miatt, melyet már ismerünk. Az EKB a márciusi ülésre vélhetően masszívan megemeli majd az idei inflációs várakozását, áthúzódó hatások miatt némileg talán a jövő évit is. Viszont a korábban kirajzolt pályájuk, miszerint már a következő évben célközelben lehet az index még nem tűnik idejétmúltnak.

Önmagában nem fekete-fehér történet a kérdés eldöntése, hogy a Fed vagy az EKB képe áll-e közelebb a valósághoz, mert a maga módján mindkettőnek igaza lehet: mivel bár a rengeteg összefonódás hasonló helyzetet sejtet, számos fundamentális különbség adódik a két gazdasági tömb között.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben