Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mostantól nincs sajtótájékoztató a kamatdöntés után

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. március 26.   09:14

Nem túl szép ami történik mostanában. A ciprusi megállapodás hírére tegnap erősen kezdtek a piacok, majd lefelé vették az irányt. A BUX újra a 200 naposról fordult lefelé. Habár ma újra próbálkozhat az emelkedéssel, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy megnézi a 17.500 pontnál húzódó támaszszintet. A DAX akciója sem volt szép, hiszen itt is 1 százalék fölötti emelkedésből...

Nem túl szép ami történik mostanában. A ciprusi megállapodás hírére tegnap erősen kezdtek a piacok, majd lefelé vették az irányt. A BUX újra a 200 naposról fordult lefelé. Habár ma újra próbálkozhat az emelkedéssel, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy megnézi a 17.500 pontnál húzódó támaszszintet. A DAX akciója sem volt szép, hiszen itt is 1 százalék fölötti emelkedésből fordult az index hasonló mértékű csökkenésbe, hogy aztán zárásra korrigáljon egy kicsit. Egyelőre nagy baj nem történt, hiszen a 20 napos mozgóátlagon billeg az árfolyam, viszont a hogyan félelemmel tölt el bennünket. Ráadásul a makrogazdasági fronton megjelenő hírek sem melengetik lelkünket, hiszen a különböző gazdasági adatok folyamatos romlást jeleznek előre a növekedési kilátásokban. Egyre óvatosabbak vagyunk tehát a „bika folyatás” tekintetében, legalábbis ami a rövid- és közép távot illeti.
Piaci áttekintés
- Esésbe fordultak a tengerentúli piacok
- Nem volt tartós a ciprusi öröm
- Emelkedik a WTI ára, csökkent az arany kurzusa
- Múló fellángolás volt az euró erősödése
- Nem teljesítettek jól a távol-keleti piacok
- 660 forintos osztalékjavaslat a Richtertől, szavaznak a részvényfelaprózásról is
- 25 bázispontos alapkamat csökkentést vár a piac
- Oldalazó mozgásra számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban kezdődött a kereskedés a tengerentúli börzéken, de gyorsan elromlott a hangulat és zárásig az eladók maradtak többségben (Dow -0,44%, Nasdaq -0,31%, S&P500 -0,31%).
- Jóváhagyta az Amerikai Tőzsdefelügyelet a Nasdaq tervezetét, amely szerint a Facebook kibocsátása során felmerült problémák miatt kárpótlást fizetne. Az érintettek között 62 millió dollárt osztanak szét.
- A pénteki mélyrepülés után tegnap további 5%-ot veszített értékéből a BlackBerry árfolyama, miután a Goldman Sachs a korábbi vételi ajánlását semlegesre módosította.
- A New Yorki-i Fed elnök, William Dudley egy tegnapi beszédében azt mondta, hogy a Fed monetáris politikájának „nagyon alkalmazkodónak” kell maradnia, mert a munkaerőpiacnak több időre van szüksége, hogy megerősödjön.
- Ma délután új lakás-értékesítések, Conference Board fogyasztói bizalmi index, Richmond-i Fed index, S&P/Case Shiller házár index adatokat publikálnak.
Európa
- Az európai piacokon a kereskedés végéig nem enyhült az eladói nyomás (FTSE100 -0,23%, DAX
- 0,51%, CAC 40 -1,12%).
- A tegnapi megállapodás örömmel töltötte el tegnap a piacokat, azonban ez nem volt tartós. Az eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem tett egy nem túl szerencsés nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy Ciprus megmentésére egyfajta példaként tekintenek, azonban később igyekezték korrigálni ezt a nyilatkozatot. Számítani lehetett rá, hogy az oroszok nem lesznek elégedettek a megállapodással, ugyanis számos orosz állampolgár rosszul járt azzal. A kialakult helyzetben az orosz kormány nem látszik túl készségesnek a Ciprusnak korábban nyújtott 2,5 milliárd eurós hitelcsomag átstrukturálását illetően, ami arra elég, hogy növelje a piaci feszültségeket. A ciprusi bankok mára tervezett nyitása elmarad és a jelenlegi információk alapján csak csütörtökön fognak kinyitni.
Olaj, arany
- A WTI tegnap 95 dollár fölé emelkedett az amerikai piacokon annak ellenére, hogy a készletek 9 havi csúcson vannak köszönhetően a magasabb importnak. Az arany ára 1.602 dollárig süllyedt a ciprusi félelmek ellenére.
Devizák
- Az euró erősödéssel kezdte a tegnapi napot, azonban ez nem tartott sokáig, a hangulat elromlásával az euró hirtelen gyengülni kezdett a dollárral szemben, az EUR/USD árfolyam a 200 napos mozgóátlagot áttörve 1,2981-ről 1,2853-ig csökkent.
- A forint a tegnapi változékony hangulatban kismértékben gyengült az euróval szemben és 306,13-on zárta a napot, jelenleg is itt tartozódik az árfolyam. A forint szempontjából a mai nap fontos eseménye a kamatdöntő ülés lesz. Az elemzők az új felállású monetáris tanácstól a korábban megkezdett 25 bázispontos kamatcsökkentés folytatását várják. A mai kamatdöntő ülés érdekessége, hogy a jegybank tegnapi bejelentésének megfelelően mostantól nem lesz sajtótájékoztató a kamatdöntés után.
Távol-Kelet
- A Shanghai index 1,23%-ot, a Nikkei 0,59%-ot csökkent, azonban a Hang Seng indexnek sikerült 0,29%-os emelkedést felmutatnia.
- A japán jegybank elnöke parlamenti meghallgatásán kifejtette, hogy minden lehetséges eszközt megvizsgálnak a monetáris élénkítés érdekében, többek között az 5 éves, vagy annál hosszabb államkötvények vásárlását is, azonban ennél konkrétabb bejelentés továbbra sem hangzott el.
- A kínai jegybank tanácsadója szerint márciusban 2%-ig mérséklődhet az infláció, ami ismételten nagyobb mozgásteret engedne a gazdaságélénkítési lehetőségeknek.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Április 25-én tartja éves rendes közgyűlését a Richter. A menedzsment osztalékjavaslata 660 forint részvényenként. A közgyűlés napirendjén a szokásos pontok mellett szerepel a részvények névértékének tizedelése is.
- Az Egis és üzleti partnere, az Actavis (korábbi nevén Watson) megállapodást kötött az AstraZeneca-val a Crestor (rozuvasztatin kálcium) generikus változatának piacra dobásáról. A megállapodás értelmében a partnerek már az eredeti szabadalom 2016. július 8-i lejárta előtt 67 nappal forgalmazhatják az amerikai gyógyszerhatóság engedélyével rendelkező generikus készítményüket az USA-ban. Bár nem tudjuk, hogy mi az oka a két hónapos előnynek, de a hír kedvező, hiszen így az Egis és az Actavis léphet elsőként piacra generikus termékével.
- Az E-Star tegnapi rendkívüli közgyűlése elfogadta az 50 millió darab új részvény kibocsátásával megvalósuló tőkeemelést. A Budapesti Értéktőzsde pedig az A-ból a B kategóriába sorolta át a részvényt.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. A piac 25 bázispontos kamatcsökkentést vár.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben