Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Utolsó hullám a normalizáció előtt?

SZTORI
SZTORINagy AndrásRészvényelemző2022. január 10.   19:09

Egyre több jel utal arra, hogy az omikron egy erős járványhullámmal a gyors normalizálódás reményét hozhatja el. Ennek lehetőségéről már december közepén írtunk, igaz akkor még némi fenntartással, hiszen kevés tapasztalat állt rendelkezésre az új variánsról.

Viszont ahogy egyre több mindent tudunk az omikronról, és amilyen gyorsan végigsöpörhet a világon, úgy egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a pandémia hamarosan véget érhet, és felváltja az endémia. Ráadásul a normalizáció a vártnál jóval gyorsabban, akár már a következő hónapokban bekövetkezhet, s ez részvénypiaci szempontból az optimista szcenárió megvalósulását jelentheti.
Bár az endémia kifejezés meglehetősen borús hangzású, valójában egy betegség megszokott előfordulását jelenti egy adott népességben. Lényegében azokat a betegségeket takarja, amelyekkel megtanulunk együtt élni, ahogy például az influenzával is. Vagyis egy relatíve enyhe formában, de a Covid is velünk fog maradni, és — részben az oltások, részben a betegségen való átesés miatt — kellően magas immunizáltság mellett a mindennapjaink részévé válik.

Mit mutat Dél-Afrika?

Az omikron vírustörzset Dél-Afrikában fedezték fel még novemberben, de robbanásszerű terjedéséről decembertől kezdve beszélhetünk. Az omikron lefutásával kapcsolatban értelemszerűen Dél-Afrikából áll rendelkezésünkre a leghosszabb adatsor, így a vizsgálatunkat is ezzel érdemes kezdeni.
Dél-Afrikában december elejétől erőteljesen felfutott az új megbetegedések száma (a lenti grafikonon piros vonal jelöli, és a jobb oldali skálán mérjük), viszont a korábbi járványhullámokkal ellentétben ezt mind a mai napig nem követte a halálozás megugrása (bal skála, kékkel jelölve). Ez kellő gyakorlati tapasztalatot adhat ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy az omikron a korábbi vírusvariánsoknál fertőzőbb ugyan, de kevésbé súlyos megbetegedéseket okoz, és halálozási rátája is alacsonyabb azoknál.
Hasonló eredményre jutottak a különböző laboratóriumi kísérletek is. Fő különbségként azt találták, hogy míg a korábbi vírustörzsek a tüdősejteket támadták, addig az omikron a hörgőkre koncentrál. Emiatt gyorsabban terjed, de enyhébb tüneteket okoz.

A dél-afrikai összes esetszám és halálozás

Forrás: Bloomberg, Erste

Szintén a dél-afrikai adatokból látszik, hogy a gyors terjedés miatt rendkívül gyors maga a járványhullám is, sokkal gyorsabban felfut, de gyorsabban le is cseng, mint a korábbi járványhullámok. Dél-Afrikában a megbetegedések hétnapos átlaga körülbelül három hét alatt tetőzött, míg korábban hónapokig tartó felfutás volt tapasztalható. Az eddigi adatok alapján az új megbetegedések lecsengése is sokkal gyorsabb, az adatok azt mutatják, hogy mindössze két hónap alatt véget is érhet az aktuális járványhullám.

A dél-afrikai napi esetszámok és azok hétnapos mozgóátlaga

Forrás: Bloomberg, Erste

Az európai és amerikai helyzet

Az európai és az amerikai járványhelyzet roppant nagyfokú hasonlóságot mutat mind a mintázat, mind pedig a számok tekintetében. A lenti grafikonok közül az első az európai uniós új megbetegedéseket és azok hétnapos mozgóátlagát, míg a második az amerikait szemlélteti. Az ábrákon a kék vonal a napi esetszámokat jelöli, míg a piros a hétnapos mozgóátlagot mutatja.
Hasonlóság, hogy mind az USA-ban, mind pedig az EU-ban a napokban lépte át a lélektani egymillió főt az újonnan azonosított megbetegedések száma, ami nagyjából háromszorosa a korábbi járványhullámok csúcsának.
A gyors terjedés két tényszőre vezethető vissza. Egyrészt a vírus gyorsabb terjedőképességére, másrészt pedig a lazább járványügyi intézkedésekre. Mivel az omikron eleve enyhébb tüneteket okoz, és a lakosság jelenős része már védett az oltásoknak köszönhetően, ráadásul már van Covid gyógyszer is, így most nem jellemzőek azok a szigorú kormányzati lezárások és az önkéntes szociális távolságtartás, ami a korábbi járványhullámokat jellemezte.
Mind Európában, mind pedig az USA-ban nagyjából két hete kezdtek el dinamikusan növekedni a friss megbetegedés számok, így a dél-afrikai lefutás alapján ezekben a térségekben is közel lehetünk a járvány tetőzéséhez.
Sőt, a brit adatok már csökkenést is mutatnak. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy London régióban már tetőzött az új megbetegedések száma, de több megyében is az új megbetegedések számának csökkenése tapasztalható.

Az új esetszámok alakulása és azok hétnapos mozgóátlaga az Európai Unióban

Forrás: Bloomberg, Erste

Európában a korábbi járványhullámokhoz hasonlóan most is megfigyelhető, hogy Nyugat-Európa felől húzódik kelet felé a járvány. Közép és Kelet-Európában még csak most kezdett el berobbanni a járvány (100 ezer főre vetítve 250-500 közötti új megbetegedéseket regisztrálva), ami az alacsonyabb átoltottság miatt Kelet-Európában még okozhat problémákat.

Új megbetegedések Európában a lakosságszám arányában

Forrás: https://experience.arcgis.com/experience/3a056fc8839d47969ef59949e9984a71

Az eddigi tapasztalatok alapján a nyugat-európai és amerikai egészségügyi rendszer egyelőre bírja a terhelést, további nagyon erőteljes korlátozások nélkül is. Ez az omikron enyhébb jellegének és a magas átoltottságnak köszönhető.

Konklúzió: Az omikron soha nem látott gyorsaságú járványt okozhat a világon. A kezdeti és átmeneti kihívásokat követően azonban pont ez eredményezheti, hogy tavaszra az oltások és a megbetegedések együttes hatásaként a lakosság döntő többsége immunitást szerezzen, és így normalizálódhasson az élet, korábban mint azt eddig remélhettük. Könnyen előfordulhat, hogy nemcsak a nyár, hanem már a tavasz is szabad lesz. Részvénypiaci szempontból a gazdasági nyitás nagy nyertesei főleg a turizmushoz kapcsolódó vállalatok lehetnek, például a légitársaságok (Deutsche Lufthansa, Southwest Airlines), az utazási irodák (TUI), hiszen az elmúlt két év visszaesése után jelentősen nőhet a szolgáltatásaik iránti kereslet. A gazdasági nyitásból az olaj- és gázipari cégek is profitálhatnak, például a Range Resources, az Apache, vagy a Chenniere Energy. Persze nem folytatódik minden onnan ahol a Covid előtt volt, a nagyfokú digitalizáló például már örökre velünk marad.

 

Kapcsolódó cikkünk: https://www.erstemarket.hu/tartalom/124042/sztori-20211217

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben