Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az Apple nagy napja lehet a mai

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. szeptember 9.   09:02

Tűzszünet ide vagy oda, jönnek az újabb európai szankciók. Továbbra is a négy kulcsterületen támad az EU: energetika, hadiipar, technológia és pénzügyek. Persze ha a tűzszünet Ukrajnában tartósnak bizonyul, akkor az újabb, elmélyítő lépéseket vissza is vonhatják. Mindenesetre a piac kissé bizonytalankodó állapotba került, vagy inkább maradt az ősz beköszöntével is, a...

Tűzszünet ide vagy oda, jönnek az újabb európai szankciók. Továbbra is a négy kulcsterületen támad az EU: energetika, hadiipar, technológia és pénzügyek. Persze ha a tűzszünet Ukrajnában tartósnak bizonyul, akkor az újabb, elmélyítő lépéseket vissza is vonhatják. Mindenesetre a piac kissé bizonytalankodó állapotba került, vagy inkább maradt az ősz beköszöntével is, a néhány nap hírvezérelt emelkedéstől eltekintve.

A mai napra is bizonytalankodással, azaz oldalazással számolunk a vezető és a hazai piacon is. Az utóbbi esetében annak ellenére várunk oldalazást, hogy a Goldman 4.750-ről 4.900 forintra emelte az OTP-re vonatkozó célárfolyamát.
Piaci áttekintés
- Minden szem az Apple-re szegeződik
- Ma érkezhetnek az újabb orosz szankciók
- Dollár nyomás alatt a WTI és az arany ára is
- Tovább erősödött a dollár
- 2008-as szintekig gyengült a jen
- Újra benyújtotta keresetét az OTP
- Oldalazásra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A tengerentúli indexekben sem jött össze az újabb csúcsdöntés. A Dow Jones index 0,15%-ot, az S&P 500 index 0,31%-ot esett, miközben a Nasdaq 0,20%-ot tudott emelkedni.
- Utóbbi index teljesítményében vastagon benne volt a GoPro-Yahoo-Twitter trió. A GoPro közel 8%-os emelkedése egy 70 dolláros FBN Securities célárnak volt köszönhető, a Yahoo az Alibaba IPO kedvező értékeltségére ugrott 5,6%-ot, míg a Twitter jegyzése 2,5%-kal került feljebb egy „buy gombnak” köszönhetően, amivel vásárolni lehet az oldalon.
- Az Apple nagy napja lehet a mai, vagy mégsem? A mai termékbemutatóval kapcsolatban kiszivárgó információk szerint az iPhone 6 drágább és olcsóbb változata mellett érkezhet az iWatch okosóra, ami csak 2015 után kerülhet a boltokba 250 dollárért. Az újdonság varázsával hathat az iWallett mobil fizetési rendszer és a zafír kijelző, ami elviekben erősebb és karcállóbb, mint a Gorilla Glass. A befektetők számára ebből a csokorból maximum a mobil fizetési rendszer szolgálhat az újdonság varázsával, a többi termék bemutatása nem igazán járna árfelhajtó hatással.
- A Google újabb engedményeket tehet Európában azért, hogy a négy éve tartó európai bizottsági vizsgálat végére pontot tegyen. A domináns pozícióval való visszaélés vádja nehezen tagadható, ugyanis az európai piaci részesedése 80% fölött jár.
Európa
- Jelentősebb mínuszban is jártak az európai indexek tegnap, azonban a nap végére megpróbáltak visszakapaszkodni a nulla körüli szintekre. A CAC 40 index 0,26%-os, az FTSE 100 index 0,30%-os mínuszban, míg a DAX index 0,11%-os pluszban fejezte be a kereskedést.
- Az EU formálisan elfogadta az újabb szankciókat, azonban annak kihirdetésével megvárta a mai napot. A hírek szerint az EU kész részlegesen vagy teljesen felülvizsgálni a korábbi intézkedéseket, ha a béketerv megvalósításában változás áll be. Barack Obama a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve szkeptikus, és tovább haladna a megkezdett úton.
- Oroszország az újabb szankciókra válaszul kitilthatja légtérből az amerikai és európai repülőgépeket, így érdemes lehet a Lufthansa, az Air France és a KLM papírjaival vigyázni a következő napokban.
- Vitor Constancio, az EKB alelnöke szerint amennyiben szükséges, további eszközökkel támogathatja a tanács az európai gazdaságot. Azonban ő is kiemelte, hogy strukturális reformokra is szükség lesz a monetáris élénkítés mellett.
- Az európai stressz tesztek eredménye október 24-én piaczárás után, vagy az azt követő két napban érkezhet piaci források szerint.
- A BMW i3-as elektromos autójából 1.025 darabot adtak el augusztusban Amerikában, ami 400 darabbal több, mint az elmúlt három hónap eladásai. A 41.000 dolláros ár lényegesen olcsóbb, mint a Tesla S modell 70.000 dolláros alapára. A Tesla olcsóbb változatára (35.000 dollár) még 2-3 évet várni kell, ami a BMW piacrészesedés szerzését támogatja.
- Komoly, 160 pipes zuhanást láthattunk a GBP/USD árfolyamában tegnap este. A kurzus 1,6170-ig esett egy közvéleménykutatás eredményére, ami szerint a válaszadók 51%-a Skócia függetlenségére szavazna. Mark Carney jegybankelnök 10:30-as beszéde ennek fényében még érdekesebb lesz.
Olaj, arany
- A dollár szárnyalása lejjebb tolta a WTI árát is 92,8 dollárra. A piac a mai nyersolaj készlet adatokra figyel, a várakozás 1,5 millió hordó csökkenés. A líbiai termelés ismét nőni tudott (napi 740 ezer hordóra). A piac a benzin és a gázolaj készletek emelkedésére is számít, ami mutatja, hogy lassuló kereslet van a termékpiacon.
- Az arany 1.255 dollárra esett. A piacot elsősorban a dollár erősödése mozgatta, míg a piac a dollár kamatok emelkedésére számít a FED részéről. Az aranyra szintén negatívan hatott, hogy 1,6 milliárd dollárral csökkent a pénzügyi alapokban tárolt fizikai arany értéke.
Devizák
- Bár fontosabb makroadat nem jelent meg tegnap sem Amerikában, sem pedig Európában, a dollár mégis tovább folytatta erősödését az euróval szemben, így már 1,288-as árfolyamot jegyeznek az EURUSD devizapár keresztre.
- Enyhén tovább gyengült a forint az euróval szemben. Már 315-ön is járt az EURHUF árfolyama a tegnapi kereskedésben, és ma is innen folytatódhat a kereskedés.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,4%-ot emelkedett, míg a Shanghai tőzsdeindex értéke nem változott érdemben. A hongkongi tőzsde ma zárva tartott.
- 2008 óta először emelkedett 106 fölé az USDJPY árfolyam, ami a versenyképesség javulásán keresztül kedvező a japán export számára. Ennek hatására a Nikkei indexet is az exportcégek (technológia és autóipar) húzták felfelé. A jen gyengülésében még ma is a tegnapi gyenge japán GDP és fogyasztási adat játszott szerepet.
- A Softbank 4,5%-ot emelkedett, feltehetően az Alibaba IPO-hoz kötődő hírek hatására, ugyanis a Softbank az egyik legnagyobb tulajdonosa a kínai e-kereskedelmi vállalatnak. Ez pedig egyértelműen kedvezői indikáció az IPO előtt. A Yahoo árfolyama is jelentősen emelkedett, szintén az Alibaba miatt. A kínai kereskedelmi vállaltban a Softbank 34,1%-os, a Yahoo pedig 22,4%-os részesedéssel rendelkezik, vagyis mindkettő nagyot profitálhatna a sikeres tőzsdei kibocsátásból.
- Tegnap New Yorkban megkezdődött az Alibaba IPO roadshowja. Az azon résztvevő befektetők egy része azonban kevesellte a konkrétumokat a nemzetközi terjeszkedéssel kapcsolatban. A társaság bevételének jelenleg 90%-a Kínából származik, így bőven lenne tér a külföldi expanzióra.
- A Toyota és a Tesla új partnerségi megállapodást köthetnek.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott reggel az európai és az amerikai határidős piacokon is.
Vállalati hírek
- Az OTP ismét benyújtotta az állam elleni keresetét a Fővárosi Törvényszékhez az egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán. Csányi Sándor bankvezér elmondta, hogy az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni a nyáron elfogadott törvény visszamenőleges hatálya miatt.
- Sikeres volt a PannErgy győri kútjának fúrása. 2300 méteres mélységből 97-98 °C fokos víz tör elő 100- 110 literes pecenkénti vízhozammal. A kút kapacitása meghaladja az előzetes terveket, ami pozitív.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben