Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A 2022-es év nem hoz alacsonyabb olaj és gázárakat

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. január 4.   15:07

A most elkezdett új év nem fog alacsonyabb olaj és gázárakat hozni, legalább is a kilátások nem mutatnak afelé, hogy a fosszilis energiahordozó árak csökkenhetnének. Nézzük meg a legfontosabb tényezőket.

A globális olajpiacon az első negyedév többletkínálata – az OPEC 1,3 millió hordó/napra becsüli – eltűnhet az év második felében, annak ellenére, hogy a kőolajtermelő országok szövetsége az év közepéig folytatni kívánja a havi 400 ezer hordó/nap kínálatbővítését. Az omikron felbukkanása viszont csak lassítja, de nem állítja meg a kereslet növekedését, amit a Nemzetközi Energiaügynökség 3,3 millió hordó/napra becsül. Ezzel az éves átlagkereslet 99,5 millió hordó/nap lehet, ami megközelíti a 2019-es fogyasztási értéket. Különösen az év második felében várható a kereslet felfutása az omikron járvány lecsengésével.

A kínálat oldalon az egyik legnehezebb módon megjósolható jelenség Irán visszatérése lehet. A perzsa állam ráadásul jelenleg is növeli kőolaj és földgáz termelési kapacitásait, így ha eredményesen zárulnak az ország nukleáris programjáról szóló tárgyalások, Irán akár napi 1,5-2 millió hordóval is megjelenhet a világpiacon. Iránnak a becslések szerint 3,9-4,0 millió hordó/nap termelési kapacitása van, a jelenlegi kihozatala 2,4 millió hordó/nap, amiből 1,7-1,8 millió hordó/nap a saját finomítói fogyasztás. A becslések szerint fél éven belül a tényleges kapacitások 80%-a, egy éven belül pedig 100% lehet elérhető. Emellett Irán napi 1,0 millió hordó kondenzátum termeléssel bír a gázmezőiről, ami szintén fontos petrolkémiai és finomítói alapanyag.
Az amerikai palaolaj termelés növekedhet 2022-ben, de ennek a mértéke nem lesz kimagasló. Az amerikai Energiaügynökség (EIA) becslése szerint az idén novemberi 11,7 millió hordó/nap termelés jövő IV. negyedévében elérheti a 12,1 millió hordó/napot, miközben a jövő évi átlag termelés 11,8 millió hordó/nap lehet.

Az OECD országok olajtartalékai sokéves átlag alatt vannak

Forrás: Argus, EIA, Euroilstock, IEA, METI és OPEC.

Az európai gázpiacon a karácsony előtti izgalom után megnyugvás következett. A jelenlegi árak azonban nem nevezhetők alacsonynak. Az azonnali piac 85-90 EUR/MWh árai továbbra is bőven fölötte vannak a sokévi átlagnak vagy a 13,5 EUR/MWh 2020-as átlagárnak. A határidős görbe ráadásul 2022-re és 2023-ra is magas árakat prognosztizál: az idei nyári 78 EUR/MWh, illetve a 2023 nyári időszakára becsült 38 EUR/MWh sem tűnik alacsonynak.

Az európai gázkereslet növekedése folytatódhat a gazdasági kilábalás és az energiafordulat miatt, mivel a kontinens egyértelműen hadat üzent a kőszén használatának, míg Németország jövőre a nukleáris energiatermelését is be kívánja szüntetni. A kínálati oldalon a fő kérdés, hogy sikerül-e megegyezni az orosz Gazpromnak a német hatóságokkal (Bundesnetzagentur) és brüsszeli bürokratákkal az Északi-Áramlat 2 engedélyezéséről. A politikai megfontolások jelentősen akadályozzák a kérdést, ráadásul nekem úgy tűnik, hogy az új német kormány sem lelkesedik, hogy megadja az engedélyt. A vezetékes földgáz mellett több LNG is érkezhet a kontinensre, viszont ez a jövőben sem lesz olcsó, mivel az energiára éhes Ázsia 2022-ben is hajlandó lesz magas árat fizetni a kék nyersanyagért. A belső termelés tovább csökken, új lelőhelyek kiaknázása pedig 2025-2030 előtt nem várható. Hosszú távon nagy potenciál lehet a ciprusi Goliath mezőben, ami érdemben hozzájárulhat Európa gázellátásához, illetve a fekete-tengeri lelőhelyek is nagy potenciállal bírnak.

 

Az európai spot TTF földgázár alakulása az elmúlt 5 évben

Forrás: tradeeconomics.com

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben