Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gáz van babám!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. december 17.   11:25

Erste kommentár Tegnap új csúcsra, 142 EUR/MWh-ra emelkedett az európai gáz ára, jócskán meghaladva a 132,9 EUR/MWh-ás korábbi csúcsot. A tegnapi nagy ugrásban az játszotta a fő szerepet, hogy a mai napra...

Erste kommentár

Tegnap új csúcsra, 142 EUR/MWh-ra emelkedett az európai gáz ára, jócskán meghaladva a 132,9 EUR/MWh-ás korábbi csúcsot. A tegnapi nagy ugrásban az játszotta a fő szerepet, hogy a mai napra egyáltalán nem allokáltak földgáz szállítást. Ugyanakkor az utolsó pillanatban mégis érkezett a mai napra allokáció, mégpedig 30 százalékos mértékben a Lengyelországot  átszelő, Németországban végződő, Yamal-Europa gázvezetékre az egyik legnagyobb gázkereskedő részéről. Így ma reggel már újra 130 euró alatt kereskednek a földgázzal, de még mindig 15-20 százalékkal magasabban, mint egy héttel ezelőtt. Az ok, hogy Franciaországban több atomerőmű is leállt (sőt, itthon is alacsonyabb kapacitással megy Paks), s ezek termelését is gázerőművek veszik át, miközben sok esteben az áramfogyasztás is csúcsokat döntöget. Ezért is értehetetlen, hogy miért nem történt tegnap, illetve miért csak az utolsó pillanatban történt meg a mai napra a szállítás allokálása. A turbulenciákat csak felerősíti, hogy az országok a magas árak miatt amúgy is alapvetően a betárazott, olcsóbb gázt használják, és kevesebbet allokálnak a gázvezetékekre. (Lásd erről a tegnapi cikket az Erste Market-en:  Kell-e aggódnunk a gáztárolóink gyors kiürülése miatt?) Mindenesetre a hideg téllel valószínűleg forró gázpiacra, és ezáltal erősebb inflációs hatásra számolhatunk, nem csak idén, hanem jövőre is, legalább az év első felében.


Tegnap gyenge emelkedést láthattunk Európában, ma pedig csökkenéssel kezdte a napot a DAX index. A piacokat az omikrontól való félelem dominálja (Lásd Erste Market: A félelem bére - az omikron láz), na meg a monetáris kondíciók szigorítása, ami az olcsó pénz végével az államokat is nagyobb fiskális fegyelemre készteti. A megnövekvő alternatíva költség pedig nem jó a piacok számára. A BUX is kis eséssel kezdte a napot.

Esnek a piacok a központi bankok döntését követően

Ázsiában esnek a piacok a tegnap esti amerikai esést követőn. Japánban a Nikkei 225 1,8%-kal csökkent, míg Kínában a Shanghai Composite index 1,2%-kal értékelődött le. A Hang Seng technológiai index 1,1%-kal zárhat lejjebb.


Európa emelkedett a tegnapi sprint folyamán, méghozzá az Euro Stoxx 50 és a DAX 1%-kal, a FTSE 100 1,3%-kal, a francia CAC 40 pedig 1,1%-kal.


Amerika az esti órákban letört, és elkezdték adni az indexeket. A Dow Jones index 0,1%-kal értékelődött le, míg az S&P 500 0,9%-kal zárt lejjebb. A Nasdaq 2,5%-kal csökkent, miután úgy néz ki, hogy ismét beindult a rotáció a piacon. A határidős indexek alapján kisebb csökkenés várható ma is.

A Pfizer és Moderna vakcináját támogatja a CDC a J&J helyett

Az amerikai járványhivatal (CDC) a Pfizer és a Moderna vakcináját támogatja a Johnson & Johnson vakcinája helyett a felnőtteknek, miután megállapította, hogy több tucat embernél vérrög alakult ki az oltást követően, és kilencen meghaltak. Az USA-ban 17 millió J&J oltást adtak be, mióta a gyógyszerhivatal vészhelyzeti alapon jóváhagyta a vakcinát. A vérrögképződés egymillió emberből 3,8-nál fordult elő, a legnagyobb mértékben a 30 és 49 év közötti nőknél.

4 milliárd eurós részvény visszavásárlás az Adidasnál

Az Adidas 4 milliárd euró értékű, 2025-ig szóló részvény visszavásárlási programot jelentett be. Ennek finanszírozása nagyrészt a Reebok értékesítéséből befolyt vételárból történik. Osztalékként a folytatólagos tevékenységből keletkező profit 30-50%-át fogják kifizetni.

Euró erősödést hozott az EKB

Az EKB döntésére erősödött az euró a dollárral szemben. Az EURUSD 1,133-ra emelkedett a tegnapi nyitó 1,129-es értékről. Jelenleg közvetlenül a 30 napos mozgóátlag alatt tartózkodik az árfolyam.

A forint felülteljesítette a régiót

Míg a régiós devizák többsége gyengült tegnap az euróval szemben, addig a forint, különösen a délutáni órákban erősödni tudott az euró ellenében. Az EURHUF 368,2-ig mérséklődött tegnap zárásra. Ma reggel viszont enyhe gyengülést mutatva 368,7-en jegyzik a devizapárt.

Csökkent az olaj jegyzése, az omikron miatt félelmek állnak a háttérben

A WTI 71,8, a Brent típusú kőolaj pedig 74,3 dollár volt ma reggel, miután a piac ismét aggódni kezdett az omikron variáns terjedése miatt. Egyre több jel mutatja, hogy a járvány miatt gyengül az ázsiai olajkereslet, míg az EIA szerint a jövő év első negyedévében ismét túlkínálatos lehet a kőolaj piaca. Az omikron miatt csökken az utazási kedv, a Holdújév idején is korlátozások várhatók Kínában. A felmérések szerint a londoni irodák többségébe sem járnak már be a dolgozók. A befektetők meglepődtek a Bank of England kamatemelési lépése miatt is. Ez azt mutatja, hogy az infláció már nagyobb fenyegetés a jegybankok számára, mint a koronavírus járvány. A határidős ár struktúra is gyengülő keresletre utal, mivel a korábbi backwardation állapotból a határidős görbe kisimult, sőt a héten egy napra már kontangó állapotban voltak a Brent típusú jövőbeli nyersolaj árak.

A dollár gyengesége miatt nagyot emelkedett az arany

Az arany 1.809 dollárig emelkedett, ami az első heti emelkedést jelenti november közepe óta. A gyenge dollár és a részvénypiaci jó hangulat emelte elsősorban a nemesfém árfolyamát. Az angol jegybank tegnap váratlanul emelte kamatait, míg a Fed gyorsítja a kötvényvásárlási programjának kivezetését. A befektetők szerint a jegybankok már jobban aggódnak az infláció miatt, mint korábban, és az omikronnál is jobban aggasztja őket a pénzromlás. Az arany árfolyama ezzel együtt három év emelkedés után idén várhatóan csökkenni fog, mivel a magasabb infláció és a likviditás bővítés lassítása elvonta a tőkét a nemesfém piacáról. A piac szereplők szerint a lassuló gazdasági növekedés és a negatív reálkamatok lehetnek azok, melyek ismét elindíthatják az aranyat egy növekvő pályán.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben