Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

Ambiciózus középtávú stratégia a Glosternél

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉS2021. december 14.   17:55
Gloster technológia
Célár és ajánlás:     felülvizsgálat alatt
Elemző: Nagy András

Ambiciózus középtávú stratégia a Glosternél Az előző tervek teljesülését követően új, 2025-ig szóló stratégiát tett közzé a Gloster, hiszen a 2022-es terveket (3,5-5,5 milliárdos árbevétel és 500-650 millió...

Ambiciózus középtávú stratégia a Glosternél

Az előző tervek teljesülését követően új, 2025-ig szóló stratégiát tett közzé a Gloster, hiszen a 2022-es terveket (3,5-5,5 milliárdos árbevétel és 500-650 millió közti EBITDA) a nemrégiben bejelentett tranzakcióval eredmény tekintetében már idén felülteljesítette. 2025-re az idén vártnál négyszer nagyobb árbevétellel és EBITDA-val számolnak. Ez alapján a cég árbevétele 4 milliárd forintról 14 milliárd forintra, EBITDA-ja pedig a 2021-es várható 720 millió forintos érték közel négyszeresére, 3 milliárd forint közelébe ugorhat 2025-re. Ugyanekkorra 30-40% export árbevétellel számolnak az idei 24%-hoz képest. A teljes árbevétel több mint 75-80%-a megújuló azaz folytatólagos jellegű lehet, míg az idei első félévben ennek aránya 64% volt.

Növekedési lehetőségek

A stratégiának három fő pillére van: az organikus növekedés, egy új, elsősorban a német piacra dolgozó 150 fős vidéki IT szolgáltató központ létrehozása két éven belül, valamint a tervezett újabb belföldi és külföldi akvizíciók.

A társaság organikus úton is jelentős növekedésre lehet képes 2025-ig, elsősorban a szoftverfejlesztés, a felhő üzletág és a kibervédelmi üzletágak esetében.

  • Networking és infrastruktúra üzletág átlagos 6% éves (CAGR=Compound Annual Growth Rate) növekedés
  • Nemzetközi szoftverfejlesztési üzletág átlagos 25% éves (CAGR) növekedés
  • Felhő technológiai üzletág átlagos 20% éves (CAGR) növekedés
  • Kibervédelmi üzletág átlagos 20% éves (CAGR) növekedés
  • Intelligens épületek üzletág átlagos 15% éves (CAGR) növekedés

A Gloster csoport az elmúlt évek sikeres felvásárlásait követően sem tett le az akvizíciós növekedésről. Erre összesen 4 milliárd forintot szánnak, amiből két vagy három, az eredményhez érdemben hozzájáruló céget vennének meg. Bár kisebb, hazai akvizíciók már jövőre is elképzelhetők, a jelentősebb, akár nemzetközi felvásárlásra valószínűleg majd csak a 2023-ra tervezett IPO-t követően, 2023 és 2025 között kerülhet sor.

Az EBITDA marzs az idei évre várt 18%-ról 2025-re 21%-ra emelkedhet a menedzsment előrejelzése alapján. A javulás annak lesz köszönhető, hogy a magas hozzáadott értékű szolgáltatások terén várható a gyorsabb növekedés, és arányát tekintve is növelnék a jövedelmezőbb export tevékenyéget.

Tőkepiaci tervek

A fent említett, 2023-ra tervezett akár 3 milliárd forint értékű IPO-n túl fontos cél, hogy 2022-ben a BÉT Xtend kategóriájából a standard kategóriába kerüljön át a részvény. Ennek feltétele, hogy IFRS szerinti számviteli beszámolót készítsen a cég, értékelésünk szerint a többi kritériumot ugyanis már teljesítették.

A likviditás növelése érdekében cél, hogy a lakossági befektetők számát 30%-kal emeljék, a közkézhányad pedig 33%-ra növekedjen a jelenlegi 18,6%-ról. Ezek a célok 2023-ban, az IPO hatására valósulhatnak meg.

A fentiekkel összefüggésben célul tűzték ki azt is, hogy a részvény a BÉT standard kategóriájának 5 legnagyobb likviditású papírja közé kerüljön, ami a jelenlegi forgalmi adatok alapján napi 1-2 millió forint körüli átlagos forgalmat jelentene. Emellett az is a cél, hogy a részvény bekerüljön a Budapesti Értéktőzsde közepes és kis kapitalizációjú indexébe, a BUMIX indexbe.

A most publikált stratégia osztalék politikát még nem tartalmazott, de azt a menedzsment még az idei év végéig kihirdeti.

Vélemény: A társaság középtávú stratégiája meglehetősen ambiciózus mind az organikus növekedés, mind pedig az akvizíciók terén, a társaság középtávú várakozásai jelentősen meghaladják a korábbi elemzésünkben szereplő előrejelzésünket, ezért célárunkat és ajánlásunkat is felülvizsgáljuk.

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben