Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Orbán Viktor a KKV-k devizahitelének forintosításáról beszélt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. március 13.   09:09

Gyakorlatilag ellenállás szintig gyengült a forint a tegnap késő délutáni és a ma reggeli órákban, majd onnan enyhe korrekcióba kezdett. A kormányzat oldaláról jövő nyilatkozatok (a KKV-k hitel átváltása, hogy a hitelkamatokat csökkenteni kéne, a miniszterelnök úr azon utalása, hogy a saját valutát gazdaságélénkítésre kéne használni) nem tesznek jót az árfolyamnak,...

Gyakorlatilag ellenállás szintig gyengült a forint a tegnap késő délutáni és a ma reggeli órákban, majd onnan enyhe korrekcióba kezdett. A kormányzat oldaláról jövő nyilatkozatok (a KKV-k hitel átváltása, hogy a hitelkamatokat csökkenteni kéne, a miniszterelnök úr azon utalása, hogy a saját valutát gazdaságélénkítésre kéne használni) nem tesznek jót az árfolyamnak, mindhárom állítás a forint gyengülésének irányába hat. Egyelőre a technikai szint határt szab ennek, azonban ha a 307,5 forintos szint áttörésre kerülne, akkor jelentős tér nyílna meg a további forintgyengülés előtt és a 320-as cél lenne a következő állomás. Ez újra felerősítené az aggodalmakat a nem teljesítő hitelállomány változása körül (amely az utóbbi két negyedévben már inkább stagnált), ami negatív lenne az OTP és az FHB további teljesítményére nézve. Így ez a játék a forinttal nem jó sem a bankoknak, és a kockázati prémium növekedésén keresztül a magyar piacnak sem. Persze később, átmenetileg néhány negyedévre, esetleg egy két évre hozhat egy gazdasági aktivitásnövekedést az exportőr cégeknél, de a strukturális változás, és a termelékenység növelése az, ami tartós növekedést tud kialakítani. A piacokra nézve azt látjuk, hogy a korrekció folytatódik. A BUX tegnap 40 fillér pont híján nem töltötte be a korábbi rést. Kérdés, hogy ma betölti-e. Ha igen, akkor eshet tovább, ha nem, akkor van még esély a korábban említett alakzat kialakulására. Mindenesetre a három napos esés szép nagy fekete gyertyákkal nem jó üzenet. A DAX esetében egyelőre nem történt semmi komoly, normális korrekció zajlik, amelynek most már be kéne fejeződnie. Ha nem ez történik, akkor tényleg elkezdhetünk aggódni.
Piaci áttekintés
- Alábbhagyott a lendület a tengerentúlon, oldalaztak a piacok
- Megugrott a nyersanyagok árfolyama
- Tovább folytatódott a forint gyengülése
- Rossz hangulatban estek az ázsiai indexek
- Orbán Viktor a KKV-k devizahitelének forintosításáról beszélt
- További esés jöhet ma a Budapesti Értéktőzsdén is
Nemzetközi hírek
USA
- A tegnapi kereskedés nagy részében a negatív tartományban mozogtak a vezető tengerentúli indexek, egyedül a Dow tudott enyhe pluszban zárni. (A Dow Jones-ban két éve nem láthattunk ilyen hosszú nyerő szériát). Fontos makroadat nem látott napvilágot, ezért nem is tudtak a piacok kimozdulni az oldalazásból. Az S&P500 indexben véget ért a hét napja tartó rally (Dow 0,02%, Nasdaq -0,33%, S&P500 -0,27%).
- Az Apple papírjaira érkezett egy célárfolyam csökkentés tegnap, a Jefferies az eddigi 500 dollárról 420 dollárra csökkentette a célárfolyamot, a papírok 2%-ot veszítettek értékükből. Az árfolyamnak az sem kedvezett, hogy az IDC szerint a cég veszíthet piaci részesedéséből a táblagépek piacán.
- A Boeing 1,5%-ot emelkedett arra a hírre, hogy 15,1 milliárd dolláros megrendelést kapott a Ryanair légitársaságtól, ami 170 darab 737-es modellt jelent.
- Az amerikai kormány közel fél milliárd dollár értékben adott el General Motors részvényeket februárban, ami nagyobb a januári 156 millió dolláros csomagnál. A maradék részesedését a következő 15 hónapban szeretnék értékesíteni.
- Ma 13:30-kor kiskereskedelmi forgalmi adatokat publikálnak az USA-ból.
Európa
- Vegyes mozgások voltak tegnap a nyugat-európai börzéken, egészen zárásig nem alakult ki egyértelmű irány (FTSE100 0,11%, DAX -0,23%, CAC40 0,1%).
- Spanyolország 5,83 milliárd euró értékben adott el kincstárjegyet, a várt 5,5 milliárd euróval szemben. A hozamok tovább csökkentek.
- Ma 11 órakor januári ipari termelési adatokat publikálnak az eurózónából.
Olaj, arany
- Pár napnyi oldalazás után hirtelen emelkedett tegnap az arany árfolyama, a nyitó 1581,33-ról 1592,80-re változott.
- Szintén emelkedés jellemeze az olaj piacát, melynek árfolyama 91,94 dollárról 92,54 dollárra nőtt.
Devizák
- Tegnap ismételten a forintgyengülésről szólt a nap. Az árfolyam zárásra 306,52-ig emelkedett, azonban napközben járt még ennél is magasabban. A tegnapi kereskedés már negatív hangulatban kezdődött, és forintgyengülés volt tapasztalható, ami kora délelőtt felgyorsult. A vártnál alacsonyabb 2,8%-os infláció a kamatvágást támogatja, ami viszont csökkenti a forint kamatelőnyét az euróval szemben, és ez gyengíti a forint árfolyamát. Szintén nem kedvezett a forint árfolyamának, hogy ismételten felmerült a devizahitelek leváltásának lehetősége, ami a mostani elképzelések alapján 1100 milliárd forint értékű állományt érinthet. A forint következő szintje az euróval szemben 307,5-nél található.
- Az EUR/USD árfolyamában kismértékű csökkenés volt tapasztalható. Fontos makroadatok hiányában nyugodt kereskedés jellemezte a tegnapi devizapiacot. Az árfolyam 1,3046-ról 1,3034-re csökkent.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,61%-ot, a Hang Seng szintén 0,61%-ot, a Shanghai index pedig 0,94%-ot veszített értékéből a reggeli kereskedés során.
- Fontosabb amerikai makrogazdasági adat nem jelent meg Ázsiában. Az egyetlen publikált adat, a dél-koreai munkanélküliség nagysága volt, ami a korábbi és a várt 3,2%-ról 3,5%-ra növekedett.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- OTP, FHB: Orbán Viktor egy tegnapi konferencián a következőket mondta: (i) A kormány még az év első felében forintosítani szeretné a kis- és közép vállalatok devizahiteleit, de részleteket nem közölt. A kis- és közép vállalati szektor devizahitel állománya hozzávetőleg 1100 milliárd forint. (ii) A másik, amiről beszélt, az a magyar bankszektor tulajdonosi szerkezete. A kormány célja, hogy a hazai tulajdoni hányad elérje az 50%-ot (jelenleg messze alatta van), de konkrétumok ezzel kapcsolatban sem hangzottak el.
- Az E-Star március 22-én tartja következő csődegyezségi tárgyalását a hitelezőkkel. A cég azt is közölte, hogy határozatképtelenség miatt meg sem tartja az eredetileg március 14-re kitűzött rendkívüli közgyűlést, a megismételt közgyűlés március 25-én lesz.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben