Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A BASF leányvállalata egy legalább 70 milliárd köbméteres gázmezőt talált Katartól északra - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2013. március 12.   09:53

Az UBS tartásról vételre minősítette az ArcelorMittal részvényeit azután, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a részvény árfolyama, a brókerház ráadásul nagyon pozitívnak értékeli azokat a terveket, amelynek keretében az adóság 15 milliárd dollárra csökkenhet középtávon (ha nem veszi meg a Thyssenkrupp amerikai egységét). Ha az év végéig...


Az UBS tartásról vételre minősítette az ArcelorMittal részvényeit azután, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a részvény árfolyama, a brókerház ráadásul nagyon pozitívnak értékeli azokat a terveket, amelynek keretében az adóság 15 milliárd dollárra csökkenhet középtávon (ha nem veszi meg a Thyssenkrupp amerikai egységét). Ha az év végéig sikerülne elérni az adóság célt, akkor a cég a hitelminősítőknél visszakerülhet a befektetési kategóriába. A cég 0,5-2 milliárd dollár költséget szándékozik megtakarítani, amelynek módjáról március 15-én tájékoztatják a részvényeseket.
A Societe Generale eladásról tartásra minősítette fel a Banco Bilbao papírjait, a célárfolyam 7 euró.
A BASF leányvállalata, a Wintershall egy legalább 70 milliárd köbméteres gázmezőt talált Katartól északra. A mostani találat jelentős, és ezzel együtt a vállalatcsoport jelenleg futó legnagyobb gázkitermelésre irányuló projektje lehet. Hasonló nagyságrendű gázkitermelésre vonatkozó projektje jelenleg csak egy van a cégnek, azonban annak mérete is elmarad a jelenlegitől. A tengeri mező kitermelése valószínűleg csak évek múlva indulhat meg, így az árfolyamhatás is csak limitált lehet.
A Daimler tegnap azt mondta, továbbra is célja, hogy növelje a részesedését a teherautókat gyártó orosz Kamaz-ban. A Daimler jelenlegi részesedése 11%, de van egy partneri megállapodása, ami lehetővé tenné, hogy idén, jövőre vagy 2015-ben tovább növelje a részesedését. A Kamaz legnagyobb részvényese szerint viszont elakadtak a tárgyalások, mert az árban eddig nem sikerült megegyezni.
A Linde 6 levegőszeparátor gyár létrehozásáráról írt alá megállapodást Kínában. Az üzemek egyenként 100 ezer köbméter oxigén előállítására képesek óránként, melyet aztán a szén üzemanyaggá történő átalakítására fognak felhasználni Kínában. A gyártási folyamat során a szilárd szénből úgynevezett Synfuel-t, vagyis szintetikus üzemanyagot állítanak elő. A technológia főleg kőszénben gazdag országok esetén működhet, mint amilyen Kína is. A Linde üzeme a tervek szerint 2015-ben kezdheti meg a működését. A mostani az egyik első projekt az országban, melynek során szénből állítanak elő folyékony üzemanyagot, ugyanakkor 2015-ig összesen 57 hasonló projektet terveznek létrehozni, vagyis jelentős növekedési potenciál van a piacon, és a kedvező referencia megszerzése pozitívan hathat a következő években a Linde-re. A projekteket elsősorban a magas szén készletek és a magas környezetszennyezés teszi lehetővé. A megoldással csökken az ország energiafüggősége és a környezetszennyezés is. A mostani megrendelés értéke 400 és 500 millió euró között lehet, pontos összeget azonban még nem hoztak nyilvánosságra. Középértékkel számolva nagyjából 40 millió euróval növelheti a profitot, ami a következő pár évben elosztva jelentkezhet és növelheti a vállalat eredményességét.
Csökkenő utas számról, de növekvő kihasználtságról számolt be a Lufthansa. Február során 1,5%-kal kevesebb utasuk volt, mint egy évvel korábban, és összesen 1,1%-kal kevesebb bevételt termelő kilométert repültek, de mivel az összes megtett távot 3,9%-kal csökkentették, így a kihasználtság 73,7%- ra nőtt.
A Siemens partnerségi megállapodást kötött a Volkswagen érdekkörébe tartozó Scania-val olyan teherautók kifejlesztésére, amelyek elektromos motorral működnek és a villamosokhoz hasonlóan légkábelről, vagy az útfelszínről kapják az elektromos áramot. Az „eHihway” projektet még 2010-ben indította a Siemens állami támogatás igénybevételével. Mára egy 4 kilométeres tesztpályával rendelkezik Berlin mellet, s a megállapodásnak köszönhetően elérhető közelségbe került az elektromos teherautó kifejlesztése. Szerintünk a hírnek nincs jelentős árfolyamhatása.
A Total bejelentette, hogy elindult a kitermelés az Egyesült Királyság partjainál található északi-tengeri Elgin-Franklin mezőn, amit egy évvel ezelőtt állítottak le gázszivárgás miatt. A termelés március 9-én indult újra, napi 70.000 hordó olaj-egyenértékest hoznak felszínre, ami a mező teljes kapacitásának körülbelül 50%-a.
Február végén 3,8 millió darabbal 3,83 millióra növekedett növekedett az Unicredit-re nyitott short pozíciók száma, miután február közepén gyakorlatilag nem volt nyitott short pozíció. Azonban a több mint 5 milliárdnyi kibocsátott részvényhez képest még továbbra sem jelentős a short állomány.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben