Hétfő
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 10.4%, várt: 5.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -24.6%
Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

ELEMZÉS

Nukleáris tavasz – előtérbe került egy leírt energiatermelés

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásEMEA Olaj-, és Gázipar Elemző2021. november 17.   15:45

Az elmúlt pár hónapban több jelentős bejelentés történt, ami egyértelműen kedvező a nukleáris energiatermelés jövőjére nézve.

Érdemes röviden felsorolni ezeket:

  • Kína a következő 15 évben 440 milliárd dollárért 150 új atomerőművet szeretne felépíteni. Ez annyi, mint az elmúlt 35 évben épült összes erőművi kapacitás a világban. A kínai iparfejlesztés egyértelműen a nukleáris energiában látja a jövőt a megújuló és a földgáz mellett.
  • Az angol Rolls Royce és az amerikai Exelon energiaszolgáltató közösen fejleszt moduláris atomerőműveket. A cég 195 millió font privát részvénytőke mellett 210 millió font fejlesztési forrást kap a brit kormánytól.
  • Joe Biden a nukleáris energiát is támogatja a 2 ezer milliárd dolláros klímaváltozás elleni fejlesztési terveiben.
  • A környezetvédelméről híres Kalifornia nem kívánja 2025-ben bezárni az állam egyetlen egységét, a Diablo Canyont, hanem az üzemidő végéig, várhatóan 2035-ig üzemeltetni szeretné.
  • Franciaország visszakozik a korábbi tervektől, hogy csökkentsék a nukleáris energia arányát 50%-ra. A cél, hogy a mostani 75%-os érték hosszú távon is fennmaradjon.
  • Románia megegyezést kötött a NuScale Power nevű amerikai vállalattal, mely kisméretű, moduláris reaktorokot kíván telepíteni az országban.

Ezek a hírek mind afelé mutatnak, hogy a fukushimai balesetet követő nukleáris telet egy nukleáris tavasz követheti a világban. Az világos ugyanis, hogy a CO2 kibocsátás drasztikus csökkentése és a megnövekedett energiaigény kielégítése nukleáris energia használata nélkül aligha képzelhető el globálisan. Emellett komoly technológiai fejlesztés is zajlik: a TerraPower nevű kanadai-amerikai vállalat nátrium hűtésű, moduláris atomerőművek építését tervezi, Kína és az EU keresi a fúziós energiatermelés lehetőségét, a fent említett Rolls Royce és az orosz ipar is a moduláris atomenergia felé fordul. A moduláris erőművek a három legfontosabb atomenergetikai probléma (magas költség, biztonság és kiégett fűtőelemek) közül legalább az első kettőre megoldást kínál, de sok fejlesztés folyik, hogy a kiégett fűtőelemek problematikájára is találjunk kiutat.

Érdemes megnézni az uránérc 25 éves áralakulását.

Az urán havi áralakulása az elmúlt 25 évben (dollár/font)


Forrás: Tradeeconomics.com

Látható, hogy az uránérc a fosszilis energiahordozók nyári emelkedésével a mintegy 7 éves stagnálás után masszívan emelkedni kezdett, és elérte a 48 dollár/lbs (1lbs vagy font, azaz 0,4536 kilogramm) szintet. Az áremelkedéshez egyébként hozzájárult egy pénzügyi instrumentum is. A júliusban létrejött Sprott Uranium Fund, mely korábban felvásárolta az Uranium Participation nevű holdingot, 32,6 millió font uránércet vásárolt fizikailag is fel, ami az éves globális értékesítés 76%-a. Az alap befektetési jegyei iránt hatalmas volt a kereslet, s lényegében ez teljesen megszabadította az uránpiacot az elmúlt években felhalmozott feleslegtől. A nagy gyártók leépítették készleteiket, ami nyitva hagyta az utat a további áremelkedés előtt. Az urán ára egyébként még mindig csak az ötöde a 2008-as, mintegy 250 dollár/font rekord jegyzésnek. Az áremelkedést egyébként segíti az is, hogy az atomenergia összköltségében csak csekély hányadot képvisel a fűtőelem beszerzése.

Milyen részvényekkel lehet megjátszani az atomenergia újbóli reneszánszát?

  • Kazatomprom (KAP LI). A kazah állami vállalat, melynek részvény ADR-jei a london tőzsdén forognak, felel a világ dúsított urán eladásának 40%-ért. Lényegében a volt Szovjetunió mellett több európai, ázsiai atomerőmű innen kapja a fűtőelemeket. A Kazatomprom a teljes nukleáris láncot lefedi beleértve a geológiai uránkutatást, bányászatot, nukleáris fűtőelemek gyártását és tudományos kutatást.
  • Cameco (CCJ US). Az amerikai-kanadai vállalat a világ egyik legnagyobb gyártója, a teljes kibocsátás 18%-áért felel. A vállalatnak az USA-ban és Kanadában vannak bányái, de a Kazatompromhoz hasonlóan a teljes ciklust lefedi a tevékenysége.
  • Centrus Energy (LEU US). Az amerikai nukleáris vállalatot azért emelem ki, mert urándúsításban az egyik legmagasabb technológiai színvonalat képviseli, többek között atomfegyverekben használt plutóniumot és uránt is feldolgoznak. A cég gyors növekedésről adott számot az elmúlt időszakban: a III. negyedéves nettó eredmény 91,3 millió dollár árbevételre 42,1 millió dollár lett.

A fenti cégek mellett a tőzsdén több kisebb, főleg kanadai urántermelő található (Denison Mines, Energy Fuels, Uranium Energy stb.). Emellett számos energiaszolgáltató cég, mint pl. az Exelon Energy rendelkezik nukleáris energiatermeléssel.

Kazatomprom ADR (USD) 3 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Cameco részvény (USD) 5 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Centrus Energy részvény (USD) 5 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Az árfolyamgörbéket érdemes megnézni. Fontos kiemelni, hogy a részvényárak több évnyi stagnálás után nagyot emelkedtek az elmúlt hónapokban, ezért könnyen elképzelhető egy technikai korrekció. Hosszú távon viszont további jelentős növekedés lehet ezekben a papírokban.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt