Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Nukleáris tavasz – előtérbe került egy leírt energiatermelés

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. november 17.   15:45

Az elmúlt pár hónapban több jelentős bejelentés történt, ami egyértelműen kedvező a nukleáris energiatermelés jövőjére nézve.

Érdemes röviden felsorolni ezeket:

  • Kína a következő 15 évben 440 milliárd dollárért 150 új atomerőművet szeretne felépíteni. Ez annyi, mint az elmúlt 35 évben épült összes erőművi kapacitás a világban. A kínai iparfejlesztés egyértelműen a nukleáris energiában látja a jövőt a megújuló és a földgáz mellett.
  • Az angol Rolls Royce és az amerikai Exelon energiaszolgáltató közösen fejleszt moduláris atomerőműveket. A cég 195 millió font privát részvénytőke mellett 210 millió font fejlesztési forrást kap a brit kormánytól.
  • Joe Biden a nukleáris energiát is támogatja a 2 ezer milliárd dolláros klímaváltozás elleni fejlesztési terveiben.
  • A környezetvédelméről híres Kalifornia nem kívánja 2025-ben bezárni az állam egyetlen egységét, a Diablo Canyont, hanem az üzemidő végéig, várhatóan 2035-ig üzemeltetni szeretné.
  • Franciaország visszakozik a korábbi tervektől, hogy csökkentsék a nukleáris energia arányát 50%-ra. A cél, hogy a mostani 75%-os érték hosszú távon is fennmaradjon.
  • Románia megegyezést kötött a NuScale Power nevű amerikai vállalattal, mely kisméretű, moduláris reaktorokot kíván telepíteni az országban.

Ezek a hírek mind afelé mutatnak, hogy a fukushimai balesetet követő nukleáris telet egy nukleáris tavasz követheti a világban. Az világos ugyanis, hogy a CO2 kibocsátás drasztikus csökkentése és a megnövekedett energiaigény kielégítése nukleáris energia használata nélkül aligha képzelhető el globálisan. Emellett komoly technológiai fejlesztés is zajlik: a TerraPower nevű kanadai-amerikai vállalat nátrium hűtésű, moduláris atomerőművek építését tervezi, Kína és az EU keresi a fúziós energiatermelés lehetőségét, a fent említett Rolls Royce és az orosz ipar is a moduláris atomenergia felé fordul. A moduláris erőművek a három legfontosabb atomenergetikai probléma (magas költség, biztonság és kiégett fűtőelemek) közül legalább az első kettőre megoldást kínál, de sok fejlesztés folyik, hogy a kiégett fűtőelemek problematikájára is találjunk kiutat.

Érdemes megnézni az uránérc 25 éves áralakulását.

Az urán havi áralakulása az elmúlt 25 évben (dollár/font)


Forrás: Tradeeconomics.com

Látható, hogy az uránérc a fosszilis energiahordozók nyári emelkedésével a mintegy 7 éves stagnálás után masszívan emelkedni kezdett, és elérte a 48 dollár/lbs (1lbs vagy font, azaz 0,4536 kilogramm) szintet. Az áremelkedéshez egyébként hozzájárult egy pénzügyi instrumentum is. A júliusban létrejött Sprott Uranium Fund, mely korábban felvásárolta az Uranium Participation nevű holdingot, 32,6 millió font uránércet vásárolt fizikailag is fel, ami az éves globális értékesítés 76%-a. Az alap befektetési jegyei iránt hatalmas volt a kereslet, s lényegében ez teljesen megszabadította az uránpiacot az elmúlt években felhalmozott feleslegtől. A nagy gyártók leépítették készleteiket, ami nyitva hagyta az utat a további áremelkedés előtt. Az urán ára egyébként még mindig csak az ötöde a 2008-as, mintegy 250 dollár/font rekord jegyzésnek. Az áremelkedést egyébként segíti az is, hogy az atomenergia összköltségében csak csekély hányadot képvisel a fűtőelem beszerzése.

Milyen részvényekkel lehet megjátszani az atomenergia újbóli reneszánszát?

  • Kazatomprom (KAP LI). A kazah állami vállalat, melynek részvény ADR-jei a london tőzsdén forognak, felel a világ dúsított urán eladásának 40%-ért. Lényegében a volt Szovjetunió mellett több európai, ázsiai atomerőmű innen kapja a fűtőelemeket. A Kazatomprom a teljes nukleáris láncot lefedi beleértve a geológiai uránkutatást, bányászatot, nukleáris fűtőelemek gyártását és tudományos kutatást.
  • Cameco (CCJ US). Az amerikai-kanadai vállalat a világ egyik legnagyobb gyártója, a teljes kibocsátás 18%-áért felel. A vállalatnak az USA-ban és Kanadában vannak bányái, de a Kazatompromhoz hasonlóan a teljes ciklust lefedi a tevékenysége.
  • Centrus Energy (LEU US). Az amerikai nukleáris vállalatot azért emelem ki, mert urándúsításban az egyik legmagasabb technológiai színvonalat képviseli, többek között atomfegyverekben használt plutóniumot és uránt is feldolgoznak. A cég gyors növekedésről adott számot az elmúlt időszakban: a III. negyedéves nettó eredmény 91,3 millió dollár árbevételre 42,1 millió dollár lett.

A fenti cégek mellett a tőzsdén több kisebb, főleg kanadai urántermelő található (Denison Mines, Energy Fuels, Uranium Energy stb.). Emellett számos energiaszolgáltató cég, mint pl. az Exelon Energy rendelkezik nukleáris energiatermeléssel.

Kazatomprom ADR (USD) 3 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Cameco részvény (USD) 5 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Centrus Energy részvény (USD) 5 éves áralakulása

 


Forrás: Bloomberg

Az árfolyamgörbéket érdemes megnézni. Fontos kiemelni, hogy a részvényárak több évnyi stagnálás után nagyot emelkedtek az elmúlt hónapokban, ezért könnyen elképzelhető egy technikai korrekció. Hosszú távon viszont további jelentős növekedés lehet ezekben a papírokban.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben