Hétfő
dec. 6.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: 10.4%, várt: 5.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -24.6%
Kedd
dec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1%, várt: -2.4%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -1.7%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 25.9
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: 12.5
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: 3.7%, várt: 3.7%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -80.9, várt: -66.8
Szerda
dec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: -3%, várt: -3.2%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 6.5%, várt: 7.2%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2922
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -7.2%
Csütörtök
dec. 9.
02:30
Fogyasztói árindex (év/év) (CHN)
Időszak: nov., előző: 1.5%, várt: 2.5%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: 81.5%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 15.4
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 16
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: -0.7%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: -128
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: dec., előző: 222
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 1956
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: dec., előző: 51
z.u.
Oracle (US)
Időszak: 2022 Q2, előző: 0.85, várt: 1.11
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 5.2%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (millió font) (UK)
Időszak: okt., előző: -2777
08:00
Ipari termelés (év/év) (UK)
Időszak: okt., előző: 2.9%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 6.2%, várt: 6.7%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: nov., előző: 4.6%, várt: 4.9%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - előzetes (US)
Időszak: dec., előző: 67.4, várt: 68
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: nov., előző: -165.055
Vasárnap
dec. 12.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

SZTORI

Űripari cégek a tőzsdén – így profitálhatunk a világűr meghódításából

SZTORI
SZTORIPéntek ÁdámÜzletfejlesztő2021. november 10.   16:50

Az elmúlt egy-két évben több űripari cég is megjelent a tőzsdén, így most már bárkinek lehetősége van befektetni ebbe az izgalmas és gyorsan növekvő szektorba. A lehetőségek végtelennek tűnnek, az űripari cégek magas értékeltsége a jövőbe vetett hitet tükrözi – ám a negatív piaci hangulat, vagy egy céggel kapcsolatos rossz hír gyors esést is hozhat. Nézzünk szét alaposabban a piacon!

Kirk kapitány – pontosabban a hatvanas években sugárzott eredeti Star Trek sorozatban őt alakító színész, William Shatner - nemrég tényleg eljutott a világűrbe. Erre a korábbi Amazon-vezér, Jeff Bezos űrutazással foglalkozó vállalata, a Blue Origin űrhajóján volt lehetősége. Az esemény amellett, hogy egy remek reklámfogás, kitűnően illusztrálja azt, hogy amit az ember megálmodik, azt valóra is tudja váltani.

Az űrturistáskodás egyelőre a leggazdagabb 1 százalék kiváltsága, de könnyen lehet, hogy idővel ugyanolyan megszokott dologgá válik, mint a repülőgépen történő utazás.

A rendkívüli tudományos jelentőségén túl érdemes befektetői szemmel is megvizsgálni ezt az új iparágat. Az űrben végtelen lehetőség rejlik, és a jó hír az, hogy ezek kiaknázásához nem feltétlenül szükséges űrhajóra szállni.

To the moon…

A világűrt ezidáig csak kis mértékben sikerült gazdasági értelemben felfedezni. Az űr meghódítására való törekvés sokáig a nagyhatalmak erőfitogtatásának eszköze volt: ki állítja Föld körüli pályára az első műholdat, ki küldi az első embert az űrbe, a Holdra…

A nagyhatalmak versengése nem ért véget, de bekövetkezett egy jelentős fordulat, ez pedig a magáncégek megjelenése az űriparban. Korábban a hatalmas költségek miatt állami források nélkül ez lehetetlennek tűnt, azonban a technológia fejlődésével a helyzet megváltozott.

Az elmúlt egy-két évben több űripari cég is megjelent a tőzsdén, így most már bárkinek lehetősége van befektetni ebbe az izgalmas és gyorsan növekvő szektorba.

És hogy mit keresnek ezek a cégek az űrben? Természetesen pénzt! Az unatkozó milliárdosok séta-űrrepülésén túl a legjelentősebb szolgáltatás a különböző tárgyak űrbe juttatása, ami jelenleg leginkább műholdak felbocsátását jelenti. Műholdra pedig sok területen szükség van, ilyen például a távközlés, csillagászat, hadászat, navigáció, meteorológia…

Sőt, már vizsgálják az aszteroidák kibányászásának lehetőségét is. Ezek az űrben keringő kisbolygók nagy mennyiségben tartalmaznak nemesfémeket, például aranyat, platinát vagy palládiumot. Ezekre számos iparágban nagy szükség van, viszont a Földön csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, ezért rendkívül értékesek.

Az űripar úttörői az elkövetkező években hatalmas növekedésen mehetnek keresztül, miközben a befektetőik busás haszonra tehetnek szert. Gondoljuk csak arra, hogy aki a néhány éve, az elektromos autók berobbanásakor vett Tesla részvényt, mára meghússzorozhatta a befektetését.

Zűr az űrben

Ilyen könnyű lenne tehát? Vegyünk űrrészvényeket, dőljünk hátra és nézzük, hogy a befektetésünk megsokszorozódik?

Nos, a helyzet azért nem ilyen egyszerű. Az utóbbi időben tőzsdére lépő űripari vállalatokra jellemző a magas értékeltség. A bevételekhez képest magas az árfolyam, tehát a részvényeik drágának tekinthetők.

Persze a befektetőknek nem csak az aktuális helyzetet, hanem a jövőbeli lehetőségeket is érdemes figyelembe venniük. Ezért aztán egy viszonylag új, még veszteségesen működő cég részvényei is jó vételnek számíthatnak, ha kedvezőek a kilátásai a jövőre nézve.

Erős fundamentumok híján az árfolyamot a befektetők várakozása, hite is magasra emelheti. Azonban ha a piaci hangulat negatívra fordul, vagy a vállalat jövőjével kapcsolatban kétségek merülnek fel, rövid idő alatt nagyobb mértékű esés is bekövetkezhet, ezzel érdemes tisztában lenni. Hosszabb távon persze még ezzel együtt is rendkívül jól járhatunk a befektetéssel.

Nézzünk meg néhányat az űripar legizgalmasabb vállalatai közül!

A leghíresebb űripari cég alighanem az Elon Musk-féle SpaceX, emellett az utóbbi időben sokat lehetett hallani a korábbi Amazon-vezér Jeff Bezos nevéhez kötődő Blue Originről is. Ezek azonban privát cégek, és egyelőre nincs is hír arról, hogy tőzsdére lépést terveznének, így a befektetőknek másfelé kell keresgélniük.

Virgin Galactic

2019 októbere óta elérhető a New York-i tőzsdén, az űrrészvények között az elmúlt időszak talán legnagyobb durranása. Ez volt az a cég, amelyik a világon elsőként szállított civil utasokat az űrbe.

A Virgin Galactic árfolyama jól érzékelteti azt, hogy a pillanatnyi piaci hangulat és a felröppenő hírek milyen nagymértékben befolyásolják a befektetőket. A részvények ára a májusi 17 dollárról közel 60 dollárig emelkedett, ehhez mindössze két sikeres küldetésre volt szükség. Majd amikor bejelentették, hogy 2022 utolsó negyedévéig felfüggesztik a kereskedelmi járataik indulását, az árfolyam csökkenésnek indult, és nemrég 20 dollár alá is benézett.

A befektetőknek folyamatosan szükségük van stimulációra, pozitív vállalati hírekre, újabb és újabb sikeres küldetésekre. Ha ez nincs meg, az érdeklődés - és vele együtt a befektetett pénz - hamar másfelé terelődik.

Rocket Lab

A vállalat már 18 sikeres rakétakilövést hajtott végre, melyek során több, mint 100 műholdat állítottak Föld körüli pályára. Idén augusztusban debütált a Nasdaq-on, és rövid időn belül megduplázta az árfolyamát. Azóta a kezdeti túlfűtött lelkesedés némileg alábbhagyott, amihez a tervezett kilövéseik kényszerű - járványügyi korlátozások miatti - elhalasztása is hozzájárult.

A nagy emelkedés utáni korrekció azonban hamarosan véget érhet, és elindulhat felfelé az árfolyam, amit az elemzőházak magas célárai is támogatnak, közel 50 százalékos felértékelődésre számítanak egy éven belül. A járványügyi korlátozások enyhítésével pedig megkezdődnek az újabb rakétakilövések, amivel a vállalat várhatóan újra magára vonzza a befektetők érdeklődését.

Virgin Orbit

A Richard Branson angol milliárdos nevéhez kötődő Virgin cégcsoport második számú űrrészvénye 2017-ben vált ki a Virgin Galactic-ból. Fő tevékenysége kisebb méretű műholdak Föld körüli pályára állítása, eddig három sikeres küldetésen vannak túl. Érdekesség, hogy a Virgin Orbitnál nem láthatunk “klasszikus”, nagy füsttel és lánggal induló kilövést, ugyanis ezt nem a földről hajtják végre. Egy átalakított Boeing 747-es utasszállító repülőgéphez erősítve juttatják a levegőbe a rakétájukat, ami a megfelelő magasságban lecsatlakozik, és saját hajtóműve segítségével halad tovább a világűrbe.

A Virgin Orbit a fenti vállalatok között kakukktojás, ugyanis jelenleg még nem lehet a részvényeivel kereskedni a tőzsdén. Viszont a NextGen Acquisition II Corp nevű tőzsdei vállalattal kötött megállapodás alapján még idén összeolvadnak, így külön részvénykibocsátás nélkül lesznek elérhetőek a Nasdaq-on.

Biztosak lehetünk benne, hogy a következő évek rendkívül érdekesen fognak alakulni az űripari vállalatok szempontjából. Tény, hogy van elég megoldásra váró feladat itt a Földön is, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes messzebbre tekinteni. Ráadásul ki tudja, lehet, hogy épp az űrkutatás eredményei fognak egyszer segíteni a Föld problémáinak kezelésében.

Forrás:

https://finance.yahoo.com/quote/TSLA?p=TSLA&.tsrc=fin-srch

https://www.fxempire.com/news/article/virgin-galactic-delays-spaceflight-until-2022-stock-price-plunges-788678

https://www.businesswire.com/news/home/20211011005163/en/Rocket-Lab-Launch-Operations-Underway-For-Two-BlackSky-Missions-in-November

https://www.cnbc.com/2021/08/23/richard-bransons-virgin-orbit-spac-public-at-3point7-billion-valuation.html

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

Kereskedjen mobilon is!

A NetBrokerGO applikációval akár útközben is elérheti a részvénypiacokat!

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Lépjen be a jövő piacaira!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz
BEFEKTETÉS

A várható gazdasági és inflációs környezet, és annak tőkepiaci hatásai - webinárium

2021. november 25-ei Erste World webináriumunkat nézhetik most vissza , ahol Bencze Lajos, az Erste World vezetője prominens vendégeivel a...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt