Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Űripari cégek a tőzsdén – így profitálhatunk a világűr meghódításából

SZTORI
SZTORIPéntek ÁdámRészvényelemző2021. november 10.   16:50

Az elmúlt egy-két évben több űripari cég is megjelent a tőzsdén, így most már bárkinek lehetősége van befektetni ebbe az izgalmas és gyorsan növekvő szektorba. A lehetőségek végtelennek tűnnek, az űripari cégek magas értékeltsége a jövőbe vetett hitet tükrözi – ám a negatív piaci hangulat, vagy egy céggel kapcsolatos rossz hír gyors esést is hozhat. Nézzünk szét alaposabban a piacon!

Kirk kapitány – pontosabban a hatvanas években sugárzott eredeti Star Trek sorozatban őt alakító színész, William Shatner - nemrég tényleg eljutott a világűrbe. Erre a korábbi Amazon-vezér, Jeff Bezos űrutazással foglalkozó vállalata, a Blue Origin űrhajóján volt lehetősége. Az esemény amellett, hogy egy remek reklámfogás, kitűnően illusztrálja azt, hogy amit az ember megálmodik, azt valóra is tudja váltani.

Az űrturistáskodás egyelőre a leggazdagabb 1 százalék kiváltsága, de könnyen lehet, hogy idővel ugyanolyan megszokott dologgá válik, mint a repülőgépen történő utazás.

A rendkívüli tudományos jelentőségén túl érdemes befektetői szemmel is megvizsgálni ezt az új iparágat. Az űrben végtelen lehetőség rejlik, és a jó hír az, hogy ezek kiaknázásához nem feltétlenül szükséges űrhajóra szállni.

To the moon…

A világűrt ezidáig csak kis mértékben sikerült gazdasági értelemben felfedezni. Az űr meghódítására való törekvés sokáig a nagyhatalmak erőfitogtatásának eszköze volt: ki állítja Föld körüli pályára az első műholdat, ki küldi az első embert az űrbe, a Holdra…

A nagyhatalmak versengése nem ért véget, de bekövetkezett egy jelentős fordulat, ez pedig a magáncégek megjelenése az űriparban. Korábban a hatalmas költségek miatt állami források nélkül ez lehetetlennek tűnt, azonban a technológia fejlődésével a helyzet megváltozott.

Az elmúlt egy-két évben több űripari cég is megjelent a tőzsdén, így most már bárkinek lehetősége van befektetni ebbe az izgalmas és gyorsan növekvő szektorba.

És hogy mit keresnek ezek a cégek az űrben? Természetesen pénzt! Az unatkozó milliárdosok séta-űrrepülésén túl a legjelentősebb szolgáltatás a különböző tárgyak űrbe juttatása, ami jelenleg leginkább műholdak felbocsátását jelenti. Műholdra pedig sok területen szükség van, ilyen például a távközlés, csillagászat, hadászat, navigáció, meteorológia…

Sőt, már vizsgálják az aszteroidák kibányászásának lehetőségét is. Ezek az űrben keringő kisbolygók nagy mennyiségben tartalmaznak nemesfémeket, például aranyat, platinát vagy palládiumot. Ezekre számos iparágban nagy szükség van, viszont a Földön csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, ezért rendkívül értékesek.

Az űripar úttörői az elkövetkező években hatalmas növekedésen mehetnek keresztül, miközben a befektetőik busás haszonra tehetnek szert. Gondoljuk csak arra, hogy aki a néhány éve, az elektromos autók berobbanásakor vett Tesla részvényt, mára meghússzorozhatta a befektetését.

Zűr az űrben

Ilyen könnyű lenne tehát? Vegyünk űrrészvényeket, dőljünk hátra és nézzük, hogy a befektetésünk megsokszorozódik?

Nos, a helyzet azért nem ilyen egyszerű. Az utóbbi időben tőzsdére lépő űripari vállalatokra jellemző a magas értékeltség. A bevételekhez képest magas az árfolyam, tehát a részvényeik drágának tekinthetők.

Persze a befektetőknek nem csak az aktuális helyzetet, hanem a jövőbeli lehetőségeket is érdemes figyelembe venniük. Ezért aztán egy viszonylag új, még veszteségesen működő cég részvényei is jó vételnek számíthatnak, ha kedvezőek a kilátásai a jövőre nézve.

Erős fundamentumok híján az árfolyamot a befektetők várakozása, hite is magasra emelheti. Azonban ha a piaci hangulat negatívra fordul, vagy a vállalat jövőjével kapcsolatban kétségek merülnek fel, rövid idő alatt nagyobb mértékű esés is bekövetkezhet, ezzel érdemes tisztában lenni. Hosszabb távon persze még ezzel együtt is rendkívül jól járhatunk a befektetéssel.

Nézzünk meg néhányat az űripar legizgalmasabb vállalatai közül!

A leghíresebb űripari cég alighanem az Elon Musk-féle SpaceX, emellett az utóbbi időben sokat lehetett hallani a korábbi Amazon-vezér Jeff Bezos nevéhez kötődő Blue Originről is. Ezek azonban privát cégek, és egyelőre nincs is hír arról, hogy tőzsdére lépést terveznének, így a befektetőknek másfelé kell keresgélniük.

Virgin Galactic

2019 októbere óta elérhető a New York-i tőzsdén, az űrrészvények között az elmúlt időszak talán legnagyobb durranása. Ez volt az a cég, amelyik a világon elsőként szállított civil utasokat az űrbe.

A Virgin Galactic árfolyama jól érzékelteti azt, hogy a pillanatnyi piaci hangulat és a felröppenő hírek milyen nagymértékben befolyásolják a befektetőket. A részvények ára a májusi 17 dollárról közel 60 dollárig emelkedett, ehhez mindössze két sikeres küldetésre volt szükség. Majd amikor bejelentették, hogy 2022 utolsó negyedévéig felfüggesztik a kereskedelmi járataik indulását, az árfolyam csökkenésnek indult, és nemrég 20 dollár alá is benézett.

A befektetőknek folyamatosan szükségük van stimulációra, pozitív vállalati hírekre, újabb és újabb sikeres küldetésekre. Ha ez nincs meg, az érdeklődés - és vele együtt a befektetett pénz - hamar másfelé terelődik.

Rocket Lab

A vállalat már 18 sikeres rakétakilövést hajtott végre, melyek során több, mint 100 műholdat állítottak Föld körüli pályára. Idén augusztusban debütált a Nasdaq-on, és rövid időn belül megduplázta az árfolyamát. Azóta a kezdeti túlfűtött lelkesedés némileg alábbhagyott, amihez a tervezett kilövéseik kényszerű - járványügyi korlátozások miatti - elhalasztása is hozzájárult.

A nagy emelkedés utáni korrekció azonban hamarosan véget érhet, és elindulhat felfelé az árfolyam, amit az elemzőházak magas célárai is támogatnak, közel 50 százalékos felértékelődésre számítanak egy éven belül. A járványügyi korlátozások enyhítésével pedig megkezdődnek az újabb rakétakilövések, amivel a vállalat várhatóan újra magára vonzza a befektetők érdeklődését.

Virgin Orbit

A Richard Branson angol milliárdos nevéhez kötődő Virgin cégcsoport második számú űrrészvénye 2017-ben vált ki a Virgin Galactic-ból. Fő tevékenysége kisebb méretű műholdak Föld körüli pályára állítása, eddig három sikeres küldetésen vannak túl. Érdekesség, hogy a Virgin Orbitnál nem láthatunk “klasszikus”, nagy füsttel és lánggal induló kilövést, ugyanis ezt nem a földről hajtják végre. Egy átalakított Boeing 747-es utasszállító repülőgéphez erősítve juttatják a levegőbe a rakétájukat, ami a megfelelő magasságban lecsatlakozik, és saját hajtóműve segítségével halad tovább a világűrbe.

A Virgin Orbit a fenti vállalatok között kakukktojás, ugyanis jelenleg még nem lehet a részvényeivel kereskedni a tőzsdén. Viszont a NextGen Acquisition II Corp nevű tőzsdei vállalattal kötött megállapodás alapján még idén összeolvadnak, így külön részvénykibocsátás nélkül lesznek elérhetőek a Nasdaq-on.

Biztosak lehetünk benne, hogy a következő évek rendkívül érdekesen fognak alakulni az űripari vállalatok szempontjából. Tény, hogy van elég megoldásra váró feladat itt a Földön is, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes messzebbre tekinteni. Ráadásul ki tudja, lehet, hogy épp az űrkutatás eredményei fognak egyszer segíteni a Föld problémáinak kezelésében.

Forrás:

https://finance.yahoo.com/quote/TSLA?p=TSLA&.tsrc=fin-srch

https://www.fxempire.com/news/article/virgin-galactic-delays-spaceflight-until-2022-stock-price-plunges-788678

https://www.businesswire.com/news/home/20211011005163/en/Rocket-Lab-Launch-Operations-Underway-For-Two-BlackSky-Missions-in-November

https://www.cnbc.com/2021/08/23/richard-bransons-virgin-orbit-spac-public-at-3point7-billion-valuation.html

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock Inc.

PODCAST

Túl sok energia, csekély eredményért

Kivételes időszakon vannak túl a nemesfémek, ipari fémek, amelyek közül több nyersanyag árfolyama is történelmi magasságokba emelkedett az elmúlt...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben