Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

300 fölé ugrott a forint

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. március 7.   09:27

Megtartották az indexek a kitörést, gondolunk itt a Dow Jones ipari átlagra, vagy a DAX indexre. Persze az utóbbi még nem a történelmi csúcson van túl, ahogy az S&P500 sem. Jelenleg a rövidtávú indikátorok kis túlvettséget mutatnak, aminek következtében egy kis korrekció lehet a piacokon, melynek során az indexeknek már nem kellene a kitörési szintek alá visszaesni....

Megtartották az indexek a kitörést, gondolunk itt a Dow Jones ipari átlagra, vagy a DAX indexre. Persze az utóbbi még nem a történelmi csúcson van túl, ahogy az S&P500 sem. Jelenleg a rövidtávú indikátorok kis túlvettséget mutatnak, aminek következtében egy kis korrekció lehet a piacokon, melynek során az indexeknek már nem kellene a kitörési szintek alá visszaesni. Ez a Dow esetében 14.198, a DAX estén 7.860 pont környéke, míg az S&P500 esetében az 1.525 pont környékéről beszélünk. Ha a magyar piacra nézünk, akkor sírhatnékunk támad, hiszen a 20-30 napos mozgóátlagokkal küzd az index, valahol félúton a nulla és a történelmi maximum között. Tegnap keletkezett egy rés 18.876 és 18.923 pont között, amely ha ma megmaradna, az pozitív lenne a piac további mozgására nézve.
Piaci áttekintés
- Iránytalan kereskedés volt a tengerentúlon
- Alig változott az arany ára, továbbra is gyenge az olaj
- 300 fölé ugrott a forint árfolyama
- Lejtmenet Ázsiában
- Holnap reggel jelent az OTP
- Kismértékű csökkenés jöhet ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap megpihentek a tengerentúli indexek, az egész kereskedés során iránytalanság volt a jellemző, és zárásra sem rajzolódott ki egyértelmű irány a piacokon (Dow 0,3%, Nasdaq -0,07%, S&P500 0,08%).
- A Fed tegnap publikálta a Bézs könyvet, ami nem tartalmaz nagy változásokat a legutóbbi riporthoz képest. A 12 körzet jelentése alapján mérsékelt ütemben nő a gazdaság, és több körzet erős autóértékesítésekről, és fogyasztási kiadásokról számolt be. A munkaerőpiacon szerény javulás látható a jelentés szerint. Ezért egyelőre nem várható, hogy a jegybank változtat a kötvényvásárlási programján.
- A foglalkoztatottak száma 198 ezer fővel bővült februárban az ADP jelentése szerint, ez pedig jobb a várt 170 ezres értéknél. A korábbi adatot 192 ezerről 215 ezerre korrigálták.
- Az ipari cikkek rendelésállománya a vártnál jobban alakult januárban, -2,2% helyett 2%-kal csökkent az adat a kereskedelmi minisztérium jelentése szerint.
- A Microsoftnak 561 millió dolláros bírságot kell fizetnie, mert megszegte a korábbi ígéretét. A cég azt mondta, hogy a felhasználó szabadon dönthetnek, hogy melyik böngészőt használják, ezt azonban 2011 májusaés 2012 júliusa között nem tartotta be.
- A Facebook az utóbbi évek egyik legnagyobb újítását mutatta volna be csütörtökön, azonban egy nappal korábban kiszivárogtak a változások. Az üzenőfalat érintik a változások, ahol drámai módosításokra kell készülni.
- A Dell árfolyama megugrott tegnap, és 1,8%-ot erősödött, miután napvilágot látott az a hír, hogy Carl Icahn befektetési guru részesedést vásárol a cégben.
- Ma délután a szokásos heti munkanélküliségi kérelmeket publikálják, de ezen kívül a külkereskedelmi mérleg januári értékét is megtudhatjuk.
Európa
- A nyugat-európai börzéken jó hangulatban indult a kereskedés, de a nap második felében elromlott a hangulat, és a DAX kivételével mínuszban fordultak a mutatók.
- Az eurózóna negyedik negyedéves GDP adata a várakozásoknak megfelelően alakult. 0,9%-os visszaesést publikáltak, ami megfelel az előrejelzéseknek.
- A délutáni órákban az EKB kamatdöntő ülésére készülhetünk, az elemzők az irányadó ráta (0,75%) tartására számítanak.
Olaj, arany
- Az arany ára 1.582 dollár körül volt ma reggel, ami lényegében nem jelent változást a tegnapi árszinthez képest.
- A kőolaj is gyenge maradt köszönhetően a 3,8 millió hordós készletnövekedésnek az amerikai piacon. A WTI ára 90,36 dollár volt ma reggel.
Devizák
- A forint tegnap sem talált magára, és tovább gyengült az euróval szemben. A kora esti órákban az árfolyam kicsivel még a lélektanilag fontos 300-as szint fölé is emelkedett, azonban ott csak egy rövid ideig tartózkodott. Ma reggel sem tapasztalható a forint erősödése, az árfolyam a 300-as szint alatt, de ahhoz roppant közel tartózkodik. A félelmet továbbra is a jegybank, különös tekintettel a devizatartalék körüli bizonytalanság táplálja.
- Az euró sem tudhat jó napot maga mögött, miután a dollár jelentős erősödésének hatására az EUR/USD devizapár értéke a nyitó 1,3051-ről 1,2967-re csökkent. Nem segítette az eurót, hogy kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően 0,9%-kal zsugorodott az eurózóna negyedik negyedéves GDP-je a tavalyi évhez képest.
Távol-Kelet
- A tegnapi nap végére elromlott a hangulat, ami átragadt Ázsiára is, ahol csak a Nikkei tudott emelkedni (0,3%), azonban nem sikerült áttörnie a lélektani szempontból kiemelt figyelemmel bíró 12.000 pontos szintet.
- A Hang Seng 0,23%-ot, a Shnaghai index pedig 0,9%-ot csökkent.
- A piacokat kivárás jellemezte, ugyanis ma az EKB-nek és a BOE-nek lesz kamat meghatározó ülése, pénteken a kínai export és import alakulását publikálják, és még szombatra is marad néhány fontos kínai makrogazdasági adat, többek között a CPI, az ipari termelés vagy a kiskereskedelmi forgalom alakulása.
- A japán jegybank a vártnak megfelelően nem módosított az irányadó kamaton és az eszközvásárlási program nagyságát sem változtatta meg, bármilyen jellegű beavatkozás már csak az új vezetésű jegybank felállása után várható.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek pluszban vannak, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.
Vállalati hírek
- Holnap hajnalban teszi közzé IV. negyedéves eredményét az OTP.
- OTP, FHB: Gyuris Dániel, a bankszövetség alelnöke azt nyilatkozta, hogy nem ismerik a kormány új devizahiteles mentőcsomagjának részleteit. Szerinte mindenképpen vonzóbbá kell tenni az árfolyamgát rendszerét, hogy minél több 90 napon túli késedelemben levő adós léphessen be.
- A FHB 200 milliárd forintos kötvény kibocsátási programot hirdetett 2013-2014-re. A lépés a piaci környezet javulását jelzi. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.
- Magyar Telekom: Piaci pletykák szerint az állam (MPVI) 200 millió euróért (60 milliárd forintért) megvenné a Vodafone magyarországi leányvállalatát. Bár a lépést korábban cáfolta a Vodafone, az logikusnak tűnik, hiszen a Vodafone veszteséges, ugyanakkor egy új rendszer kiépítése 100 milliárd forintjába kerülne az állami mobilcégnek, és csak jövőre, vagy még később kezdhetné meg a szolgáltatást.
- Az Egyesült Államokban hamarosan bírósági döntés születik arról, hogy az eredeti szabadalom lejárta előtt forgalomba kerülhet-e az Egis és partnere, a Watson koleszterincsökkentő készítménye, a rozuvasztatin, amely az AstraZeneca Crestor nevű készítményének generikus változata. A originális készítmény éves árbevétele 4 milliárd dollárra rúg. Kicsi annak az esélye, hogy az Egis készítménye szabad utat kap.
- Tegnap sem tudtak megegyezni az E-Star hitelezői, így a cég újabb egyezségi javaslatot dolgoz ki. Ugyanakkor a fizetési haladékot 120 nappal meghosszabbították.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben