Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bankot vett az OTP

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. szeptember 29.   10:55

Erste kommentár A korábban megszellőztetett híreknek megfelelően az OTP bankot vett Üzbegisztánban. A Bloomberg a helyi üzbég újságra hivatkozva azt írja, hogy az OTP 75 százalékos részesedést...

Erste kommentár

A korábban megszellőztetett híreknek megfelelően az OTP bankot vett Üzbegisztánban. A Bloomberg a helyi üzbég újságra hivatkozva azt írja, hogy az OTP 75 százalékos részesedést szerzett Üzbegisztán negyedik legnagyobb pénzintézetében, az Ipoteka Bankban. A bank mérlegfőösszege 3,055 milliárd dollár, azaz 941 milliárd forint, míg a sajáttőke és az eredmény rendre 380 millió és 38 millió dollár, ami 117 milliárd és 11,7 milliárd forint. Azaz a tőkemegtérülés 10-11 százalék körül van, ami azt sugallja, hogy az OTP valószínűleg könyvszerinti érték alatt vehette a bankot, azaz valószínűleg 90 milliárd forintnál kevesebbet költött rá. Ez összeségében kevesebb mint 325 forint lehet részvényenként, vagyis ennyi kockázatot vállalhatott az új országban történő megjelenéssel. Persze ez mind csak spekuláció, a hagyományos üzleti logika mentén. A részletek fontosak lesznek a tranzakció megítélésében, ha egyáltalán megtudjuk azokat. Mindenesetre az üzbegisztáni megjelenéssel egy kockázatosabb ország felé nyitott a bank, de szerencsére limitált kockázattal. Így árfolyamreakciót sem igazán látunk a hír kapcsán.


Tegnap a forint tovább gyengült, de már csak a régiós devizákkal összhangban. A swap piacon helyreállt a rend, és a kamattartalom közelíti az elvárhatót. Így a tegnapi forintgyengülés inkább a dollárerősödésnek és a piaci kockázatok növekedésének tudható be. Az elmúlt hetekben nagyot emelkedtek a dollár és euró hozamok. A német 10 éves az augusztus közepi -50 bázispontról mostanra -20 bázispontra emelkedett, s közelíti a májusi értékeket, míg az amerikai párja a múlt heti 1,3 százalékról 1,5 százalék fölé ugrott az elmúlt napokban, amivel közelíti a március-májusi időszakban látott platót.


Ma a tegnapi nagyobb esés korrekcióját láthatjuk, hiszen a DAX a pozitív tartományban nyitott, míg a BUX jól tartotta magát, de azért enyhe pluszt mutat a reggeli kereskedésben.

Foghatták a fejüket a befektetők

Ázsiában vegyesen teljesítenek az indexek. Japánban a Nikkei 225 több, mint 2,2%-kal esik, míg Kínában a Shanghai Composite 1,3%-kal értékelődött le. A Hang Seng 0,2%-os pluszban van.


A kötvény hozamok emelkedése egy nagyobb elértéktelenedést indított be az amerikai piacokon. A Dow Jones 1,6%-ot, az S&P 500 több, mint 2%-ot esett, míg a Nasdaq Composite közel 3%-os mínuszban zárt.


Európában is vérfürdőnek lehettünk tanúi, a legfontosabbak indexek mind estek. Az Euro Stoxx 50 2,5%-kal, a német DAX 2%-kal, az angol FTSE 100 index 0,5%-kal, a francia CAC 40 pedig 2,2%-kal zárt alacsonyabban.

Emelkedik az Evergrande

Az Evergrande részvényei több, mint 12%-ot emelkedtek, miután a vállalat 1,5 milliárd dollárért eladta a Shengjing Bankban lévő részesedését az állami tulajdonban lévő Shenyang Shengjing Finance Investment Group alapkezelőnek. Ma is 47,5 millió dolláros kupon kifizetés vár a cégre, ezért jó hír, hogy elkezdte likvidálni a részesedéseit, annak érdekében, hogy ki tudja fizetni a mai, illetve a múlt heti kötelezettségeit. A vállalatnak októberben, novemberben és decemberben is lesz kupon fizetési kötelezettsége.

Csalódást okozott a Micron Technology

Tegnap piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves számait a Micron Technologies. Az eredmény jobb lett, mint azt az elemzők várták. A vállalat 2,42 dolláros EPS-t jelentett a várt 2,34 dollár helyett, és a 8,27 milliárd dolláros bevétel is jobban alakult, mint a 8,23 milliárd dolláros várakozás. Piaczárást követően viszont 7%-ot esett az árfolyam, mivel az első negyedéves várakozások elmaradtak a konszenzustól. A vállalat 7,45-7,85 milliárd dollár közötti bevételre számít, ami jóval alacsonyabb az elemzők által várt 8,57 milliárdnál.

Jelentős részvényesi juttatást kapnak a Santander tulajdonosai

A Banco Santander igazgatósága megszavazta, hogy a részvényesi juttatások mértéke a normál üzleti eredmény 40%-ával egyezzen meg. Ennek fele osztalék formájában kerül kifizetésre a részvényesek számára, míg az összeg másik felét saját részvény visszavásárlásokra fogják fordítani. 0,485 euró értékben már időszaki osztalékot is fizet a cég, míg a normál osztalékfizetésre májusban kerülhet sor.

Nem segített a forinton az MNB tendere

Az MNB eurólikviditást biztosító swap tenderei, melyek közül tegnap tartották az elsőt, egyelőre nem tudták megállítani a forint gyengülését. Az euró-forint 358-ról 359,7-re emelkedett a keddi kereskedés során.


A kockázatkerülő hangulat felerősödésének hatására megnövekedett a dollár iránti kereslet, így az euró-dollár 1,1695-ről 1,1683-ra csökkent a keddi kereskedés végére.

A készlet növekedési adatra visszaesett a WTI

A WTI 74 dollárig gyengült, miután az API adatai szerint a múlt héten 4 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj készlete. Ez az első emelkedés a tartalékokban nyolc hét óta. A benzinkészlet 3,6 millió hordóval, a középdisztillátum tartalék pedig 2,5 millió hordóval bővült, ami szintén hozzájárult a feszült olajpiaci helyzet enyhüléséhez. Az áralakulást befolyásoló hír volt, hogy az Egyesült Államok vezetése szeretne az OPEC irányítóival tárgyalni arról, hogy miként növelje a kartell az olajtermelését. A részvénypiacok gyengültek, mivel attól tartanak a befektetők, hogy a két nagy pártnak október 18-áig nem sikerül megegyeznie az USA adósságplafonjának emeléséről. Ebben az esetben a központi kiadások befagyaszthatók az országban, ami komoly gazdasági visszaesést hozhat magával. A hírek szerint az ázsiai térségben a magas gáz- és szénárak miatt nőhet a kőolaj áramtermelési célú felhasználása. A legfrissebb elemzésében a Rystad Energy nevű elemző cég mutatott rá erre a trendre.

A hozamok emelkedése lejjebb küldte az arany árfolyamát

A 10 éves USA dollár hozam 1,53%-ra emelkedett, emiatt az arany jegyzése 1.739 dollárig süllyedt ma reggel. A nemesfém árfolyamát befolyásolta két Fed kormányzó ellentmondásos nyilatkozata is. Lael Brainard, valamint John Williams is elmondta, hogy itt az ideje az eszközvásárlás lassításának, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a koronavírus járvány ismét erősödik az országban. Ez pedig újabb kihívást és gazdasági lassulást jelenthet. A részvénypiacok is feszültek voltak tegnap, hisz még mindig nem sikerült megegyezni az USA adósságplafonjának emeléséről. Több szenátusi csoport is jelezte ezzel együtt, hogy kész támogatni a javaslatot. Még mindig vita van a Joe Biden nevével fémjelzett 550 milliárd dolláros infrastruktúra csomag elfogadásával kapcsolatban is, az elnök és Nancy Pelosi is a törvény mielőbbi támogatását sürgette.

WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben