Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sejtettük, de nem tudtuk, s annál is jobb lett!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 31.   10:10

Erste kommentár Tegnap napközben publikálta féléves eredményét az Alteo, ami – pestiesen szólva – brutálisan jó lett. Az első negyedév nagyon jó eredményét is sikerült messze...

Erste kommentár

Tegnap napközben publikálta féléves eredményét az Alteo, ami – pestiesen szólva – brutálisan jó lett. Az első negyedév nagyon jó eredményét is sikerült messze felülmúlni. Az árbevétel majdnem 50 százalékkal növekedett, amiben oroszlánrésze volt a hő- és villamosenergia termelés szegmensnek. Segített a tavaly üzembe állított szabályozási központ kapacitás is, aminek köszönhetően az Alteo az egyik legnagyobb szereplő a piacon. A nagyszerű szegmens eredmény annak köszönhető, hogy a piac jelentős volatilitást mutatott a második negyedévben is, amit a cég ügyesen felhasznált üzleti céljainak teljesítésére (túlteljesítésére). Így ebben a szegmensben az EBITDA 147 százalékkal, 1,7 milliárd forintról 4,1 milliárd forintra nőtt az első félévben. A támogatott energiatermelés is jól teljesített a megnövekedett kapacitásoknak köszönhetően, így az EBITDA 2,3 milliárd forintra ugrott a tavalyi 1,5 milliárd forintról. A szolgáltatói üzletág továbbra is szenved, EBITDA szinten veszteséges lett, ami a járványügyi helyzetnek is betudható. Az energia kereskedelem szegmensben is nagy volt az eredménynövekedés, de itt alapvetően kisebb számokról beszélünk. A pénzügyi tevékenység vesztesége a duplájára növekedett, annak ellenére, hogy a hitelállomány csökkent tavalyhoz képest. Az ok a tavalyi egyszeri árfolyamnyereség, ami az euró erősödésének volt köszönhető. Az adó pedig kisebb mértékben emelkedett, mint az eredmény, így az effektív adóráta 18,5 százalékra csökkent a tavalyi 30 százalékról. Azaz a nettó eredmény is hatalmasat, 1,1 milliárd forintról 2,8 milliárdra ugrott! A kilátások továbbra is jók, de fontos megjegyezni, hogy a szabályozói központ teljesítménye nagyon piaci környezet függő, ami nem feltétlenül lesz mindig ennyire támogató, mint azt elmúlt két negyedévben láthattuk. Ettől függetlenül nagyon szép eredményt láthatunk, ami azt mutatja, hogy az elmúlt évek okos beruházásait követően erőteljes növekedési fázisba lépett a cég.



Az amerikai piacok újabb csúcsokat döntöttek tegnap, és Ázsiában is jó volt a hangulat. A technikai kép alapján is emelkedhet a DAX, melynek mértéke ennek fényében igen csak haloványnak tűnik a reggeli értékek alapján. A BUX is folytatja a tegnap megkezdett emelkedést, annak ellenére, hogy itt már kicsit vegyesebb a technikai kép.

A delta variáns ellenére is erős a lakossági fogyasztás Amerikában

A növekedési részvények erős emelkedéssel kezdték a hetet, aminek hatására az S&P 500 index is 0,4%-ot tudott emelkedni és új csúcson zárt. A Dow Jones 0,2%-ot csökkent, míg a Nasdaq Composite 1,9%-ot emelkedett.


Az elmúlt hetekben a delta variáns terjedése miatt számos területen, többek közt a repülőjegy értékesítésben és a szállodák kihasználtságában is lassulás tapasztalható, ugyanakkor az aggregát kereslet trendjében nem látszik negatív változás. A JPMorgan Chase hitel- és bankkártya forgalma augusztus második felében továbbra is 20%-os növekedést mutat 2019 azonos időszakához képest.


Piaczárást követően tette közzé második negyedéves eredményét a Zoom, felülteljesítve a várakozásokat. A vállalat 1,02 milliárd dolláros bevételt generált, túlteljesítve a 990 millió dolláros várakozást. A nettó eredmény is jobban sikerült, mint azt a piac várta, hiszen a vállalat 1,36 dolláros EPS-t jelentett, míg az elemzők 1,16 dollárral számoltak. A részvény mégis esett 10%-ot piaczárást követően, miután a növekedés elkezdett lassulni, hiszen az élet kezd visszaállni a normális kerékvágásba. A harmadik negyedéves előrejelzések elmaradnak a piac várakozásaitól. Az új felhasználók számának növekedése a koronavírus kezdetén több, mint négyszeres volt, viszont a jelenlegi második negyedévben már csak 36%. A vállalatnak egyre nehezebb lesz lenyűgöznie a befektetőket, hiszen a növekedés már nem lesz olyan nagy, mint amikor mindenki otthonról dolgozott.


A Robin Hood részvényei 7%-ot estek tegnap, miután az tőzsdefelügyelet (SEC) vezetője azt nyilatkozta, hogy nyitott arra, hogy betiltsa a megbízások áramlásáért való fizetést (PFOF), ami az online brókercég bevételeinek nagy részét teszi ki. A megbízások átadásáért cserébe az online brókercégek bevételre tesznek szert a nagysebességű kereskedő (high frequency) cégektől, cserébe azért, hogy ügyfeleik részvény- és opciós megbízásait végrehajtásra átadják nekik. A kereskedőcégek pedig a vételi és eladási oldal különbségéből tesznek szert nyereségre.


Ma Amerikából beszerzési menedzser index, illetve fogyasztói bizalmi index adatokat közölnek.

Lassul a kínai gazdaság

Az ázsiai piacok vegyesen teljesítenek piaczárás előtt. Japánban a Nikkei 225 ugyan 1,2%-ot ugrott, de Kínában a Shanghai Composite változatlan, míg a Hang Seng 0,2%-kos mínuszban van.


Kína gyári aktivitása lassabb ütemben emelkedett augusztusban az előző hónaphoz képest. A hivatalos feldolgozóipari beszerzési menedzser index 50,1 pont lett, ami ugyan még mindig gazdasági bővülést jelent, de elmarad a júliusi 50,4 pontos szinttől. Az elemzők 50,2 pontot vártak. A szolgáltatóipari beszerzési menedzser index viszont 47,5 pontra mérséklődött augusztusban, ami már gazdasági visszaesést jelent.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a főbb amerikai és európai határidős piacokon.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben