Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes a kép

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 26.   09:46

Erste kommentár Tegnap az S&P500 és a Nasdaq is új csúcsra ment, miközben a Dow Jones estében ez nem következett be. Ugyanakkor a Russel 2000 az elmúlt napokban ledolgozta a korábbi nagy esést és mintha egy lokális dupla...

Erste kommentár

Tegnap az S&P500 és a Nasdaq is új csúcsra ment, miközben a Dow Jones estében ez nem következett be. Ugyanakkor a Russel 2000 az elmúlt napokban ledolgozta a korábbi nagy esést és mintha egy lokális dupla fenék formációt akarna kialakítani, s más ciklikus papírok is kezdenek újra képbe kerülni. Az utóbbiak esetében azonban még nem beszélhetünk fordulatról, hiszen a fenti index vagy papírok inkább a korábbi ellenállás szintek közelébe kerültek csak. Viszont az S&P500 és a Nasdaq esetében az MACD vagy éppen most ad vételi jelzést, vagy már adott is. Mindeközben a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak továbbra is élnek, s a Fed esetében is inkább a mennyiségi lazítás visszavételére számíthatunk. Erre a vezető közgazdásza szerint az EKB is felkészült. Sőt, Philip Lane azt is elmondta, hogy az európai mennyiségi lazítás visszavételéhez még az őszi és a téli adatokat is látniuk kell, mielőtt döntést hoznak. Vagyis minimum tavaszig maradhat az európai pénzöntés a piacokra. Ennek ellenére az európai részvények kissé rosszabbul viselkednek, mint az amerikaiak. Ha ehhez még az emelkedő hosszú hozamszinteket is figyelembe vesszük, akkor jövünk igazán zavarba. Totális skizofrénia. Ugyanakkor a sok pénz miatt – úgy tűnik - azoknak is igazuk van egy picit, akik a delta vírus terjedése miatt a megmaradó lazításban hisznek, de azoknak is, akik a járvány végében és a gazdaság normalizálódásában. Mi meg félünk, hogy nagy baj lesz abból, hogy „mindenkinek igaza van”.


Az ázsiai piacokat nem nagyon érdekelte az új amerikai csúcs, inkább estek, ami átragadt Európára is. A DAX eséssel kezdte a napot, amit a rövid indikátorok is támogatnak, de akár ma napközben, vagy épp holnap is jöhet valamiféle fordulat. A BUX harmadik napja csökken, ami fundamentálisan nem indokolt.

Ismét kezdődik a rotáció?

A tegnapi 0,2%-os emelkedésével ismét új csúcson zárt az S&P 500 index, amit kevesebb, mint 4 pont választ el a 4500-as szinttől. A Dow Jones és a Nasdaq egyaránt 0,1%-ot emelkedett.


A szerdai kereskedés során számos értékpapírpiac közel került a kitöréshez. A 10 éves állampapír hozama áttörte a május óta ereszkedő trendvonal, illetve az 50 és a 200 napos mozgóátlagok hármas ellenállását. Ezen kívül a 10 éves reálhozam, a kis kapitalizációjú részvényeket reprezentáló Russell 2000 index, illetve több ciklikus papír (például a Delta Airlines vagy a Carnival Corporation) is közel került az elmúlt hetek kereskedési zónájából történő kitöréshez. Amennyiben ezen kísérletek a következő napokban megerősítést nyernek további erős emelkedés formájában, úgy nagy valószínűséggel újraindul az év első negyedévére jellemző kereskedési környezet, ahol a ciklikus papírok felülteljesítik a növekedési részvényeket, a kötvényhozamok pedig ismét emelkedésnek indulhatnak.


Piaczárást követően a Salesforce és az Autodesk is közzétette negyedéves eredményét. A Salesforce vegyes teljesítményt mutatott a második negyedévben, a bevétel 6,34 milliárd dollárra emelkedett, felülmúlva az elemzők 6,24 milliárd dolláros várakozását. Viszont EPS alapon nem sikerült túlteljesíteni a várakozásokat, hiszen a vállalat negyedéves teljesítménye 56 cent lett, míg az elemzők 92 centes teljesítményre számítottak. Az árfolyam piaczárást követően még így is 2%-ot tudott emelkedni a pozitív kilátások miatt. A vállalat bejelentette, hogy jó úton haladnak az 50 milliárd dolláros éves bevétel szintig, amit 2026-ig terveznek elérni. A harmadik negyedévre 91-92 centes EPS-re számítanak, felülmúlva az elemzők 82 centes várakozását, míg a bevétel 6,78-6,79 milliárd dollár körül alakulhat. A piac 6,66 milliárd dolláros bevételre számít.


Az Autodesk is jól teljesített, hiszen a második negyedévben 1,06 milliárd dolláros bevételen 1,21 dolláros EPS-t ért el, ami valamivel jobb, mint az elemzők által várt 1,13 dolláros EPS, illetve az 1,06 milliárd dolláros árbevétel. Éves bázison a bevételek 16%-ot emelkedtek. A vállalat részvénye piaczárást követően 7%-ot esett, mivel a harmadik negyedévre megfogalmazott kilátások csalódást okoztak.


Ma piaczárás után jelent a Hewlett-Packard, makroadatok közül pedig a munkanélküli-segély kérelmek újabb adatait érdemes figyelni.

Megtört az emelkedés Kínában

Ismét romlik a hangulat, így esnek a piacok Ázsiában. Japánban a Nikkei 225 változatlan, viszont Kínában a Shanghai Composite 0,7%-ot, a Hang Seng pedig 1,5%-ot csökkent.


Bár a Covid-19 fertőzések rekord magas száma új minimumra nyomta támogatottságát, Yoshihide Suga japán miniszterelnök egy lépéssel közelebb került az újraválasztáshoz, miután egy erős frakció is támogatja. A liberális demokrata párt szeptember 29-én tartja a választást.

Határidős piacok

Mínuszban vannak a főbb amerikai és európai határidős piacok is ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben