Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Magasabb lehet az OTP vesztesége a devizahiteles ügy kapcsán

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. augusztus 12.   09:05

Az orosz csapatösszevonásokról szóló hírek ellenére pozitív nyitást követően tovább emelkedtek az indexek tegnap. Ugyanakkor az USA-ban már csak kisebb emelkedésre futotta a tegnapelőtti emelkedést követően. Ráadásul ma reggel az oroszok újra „vöröskeresztes” szállítmánnyal próbálkoznak bejutni Ukrajnába. A nagy emelkedést követően, és a negatív...

Az orosz csapatösszevonásokról szóló hírek ellenére pozitív nyitást követően tovább emelkedtek az indexek tegnap. Ugyanakkor az USA-ban már csak kisebb emelkedésre futotta a tegnapelőtti emelkedést követően. Ráadásul ma reggel az oroszok újra „vöröskeresztes” szállítmánnyal próbálkoznak bejutni Ukrajnába.

A nagy emelkedést követően, és a negatív híráramnak köszönhetően ma valamiféle csökkenésre számítunk a fejlett piacokon. Sőt, az oroszok már hatósági árat vezetnének be az élelmiszerekre, és a gépjárművek európai importjának blokkolásán is gondolkoznak. Ez negatív a BMW, Daimler, Fiat, stb. gyártókra nézve még akkor is, ha a teljes értékesítésükön belül Oroszország kis részarányt képvisel.

Itthon az OTP bejelentése és a MOL-INA saga körüli újabb fejlemények hathatnak negatívan erre a két részvényre. Az előbbi esetében számszerűsíthető is a hatás, amely 200 forint körül van részvényenként. Persze a meccs még nincs lejátszva, így valószínűleg a teljes érték nem fog beárazódni. A MOL esetében, ha a horvát javaslat keresztülmegy, akkor a MOL patthelyzetbe kerül, hiszen kiszállni sem tud a cégből. Így ma csökkenésre számítunk Budapesten is.
Piaci áttekintés
- Folytatódott az emelkedés tengerentúlon
- Oroszország tovább robog
- Csökkenhetnek a nyersolaj és a benzin készletek is
- Ismét működött az 1,34-es szint az EURUSD-nél
- Nincs egyértelmű irány Ázsiában
- Magasabb lehet az OTP vesztesége a devizahiteles ügy kapcsán
- MOL: a horvát kormány három ideiglenes intézkedést kért a bírósági döntés előtt
- Jelentett a PannErgy és az ANY Biztonsági Nyomda is
- Esésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A múlt pénteki jó hangulat tegnap is kitartott a tengerentúlon, bár a kereskedés második felét esés jellemezte, de így is pluszban zártak a főbb indexek.
- A Tesla a Deutsche Bank felminősítésének köszönhetően rallyzott 4,6%-ot, a társaság 220 dollárról 310 dollárra emelte a célárfolyamot, míg az ajánlást vételre módosította.
- A hét elején eléggé üres a tengerentúli makronaptár, piacmozgató adatot nem publikáltak tegnap és ma sem várható fontosabb adat.
Európa
- Megérkezett a vételi kedv az európai tőzsdékre tegnap. A DAX indexben látott 1,9%-os plusz vezette az emelkedést, de a FTSE 100 1,0%-os és a CAC 40 index 1,2%-os növekedése is jó eredménynek számít. Reményeink szerint nem csak egy technikai jellegű pozítiv irányú korrekcióról van szó, hanem kezd alábbhagyni a piacok pesszimizmusa.
- Vlagyimir Putyin csapatokat küldött Kelet-Ukrajnába békefentartás címszó alatt tegnap. A NATO illetékesei szerint a 45.000 fős sereg határhoz való kivezénylése egyre inkább abba az irányba mutat, hogy Oroszország csupán a lázadókat akarja kiemenekíteni a területről. Barack Obama mellett Jose Manuel Barosso is megszólalt, aki hétfőn beszélt az orosz elnökkel, és figyelmeztette arra, hogy semilyen ürüggyel nem kezdeményezhetnek egyoldalú katonai akciót.
- A szankciók egyelőre nem érintik anyira az orosz növekedést, mint azt az elemzők várták. A második negyedéves 0,8%-os GDP bővülés csupán 0,1%-kal maradt el az első negyedévestől. A kormányzat 2014-re 0,5%-os plusszal számol, miközben az elemzők stagnálásra számítanak. A lengyelek már nem járnak ilyen jól, mivel a miniszterelnök-helyettes szerint 0,6%-kal csökkenhet a GDP növekedés.
- A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy szerint a költségvetési hiány elérése újfent elmaradhat, mint 2011 decembere óta minden évben. Emiatt el kell halasztani a 16,6 milliárd eurós mentőcsomag visszafizetését.
Olaj, arany
- A WTI árfolyama 0,4%-os csökkenést könyvelt el tegnap. A mai napon megjelenő EIA jelentése szerint az augusztus 8-val záruló hét során az amerikai nyersolaj készletek tovább csökkenhetnek, immáron hetedik alkalommal. A Bloomberg felmérése szerint a benzin készletek is csökkennek majd.
- A geopolitikai feszültségek közepette továbbra sem szeretik az aranyat. A Comex határidős piacon az augusztus 5-ével végződő héten 2,1%-kal csökkent a nyitott pozíciók száma, ezzel elérve az 563.036 kontraktust. Ilyen alacsony adatra 2009 szeptembere óta nem volt példa. A nemesfém árfolyama az 1307-1311 dolláros sávban mozgott tegnap.
Devizák
- Az EUR/HUF kurzusa a tegnapi napot a 313-314-es sávban töltötte, és a régiós devizákkal egyetemben továbbra sem tud érdemben erősödni. A következő napokban véleményünk szerint újfent nekiindulhat a 314-es szinteknek, melynek esetleges áttörése esetén 2-3 forintos gyengülésre is sor kerülhet.
- A tegnap késő délutáni kereskedésben az EURUSD árfolyama érintette az 1,34-es szintet, azonban az erős ellenállásról ismételten lefelé fordult a kurzus. A lefordulást követően ma reggel ismételten 1,337-es árfolyam mellett kereskednek a devizapárral.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,1%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot esett. A kisebb ázsiai indexek viszont jellemzően emelkedni tudtak. A Sensex 0,7%-ot, a Singapore index 0,1%-ot emelkedett.
- A kínai részvényindexet elsősorban a pénzügyi szektor húzta le, miután megjelent, hogy a bizalmi vagyonkezelésben kezelt eszközállomány (trust assets) az elmúlt két év leglassabb ütemében növekedett. A második negyedévben mindössze 6,4% volt a növekedés az előző negyedévhez képest, míg 2008 óta az átlagos éves növekedési ütem 50% volt.
- Japánban a végleges adatok alapján a júniusi ipari termelés év/év alapon 3,4%-kal csökkent, szemben az előzetes 3,3%-os csökkenésről szóló adattal.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak.
Vállalati hírek
- Tegnap piaczárást követően az OTP bejelentette, hogy az MNB által javasolt számolási metódus szerint 50%-kal magasabb lehet a vesztesége a devizahiteleken. Az MNB által javasolt (jelenleg még nem hivatalos) számolási metódus szerint a deviza vételi és eladási árfolyama közti különbözetét tőke előtörlesztésként kell figyelembe venni. A deviza spreaden a korábbi 27 milliárd helyett 41 milliárd forint lehet a veszteség, amiből 2 milliárdra képzett eddig céltartalékot. Az MNB metódusa alapján a kamatváltoztatás miatti veszteség a korábbi 110-120 milliárd forint helyett 177 milliárd lehet. Az OTP szerint a számolási metódus nem felel meg a jelenlegi szabályozásnak. Ha az MNB javaslata megvalósul, az 71-81 milliárddal növeli meg az OTP adózás előtti veszteségét, így számításunk szerint a negatív hatás részvényenként 200 forint körül alakulhat. Negatív piaci reakcióra számítunk ma. Minden egyéb változatlanságát feltételezve a veszteség miatt a CET1 ráta 16,4%-ról 13,9%-ra csökkenhet, de a tőkemegfelelés még így is lényegesen meghaladja a szabályozói minimumot.
- Horvát sajtóértesülések (Vecernji List) szerint a horvát gazdasági miniszter három átmeneti intézkedést kért a bíróságtól, míg a jogi procedúra nem zárul le. Ezek a következők: a MOL ne adhasson el INA részvényt, ne zárhassa be a horvátországi finomítókat és ne legyen létszámleépítés. Véleményünk szerint a jogi eljárás hosszan elhúzódhat, és ha a választott bíróság elfogadja a horvát kormány kérését, akkor blokkolhatja az INA átalakítására vonatkozó törekvéseket, ami egyértelműen negatív lenne.
- A PannErgy 167 millió forintos veszteséget ért el a II. negyedévben (szemben a tavalyi év hasonló időszakában elkönyvelt 215 milliós veszteséggel). annak ellenére, hogy nőtt a hőértékesítés, és a pénzügyi veszteség.
- A mintegy 60%-kal megugró exportértékesítés és a dinamikusan növekvő biztonsági termékek és megszemélyesítés hatására 36%-kal 570 millió forintra nőtt az ANY Biztonsági Nyomda eredménye az első félévben. A cég készpénzállománya ugyanakkor 25%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg a követelések 23%-kal növekedtek. A készpénzállomány még így is 81 forint részvényenként, ami továbbra is lehetővé teszi a magas osztalék kifizetését.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben