Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább pörög a gyorsjelentési szezon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. augusztus 11.   11:02

Erste kommentár Tegnap jelentett a Magyar Telekom és rég nem látott jó folyamatokat láttunk ott is. A mobilfónia a húzóerő, de a vezetékes adatkommunikációban is erősít a cég, s ennek az eredményvonzata is...

Erste kommentár

Tegnap jelentett a Magyar Telekom és rég nem látott jó folyamatokat láttunk ott is. A mobilfónia a húzóerő, de a vezetékes adatkommunikációban is erősít a cég, s ennek az eredményvonzata is látható. A nettó profit dinamikusan 28 százalékkal növekedett, 13,5 Mrd forintra, amely azt sugallja, hogy akár a 40 Mrd forint fölötti profit is meglehet idén. Például a mobil kombinált egy előfizetőre jutó bevétel rég nem látott mértékben 5,6 százalékkal növekedett, ami már a 3 700 Ft-ot közelíti alulról. Így nem csoda, hogy az idei eredményvárakozásokat megemelte a cég. Eddig 1-2 százalékos növekedést várt az árbevétel és az EBITDA növekedésben. Most az előbbi esetében 3, míg a másodikban legalább 3 százalékos növekedést várnak. Sőt még az is elképzelhető ezen megfogalmazás és a második negyedéves eredmény alapján, hogy további emelés is bekövetkezik az elkövetkező negyedévekben. Ugyankkor a 2021 és 2024 közötti 1 százalék körüli növekedés várakozásán nem változatott a cég. Így egy újabb jó eredménnyel gazdagodtunk, s egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy egy soha nem látott - egyszeri tételek nélküli – 300 Mrd forint körüli össz nettó eredményt produkáljanak a blue-chip részvények. Ebből is nyilván az OTP és a MOL teszi ki az oroszlánrészt. Éppen ezért kíváncsian várjuk a holnapi OTP gyorsjelentést, amely szintén rekordközeli számviteli eredménnyel rukkolhat elő.


A DAX oldalazással kezdte a napot kis pluszban, s a BUX index sem nagyon vigéckedik. Nagy valószínűséggel ez így is maradhat az MSCI index átsúlyozások ma esti bejelentése előtt.


A Szenátus elfogadta az infrastruktúra csomagot

Tovább folytatódik a vegyes kereskedés Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,5%-ot emelkedett, a Nasdaq Composite index pedig ugyanennyit csökkent a tegnapi nap során. Az S&P 500 moderált, 0,1%-os pluszban zárta a kereskedést.


69:30 arányban jóváhagyta az amerikai Szenátus az 550 milliárd dolláros infrastruktúra csomagot. Innentől kezdve a tervezet törvénybe iktatásának legnagyobb akadályát már nem a republikánusok, hanem a demokraták jelentik, Nancy Pelosi ugyanis kijelentette, hogy a Képviselőház addig nem fogja szavazásra bocsátani az infrastruktúra csomagot, amíg a Szenátus el nem fogadja a 3.500 milliárd dolláros családtámogatási csomagot is. A kongresszusi költségvetési hivatal becslése szerint az infrastruktúra csomag 10 év alatt nagyságrendileg 260 milliárd dollárral fogja megnövelni az államháztartási hiányt.


Tegnap a Szenátus megszavazta, hogy megkezdik a vitát a költségvetési keret 3.500 milliárd dolláros megnöveléséről, ami a családtámogatási csomag elfogadásának első lépése. A kezdeményezést mind az 50 demokrata szenátor támogatta. Fontos megjegyezni, hogy a csomag nem tartalmazza a szövetségi hitelkeret megnövelését. Ezt ugyanis a demokraták nem szeretnék republikánus támogatás nélkül véghezvinni, így vélhetően szeptemberben, a jelenlegi költségvetés meghosszabbításáról szóló szavazáson döntenének róla.


A makroadatok közül ma a jelzáloghitel igénylésekre illetve az inflációs adatokra figyelünk, piaczárást követően pedig a Ebay jelentésére.

Gazdasági lassulást okoz a delta variáns

Ázsiában magukhoz tértek a piacok, hiszen Japánban a Nikkei 225 közel 0,6%-ot emelkedett, Kínában a Shanghai Composite index 0,2%-kal került feljebb, míg a Hang Seng index 0,3%-ot emelkedett.


Az optimistább hangulat az után kezdődött, hogy az Evergrande, Kína legeladósodottabb ingatlanfejlesztője több, mint 8%-ot emelkedett. A vállalat a hírek szerint tárgyalásokat folytat néhány részlegének értékesítéséről.


Az ázsiai gazdaságok már most gyengülnek a delta variáns terjedése miatt, mivel a fogyasztók egyre inkább otthon maradnak, és egyre kevesebbet utaznak. Az adatok azt is megmutatják, hogy egyre több kormány vezet be újabb korlátozó intézkedéseket, Kínában már a repülő kapacitás is azt mutatja, hogy csökken az utazók száma. A gyártás szintén csökken az ázsiai országokban, és Ausztráliában is gyengül az üzleti hangulat. Ennek következtében előbb a Goldman Sachs, majd a JP Morgan is csökkentette a kínai növekedési kilátásokat.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel.

Holnap jelent az OTP

Az OTP holnap piacnyitás előtt teszi közzé második negyedéves eredményét.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben