Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az igazi dráma az európai gázpiacon zajlik

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. augusztus 5.   11:30

Hajlamosak vagyunk az energiahordozók piacán a kőolaj árát figyelni leginkább, pedig a mindennapi életünk és a gazdaság esetében a földgáznak már nagyobb a szerepe. Míg a kőolajat elsősorban szállításra és petrolkémiára használjuk, addig a földgáznak elengedhetetlen része van az áramtermelésben, a vegyiparban, a fűtésben és az ipari felhasználásban. Az európai földgáz piacon drámai események zajlanak, melyhez képest a kőolaj árrobbanása eltörpül. A fűtési szezon előtt soha nem látott magas gázárakkal küzd a kontinens.

Nézzük először is meg, hogy pontosan mit látunk ezen a piacon. Az európai gázárak hatalmas árrobbanáson vannak túl. A holland 1-napos TTF tőzsdei árak – ez a tőzsde adja az európai forgalom 49%-át és a leginkább iránymutató a kontinensen – a tavaly júliusi 4-5 euró/MWh óra szintről idén augusztusra 40 euró/MWh fölé kúsztak. De az éves forward árjegyzések is meredeken nőttek: a tavaly júliusi 13 euró/MWh egyéves kurzus augusztus elejére 27 euró/MWh-ra emelkedett.

TTF 1-napos és 1-éves forward napi árak az elmúlt 3 évben (euró/MWH)

 

Forrás: Bloomberg, Powernext

 

Érdekes megnézni ezeket az árakat 2007 végétől, amióta jegyzik őket Hollandiában. Az egynapos tőzsdei ár – kivéve a 2018-as március elejei ártüskét – soha nem volt ilyen magas. Ez a mostani emelkedés ráadásul nem egy hirtelen párnapos árrobbanásnak tudható be, hanem egy hónapok óta tartó tartós folyamatnak. Ráadásul egyáltalán nem látszik, hol van a fény az alagút végén. Rainer Seele, az OMV leköszönő vezetője mondta még idén májusban, hogy a mostani nyári időszakban téli árakat látunk a gázpiacon. Sajnos ez a tél egyáltalán nem akar elvonulni, sőt a fűtési idény még csak most jön.

 

TTF 1-napos és 1-éves havi forward árak 2007 óta (euró/MWH)

 

Forrás: Bloomberg, Powernext

 

Mik a fő okok, hogy ilyen magasra emelkedtek ezek az árak?

  1. Az európai és a világ gázkereslete meredeken nő a pandémia lecsengését követően. Tavaly az EU jelentése szerint 3%-kal, mintegy 12 milliárd köbméterrel csökkent a földgáz iránti kereslet az Európai Unióban és elérte a 394 milliárd köbmétert. Ezzel szemben az idei első negyedév már 7,6%-os fogyasztás növekedést hozott és elérte a 142 milliárd köbmétert a teljes negyedévben. Hasonló tendenciákat láttunk a világ többi részén, különösen Ázsia gázéhsége nő.
  2. A gyors keresletnövekedéshez hozzájárult a szélsőséges időjárás is: a januári és februári hideghullám a fejlett világ egészén jelentős keresletnövekedést okozott az áramtermelés felfutásán és a nagyobb fűtésigényen keresztül. A nyári időszak hőhullámai szintén a gázkeresletet növelik.
  3. A kereslet felfutása mellett az elégtelen kínálat is hozzájárult az árak szárnyalásához. Az idei első negyedévben Norvégia szállításai szinten maradtak, az EU belső termelés viszont 11%-kal tovább zuhant 13,8 milliárd köbméterre. A fennmaradó keresletet Oroszország és a cseppfolyós földgáz elégítette ki. Azonban az utóbbi importja csökkent, mivel a magasabb ázsiai árakat nem kívánták megfizetni az európai importőrök. Emiatt a nyárra – amikor a mezők karbantartása miatt egyébként is alacsonyabb az orosz és norvég import – nem sikerült a tárolókat feltölteni. Ez további lökést adott az áraknak.
  4. A tárolói telítettség alacsony most Európában. Jelenleg (2021. augusztus 5-én) 644 TWh a teljes európai betárolt gázmennyiség, tavaly ilyenkor ez 963TWh volt. A tavalyi esztendő egy kicsit elaltatta a piacot, mivel az egész nyáron a Covid miatt elmaradt kereslet következtében magasan voltak a tárolói töltöttségek. A kereskedők végül el tudták adni ezeket a mennyiségeket, azonban idén ezt a rizikót már nem kívánták felvállalni. Ráadásul az azonnali árak végig az egyéves felett voltak, ami miatt nem volt érdemes arra játszani, hogy most veszek gázt, télig betárolom, majd eladom.

 

Az európai gáztárolókban lévő földgáz mennyisége az elmúlt 5 évben (TWh)

Forrás: Bloomberg

 

Hogyan tovább? Egyelőre nem látszik, hogy ez az emelkedő ártendencia megállna. A téli időszak, ha fogyasztásban erős lesz, akkor még magasabb szinteket eredményezhet. Az alacsony tárolói töltöttség ráadásul könnyen ártüskéket, hirtelen árugrásokat hozhat magával. Európa sérülékenysége gázoldalról nagyon jól látszik, a globális folyamatok, főleg a gáz iránti rendületlen kereslet, magasabb árakat hozhat hosszabb távon is.

 

A globális gázkereslet alakulása 2005-2021 között

Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben