Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nyitás csökkenéssel

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. július 28.   10:08

Erste kommentár A britek lazítottak a beutazási korlátozásokon az USA-ból és az Európai Unióból, ugyanis a múlt heti nyitás ellenére az elmúlt több mint egy hét során az új...

Erste kommentár

A britek lazítottak a beutazási korlátozásokon az USA-ból és az Európai Unióból, ugyanis a múlt heti nyitás ellenére az elmúlt több mint egy hét során az új megbetegedések száma dinamikusan csökkent. A július 17-i 54 ezer új megbetegedést követően tegnap már „csak” 23.500 új beteget regisztráltak az országban. Pedig nem voltak új megszorítások, hanem csak néhány héttel eltolták a teljes nyitást. Mindeközben az átoltottság 68 százalék környékén jár, és a betegségen átesetteket (6 millió ember) is figyelembe véve nagy valószínűséggel már 80 százalék felett jár az immunitás, azaz ezen a környéken lehet nyájimmunitás kialakulásának szintje a delta variáns esetében. Összehasonlításképpen Magyarországon 57,7 százalék az átoltottság, s hivatalosan a lakosság cirka 8 százaléka esett át a betegségen. Mindent összevetve mi is 70 százalék felett járhatunk az immunitás tekintetében, ami kismértékű bizakodásra ad okot. Mindenesetre az angol példa jól mutatja, hogy a negyedik hullámtól kevésbe kell félni, hiszen a korházi ápolásra szoruló emberek és az elhalálozások száma a jelentős mennyiségű új megbetegedések ellenére sem növekedett, és járvány viszonylag hamar elhalt.


Tegnap az MNB a nagyobb, 30 bázispontost lépést választotta, amit a szeptemberi inflációs jelentést követően vizsgálhat felül. A lépés meg is tette hatását a forint piacán, ami erre jelentősebbet erősödött, de valljuk meg, hogy ez sovány vígasz, hiszen a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama továbbra is az elmúlt időszak kereskedési sávjának gyenge oldalán van.


A tegnapi csökkenést követően ma oldalazással nyitott a DAX, a BUX pedig enyhe emelkedést mutat. A jó OMV eredmény, a kamatemelésnek köszönhető jobb banki profitokba vetett hit emeli a BUX árfolyamát, igaz csak kis mértékben.

Jelentettek a nagyok

Az amerikai indexek hatalmasat estek tegnap, miután a kínai indexek lejjebb lökték a világ piacait. Az S&P 500 0,5%-kal, a Dow Jones 0,2%-kal, a Nasdaq Composite pedig 1,2%-kal kereskedett lejjebb.


Az amerikai járványügyi hatóság beltéri maszkviselésre szólítja fel a beoltottakat az ország azon területein, ahol jelentős mértékben terjed a vírus. Ezenkívül azt is javasolják, hogy a gyerekek és a pedagógusok az oltottságtól függetlenül viseljenek maszkot az óvodákban és az iskolákban.


Továbbra sem született megállapodás az eredetileg már hetekkel ezelőtt lefixált infrastruktúra csomag kapcsán. A demokraták és republikánusok tovább folytatják az egyeztetéseket.


Tegnap piaczárást követően tette közzé negyedéves eredményé a Microsoft, az Apple, az Alphabet és a Starbucks is.


A Microsoft teljesítménye kiemelkedő volt a negyedév során, felülmúlta az elemzői várakozásokat. A negyedéves bevétel 46,15 milliárd dollár lett a várt 44,25 milliárd dollár helyett, az EPS pedig 2,17 dollár volt, ami felülmúlja az 1,92 dolláros várakozást. Ugyan a vállalat kiemelkedően teljesített, az árfolyam piaczárást követően 2% körüli mértékben esett, mivel a Windows eladásai nem érték el az elemzők által várt növekedést.


Az Apple szintén kiemelkedő teljesítményt mutatott a tegnapi jelentésben. A vállalat 81,43 milliárd dolláros bevételt generált a negyedév során, ami 11%-kal múlta felül az elemzői várakozásokat, illetve a tavalyi 59,69 milliárd dolláros eredményt is jócskán meghaladta. Az 1,3 dolláros EPS eredmény is meglepetésszerűen felülmúlta az 1 dolláros várakozást. Éves bázison sikerült a cégnek megdupláznia a nettó eredményét. Az iPhone eladások 50% körüli emelkedést mutatva 39,6 milliárd dollárt tettek ki. Ugyan a vállalat nagyszerűen teljesített a negyedév során, jelezték, hogy a harmadik negyedéves bevétel 3-4 milliárd dollár között lehet a chip hiány miatt, ami főleg az iPad és Mac eladásokat sújthatja. A hírre a részvény 2% körüli esést szenvedett piaczárást követően.


Az Alphabet, a Google anyavállalata, szép teljesítményt mutatott a negyedév során. A bevétel elérte az 51 milliárd dollárt, felülmúlva a 46,1 milliárd dolláros várakozást. A 27,66 dolláros EPS eredmény meglepte a piacot, az előrejelzés csak 19,35 dollár környékén volt. A jelentés szerint a felhő szegmens 54%-ot növekedett, elérve a 4,6 milliárd dolláros bevételt. Az elmúlt időszakban a részvény emelkedés legnagyobb mozgatórugója a felhő szolgáltatások növekedése volt, és ez tovább folytatódhat, hiszen a piac még mindig nem telített. A jelenlegi negyedévet követően a vállalatnak 9%-os piaci részesedése van, a Microsoft és az Amazon mögött. A hirdetésekből származó bevétel 69%-ot emelkedett éves bázison, miután a pandémia alatt nagyot esett. A Youtube bevétele is közel 84%-ot emelkedett, elérve a 7 milliárd dollárt. A hírt követően a vállalat papírja 3%-kal kereskedett feljebb.


A Starbucks teljesítménye is kiemelkedő volt éves bázison, hiszen a 7,5 milliárd dolláros bevétele és az 1,01 dolláros EPS eredménye bőven felülmúlta a 7,3 milliárdos és 78 centes előrejelzést. Az amerikai piacon a bevétel 90%-kal emelkedett, ahol a hideg italok az ital bevételek 74%-át tették ki, ami egy új rekord. A nemzetközi eladások 14%-kal emelkedtek, míg a kínai eladások 19%-kal. A vállalat papírja 3%-ot esett piaczárást követően, hiszen a vállalat csak 18%-20%-os növekedést vár az évre Kínában a korábban jelzett 27%-32% helyett.


Ma a McDonald’s, a Ford és a Boeing fog jelenteni.

Ázsia folytatja az esést

Az ázsiai piacok folytatják kétnapos korrekciójukat. A Hang Seng 0,6%-ot esett, a Shanghai Composite index közel 1%-os mínuszban zárt. Japánban a Nikkei 225 1,7%-ot esett.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben