Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az előzetes számoknak megfelelő eredményt közölt a Commerzbank - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2013. február 15.   10:26

Az ArcelorMittal-nak 3 hónapra be kell zárnia dél-afrikai üzemét egy tűzeset után. Az átmeneti bezárás a Johannesburg melletti Vanderbijlpark üzemet érinti. Az ügyfeleket a többi dél-afrikai üzemből fogják kiszolgálni. A hír negatív, azonban jelentős árfolyamhatással nem számolunk, ugyanis a többi gyár kapacitásával ki tudja szolgálni a keresletet, az...


Az ArcelorMittal-nak 3 hónapra be kell zárnia dél-afrikai üzemét egy tűzeset után. Az átmeneti bezárás a Johannesburg melletti Vanderbijlpark üzemet érinti. Az ügyfeleket a többi dél-afrikai üzemből fogják kiszolgálni. A hír negatív, azonban jelentős árfolyamhatással nem számolunk, ugyanis a többi gyár kapacitásával ki tudja szolgálni a keresletet, az épületben esett kárt pedig valószínűsíthetően megtéríti a biztosító.
A Banco Santander 200 fiókot nyithat Mexikóban 2 éven belül, a cég vezérigazgatója erről tájékoztatta az ország miniszterelnökét. A Santander szerint Mexikó az egyik legjobb nemzetközi befektetési lehetőség jelenleg. A hírről egy újság számolt be meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.
A BASF olajkitermeléssel foglalkozó leányvállalata, a Wintershall AG a most elindított fúrások után a közeljövőben megemelheti az Északi-tengeren található Skarfjell mezőre vonatkozó készletbecslését. Az első fúrást múlt héten kezdték, míg a másodikra 2014-ben fog sor kerülni, és a vállalat vezérigazgatója szerint optimista esetben akár 160 millió hordóig növelhetik a készlet nagyságára vonatkozó becslést. A Skarfjell blokk a BASF egyik legígéretesebb olajlelőhelye, melyben 35%-os részesedésük van. A másik ígéretes kutatási terület a Norvég-tengeren található Maria mező, melyben 50%-os tulajdonosi részesedésük van. Ennek becsült kapacitása 120 millió hordó olaj és 3 milliárd köbméter földgáz. A Maria mezőn 2017-ben, míg a Skarfjell mezőn 2018-ban indulhat meg először a termelés. A készletbecslések növeléséről szóló hír pozitív, azonban egyelőre csak kisebb árfolyamhatással járhat.
A BNP Paribas a tegnapi vártnál gyengébb negyedéves eredmény közzététele után bejelentette, hogy 2015-ig 2 milliárd euróval tervezi csökkenteni a költségeit. Egyúttal azt is közölte, hogy a korábbi részvényenkénti 1,2 eurós osztalékot 1,5 euróra emeli. A bank árfolyama összességében jól teljesített a tegnapi nap folyamán, ugyanis 3,6%-ot emelkedett a kedvező hírekre. Már a tegnapi gyorsjelentésből is kiderült, hogy Ázsiában jelentősen bővítenék az alkalmazotti létszámot, a vállat vezetői később azt is elmondták, hogy 2016-ig a bevételek tekintetében éves átlagban 12%-os növekedést várnak az ázsiai egységtől.
A február 4-i előzetes számok közzététele után a Commerzbank ma nyilvánosságra hozta végleges negyedik negyedévi eredményét, ami nem tért el lényegesen az előzetesen publikáltaktól. A veszteség nagysága 716 millió euró lett, míg előzetesen 720 milliót tett közzé a társaság, vagyis bőven hibahatáron belül. A vállalat már üzemi szinten is 37 millió eurós veszteségről számolt be. Az előző negyedévvel összehasonlítva a nettó kamatbevételek kismértékben növekedtek, ugyanakkor a rossz hitelek miatti céltartalékolás 614 millióra ugrott az előző negyedévi 430 millióról. Az év során tovább folytatódott az eszközök állományának csökkenése, a tavalyi év azonos időszakához képest 26 milliárd euróval 636 milliárd euróra csökkent az eszközök állománya. A kockázattal súlyozott állomány ennél is nagyobb mértékben, 12%-kal csökkent, azonban az utolsó negyedévben ismét emelkedést mutatott. Ennek is tulajdoníthatóan a Core Tier 1 mutató a 12,2%-ról 12%-ra mérséklődött, de még így is megfelelően magas. A veszteség az alaptevékenységhez nem tartozó üzletágban keletkezett, miközben az alaptevékenység operatív szinten nyereséges volt. A céltartalékolás lebontása is ezt támasztja alá, ugyanis az előbbi üzletágban 512 millió eurós céltartalékot képeztek, ami a teljes céltartaléknak több, mint 80%-át jelenti. Egy évvel korábban ennek nagysága még csak 181 millió euró volt és kevesebb, mint 50%-a a teljes céltartaléknak. 2012 során a korábbi 58.160 főről 53.601 főre csökkent az alkalmazotti létszám, ami főleg a Németországon kívüli piacokat érintette, azonban az elbocsátások egyszeri költségeinek hatása miatt a teljes bérjellegű kiadásokban egyelőre nem látható jelentős csökkenés. A Commerzbank bejelentette, hogy még tovább csökkenti a bónuszok nagyságát. 2010 és 2011 között már volt egy 12%-os csökkentés, most pedig további visszafogásra készülnek. A befektetési banki részleg esetében a bónuszok nagysága 20%-kal fog csökkenni.
Az E.ON eladta 34 százalékos részesedését a finn Fennovoima rektorban a Voimaosakeyhtioe nevű cégnek, amely tulajdonostársa volt a cégben. Az eladási árat nem közölték.
A Commerzbank ma eladásról tartásra emelte az E.ON-ra vonatkozó ajánlását.
Az E.ON hamarosan megkezdi az amerikai gáz- és áramkereskedelmet, mert nem akar kimaradni az amerikai energia boom-ból. Jelenleg négy trader-t vesz fel a cég chicagói irodájába.
A Fiat csoporthoz tartozó Chrysler bejelentette, hogy közel 300.000 autót (főként terepjárókat) hív vissza, mert a hátsó tengely hajtófogaskerekének anyái meglazulhatnak.
A Fiat India szeretné megduplázni a piaci részesedését, és még idén egy új modellt és két jeep típust szeretne bevezetni a távol-keleti ország piacára. A Punto Abarth névre hallgató modelljét még júniusban bemutatná, míg a Cherokee és a Wrangler modelleket októberben dobná piacra.
Az autókereskedésenként értékesített gépjármű darabszámok már 2012-ben is rekordot értek el az USA- ban, és a 812, kereskedésenként értékesített darabszám az idén 839 darabra bővülhet. Az eladások minimum 10%-kal bővültek évente az elmúlt három évben, tavaly pedig 13%-kal, ami 1984 óta nem látott értéket jelent.
Tegnap jelentett a második legnagyobb francia bank, a Societe Generale is. A pénzintézet 476 millió eurós veszteségről számolt be a negyedik negyedévben, az eredményt a goodwill leírások és egy 300 millió eurós jogi céltartalékolás rontotta le. A bank 45 centes osztalékra tett javaslatot, míg a tavalyi évben egyáltalán nem fizetett.
A Total hamarosan szerződést írhat alá egy nagy kínai olajcéggel, valószínűleg a Sinopec-kel, a kínai palagáz kitermelésére. A Sinopec használhatná a Total Amerikában szerzett gyakorlatát, ugyanis Franciaországban tiltott a hidraulikus rétegrepesztéses technológia alkalmazása. Kínában 25.100 milliárd köbméterre teszik a homokpalában rejtőző gáz mennyiségét.
A Total szerint az angol hatóságok hamarosan kiadják az engedélyt az északi-tengeri Elgin gázmező kitermelésének újraindítására. A hír enyhén pozitív.
A Total azt is bejelentette, hogy befektetne a palagáz kitermelésbe a Brit-szigeteken is. A szigetek mintegy 48.100 milliárd köbméternyi palagázzal rendelkeznek, azaz mintegy dupla akkora falat, mint Kína.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben