Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A felrobbanó nyersanyagárak okozhatják a megújuló szektor szárnyalásának végét?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. május 27.   14:28

A megújuló energia szektor volt a tavalyi év legjobban teljesítő részvénytőzsdei területe. Ez a szárnyalás néhány hónapja megállt, de az emelkedés jelentős részét megtartották a papírok. Nagyon úgy tűnik, hogy a vágtázó nyersanyag árak és a hiányzó alapanyag kínálat okozhatja ennek a buboréknak a kipukkanását a magasabb infláción és a nagyobb anyagköltségeken keresztül. Kerülném ezeket a részvényeket, viszont az alapanyagokat gyártó cégek profitálhatnak a helyzetből, bár egy nagyobb tőzsdei esésben az utóbbi vállalatok részvényei is veszítenének értékükből.

Az MSCI figyelmeztetett legutóbb, hogy buborék alakulhatott ki a hatékony energia (Efficient Energy) részvényeknél. A befektetési bank az úgynevezett részvény tömeg (angolul crowded stock) elmélet alapján azt állítja, hogy a hatékony energia részvények mostani összsúlya a teljes részvénypiacon belül elérte az USA technológiai szektorának 1999-es nagyságát, amit egy hatalmas zuhanás követett később. Nyilván nagyon nehéz ezeket a részvényeket árazni, hiszen hatalmas növekedés mellé általában sok évig veszteséges pénzügyek tartoznak, de azért nehéz azt racionálisan megmagyarázni, hogy mondjuk egy Tesla (TSLA US) miért ért többet, mint a három legnagyobb tradicionális autógyártó együtt vagy mi indokolja azt, hogy a Plug Power nevű cég egy év alatt meghúszszorozza a részvényárát, miközben 2025-ig nem várható, hogy nyereséget termel a vállalat. A jelentős áremelkedést a kormányzati politika is generálja, hiszen Európában és Észak-Amerikában, de már Ázsiában is beleállt a politika a zöld forradalomba, hatalmas támogatást ígérve minden kezdeményezésnek, mely a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése irányába hat, legyen az napelem, zöld hidrogén, szélerőmű vagy CO2 besajtolás.

Az IShare Global Clean Energy ETF (ICLN) árfolyamalakulása az elmúlt egy évben (USD)

Forrás: finance.yahoo.com. Az ICLN az egyik legnagyobb tiszta energia ETF, jelenleg mintegy 5 milliárd dollár kapitalizációval

A tavalyi hatalmas részvényralli azonban elakadt idén január eleje óta. A cégek ugyanis egyelőre nem hozták a várt növekedést, illetve a nyereségek is gyengébbek lettek. A leginkább aggasztó tényező, az infláció és a hosszú lejáratú kamatok megugrása mellett, hogy az alapanyagok és félkész termékek ára megdrágult, az elérhetőség pedig csökkent. A szektort is sújtja a globális chiphiány és a logisztikai nehézségek. Az alapanyag fémek – különösen a réz vagy a poliszilikon – jelentősen drágult a piacon. Csak egy példa az utóbbira: a monokristályos poliszilikon kínai jegyzése 6,19 dollár/kg szintről egy év alatt 25,4 USD dollár/kg-ra ugrott. De olvashatunk arról is, hogy a réz ára a mindenkori csúcson, 10 ezer dollár/tonna fölött volt a napokban. Főleg az alapanyagok helyzete kritikus, hiszen a kínálatot jelentősen növelni igazából csak új bányaprojektek elindításával lehet, de ezek még barnamezős (meglévő bányaterület további hasznosítása) esetben is évekig tartó folyamat.

A helyzet lehet, hogy odáig fajul, hogy a cégek még később kezdenek csak nyereséget termelni, főleg, ha a piac nem hajlandó elfogadni, hogy a zöld megoldások ára emelkedni is tud, nem csak süllyedni. Könnyen lehet, hogy a szektor jelentős felértékeltségének is véget vet a mostani állapot. Ez egyébként nagyon kedvező az alapanyagokat gyártó részvénytársaságoknak, mint a poliszilikon termelő Daqo New Energy (DQ US) vagy a német Wacker Chemie (WCH DE), illetve a réztermelő vállalatoknak, mint a FreePort-McMoran (FCX US) vagy a Southern Copper (SCCO US), illetve a lítium termelőknek, mint az Albemarle (ALB US). Azonban, ha zuhanás lesz a megújuló részvényeknél, valószínűleg a lánc végén lévő alapanyag gyártó cégek is szenvedni fognak. Így a némileg kedvező kép ellenére én ezeknél a részvényeknél is várnék a vétellel, azzal együtt, hogy a zöld forradalomból talán még nagyobb nyereséget érhetnek el az alapanyagokat termelő, fémek bányászatával foglalkozó társaságok, mint magát az energiát termelő vagy megújuló eszközt gyártó vállalatok.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben