Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: a finomításnak és a kitermelési üzletágnak köszönhetően erős eredmény várható

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2021. május 4.   14:53

A MOL május 7-én, piacnyitás előtt teszi közzé első negyedéves számait. Mi 171 milliárd forint tisztított, CCS alapú EBITDA-ra számítunk, ami elmarad a 191,4 milliárd forintos tavalyi első negyedéves eredménytől, de meghaladja a 140,4 milliárd forintos...

A MOL május 7-én, piacnyitás előtt teszi közzé első negyedéves számait.

Mi 171 milliárd forint tisztított, CCS alapú EBITDA-ra számítunk, ami elmarad a 191,4 milliárd forintos tavalyi első negyedéves eredménytől, de meghaladja a 140,4 milliárd forintos tavalyi IV. negyedéves tisztított, CCS alapú EBITDA-t.

A kutatás-termelés üzletág nyeresége nőtt, mivel az olaj és a gáz ára emelkedett a régióban, miközben a MOL termelése a korábban becsült napi 110-120 ezer hordóegyenértékes szinten mozgott, várhatóan a sáv magasabb szélén. A Brent átlagár az idei első negyedévben elérte a 61,1 dollárt hordónként, míg a tavalyi negyedik negyedévben 44,2 dollár volt.

A feldolgozás-kereskedelem is kifejezetten jó eredményt hozott, főleg a szárnyaló petrolkémiai marzsoknak köszönhetően. A MOL finomítói árrése hordónként 2,5 dollárra nőtt ebben a negyedévben, míg a 2020 IV. negyedévben a cég 1,3 dollár/hordó finomítói marzsot ért el. A petrolkémia pedig egyenesen felrobbant: a 668 euró/tonna árrés minden idők legerősebb petrolkémiai marzsa, bőven felette van a tavalyi IV. negyedév 384 eurós szintjének. A volumenek is erősek voltak, mivel az üzemanyag kereslet kezdi elérni a pandémiát megelőző szinteket.

A kiskereskedelem továbbra is kétszámjegyű EBITDA növekedést mutat a nem-üzemanyagokon elért profitnak és az erős kiskereskedelmi üzemanyag volumeneknek köszönhetően. Mi 33 milliárd forint tisztított EBITDA-t várunk a divíziótól. Egyedül a gáztranzit üzlet nyeresége csökken, mivel Szerbia felmondta a korábbi szállítási szerződést, és kisebb készenléti kapacitás vásárlások történtek, mint tavaly, amikor a piac félt az ukrán gáztranzit leállásától.

Összességében nagyon jó negyedéve lesz a MOL-nak, a számok már a koronavírus járványt megelőző időszak eredményességét tükrözik. Különösen a cég petrolkémiai egységei, finomítása és szénhidrogén termelése okozott kellemes meglepetést.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben