• Elemzőink naponta összegyűjtik a legfontosabb piaci eseményeket

Nukleáris forradalom áll a küszöbön?

Az elmúlt napokban több érdekes írás is napvilágot látott a Bill Gates által is támogatott TerraPower nevű cégről, mely forradalmasíthatja a nukleáris technológiát. Az utazó hullám reaktor (angolul TWR - travelling wave reactor) jelentős előnyökkel bír a mostani nukleáris technológiával szemben, többek között nem kell dúsított uránt használni, és a tervezett 40-60 éves élettartam során sem kell cserélni a fűtőelemeket újrahasznosítás céljából. Emellett a cég dolgozik a nátriumos hűtésen, ami lényesen biztonságosabb, mint a nagy nyomás alatti vízhűtés. Egy olvasztott sóval (molten salt) összekapcsolt energiatároló pedig szabályozhatóvá teszi az áramtermelést, ami különösen alkalmassá teszi a berendezést, hogy a reggeli és esti fogyasztási csúcsot is ki tudja elégíteni. A TerraPower előre gyártott erőművek leszállításában gondolkodik, ami az ismételt gyártásnak köszönhetően jelentősen csökkenteni tudja a nukleáris energia költségét és növeli a biztonságot. Összességében elmondható, hogy a nukleáris energia forradalma törhet ki, ha ezek az elképzelések megvalósulnak, amire a TerraPower jó esélyt lát.

Jómagam nem vagyok feltétlen híve a megújuló energiának. Természetesen sok esetben jó megoldás lehet a szél, nap vagy vízenergia használata, azonban az alacsony hatásfok és a jelentős helyigény miatt ezek a források elégtelenek lesznek, ha teljesen el kívánjuk hagyni a fosszilis energiahordozókat. Arról nem is beszélve, hogy a napelemekhez szükséges kristályos poliszilikon vagy a szélerőművek karbonszálas lapátjai gyakorlatilag szintén fosszilis energia, kőolaj vagy földgáz felhasználásával készülnek. Az emberiség energiaigényének kielégítéséhez szükséges mennyiségű megújuló energiát termelő eszköz gyártása pedig nem is jelentéktelen olaj-és gázkereslettel párosul. Ha csak megújuló energiát szeretnénk használni, akkor a Föld 2-3%-át kéne lefedni ezekkel a berendezésekkel. Nem véletlen, hogy nem mindenhol lelkesednek azért, ha az ország látképe bármilyen irányból nézve egy szélerőmű telep, vagy minden talpalatnyi helyre napelemeket helyezünk. A járulékos természeti költséget, mint a madarak pusztulását vagy a termőterület csökkenését nem is számítva.

A nukleáris energia kulcsszerepet játszhat az energiaforradalomban annak ellenére, hogy az utóbbi években a szerepe csökkent, és az általános népítélet is ellene fordult. Sajnos a legígéretesebb fejlesztés, a fúziós erőmű még mindig megoldhatatlan problémákkal küzd, bár erről az oldalról is hallottunk előrelépésekről. Szerintem a következő 1-2 évtizedben izgalmasabb lehet, ha sikerül a meglévő nukleáris technológiában előre lépni. A washington állambeli TerraPower erre a területre koncentrál. Több új fejlesztésben is úttörő szerepet játszik a cég. Az egyik legizgalmasabb fejlesztés az ún. moduláris, nátrium hűtésű erőmű. Ezekből a közepes méretű, 345MW-os egységekből készülő nukleáris áramtermelő reaktorok nátrium alapú hűtés kapnának, ami sokkal biztonságosabb, mint a nagy nyomású vízhűtés. A cég a traveling wave, azaz utazó hullám megoldást is fejleszti. Ennek a lényege, hogy a reaktor magjában kis mennyiségű, bomló 239-es plutónium izotóp van, amit nem bomló, vastag 238-as uránium köpeny vesz körül. A plutónium bomlása során tovább vándorol a reakció a nem bomló urán területre. A reakció addig tart, amíg van uránium a reaktor magjában. Lényegében 40-60 évig stabilan fenntartható a folyamat, miközben nem kell cserélni a fűtőelemeket. Óriási előny, hogy nem szükséges 235-ös dúsított urán a reakcióhoz, hanem a természetben sokkal nagyobb arányban előforduló 238-as uránnal kell tölteni az erőművet. Emiatt a fűtőelem költség töredéke a hagyományos reaktorokénak.

A TerraPower célja, hogy olyan moduláris, előre elkészített, maximális biztonságú, közepes reaktorokat állítson elő, melyek 40-60 évig közbeavatkozás nélkül termelnek elektromos energiát. A cég emellett a naperőművek esetén is alkalmazott olvadt só (molten salt) energia tárolót is beépítene az erőművek mellé, ami lehetővé teszi, hogy a névleges 345MW kapacitást max. 5 órán keresztül 550MW-ra bővítse az erőmű. Így az egység képes lenne az ideiglenesen nagyobb áramszükségletet is kielégíteni, a napi áramigény változásoknak is megfelelni. Az új design előnyös abból a szempontból is, hogy a harmadik világban is lehetne használni, mivel a rendszer zártsága és a technológia miatt nem lehet ezeket az erőműveket atomfegyverek gyártására használni. A helyigény pedig nem lenne több, mint egy négyzetkilométer, az erőmű magja a föld felszíne alatt lenne. A nátriumos hűtés lehetővé teszi a száraz, vízhiánnyal küzdő földrajzi területeken is a használatot. Nyilván az előnyök mellett maradnak hátrányok is, hiszen a 40-60 évnyi használat után ezt a berendezést is el kell bontani, a használt fűtőelemekről pedig évezredekig gondoskodni kell. Költségben pedig a megújuló olyan olcsó lett, hogy valószínűleg ez a technológia még mindig drágább. Igaz, a moduláris reaktor szabályozhatósága ezt a többletköltséget bőven kompenzálná.

A kérdés, hogy miként lehet befektetni, ha az ügyfél is fellelkesedik a nukleáris energia iránt. Sajnos a TerraPowerbe közvetlenül nem lehet pénzt tenni, de jelentős nukleáris ipar létezik, ami kitettséget adhat. A legjobb lenne egy uránium ETF-be fektetni, a legnagyobb ilyen az amerikai Global X Uranium (URA). Sajnos magánszemélyek esetén az EU ezt nem engedi, mivel ez az ETF nem UCITS és nincsen KIID-je. Ha megnézzük ezt az ETF-et, az alábbi részvényeket tartalmazza.

URA ETF összetétele


Forrás: https://www.globalxetfs.com/funds/ura/

A legfontosabb papírok:

 • Cameco (CCJ US) – 23,3% súly
 • Nac Kazatomprom (KAP LI) – 21,3% súly
 • Nexgen Energy (NXE CN) – 5,2% súly
 • Energy Fuels ( (EFR CN) - 3,6% súly az ETF –en belül.

Mellette jó pár kisebb cég is található, de most pár szóval erről a négy részvényről írnék.

 

Cameco (CCJ US)

 • A Cameco uránium bányászattal és dúsítással foglalkozó cég, a világ legnagyobb urántermelője.
 • A bányák Kanadában, az USA-ban, Ausztráliában és Kazahsztánban találhatóak. A vállalat főleg az USA-ban adja el a termékeit, a Cameco a legnagyobb amerikai urántermelő cég, de az egész világra szállítja dúsított urán termékeket. A vállalat 460 millió font érc tartalékkal rendelkezik.
 • A társaság piaci kapitalizációja 6,7 milliárd dollár, a részvények napi forgalma kb. 6,7 millió darab, tehát egy likvid papírról van szó. A vállalat az USA-ban és Kanadában van tőzsdén.
 • A 22-as év nehéz volt, mivel a cég EBITDA-ja 155 millió dollárra csökkent, de 2022-re ez a nyereség mutató előreláthatólag 340 millió dollárra nőhet. Ezzel a várható eredménnyel 24,9x EV/EBITDA mellett forog a részvény, ami elég magas.

 

Nac Kazatomprom (KAP LI)

 • A NAC Kazatomprom Kazahsztán vezető uránium termelője. Kazahsztán a legnagyobb urántermelő ország a világon, Kanada követi.
 • A vállalat az egész világra szállít urán komponenseket és nukleáris erőmű fűtőelemeket.
 • A részvények Londonban forognak, dollárban. A cég kapitalizációja 6,2 milliárd dollár.
 • A társaság 6,9x-es 2022-es EV/EBITDA mellett forog, tehát lényegesen olcsóbb, mint a Cameco. A Nac Kazatomprom 2020-ban 676 millió dollár EBITDA eredményt könyvelt el, míg a becslések szerint a vállalat 2022-ban 988 millió dollár EBITDA eredményt érhet el.

 

Nexgen Energy (NXE CN)

 • A kanadai vállalat uránium érc lelőhelyek kutatásával foglalkozik Kanadában.
 • A részvények Torontoban forognak. A társaságnak jelenleg nincs még árbevétel. Piaci kapitalizációja meghaladja a 2 milliárd kanadai dollárt.
 • A cég legfontosabb eszköze, hogy 209 ezer hektáros területen van kutatási engedélye az Athabasca medencében, ami Kanada északi részén, Alberta és Saskatchewan tartományokban található.
 • Ez a lelőhely gazdag uránércben, alacsony költség mellett termelhető ki. A cég becslése szerint a projekt 3,5 milliárd dollárt ér, a megvalósítása hamarosan elindulhat.

 

Energy Fuels ( (EFR CN)

 • Az Energy Fuels az USA nyugati részén uránt és vanádiumot bányászik. A vállalaté az egyetlen Egyesült Államok területén, Utahban található uránium malom (uranium mill), amely egy vegyi üzem és az uránium érc törésével foglalkozik. Emellett a cég a különleges földfémek irányába is nyit.
 • A részvények Torontoban forognak. A cég kapitalizációja 1,1 milliárd kanadai dollár.
 • A vállalat jelenleg veszteséges, de a társaság az előrejelzések szerint 2022-re működési szinten nyereséget mutathat már fel. A részvények 19,7x 2022-es EV/EBITDA mellett forognak.

 

Befektetési szempontból az első két részvény ajánlható, nekem a kazah cég szimpatikusabb a jobb árazás miatt. A másik két papír inkább spekulatív jellegű, főleg az Energy Fuels érdekes, mivel a ritka földfémek esetében nagy a kereslet, és szinte kizárólag Kína bányássza ezeket jelenleg.  

Hasonló tartalmak

18:33 | márc. 18.Research Blog

Rezet vegyetek!

A klondike-i aranyláz idején nem elsősorban az aranyásók gazdagodtak meg, hanem azok a vállalkozók, akik élelemmel, szállással vagy felszereléssel látták el a szerencselovagokat. Ennek az analógiájára gondolom azt, hogy az energiaátmenet igazi nyertesei a kiszolgáló tevékenységet folytató részvénytársaságok lehetnek. Az egyik legnagyobb nyertes pedig nem más, mint a réz, ami az elektrifikáció...

15:42 | márc. 11.Research Blog

Nyersolaj ár kilátások: rövidtávon nő az OPEC befolyása, de ne írjuk még le az amerikai palaolajat

A kőolaj árak szinte korrekció nélkül emelkedtek tavaly október vége óta, amikor is kedvező hírek láttak napvilágot az új koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Az árfolyam ralli azóta is tart és a legfrissebb, múlt heti OPEC döntéssel együtt úgy tűnik, a tendencia megállíthatatlan. A piac jelentős 3-3,5 millió hordó/nap deficittel küzdhet a második negyedév során is. De valóban vége van...

15:04 | jan. 27.Research Blog

Új lufi indul: szárnyalnak a hidrogéngazdaság részvényei

A hidrogén lehet az új olaj, legalább is ha hihetünk a befektetői fantáziának. A hidrogéngazdaság, ami már most is egy 120 milliárd dolláros globális üzlet, 600-1000 milliárd dollárra nőhet a következő évtizedek során.

14:02 | jan. 11.Research Blog

Mekkora növekedést áraz a Tesla részvénye?

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy vajon mekkora növekedés van beárazva a Tesla részvényeibe, és ez vajon mennyire reális. Egy kis diszkontált cash flow modell alapján a pénteki záróár (880 USD/ részvény) körülbelül azt mutatja, hogy a Tesla 20 éven át legalább évi 21,7%-kal kell, hogy növelje árbevételét, hogy ez az árazás reális legyen. Ekkora növekedés mellett a Tesla értékesítése 2040-re a...

Gazdasági naptár

teljes naptár
Hétfőápr. 19.
Hétfőápr. 19.
01:50
Import (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: 11.8%, várt: 4.7%
01:50
Export (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: -4.5%, várt: 11.4%
06:30
Ipari termelés (hó/hó) (JP)
Időszak: feb., előző: -2.1%
06:30
Ipari termelés (év/év) (JP)
Időszak: feb., előző: -2.6%
ny.e.
Coca-Cola Co (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.51, várt: 0.50
z.u.
IBM (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 2.06, várt: 1.65
Keddápr. 20.
08:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: 65%
08:00
Munkanélküli segélykérelmek számának változása (UK)
Időszak: márc., előző: 86.6
08:00
Termelői árindex (év/év) (GE)
Időszak: márc., előző: 1.9%, várt: 3.2%
08:00
ILO munkanélküliségi ráta (UK)
Időszak: feb., előző: 5%, várt: 5.1%
08:00
Átlagbérek változása 3 hónap (UK)
Időszak: feb., előző: 4.8%, várt: 4.7%
ny.e.
Lockheed Martin (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 7.55, várt: 6.30
12:30
Xerox (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.17, várt: 0.29
13:00
Philip Morris International (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.17, várt: 1.40
z.u.
Netflix (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.57, várt: 2.97
Szerdaápr. 21.
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) (UK)
Időszak: márc., előző: 0.4%, várt: 0.8%
ny.e.
Halliburton (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.31, várt: 0.17
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: ápr., előző: -3.7%
13:30
Verizon Communications (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.25, várt: 1.29
Csütörtökápr. 22.
ny.e.
Valero Energy (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: -4.54, várt: -1.42
ny.e.
Dow Chemical (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.59, várt: 1.16
ny.e.
Biogen (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 8.79, várt: 5.02
ny.e.
AT&T (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.59, várt: 0.78
13:45
Európai Központi Bank kamatdöntés (EMU)
Időszak: ápr., előző: 0%, várt: 0%
14:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: márc., előző: -1.09
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: ápr., előző: 3731
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: ápr., előző: 576, várt: 637.5
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: ápr., előző: 53.9
16:00
Használtlakás értékesítések (hó/hó) (US)
Időszak: márc., előző: -6.61%, várt: -0.32%
16:00
Leading indicators kompozit mutató (US)
Időszak: márc., előző: 0.2%, várt: 0.6%
16:00
Fogyasztói bizalom - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: -10.8, várt: -10.9
ism.
Heineken (NL)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.16
z.u.
Intel (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.37, várt: 1.14
01:30
Fogyasztói árindex (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: -0.4%, várt: -0.2%
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: ápr., előző: 52.7
07:00
Daimler (GE)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.12, várt: 2.45
08:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (UK)
Időszak: márc., előző: -3.7%, várt: 3.9%
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: ápr., előző: 51.5, várt: 51
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: ápr., előző: 66.6, várt: 65.8
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: 49.6, várt: 49.1
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: 62.5, várt: 62
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: ápr., előző: 56.3, várt: 59
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: ápr., előző: 58.9, várt: 59
13:00
American Express (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.41, várt: 1.61
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 59.1, várt: 60
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 59.7
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 60.4, várt: 61.5
16:00
Újlakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: márc., előző: -18.2%, várt: 12.9%
16:00
Újlakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: márc., előző: 775, várt: 875
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX42 915.88+289.17+0.6842 564.7143 039.0912 772.54M
DAX15 460.15+204.82+1.3415 274.2215 473.833 530.25M
ATX3 233.54+27.77+0.873 202.113 242.9181.53M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF361.40+2.13+0.59359.26361.50
CHFHUF327.87+2.12+0.65325.75328.05
USDHUF301.59+1.42+0.47300.01301.80
EURUSD1.1985+0.0018+0.151.19511.1993
EURCHF1.1028-0.0015-0.141.10081.1039
EURGBP0.8662-0.0018-0.210.86560.8718
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
WABERERS1 905+75+4.101 8101 93533.69M
RICHTER8 665+210+2.488 4258 7004 261.97M
DUNAHOUSE438+10+2.344224386.39M
MASTERPLAST2 900.0-80.0-2.682 860.02 980.0175.66M
GSPARK3 820-70-1.803 7503 89025.05M
RABA1 330-20-1.481 3251 3704.77M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBRCHTL282 028+220+12.171 7882 05310.21M
EBUSDHUFTL34175+18+11.46158175175
EBOTPTL641 080+99+10.099501 16014.34M
EBRCHTS211 439-220-13.261 4301 6090.65M
EBEURHUFTS60246-17-6.462462523.53M
EBSPTS58871-56-6.0485591219.72M

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.