Nukleáris forradalom áll a küszöbön?

Az elmúlt napokban több érdekes írás is napvilágot látott a Bill Gates által is támogatott TerraPower nevű cégről, mely forradalmasíthatja a nukleáris technológiát. Az utazó hullám reaktor (angolul TWR - travelling wave reactor) jelentős előnyökkel bír a mostani nukleáris technológiával szemben, többek között nem kell dúsított uránt használni, és a tervezett 40-60 éves élettartam során sem kell cserélni a fűtőelemeket újrahasznosítás céljából. Emellett a cég dolgozik a nátriumos hűtésen, ami lényesen biztonságosabb, mint a nagy nyomás alatti vízhűtés. Egy olvasztott sóval (molten salt) összekapcsolt energiatároló pedig szabályozhatóvá teszi az áramtermelést, ami különösen alkalmassá teszi a berendezést, hogy a reggeli és esti fogyasztási csúcsot is ki tudja elégíteni. A TerraPower előre gyártott erőművek leszállításában gondolkodik, ami az ismételt gyártásnak köszönhetően jelentősen csökkenteni tudja a nukleáris energia költségét és növeli a biztonságot. Összességében elmondható, hogy a nukleáris energia forradalma törhet ki, ha ezek az elképzelések megvalósulnak, amire a TerraPower jó esélyt lát.

Jómagam nem vagyok feltétlen híve a megújuló energiának. Természetesen sok esetben jó megoldás lehet a szél, nap vagy vízenergia használata, azonban az alacsony hatásfok és a jelentős helyigény miatt ezek a források elégtelenek lesznek, ha teljesen el kívánjuk hagyni a fosszilis energiahordozókat. Arról nem is beszélve, hogy a napelemekhez szükséges kristályos poliszilikon vagy a szélerőművek karbonszálas lapátjai gyakorlatilag szintén fosszilis energia, kőolaj vagy földgáz felhasználásával készülnek. Az emberiség energiaigényének kielégítéséhez szükséges mennyiségű megújuló energiát termelő eszköz gyártása pedig nem is jelentéktelen olaj-és gázkereslettel párosul. Ha csak megújuló energiát szeretnénk használni, akkor a Föld 2-3%-át kéne lefedni ezekkel a berendezésekkel. Nem véletlen, hogy nem mindenhol lelkesednek azért, ha az ország látképe bármilyen irányból nézve egy szélerőmű telep, vagy minden talpalatnyi helyre napelemeket helyezünk. A járulékos természeti költséget, mint a madarak pusztulását vagy a termőterület csökkenését nem is számítva.

A nukleáris energia kulcsszerepet játszhat az energiaforradalomban annak ellenére, hogy az utóbbi években a szerepe csökkent, és az általános népítélet is ellene fordult. Sajnos a legígéretesebb fejlesztés, a fúziós erőmű még mindig megoldhatatlan problémákkal küzd, bár erről az oldalról is hallottunk előrelépésekről. Szerintem a következő 1-2 évtizedben izgalmasabb lehet, ha sikerül a meglévő nukleáris technológiában előre lépni. A washington állambeli TerraPower erre a területre koncentrál. Több új fejlesztésben is úttörő szerepet játszik a cég. Az egyik legizgalmasabb fejlesztés az ún. moduláris, nátrium hűtésű erőmű. Ezekből a közepes méretű, 345MW-os egységekből készülő nukleáris áramtermelő reaktorok nátrium alapú hűtés kapnának, ami sokkal biztonságosabb, mint a nagy nyomású vízhűtés. A cég a traveling wave, azaz utazó hullám megoldást is fejleszti. Ennek a lényege, hogy a reaktor magjában kis mennyiségű, bomló 239-es plutónium izotóp van, amit nem bomló, vastag 238-as uránium köpeny vesz körül. A plutónium bomlása során tovább vándorol a reakció a nem bomló urán területre. A reakció addig tart, amíg van uránium a reaktor magjában. Lényegében 40-60 évig stabilan fenntartható a folyamat, miközben nem kell cserélni a fűtőelemeket. Óriási előny, hogy nem szükséges 235-ös dúsított urán a reakcióhoz, hanem a természetben sokkal nagyobb arányban előforduló 238-as uránnal kell tölteni az erőművet. Emiatt a fűtőelem költség töredéke a hagyományos reaktorokénak.

A TerraPower célja, hogy olyan moduláris, előre elkészített, maximális biztonságú, közepes reaktorokat állítson elő, melyek 40-60 évig közbeavatkozás nélkül termelnek elektromos energiát. A cég emellett a naperőművek esetén is alkalmazott olvadt só (molten salt) energia tárolót is beépítene az erőművek mellé, ami lehetővé teszi, hogy a névleges 345MW kapacitást max. 5 órán keresztül 550MW-ra bővítse az erőmű. Így az egység képes lenne az ideiglenesen nagyobb áramszükségletet is kielégíteni, a napi áramigény változásoknak is megfelelni. Az új design előnyös abból a szempontból is, hogy a harmadik világban is lehetne használni, mivel a rendszer zártsága és a technológia miatt nem lehet ezeket az erőműveket atomfegyverek gyártására használni. A helyigény pedig nem lenne több, mint egy négyzetkilométer, az erőmű magja a föld felszíne alatt lenne. A nátriumos hűtés lehetővé teszi a száraz, vízhiánnyal küzdő földrajzi területeken is a használatot. Nyilván az előnyök mellett maradnak hátrányok is, hiszen a 40-60 évnyi használat után ezt a berendezést is el kell bontani, a használt fűtőelemekről pedig évezredekig gondoskodni kell. Költségben pedig a megújuló olyan olcsó lett, hogy valószínűleg ez a technológia még mindig drágább. Igaz, a moduláris reaktor szabályozhatósága ezt a többletköltséget bőven kompenzálná.

A kérdés, hogy miként lehet befektetni, ha az ügyfél is fellelkesedik a nukleáris energia iránt. Sajnos a TerraPowerbe közvetlenül nem lehet pénzt tenni, de jelentős nukleáris ipar létezik, ami kitettséget adhat. A legjobb lenne egy uránium ETF-be fektetni, a legnagyobb ilyen az amerikai Global X Uranium (URA). Sajnos magánszemélyek esetén az EU ezt nem engedi, mivel ez az ETF nem UCITS és nincsen KIID-je. Ha megnézzük ezt az ETF-et, az alábbi részvényeket tartalmazza.

URA ETF összetétele


Forrás: https://www.globalxetfs.com/funds/ura/

A legfontosabb papírok:

 • Cameco (CCJ US) – 23,3% súly
 • Nac Kazatomprom (KAP LI) – 21,3% súly
 • Nexgen Energy (NXE CN) – 5,2% súly
 • Energy Fuels ( (EFR CN) - 3,6% súly az ETF –en belül.

Mellette jó pár kisebb cég is található, de most pár szóval erről a négy részvényről írnék.

 

Cameco (CCJ US)

 • A Cameco uránium bányászattal és dúsítással foglalkozó cég, a világ legnagyobb urántermelője.
 • A bányák Kanadában, az USA-ban, Ausztráliában és Kazahsztánban találhatóak. A vállalat főleg az USA-ban adja el a termékeit, a Cameco a legnagyobb amerikai urántermelő cég, de az egész világra szállítja dúsított urán termékeket. A vállalat 460 millió font érc tartalékkal rendelkezik.
 • A társaság piaci kapitalizációja 6,7 milliárd dollár, a részvények napi forgalma kb. 6,7 millió darab, tehát egy likvid papírról van szó. A vállalat az USA-ban és Kanadában van tőzsdén.
 • A 22-as év nehéz volt, mivel a cég EBITDA-ja 155 millió dollárra csökkent, de 2022-re ez a nyereség mutató előreláthatólag 340 millió dollárra nőhet. Ezzel a várható eredménnyel 24,9x EV/EBITDA mellett forog a részvény, ami elég magas.

 

Nac Kazatomprom (KAP LI)

 • A NAC Kazatomprom Kazahsztán vezető uránium termelője. Kazahsztán a legnagyobb urántermelő ország a világon, Kanada követi.
 • A vállalat az egész világra szállít urán komponenseket és nukleáris erőmű fűtőelemeket.
 • A részvények Londonban forognak, dollárban. A cég kapitalizációja 6,2 milliárd dollár.
 • A társaság 6,9x-es 2022-es EV/EBITDA mellett forog, tehát lényegesen olcsóbb, mint a Cameco. A Nac Kazatomprom 2020-ban 676 millió dollár EBITDA eredményt könyvelt el, míg a becslések szerint a vállalat 2022-ban 988 millió dollár EBITDA eredményt érhet el.

 

Nexgen Energy (NXE CN)

 • A kanadai vállalat uránium érc lelőhelyek kutatásával foglalkozik Kanadában.
 • A részvények Torontoban forognak. A társaságnak jelenleg nincs még árbevétel. Piaci kapitalizációja meghaladja a 2 milliárd kanadai dollárt.
 • A cég legfontosabb eszköze, hogy 209 ezer hektáros területen van kutatási engedélye az Athabasca medencében, ami Kanada északi részén, Alberta és Saskatchewan tartományokban található.
 • Ez a lelőhely gazdag uránércben, alacsony költség mellett termelhető ki. A cég becslése szerint a projekt 3,5 milliárd dollárt ér, a megvalósítása hamarosan elindulhat.

 

Energy Fuels ( (EFR CN)

 • Az Energy Fuels az USA nyugati részén uránt és vanádiumot bányászik. A vállalaté az egyetlen Egyesült Államok területén, Utahban található uránium malom (uranium mill), amely egy vegyi üzem és az uránium érc törésével foglalkozik. Emellett a cég a különleges földfémek irányába is nyit.
 • A részvények Torontoban forognak. A cég kapitalizációja 1,1 milliárd kanadai dollár.
 • A vállalat jelenleg veszteséges, de a társaság az előrejelzések szerint 2022-re működési szinten nyereséget mutathat már fel. A részvények 19,7x 2022-es EV/EBITDA mellett forognak.

 

Befektetési szempontból az első két részvény ajánlható, nekem a kazah cég szimpatikusabb a jobb árazás miatt. A másik két papír inkább spekulatív jellegű, főleg az Energy Fuels érdekes, mivel a ritka földfémek esetében nagy a kereslet, és szinte kizárólag Kína bányássza ezeket jelenleg.  

Hasonló tartalmak

16:05 | júl. 5.Research Blog

Szétesik-e az OPEC az érdekellentétek miatt?

A július elejére meghirdetett OPEC találkozó a papírforma megállapodás helyett látványos konfliktust hozott a kartell és az egyik legstabilabbnak tekintett tag, az Egyesült Arab Emirátusok között. Az OPEC nem fog szétesni a viszály miatt, de a mostani helyzet rávilágít arra, hogy ha Szaúd-Arábia nem kezeli gyorsan és hatékonyan az érdekellentéteket, akkor könnyen borulhat a kényes egyensúly a...

15:08 | jún. 17.Research Blog

Miért lesz 80 dollár a második félévben az új egyensúlyi olajár?

Ha a globális olajpiacot nézem, számomra a 80 dolláros olajár szint tűnik annak, ami az új egyensúlyi pont lehet az év második felében, ami azt jelenti, hogy rövidtávon tovább erősödhet a kőolaj ára. A kockázatok inkább felfelé kitörés irányába mutatnak, egy gyors gazdasági kilábalás ismét a 2008-ban tapasztalt robbanást okozhatja az árakban, bár ennek az esélye egyelőre alacsony, mivel az...

12:39 | jún. 7.Research Blog

A sietős energiaátalakítás olajválságot okozhat

Az elmúlt héten több nagy nemzetközi olajipari céget ért hatalmas pofon. Egyrészt a részvényesi oldalról érkező aktivitás felrázta az Exxon igazgatóságát, hogy másként és hatékonyabban kell a jövőben dolgozniuk, másrészt a környezetvédők arattak jelentős győzelmet a holland bíróságon a Royal Dutch Shell felett. Az esetek áttételesen az olaj árára is komoly hatással lehetnek: ha a nemzetközi...

14:28 | máj. 27.Research Blog

A felrobbanó nyersanyagárak okozhatják a megújuló szektor szárnyalásának végét?

A megújuló energia szektor volt a tavalyi év legjobban teljesítő részvénytőzsdei területe. Ez a szárnyalás néhány hónapja megállt, de az emelkedés jelentős részét megtartották a papírok. Nagyon úgy tűnik, hogy a vágtázó nyersanyag árak és a hiányzó alapanyag kínálat okozhatja ennek a buboréknak a kipukkanását a magasabb infláción és a nagyobb anyagköltségeken keresztül. Kerülném ezeket a...

Gazdasági naptár

teljes naptár
Hétfőaug. 2.
Hétfőaug. 2.
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: júl., előző: 52.2
03:45
Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: júl., előző: 51.3, várt: 51
08:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (GE)
Időszak: jún., előző: -1.8%, várt: 3%
09:00
Beszerzési menedzser index (HU)
Időszak: júl., előző: 54.7, várt: 56
09:00
Termelői árindex (év/év) (HU)
Időszak: jún., előző: 11.24%
09:55
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - végleges (GE)
Időszak: júl., előző: 65.6, várt: 65.6
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - végleges (EMU)
Időszak: júl., előző: 62.6, várt: 62.6
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - végleges (UK)
Időszak: júl., előző: 60.4, várt: 60.4
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: júl., előző: 63.1, várt: 63.1
16:00
ISM feldolgozóipari index (US)
Időszak: júl., előző: 60.6, várt: 60.7
Keddaug. 3.
ny.e.
Richter (HU)
Időszak: 2021 Q2, előző: 197.18
07:30
Infineon (GE)
Időszak: 2021 Q3, előző: -0.09, várt: 0.28
08:00
Stellantis (IT)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.65
ny.e.
Du Pont (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.18, várt: 0.94
ny.e.
Eli Lilly (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 1.80
ny.e.
Fidelity (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.33
ny.e.
ConocoPhillips (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.92
ny.e.
Alibaba (US)
Időszak: 2022 Q1, előző: 11.54
16:00
Ipari rendelésállomány (hó/hó) (US)
Időszak: jún., előző: 1.7%, várt: 1%
16:00
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: jún., előző: 0.8%
ism.
BMW (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.35, várt: 4.28
Szerdaaug. 4.
03:45
Caixin kompozit beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: júl., előző: 50.6
ny.e.
Commerzbank (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.17, várt: 0.08
09:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: jún., előző: 5.8%, várt: 3.35%
09:55
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (GE)
Időszak: júl., előző: 62.2, várt: 62.2
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (EMU)
Időszak: júl., előző: 60.4, várt: 60.4
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (UK)
Időszak: júl., előző: 57.8, várt: 57.8
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: jún., előző: 9%, várt: 4.4%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: júl., előző: 5.7%
14:15
ADP foglalkoztatottság változása (ezer/hó) (US)
Időszak: júl., előző: 691.5, várt: 675
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: júl., előző: 59.8, várt: 59.8
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: júl., előző: 59.7
16:00
ISM szolgáltatóipari index (US)
Időszak: júl., előző: 60.1, várt: 60.5
z.u.
Marathon Oil (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.69
Csütörtökaug. 5.
07:00
Lufthansa (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: -2.62
07:00
Siemens (GE)
Időszak: 2021 Q3, előző: 1.00, várt: 1.28
07:00
Deutsche Post (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.42
ny.e.
Adidas (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.55, várt: 1.56
07:30
Bayer (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.81, várt: 1.47
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: jún., előző: 54.3%, várt: 22.7%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: júl., előző: 28.03%
ny.e.
Moderna (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.31
13:00
BoE eszközvásárlási cél (milliárd font) (UK)
Időszak: aug., előző: 875, várt: 875
13:00
BoE kamatdöntés (UK)
Időszak: aug., előző: 0.1%, várt: 0.1%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: júl., előző: 400, várt: 377.5
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: júl., előző: 3269
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: jún., előző: -71.24, várt: -73
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: aug., előző: 53.2
z.u.
AIG (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.55
ny.e.
MOL (HU)
Időszak: 2021 Q2, előző: -32.45, várt: 152.39
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: jún., előző: 17.3%, várt: 8%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: jún., előző: 40.2%, várt: 18.35%
14:30
Aktivitási ráta (US)
Időszak: júl., előző: 61.6%
14:30
Munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: júl., előző: 5.9%, várt: 5.7%
14:30
Tisztított munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: júl., előző: 9.8%
14:30
Nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: júl., előző: 850, várt: 900
14:30
Foglalkoztatottság változása (ezer fő) (US)
Időszak: júl., előző: 15, várt: 33
14:30
Magánszektor foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: júl., előző: 662, várt: 808
14:30
Átlagos órabérek (US)
Időszak: júl., előző: 3.6%, várt: 3.9%
z.u.
Waberer's (HU)
Időszak: 2021 Q2, előző: -242.43
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX48 567.25+281.19+0.5848 019.7748 652.345 319.34MHUF
DAX15 559.37-81.10-0.5215 440.8915 613.661 979.22MEUR
ATX3 489.16-33.00-0.943 486.063 530.9374.47MEUR
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF358.67+0.98+0.27356.40358.92
CHFHUF332.95+0.77+0.23331.00333.24
USDHUF301.85+0.96+0.32299.73302.55
EURUSD1.1871-0.0016-0.131.18541.1910
EURCHF1.0744-0.0029-0.271.07431.0781
EURGBP0.8537--0.85110.8540
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
RICHTER8 300+160+1.978 0408 3002 795.27MHUF
ANY1 520+25+1.671 4901 53018.58MHUF
GSPARK3 700+60+1.653 6003 70024.43MHUF
RABA1 520-20-1.301 5001 54019.58MHUF
AUTOWALLIS100.5-1.0-0.99100.5102.00.55MHUF
BIF240-2-0.832402430.12MHUF
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBHENHUBTS55164+53+47.751221642.65MHUF
EBSPTS62408+90+28.303614708.48MHUF
EBHENHUBTS48329+43+15.032833295.59MHUF
EBEURHUFTL44159-29-15.431591930.96MHUF
EBBUXTS35312-54-14.753123784.72MHUF
EBRCHTS221 240-210-14.481 2401 4255.58MHUF

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.