Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Dollárkötvény kibocsátás és Richter eredmény is jön még a héten

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. február 5.   09:52

Jó nagyot estek tegnap az európai piacok. A spanyol és olasz börze rendesen magával rántotta a DAX indexet is, de a Commerzbank eredményfigyelmeztetése sem tett jót. A bank rossz eredményét egy egyszeri tétel (560 millió eurónyi halasztott adó amortizációja) okozta. Összességében ezek csak indokoknak tűnnek arra, hogy a Dow Jones gyakorlati csúcsra jutatásánál egy...

Jó nagyot estek tegnap az európai piacok. A spanyol és olasz börze rendesen magával rántotta a DAX indexet is, de a Commerzbank eredményfigyelmeztetése sem tett jót. A bank rossz eredményét egy egyszeri tétel (560 millió eurónyi halasztott adó amortizációja) okozta. Összességében ezek csak indokoknak tűnnek arra, hogy a Dow Jones gyakorlati csúcsra jutatásánál egy jelentős profit realizálás induljon el a piacokon, attól félve, hogy most jön a korrekció. Az ilyen jóslatok pedig sokszor önbeteljesítők szoktak lenni. A DAX például egy nagy levegővel a támasz szintig merült, ahol ráadásul az 50 napos mozgóátlag is van jelenleg (vagy legalábbis nagyon közel). Ezért azt gondoljuk, hogy ma vagy holnap jöhet egy emelkedés erről a szintről, de annak minősége jelentős lesz a folytatás tekintetében. A BUX is átesett a 20 napos mozgóátlagon, s talán a 30 napos mozgóátlag (ahol egy támasz szintet is találunk) állíthatja meg a lefelé irányuló mozgást.
Piaci áttekintés
- Elromlott a hangulat a tőzsdéken
- A készletadatok előtt tegnap visszaesett az olaj ára
- Erősödésnek indult az euró
- Ázsiában is elromlott a hangulat
- Csütörtökön jöhet a Richter eredmény
- Lejtmenet jöhet ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Gyengén kezdték a hetet a vezető tengerentúli börzék, az indexek lefordultak a csúcsokról és jelentős mínuszban zárták a kereskedést (Dow -0,93%, Nasdaq -1,51%, S&P500 -1,13%).
- Az Amerikai Egyesült Államok peres eljárás elindítását tervezi a Standard and Poor’s hitelminősítő ellen. A 2008 előtt alkalmazott jelzálog hitelminősítések miatt indulhat per, a források szerint még akár a héten beadhatják a keresetet.
- A Dell papírjait napokon belül kivezethetik a piacról, ha sikerül megállapodni a tranzakció részleteiről.
- A mától BlackBerry néven forgó Research in Motion papírjait tartásról vételre minősítette a Bernstein.
- A Morgan Stanley tartásról eladásra minősítette le a Merck részvényeit.
- Ma a Kellogg és a Walt Disney publikálja negyedéves számait, ezen kívül ISM indexet és IBD/TIPP hangulat indexet is publikálnak.
Európa
- Rendkívül borús volt a hangulat a nyugat-európai piacokon, több százalékos eséssel zártak az indexek (FTSE100 -1,58%, DAX -2,49%, CAC40 -3,01%).
- A termelői árak éves alapon 2,1%-os emelkedést mutattak, ami nem volt meglepetés, mert a piacok is erre számítottak.
- A New York Times arról ír, hogy a ciprusi bankcsőd elkerülése érdekében az országnak körülbelül 22 milliárd eurós mentőcsomagra lenne szüksége. A ciprusi pénzintézetek betéteinek nagy része orosz maffiózók és oligarchák kezében van, ezért nem szívesen adják meg a segítséget a szigetországnak. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter azt mondta, hogy az euró fennmaradás szempontjából nem olyan fontos, hogy Ciprus elkerülje a csődöt, hiszen nagyon kis országról van szó.
- Januárban jelentősen zuhantak (-8,5 % éves alapon) a német autóértékesítések.
- Az eurózónából szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexet és kiskereskedelmi értékesítési adatokat láthatunk a délelőtti órákban.
Olaj, arany
- 96 dolláron zárt tegnap az amerikai könnyű kőolaj. Ez jelentős, 1,6%-os áresés a mai készletadatok előtt. A tegnapi tőzsdei áresés tehát a nyersanyagpiacokon is éreztette hatását.
- Az arany kismértékben emelkedett tegnap a növekvő kockázatkerülés miatt. Az arany 1,675 dolláron állt ma reggel.
Devizák
- Az EUR/USD árfolyam 1,3643-ról 1,3514-re csökkent, miután tegnap felerősödtek az Európával kapcsolatos aggodalmak. A hangulat romlását több tényező együttesen váltotta ki, így többek között az olasz és a spanyol politikai feszültségek éleződése és Ciprus finanszírozási problémáinak súlyosbodása.
- A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a forint gyengülni kezdett az euróval szemben és az EUR/HUF devizaárfolyam 292,27-ről 293,35-re emelkedett zárásra.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,89%-ot, a Hang Seng pedig 1,72%-ot esett, miközben a Shanghai index 0,28%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A HSBC ma publikálta a szolgáltatói szektor PMI adatát, ami 51,7 pontról 54,0-ra emelkedett.
- Ausztráliában a külkereskedelmi hiány nagysága lényegesen kisebb lett a vártnál decemberben, miközben a negyedik negyedévben a házárindex év/év alapon 2,1%-os növekedést mért, szemben a 0,9%-os várakozással.
- Az ausztrál jegybank nem változtatott az alapkamat nagyságán, továbbra is 3%-on tartotta azt.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Angol nyelvű vállalat elemzésünkben minimális mértékben (50.200 forintról 50.460 forintra) módosítottuk a Richter célárunkat, tartásunk továbbra is Vétel. A Richter várhatóan február 7-én teszi közzé negyedéves eredményét. Az Erste elemzője 11,5 milliárd forintos eredményre és 84,9 milliárd forintos árbevételre számít. A következők miatt módosultak a 2013-ra és az utána következő évekre vonatkozó előrejelzéseink: (i) az orosz és FÁK piacok vártnál jobb szereplése, (ii) a vártnál gyengébb forint, (iii) automatikusan leírhatóvá váltak az K+F kiadások az OEP befizetésekből, (iv) a Forest-től 2013-ban várható mérföldkő kifizetés, (v) magasabb az effektív adókulcs. Továbbra is jó befektetési lehetőségnek tartjuk a Richtert, hiszen a régióban ez az egyetlen olyan gyógyszercég, amely amerikai partnerével közösen originális készítménnyel jelenhet meg a piacon. A cég igen jól pozícionált a nőgyógyászati készítmények piacán, illetve az orosz és a volt FÁK országok piacán, mindkét területen átlag feletti növekedés várható. A célárunk 37%-os emelkedési potenciált jelent a jelenlegi részvényárhoz képest, így ajánlásunk továbbra is Vétel.
- Rogán Antal további rezsicsökkentésről beszélt, ami akár már a következő fűtési szezon előtt, vagyis jövő ősszel megvalósulhat. Ha nem csökkennek a nagyker árak (import árak), akkor ez negatívan érintheti a MOL-t és a Magyar Telekomot, de árfolyamhatásra egyelőre nem számítunk.
- Az E-Star kötvénytulajdonosok nem fogadták el a cég csődegyezségi javaslatát, illetve azt sem, hogy 120 nappal meghosszabbítsák az egyezség megkötésére nyitva álló határidőt. A társaság új javaslatot fog kidolgozni, ami akár a kötvények részvényekké alakítását is tartalmazhatja majd.
Gazdasági hírek
- Meg nem nevezett források szerint a magyar kormány 10 éves, dollárban denominált kötvényeket tervez kibocsátani 2 milliárd dollár értékben a hét második felében. A kamat 5,25-5,5% között lehet, ami 50-75 bázisponttal magasabb, mint a magyar CDS felár és a 10 éves amerikai államkötvények hozama.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben