• Elemzőink naponta összegyűjtik a legfontosabb piaci eseményeket

Rezet vegyetek!

A klondike-i aranyláz idején nem elsősorban az aranyásók gazdagodtak meg, hanem azok a vállalkozók, akik élelemmel, szállással vagy felszereléssel látták el a szerencselovagokat. Ennek az analógiájára gondolom azt, hogy az energiaátmenet igazi nyertesei a kiszolgáló tevékenységet folytató részvénytársaságok lehetnek. Az egyik legnagyobb nyertes pedig nem más, mint a réz, ami az elektrifikáció egyik legfontosabb alapanyaga. Az alábbi elemzés egy rövid áttekintőt szeretne adni erről a fémről és a közgazdasági háttérről.

A réz és az energiaátmenet. Az energiaátmenet egyik kitűzött célja, hogy növekedjen az elektromos áram szerepe az energiafelhasználás több területén. Ennek az oka, hogy az elektromos áram felhasználása nem szennyez, termelési költsége nem-szén alapon (például megújuló vagy vízenergia révén) sokat csökkent. Ráadásul a mostani rendszerek jó részét ebben az új energetikai felállásban is használni lehet. Ezért ahol fizikálisan lehetséges, a jövőben elektromos áramot fogunk használni. Különösen nagy növekedési tér van a közlekedésben (elektromos autó), az iparban és a háztartási energiában (fűtés, melegvíz, főzés stb.). Ennek megfelelően az elektromos energia aránya akár háromszorosára is nőhet az energia mixen belül 2050-re.

Az energiarendszerek átalakulása 2020 és 2050 között – a fosszilis arány csökken, az elektromosság szerepe nő

Forrás: S&P Platts Energy Transition

A réz az egyik legfontosabb anyag, mivel nélkülönözhetetlen a vezetékek, transzformátorok, elektromos motorok gyártásához. A Guardian cikke szerint az energiaátmenet térnyerésének köszönhetően a 150 év alatt felépített elektromos hálózat nagysága az Egyesült Államokban 2035-re kétszer nagyobb kell, hogy legyen a mostaninál, 2050-re pedig 3x nagyobb méretűvé kellene, hogy nőjön ahhoz, hogy a klímacéloknak megfelelő megújuló energiát állítsunk rendszerbe. Szintén komoly hajtóerő az építőipar, mivel az új épületek, a hozzá kapcsolódó hőszivattyúk és elektronikai rendszerek szintén masszív rézkeresletet jelentenek. Végül ne feledjük el, hogy egy elektromos autó rézigénye is 80 kilogramm körül van, kétszer annyi, mint a belső égésű társainál.

A réz kínálata nőhet a jövőben. A rézkínálat rövidtávon viszonylag rugalmatlan. Egy rézbánya nyitásához átlagosan 5-10 évre van szükség. A termelést emiatt nehéz gyorsan felfuttatni. A következménye ennek, hogy az árváltozások viszonylag nagyok a réz esetében, hiszen az olajhoz hasonlóan a kereslet és a kínálat is rugalmatlan. Konjunktúra idején az árak magasba szöknek, míg a recesszióra is nagyon érzékeny a réz ára.

A réz azonnali árfolyama a londoni fémtőzsdén (LME) 1986 óta és az elmúlt 5 évben (USA dollár/tonna)

 

Forrás: Bloomberg

A réz árfolyama különösen a 2000-es évek elejétől indult szárnyalásnak, amikor Kína hatalmas infrastrukturális beruházásokba kezdett. Az árfolyam a korábban jellemző 2000 dollár/tonnás szintről 8000 dollár/tonna fölé emelkedett. Ezt a trendet természetesen megtörte a 2008-2009-es pénzügyi válság, majd a kínai kereslet stabilizálódásával az árfolyam is konszolidálódott 5000-7000 dollár/tonna sávban a 2010-es évek közepén. Az elmúlt egy évben pedig ismét egy jelentős felfutás láttunk, a tavaly márciusi 5000 dollár alatti szintekről 9000 dollárig nőtt a jegyzés az elmúlt hetekben, főleg az energiaátmenet előbb ecsetelt hatalmas várható rézkereslete miatt.

A marginális költségek emelkednek, de a mai árakon már megéri bányát nyitni. A réz esetében a marginális költségek alakulása az egyik legizgalmasabb kérdés. Az, hogy mennyibe kerül egy rézbánya nyitása, rengeteg tényezőtől függ. 1) Mekkora a kőzet réztartalma (legalább 0,5% kell legyen, de 2% felett jó igazán). A jó lelőhelyekből egyébként alig van világszerte, kevésbé előnyösből azért van bőven, és most indul a tengeri kutatás is. 2) Mennyi egyéb, hasznosítható érc van benne (nikkel, arany, ezüst, mangán, platina a legfontosabbak), mert az ércet tovább lehet adni feldolgozásra, vagy magad kitermelheted ezeket az anyagokat belőle. 3) Mennyi a földgáz, kőolaj és az áram ára – sok kell ezekből az olvasztáshoz és a kőzet aprózásához. 4) Van-e elég édesvíz a környéken, mert abból is sok kell. Például Ausztráliában csak sótalanítással tudnak elég édesvizet csinálni, majdnem 30%-kal emelve a költségeket. 5) A környezetvédelmi költségek. A rézbányák többsége nyitott (open pit), mélyművelés ritkán van, csak ott, ahol nagyon magas a kőzet réztartalma. Ezekhez rengeteg környezetvédelmi engedély kell, mert lényegében akár kilométeres krátert kell fúrni a hegybe. Egyre nagyobb költséget jelent ez, és természetesen a helyben élők is tiltakoznak. Ezért is kezdenek el érdeklődni a termelők tengerek iránt.

A Fitch előrejelzése szerint mindenesetre 2021 és 2029 között évi 3,7%-kal nőhet a réz termelése, ami azt jelenti, hogy az éves kínálat 21,5 millió tonnáról 27,8 millió tonnára nő. Érdekességképpen meg kell jegyezni, hogy az USA geológiai hivatalának (United States Geological Survey) becslése szerint eddig a világban 700 millió tonna rezet bányásztak ki, és további 2,1 milliárd tonna réz van, ami a továbbiakban kitermelhető.

A globális réztermelés növekedése

Forrás: Fitch, mining.com

Az elmúlt időszak hírei szerint valahol 6.000-8.000 dollár/tonna hosszú távú ár kell ahhoz, hogy egy új bányát nyissanak a szereplők. A BHP Billiton és a KGHM 2015-ben 7-8000 dollár/tonna közé tette egy új rézbánya megnyitási költségét Ausztráliában, illetve Lengyelországon kívül. A Rio Tinto új évi 500 ezer tonnás mongol gigaprojektjének esetében 6.680 dollár/tonna a szüksége rézár, illetve 1.470 dollár az unciánkénti szükséges aranyár, hogy a projekt megtérüljön. A Southern Copper 6.000 dolláros rézárnál indított bányanyitási programot, míg az Atalaya nevű cég vezetője 7.700 dollárt jelölte meg annak az árnak, ami ösztönzi a nyitásokat. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben főleg barnamezős beruházásokról voltak hírek, zöldmezősökről alig.

A tíz legnagyobb rézbánya nyitási projekt


Forrás: miningintelligence.com

2021-ben a legnagyobb fejlesztés a kongói Kamoa-Kakula bánya lesz, mely idén júliusban indulhat egy kanadai társaság, az Ivanhoe Mines (IVN) és egy kínai befektető segítségével. A 700 ezer tonnás évi termelés 3%-kal növelheti a világ kínálatát. A következő nagyobb bányanyitás 2022-ben várható, a listán lévő orosz Udokan lelőhely, mely év 125 ezer tonnát termelhet. A bányát az orosz USM Holding üzemelteti.

Milyen részvényeket vegyünk? A tíz legnagyobb jegyzett réztermelő (BHP Billiton, Rio Tinto, Vale, Glencore, Barrick Gold, Newmont Goldcorp, Anglo American, Southern Copper, Freeport-McMoRan, Teck Resources) közül csak két cég, a Southern Copper és a Freeport-McMoRan az, melyek esetében a réz a domináns kitermelt érc. A többiek esetében diverzifikált a portfólió, tehát réz mellett más fémek kitermelése is zajlik. Ezért most ezt a két részvény venném górcső alá, illetve két további spekulatív részvényt mutatnék be.

Southern Copper (SCCO US) a világ egyik legnagyobb réztermelője, Peruban és Mexikóban üzemeltet bányákat. A cég részvényeinek 88,9%-a a privát kézben lévő Grupo Mexico tulajdonában van. A Southern Copper a világ harmadik legnagyobb réztermelője 884 ezer tonna termeléssel (2018), ami idén 943 ezerre nőhet, költségekben pedig az egyik legalacsonyabb. A cég bevételeinek 80%-a rézből származik, a cink, molibdén, ezüst és egyéb anyagok adták a bevételek további részét. A cég részvényei 22,3x 2021-es és 23,9x 2022-es PER mellett forognak, tehát inkább drágák a szektoron belül, de a cégnek új projektjei lesznek Peruban, ami a világ legolcsóbb termelési területének számít rézben.

A Freeport-McMoRan (FCX US) a világ legnagyobb, jegyzett réztermelője. 2018-ban 1,72 millió tonna rezet termelt a vállalat Észak és Dél-Amerikában, illetve Indonéziában. A cég részvényei 15,4x és 13,6x 2021 és 2022-es PER mutatón forognak, ami nem számít túlságosan drágának. A Freeport is több új projektekben gondolkodik.

A Turquoise Hill Resources (TRQ US) egy Kanadaban bejegyzett vállalat, melynek a fő eszköze a mongol Oyu Tolgoi réz-arany bányában lévő 66%-os részvénycsomag. A cég többségi tulajdonosa egyébként a Rio Tinto, a világ egyik legnagyobb bányászati társasága. Az Oyu Tolgoi 2013 óta működik. A tervek szerint a bánya évi 430 ezer tonna réz termelést érhet el 2021-ben, de jelentős az aranybányászat is, mely elérheti a 425 ezer unciát. Emellett ezüstöt és molibdént is von ki a vállalat a kitermelt ércből. A tulajdonosok az Oyu Tolgoi további fejlesztésén dolgoznak.

A Copper Mountain Mining Corporation (CMMC) egy szintén kanadai cég, mely arany, ezüst és rézkutatással foglalkozik. A cég fő eszköze a Copper Mountain bánya British Columbiában, Kanadában, ami évente mintegy 45 ezer tonna rezet termel. Emellett a cég 2019-től fejleszti az ausztrál Eva Copper Projectet, amely duplázhatja a rézkitermelési kapacitást. Várhatóan 3-4 év múlva nyílhat meg ez a bánya, ami a réz mellett jelentős aranytermeléssel is fog rendelkezni.

Hasonló tartalmak

14:41 | ápr. 6.Research Blog

Nukleáris forradalom áll a küszöbön?

Az elmúlt napokban több érdekes írás is napvilágot látott a Bill Gates által is támogatott TerraPower nevű cégről, mely forradalmasíthatja a nukleáris technológiát. Az utazó hullám reaktor (angolul TWR - travelling wave reactor) jelentős előnyökkel bír a mostani nukleáris technológiával szemben, többek között nem kell dúsított uránt használni, és a tervezett 40-60 éves élettartam során sem...

15:42 | márc. 11.Research Blog

Nyersolaj ár kilátások: rövidtávon nő az OPEC befolyása, de ne írjuk még le az amerikai palaolajat

A kőolaj árak szinte korrekció nélkül emelkedtek tavaly október vége óta, amikor is kedvező hírek láttak napvilágot az új koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Az árfolyam ralli azóta is tart és a legfrissebb, múlt heti OPEC döntéssel együtt úgy tűnik, a tendencia megállíthatatlan. A piac jelentős 3-3,5 millió hordó/nap deficittel küzdhet a második negyedév során is. De valóban vége van...

15:04 | jan. 27.Research Blog

Új lufi indul: szárnyalnak a hidrogéngazdaság részvényei

A hidrogén lehet az új olaj, legalább is ha hihetünk a befektetői fantáziának. A hidrogéngazdaság, ami már most is egy 120 milliárd dolláros globális üzlet, 600-1000 milliárd dollárra nőhet a következő évtizedek során.

14:02 | jan. 11.Research Blog

Mekkora növekedést áraz a Tesla részvénye?

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy vajon mekkora növekedés van beárazva a Tesla részvényeibe, és ez vajon mennyire reális. Egy kis diszkontált cash flow modell alapján a pénteki záróár (880 USD/ részvény) körülbelül azt mutatja, hogy a Tesla 20 éven át legalább évi 21,7%-kal kell, hogy növelje árbevételét, hogy ez az árazás reális legyen. Ekkora növekedés mellett a Tesla értékesítése 2040-re a...

Gazdasági naptár

teljes naptár
Hétfőápr. 19.
Hétfőápr. 19.
01:50
Import (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: 11.8%, várt: 4.7%
01:50
Export (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: -4.5%, várt: 11.4%
06:30
Ipari termelés (hó/hó) (JP)
Időszak: feb., előző: -2.1%
06:30
Ipari termelés (év/év) (JP)
Időszak: feb., előző: -2.6%
ny.e.
Coca-Cola Co (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.51, várt: 0.50
z.u.
IBM (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 2.06, várt: 1.65
Keddápr. 20.
08:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: 65%
08:00
Munkanélküli segélykérelmek számának változása (UK)
Időszak: márc., előző: 86.6
08:00
Termelői árindex (év/év) (GE)
Időszak: márc., előző: 1.9%, várt: 3.2%
08:00
ILO munkanélküliségi ráta (UK)
Időszak: feb., előző: 5%, várt: 5.1%
08:00
Átlagbérek változása 3 hónap (UK)
Időszak: feb., előző: 4.8%, várt: 4.7%
ny.e.
Lockheed Martin (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 7.55, várt: 6.30
12:30
Xerox (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.17, várt: 0.29
13:00
Philip Morris International (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.17, várt: 1.40
z.u.
Netflix (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.57, várt: 2.97
Szerdaápr. 21.
08:00
Fogyasztói árindex (év/év) (UK)
Időszak: márc., előző: 0.4%, várt: 0.8%
ny.e.
Halliburton (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.31, várt: 0.17
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: ápr., előző: -3.7%
13:30
Verizon Communications (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.25, várt: 1.29
Csütörtökápr. 22.
ny.e.
Valero Energy (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: -4.54, várt: -1.42
ny.e.
Dow Chemical (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.59, várt: 1.16
ny.e.
Biogen (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 8.79, várt: 5.02
ny.e.
AT&T (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.59, várt: 0.78
13:45
Európai Központi Bank kamatdöntés (EMU)
Időszak: ápr., előző: 0%, várt: 0%
14:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: márc., előző: -1.09
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: ápr., előző: 3731
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: ápr., előző: 576, várt: 637.5
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: ápr., előző: 53.9
16:00
Használtlakás értékesítések (hó/hó) (US)
Időszak: márc., előző: -6.61%, várt: -0.32%
16:00
Leading indicators kompozit mutató (US)
Időszak: márc., előző: 0.2%, várt: 0.6%
16:00
Fogyasztói bizalom - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: -10.8, várt: -10.9
ism.
Heineken (NL)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.16
z.u.
Intel (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 1.37, várt: 1.14
01:30
Fogyasztói árindex (év/év) (JP)
Időszak: márc., előző: -0.4%, várt: -0.2%
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: ápr., előző: 52.7
07:00
Daimler (GE)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.12, várt: 2.45
08:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (UK)
Időszak: márc., előző: -3.7%, várt: 3.9%
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: ápr., előző: 51.5, várt: 51
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: ápr., előző: 66.6, várt: 65.8
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: 49.6, várt: 49.1
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: ápr., előző: 62.5, várt: 62
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: ápr., előző: 56.3, várt: 59
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: ápr., előző: 58.9, várt: 59
13:00
American Express (US)
Időszak: 2021 Q1, előző: 0.41, várt: 1.61
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 59.1, várt: 60
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 59.7
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: ápr., előző: 60.4, várt: 61.5
16:00
Újlakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: márc., előző: -18.2%, várt: 12.9%
16:00
Újlakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: márc., előző: 775, várt: 875
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX42 915.88+289.17+0.6842 564.7143 039.0912 772.54M
DAX15 460.15+204.82+1.3415 274.2215 473.833 530.25M
ATX3 233.54+27.77+0.873 202.113 242.9181.53M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF361.40+2.13+0.59359.26361.50
CHFHUF327.87+2.12+0.65325.75328.05
USDHUF301.59+1.42+0.47300.01301.80
EURUSD1.1985+0.0018+0.151.19511.1993
EURCHF1.1028-0.0015-0.141.10081.1039
EURGBP0.8662-0.0018-0.210.86560.8718
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
WABERERS1 905+75+4.101 8101 93533.69M
RICHTER8 665+210+2.488 4258 7004 261.97M
DUNAHOUSE438+10+2.344224386.39M
MASTERPLAST2 900.0-80.0-2.682 860.02 980.0175.66M
GSPARK3 820-70-1.803 7503 89025.05M
RABA1 330-20-1.481 3251 3704.77M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBRCHTL282 028+220+12.171 7882 05310.21M
EBUSDHUFTL34175+18+11.46158175175
EBOTPTL641 080+99+10.099501 16014.34M
EBRCHTS211 439-220-13.261 4301 6090.65M
EBEURHUFTS60246-17-6.462462523.53M
EBSPTS58871-56-6.0485591219.72M

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.