Rezet vegyetek!

A klondike-i aranyláz idején nem elsősorban az aranyásók gazdagodtak meg, hanem azok a vállalkozók, akik élelemmel, szállással vagy felszereléssel látták el a szerencselovagokat. Ennek az analógiájára gondolom azt, hogy az energiaátmenet igazi nyertesei a kiszolgáló tevékenységet folytató részvénytársaságok lehetnek. Az egyik legnagyobb nyertes pedig nem más, mint a réz, ami az elektrifikáció egyik legfontosabb alapanyaga. Az alábbi elemzés egy rövid áttekintőt szeretne adni erről a fémről és a közgazdasági háttérről.

A réz és az energiaátmenet. Az energiaátmenet egyik kitűzött célja, hogy növekedjen az elektromos áram szerepe az energiafelhasználás több területén. Ennek az oka, hogy az elektromos áram felhasználása nem szennyez, termelési költsége nem-szén alapon (például megújuló vagy vízenergia révén) sokat csökkent. Ráadásul a mostani rendszerek jó részét ebben az új energetikai felállásban is használni lehet. Ezért ahol fizikálisan lehetséges, a jövőben elektromos áramot fogunk használni. Különösen nagy növekedési tér van a közlekedésben (elektromos autó), az iparban és a háztartási energiában (fűtés, melegvíz, főzés stb.). Ennek megfelelően az elektromos energia aránya akár háromszorosára is nőhet az energia mixen belül 2050-re.

Az energiarendszerek átalakulása 2020 és 2050 között – a fosszilis arány csökken, az elektromosság szerepe nő

Forrás: S&P Platts Energy Transition

A réz az egyik legfontosabb anyag, mivel nélkülönözhetetlen a vezetékek, transzformátorok, elektromos motorok gyártásához. A Guardian cikke szerint az energiaátmenet térnyerésének köszönhetően a 150 év alatt felépített elektromos hálózat nagysága az Egyesült Államokban 2035-re kétszer nagyobb kell, hogy legyen a mostaninál, 2050-re pedig 3x nagyobb méretűvé kellene, hogy nőjön ahhoz, hogy a klímacéloknak megfelelő megújuló energiát állítsunk rendszerbe. Szintén komoly hajtóerő az építőipar, mivel az új épületek, a hozzá kapcsolódó hőszivattyúk és elektronikai rendszerek szintén masszív rézkeresletet jelentenek. Végül ne feledjük el, hogy egy elektromos autó rézigénye is 80 kilogramm körül van, kétszer annyi, mint a belső égésű társainál.

A réz kínálata nőhet a jövőben. A rézkínálat rövidtávon viszonylag rugalmatlan. Egy rézbánya nyitásához átlagosan 5-10 évre van szükség. A termelést emiatt nehéz gyorsan felfuttatni. A következménye ennek, hogy az árváltozások viszonylag nagyok a réz esetében, hiszen az olajhoz hasonlóan a kereslet és a kínálat is rugalmatlan. Konjunktúra idején az árak magasba szöknek, míg a recesszióra is nagyon érzékeny a réz ára.

A réz azonnali árfolyama a londoni fémtőzsdén (LME) 1986 óta és az elmúlt 5 évben (USA dollár/tonna)

 

Forrás: Bloomberg

A réz árfolyama különösen a 2000-es évek elejétől indult szárnyalásnak, amikor Kína hatalmas infrastrukturális beruházásokba kezdett. Az árfolyam a korábban jellemző 2000 dollár/tonnás szintről 8000 dollár/tonna fölé emelkedett. Ezt a trendet természetesen megtörte a 2008-2009-es pénzügyi válság, majd a kínai kereslet stabilizálódásával az árfolyam is konszolidálódott 5000-7000 dollár/tonna sávban a 2010-es évek közepén. Az elmúlt egy évben pedig ismét egy jelentős felfutás láttunk, a tavaly márciusi 5000 dollár alatti szintekről 9000 dollárig nőtt a jegyzés az elmúlt hetekben, főleg az energiaátmenet előbb ecsetelt hatalmas várható rézkereslete miatt.

A marginális költségek emelkednek, de a mai árakon már megéri bányát nyitni. A réz esetében a marginális költségek alakulása az egyik legizgalmasabb kérdés. Az, hogy mennyibe kerül egy rézbánya nyitása, rengeteg tényezőtől függ. 1) Mekkora a kőzet réztartalma (legalább 0,5% kell legyen, de 2% felett jó igazán). A jó lelőhelyekből egyébként alig van világszerte, kevésbé előnyösből azért van bőven, és most indul a tengeri kutatás is. 2) Mennyi egyéb, hasznosítható érc van benne (nikkel, arany, ezüst, mangán, platina a legfontosabbak), mert az ércet tovább lehet adni feldolgozásra, vagy magad kitermelheted ezeket az anyagokat belőle. 3) Mennyi a földgáz, kőolaj és az áram ára – sok kell ezekből az olvasztáshoz és a kőzet aprózásához. 4) Van-e elég édesvíz a környéken, mert abból is sok kell. Például Ausztráliában csak sótalanítással tudnak elég édesvizet csinálni, majdnem 30%-kal emelve a költségeket. 5) A környezetvédelmi költségek. A rézbányák többsége nyitott (open pit), mélyművelés ritkán van, csak ott, ahol nagyon magas a kőzet réztartalma. Ezekhez rengeteg környezetvédelmi engedély kell, mert lényegében akár kilométeres krátert kell fúrni a hegybe. Egyre nagyobb költséget jelent ez, és természetesen a helyben élők is tiltakoznak. Ezért is kezdenek el érdeklődni a termelők tengerek iránt.

A Fitch előrejelzése szerint mindenesetre 2021 és 2029 között évi 3,7%-kal nőhet a réz termelése, ami azt jelenti, hogy az éves kínálat 21,5 millió tonnáról 27,8 millió tonnára nő. Érdekességképpen meg kell jegyezni, hogy az USA geológiai hivatalának (United States Geological Survey) becslése szerint eddig a világban 700 millió tonna rezet bányásztak ki, és további 2,1 milliárd tonna réz van, ami a továbbiakban kitermelhető.

A globális réztermelés növekedése

Forrás: Fitch, mining.com

Az elmúlt időszak hírei szerint valahol 6.000-8.000 dollár/tonna hosszú távú ár kell ahhoz, hogy egy új bányát nyissanak a szereplők. A BHP Billiton és a KGHM 2015-ben 7-8000 dollár/tonna közé tette egy új rézbánya megnyitási költségét Ausztráliában, illetve Lengyelországon kívül. A Rio Tinto új évi 500 ezer tonnás mongol gigaprojektjének esetében 6.680 dollár/tonna a szüksége rézár, illetve 1.470 dollár az unciánkénti szükséges aranyár, hogy a projekt megtérüljön. A Southern Copper 6.000 dolláros rézárnál indított bányanyitási programot, míg az Atalaya nevű cég vezetője 7.700 dollárt jelölte meg annak az árnak, ami ösztönzi a nyitásokat. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben főleg barnamezős beruházásokról voltak hírek, zöldmezősökről alig.

A tíz legnagyobb rézbánya nyitási projekt


Forrás: miningintelligence.com

2021-ben a legnagyobb fejlesztés a kongói Kamoa-Kakula bánya lesz, mely idén júliusban indulhat egy kanadai társaság, az Ivanhoe Mines (IVN) és egy kínai befektető segítségével. A 700 ezer tonnás évi termelés 3%-kal növelheti a világ kínálatát. A következő nagyobb bányanyitás 2022-ben várható, a listán lévő orosz Udokan lelőhely, mely év 125 ezer tonnát termelhet. A bányát az orosz USM Holding üzemelteti.

Milyen részvényeket vegyünk? A tíz legnagyobb jegyzett réztermelő (BHP Billiton, Rio Tinto, Vale, Glencore, Barrick Gold, Newmont Goldcorp, Anglo American, Southern Copper, Freeport-McMoRan, Teck Resources) közül csak két cég, a Southern Copper és a Freeport-McMoRan az, melyek esetében a réz a domináns kitermelt érc. A többiek esetében diverzifikált a portfólió, tehát réz mellett más fémek kitermelése is zajlik. Ezért most ezt a két részvény venném górcső alá, illetve két további spekulatív részvényt mutatnék be.

Southern Copper (SCCO US) a világ egyik legnagyobb réztermelője, Peruban és Mexikóban üzemeltet bányákat. A cég részvényeinek 88,9%-a a privát kézben lévő Grupo Mexico tulajdonában van. A Southern Copper a világ harmadik legnagyobb réztermelője 884 ezer tonna termeléssel (2018), ami idén 943 ezerre nőhet, költségekben pedig az egyik legalacsonyabb. A cég bevételeinek 80%-a rézből származik, a cink, molibdén, ezüst és egyéb anyagok adták a bevételek további részét. A cég részvényei 22,3x 2021-es és 23,9x 2022-es PER mellett forognak, tehát inkább drágák a szektoron belül, de a cégnek új projektjei lesznek Peruban, ami a világ legolcsóbb termelési területének számít rézben.

A Freeport-McMoRan (FCX US) a világ legnagyobb, jegyzett réztermelője. 2018-ban 1,72 millió tonna rezet termelt a vállalat Észak és Dél-Amerikában, illetve Indonéziában. A cég részvényei 15,4x és 13,6x 2021 és 2022-es PER mutatón forognak, ami nem számít túlságosan drágának. A Freeport is több új projektekben gondolkodik.

A Turquoise Hill Resources (TRQ US) egy Kanadaban bejegyzett vállalat, melynek a fő eszköze a mongol Oyu Tolgoi réz-arany bányában lévő 66%-os részvénycsomag. A cég többségi tulajdonosa egyébként a Rio Tinto, a világ egyik legnagyobb bányászati társasága. Az Oyu Tolgoi 2013 óta működik. A tervek szerint a bánya évi 430 ezer tonna réz termelést érhet el 2021-ben, de jelentős az aranybányászat is, mely elérheti a 425 ezer unciát. Emellett ezüstöt és molibdént is von ki a vállalat a kitermelt ércből. A tulajdonosok az Oyu Tolgoi további fejlesztésén dolgoznak.

A Copper Mountain Mining Corporation (CMMC) egy szintén kanadai cég, mely arany, ezüst és rézkutatással foglalkozik. A cég fő eszköze a Copper Mountain bánya British Columbiában, Kanadában, ami évente mintegy 45 ezer tonna rezet termel. Emellett a cég 2019-től fejleszti az ausztrál Eva Copper Projectet, amely duplázhatja a rézkitermelési kapacitást. Várhatóan 3-4 év múlva nyílhat meg ez a bánya, ami a réz mellett jelentős aranytermeléssel is fog rendelkezni.

Hasonló tartalmak

16:05 | júl. 5.Research Blog

Szétesik-e az OPEC az érdekellentétek miatt?

A július elejére meghirdetett OPEC találkozó a papírforma megállapodás helyett látványos konfliktust hozott a kartell és az egyik legstabilabbnak tekintett tag, az Egyesült Arab Emirátusok között. Az OPEC nem fog szétesni a viszály miatt, de a mostani helyzet rávilágít arra, hogy ha Szaúd-Arábia nem kezeli gyorsan és hatékonyan az érdekellentéteket, akkor könnyen borulhat a kényes egyensúly a...

15:08 | jún. 17.Research Blog

Miért lesz 80 dollár a második félévben az új egyensúlyi olajár?

Ha a globális olajpiacot nézem, számomra a 80 dolláros olajár szint tűnik annak, ami az új egyensúlyi pont lehet az év második felében, ami azt jelenti, hogy rövidtávon tovább erősödhet a kőolaj ára. A kockázatok inkább felfelé kitörés irányába mutatnak, egy gyors gazdasági kilábalás ismét a 2008-ban tapasztalt robbanást okozhatja az árakban, bár ennek az esélye egyelőre alacsony, mivel az...

12:39 | jún. 7.Research Blog

A sietős energiaátalakítás olajválságot okozhat

Az elmúlt héten több nagy nemzetközi olajipari céget ért hatalmas pofon. Egyrészt a részvényesi oldalról érkező aktivitás felrázta az Exxon igazgatóságát, hogy másként és hatékonyabban kell a jövőben dolgozniuk, másrészt a környezetvédők arattak jelentős győzelmet a holland bíróságon a Royal Dutch Shell felett. Az esetek áttételesen az olaj árára is komoly hatással lehetnek: ha a nemzetközi...

14:28 | máj. 27.Research Blog

A felrobbanó nyersanyagárak okozhatják a megújuló szektor szárnyalásának végét?

A megújuló energia szektor volt a tavalyi év legjobban teljesítő részvénytőzsdei területe. Ez a szárnyalás néhány hónapja megállt, de az emelkedés jelentős részét megtartották a papírok. Nagyon úgy tűnik, hogy a vágtázó nyersanyag árak és a hiányzó alapanyag kínálat okozhatja ennek a buboréknak a kipukkanását a magasabb infláción és a nagyobb anyagköltségeken keresztül. Kerülném ezeket a...

Gazdasági naptár

teljes naptár
Hétfőaug. 2.
Hétfőaug. 2.
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: júl., előző: 52.2
03:45
Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: júl., előző: 51.3, várt: 51
08:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (GE)
Időszak: jún., előző: -1.8%, várt: 3%
09:00
Beszerzési menedzser index (HU)
Időszak: júl., előző: 54.7, várt: 56
09:00
Termelői árindex (év/év) (HU)
Időszak: jún., előző: 11.24%
09:55
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - végleges (GE)
Időszak: júl., előző: 65.6, várt: 65.6
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - végleges (EMU)
Időszak: júl., előző: 62.6, várt: 62.6
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - végleges (UK)
Időszak: júl., előző: 60.4, várt: 60.4
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: júl., előző: 63.1, várt: 63.1
16:00
ISM feldolgozóipari index (US)
Időszak: júl., előző: 60.6, várt: 60.7
Keddaug. 3.
ny.e.
Richter (HU)
Időszak: 2021 Q2, előző: 197.18
07:30
Infineon (GE)
Időszak: 2021 Q3, előző: -0.09, várt: 0.28
08:00
Stellantis (IT)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.65
ny.e.
Du Pont (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.18, várt: 0.94
ny.e.
Eli Lilly (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 1.80
ny.e.
Fidelity (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.33
ny.e.
ConocoPhillips (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.92
ny.e.
Alibaba (US)
Időszak: 2022 Q1, előző: 11.54
16:00
Ipari rendelésállomány (hó/hó) (US)
Időszak: jún., előző: 1.7%, várt: 1%
16:00
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: jún., előző: 0.8%
ism.
BMW (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.35, várt: 4.28
Szerdaaug. 4.
03:45
Caixin kompozit beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: júl., előző: 50.6
ny.e.
Commerzbank (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.17, várt: 0.08
09:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: jún., előző: 5.8%, várt: 3.35%
09:55
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (GE)
Időszak: júl., előző: 62.2, várt: 62.2
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (EMU)
Időszak: júl., előző: 60.4, várt: 60.4
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (UK)
Időszak: júl., előző: 57.8, várt: 57.8
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: jún., előző: 9%, várt: 4.4%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: júl., előző: 5.7%
14:15
ADP foglalkoztatottság változása (ezer/hó) (US)
Időszak: júl., előző: 691.5, várt: 675
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: júl., előző: 59.8, várt: 59.8
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: júl., előző: 59.7
16:00
ISM szolgáltatóipari index (US)
Időszak: júl., előző: 60.1, várt: 60.5
z.u.
Marathon Oil (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.69
Csütörtökaug. 5.
07:00
Lufthansa (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: -2.62
07:00
Siemens (GE)
Időszak: 2021 Q3, előző: 1.00, várt: 1.28
07:00
Deutsche Post (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.42
ny.e.
Adidas (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.55, várt: 1.56
07:30
Bayer (GE)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.81, várt: 1.47
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: jún., előző: 54.3%, várt: 22.7%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: júl., előző: 28.03%
ny.e.
Moderna (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: -0.31
13:00
BoE eszközvásárlási cél (milliárd font) (UK)
Időszak: aug., előző: 875, várt: 875
13:00
BoE kamatdöntés (UK)
Időszak: aug., előző: 0.1%, várt: 0.1%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: júl., előző: 400, várt: 377.5
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: júl., előző: 3269
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: jún., előző: -71.24, várt: -73
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: aug., előző: 53.2
z.u.
AIG (US)
Időszak: 2021 Q2, előző: 0.55
ny.e.
MOL (HU)
Időszak: 2021 Q2, előző: -32.45, várt: 152.39
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: jún., előző: 17.3%, várt: 8%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: jún., előző: 40.2%, várt: 18.35%
14:30
Aktivitási ráta (US)
Időszak: júl., előző: 61.6%
14:30
Munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: júl., előző: 5.9%, várt: 5.7%
14:30
Tisztított munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: júl., előző: 9.8%
14:30
Nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: júl., előző: 850, várt: 900
14:30
Foglalkoztatottság változása (ezer fő) (US)
Időszak: júl., előző: 15, várt: 33
14:30
Magánszektor foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: júl., előző: 662, várt: 808
14:30
Átlagos órabérek (US)
Időszak: júl., előző: 3.6%, várt: 3.9%
z.u.
Waberer's (HU)
Időszak: 2021 Q2, előző: -242.43
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX48 567.25+281.19+0.5848 019.7748 652.345 319.34MHUF
DAX15 559.37-81.10-0.5215 440.8915 613.661 979.22MEUR
ATX3 489.16-33.00-0.943 486.063 530.9374.47MEUR
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF358.67+0.98+0.27356.40358.92
CHFHUF332.95+0.77+0.23331.00333.24
USDHUF301.85+0.96+0.32299.73302.55
EURUSD1.1871-0.0016-0.131.18541.1910
EURCHF1.0744-0.0029-0.271.07431.0781
EURGBP0.8537--0.85110.8540
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
RICHTER8 300+160+1.978 0408 3002 795.27MHUF
ANY1 520+25+1.671 4901 53018.58MHUF
GSPARK3 700+60+1.653 6003 70024.43MHUF
RABA1 520-20-1.301 5001 54019.58MHUF
AUTOWALLIS100.5-1.0-0.99100.5102.00.55MHUF
BIF240-2-0.832402430.12MHUF
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBHENHUBTS55164+53+47.751221642.65MHUF
EBSPTS62408+90+28.303614708.48MHUF
EBHENHUBTS48329+43+15.032833295.59MHUF
EBEURHUFTL44159-29-15.431591930.96MHUF
EBBUXTS35312-54-14.753123784.72MHUF
EBRCHTS221 240-210-14.481 2401 4255.58MHUF

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.