Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó hírek, rossz hírek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 10.   10:41

Erste kommentár Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy elfogadásra kerüljön a Biden-féle fiskális élénkítő csomag. Igaz, a republikánus szenátorok támogatása nélkül. Ennek köszönhetően a...

Erste kommentár

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy elfogadásra kerüljön a Biden-féle fiskális élénkítő csomag. Igaz, a republikánus szenátorok támogatása nélkül. Ennek köszönhetően a méret nem 1.900 milliárd dollár, hanem annál kisebb lesz. A Goldman elemzői szerint 1.500 milliárd lehet, ami így is a GDP 6,8 százalékára rúghat. Ha ez valósul meg, akkor idén az amerikai GDP növekedés 6,8%, jövőre pedig 4,5% körül alakulhat, ami jelentősen meghaladná a tavaly látott 3,5 százalékos GDP visszaesést. Mindenki arra figyel, hogy a tervben megmarad-e a lakosság egyszeri támogatási csekkje (~1.400 dollár). Ha nem sérül jelentősen a korábbi tervek szerinti a 465 milliárd dolláros lakossági támogatási csomag, az akár komoly újabb pénz megjelenését is hozhatja a tavaly év végén 50.808 milliárd dollár piaci kapitalizációjú amerikai részvénypiacra. Ugyanis igaz, hogy a fent említett pénznek csak egy kisebb része jelenhet meg a börzén, az viszont jelentős tőkeáttétellel, az opciós pozíciók vásárlásán keresztül. Azaz a piaci kapitalizáció cirka – általunk nagyvonalúan becsült – 2-3 százalékára rúgó friss pénz lehetőséget adhat számos profi befektetőnek a pozíció zárására (az őrület papírokban), vagy ha ez nem történik meg, akkor további emelkedést is indukálhat. Tovább emelve ezzel a már így is rekord szint közelében levő értékeltséget. A csomag szükségességét a richmondi Fed elnöke is támogatta, azzal, hogy szerinte a gazdaságnak szüksége van rá, hogy a munkaerőpiacot megtámogassák. Szerinte még nincs inflációs veszély. Mindezt annak ellenére, hogy a kínált munkahelyek száma 0,7 százalékos emelkedést mutat év per év összehasonlításban. Igaz a turizmusban és vendéglátásban hatalmas a visszaesés, míg pl. a kiszállításban és más válság generálta állásokban dinamikus a növekedés. Különben New Yorkban péntektől már kinyithatnak az éttermek 25 százalékos maximális töltöttséggel. Jelenleg a lakosság cirka 10 százaléka van legalább egyszer beoltva az USA-ban, és a napi új megbetegedések száma már harmadik napja van 100 ezer alatt.


Mindeközben Németországban a lezárosok két hetes meghosszabbítása várható, és a szennyvíz adatok alapján egyelőre itthon sem várhatunk javulást.


A DAX oldalazik, csökken, míg a BUX oldalazik, kicsit emelkedik a reggeli órákban. A német index esetében a rövidtávú, órás grafikon szerint a korrekció lassan véget érni látszik.

Tovább nő az álláslehetőségek száma Amerikában

Vegyes kereskedéssel zárták a napot az amerikai indexek. Az S&P 500 0,1%-os csökkent, a Nasdaq Composite azonban 0,4%-ot emelkedett tegnap.


Az Indeed.com weboldalon meghirdetett álláslehetőségek száma január végére már 0,7%-os emelkedést mutatott év per év alapon. Május óta fokozatosan emelkedik a meghirdetett pozíciók száma, a felszín alatt azonban meglehetősen nagyok a különbségek. A növekedés elsősorban a vírus által kevésbé érintett raktározási, építőipari és házhozszállítási területeknek köszönhető. Az elmúlt hetekben a technológiai és a pénzügyi szektor állásajánlatai is megszaporodtak. Ezzel szemben a turizmus és vendéglátás területén továbbra is 38%-kal kevesebb állás került meghirdetésre, mint 2020. január végén, a szórakoztatóipar hirdetései pedig 17%-os visszaesést mutatnak. Ezen szektorok az Indeed vezető közgazdásza szerint azonban a kereslet visszatérését követően nagyon gyorsan tudják növelni a foglalkoztatottaik számát.


Tovább növekszik a Twitter felhasználóinak száma. Januárban a növekedés annak ellenére meghaladta az előző négy január növekedésének átlagát, hogy ebben a hónapban tiltotta ki Donald Trumpot a Twitter. A társaság szerint a vírus visszahúzódásával a felhasználói szám növekedése is alábbhagyhat. 2020 utolsó negyedévében 192 millióra emelkedett a napi felhasználók száma, az elemzők azonban 193,5 millióra számítottak. Az 1,3 milliárd dolláros bevétel meghaladta a konszenzus által várt 1,2 milliárd dollárt, a 27 centes részvényenkénti eredmény azonban a felhasználói számhoz hasonlóan elmaradt a várt 30 centtől. Az idei első negyedévben 940 millió és 1,04 milliárd közötti bevételre számít a vezetőség.


A Cisco második negyedéves bevétele és eredménye is meghaladta az elemzői várakozásokat. A 12 milliárd dolláros bevétel és a 79 centes részvényenkénti eredmény jobb, mint a konszenzus (11,9 milliárd és 75 cent). Az előrejelzés szintén a várakozások felett érkezett. A harmadik negyedév tekintetében 3,5-5,5%-os bevétel növekedésre és 80-82 centes egy részvényre jutó eredményre számít a társaság. Az elemzők 2,8%-ot és 81 centet vártak.

Továbbra sem gyorsul az infláció Kínában

Tovább folytatódik a masszív részvénypiaci emelkedés Ázsiában. A Nikkei 225 0,2%, a Hang Seng 1,8%, a CSI 300 index pedig 2,1%-os emelkedést mutat a nap végéhez közeledve. Az holdújévi ünnepek miatt a kínai piac holnaptól jövő hét csütörtökig zárva tart.


A decemberi 0,2%-os növekedésről 0,3%-os csökkenésre módosult év per év alapon a kínai infláció januárban. Az elemzők 0%-ra számítottak. A maginfláció 0,4%-ról -0,3%-ra csökkent. Az alacsony infláció tovább növeli a renminbi iránti keresletet a dollárral szemben.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben