Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Új lufi indul: szárnyalnak a hidrogéngazdaság részvényei

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2021. január 27.   15:04

A hidrogén lehet az új olaj, legalább is ha hihetünk a befektetői fantáziának. A hidrogéngazdaság, ami már most is egy 120 milliárd dolláros globális üzlet, 600-1000 milliárd dollárra nőhet a következő évtizedek során.

A jelenlegi kereteken belül új területek jelenhetnek meg, mint a hidrogén mobilitás vagy a zöld hidrogén termelés. Bár a hidrogént nem ma találta meg a világ – a legkisebb atompárt már legalább háromszor felfedezte magának a világ a 70-es évek olajrobbanása óta, mint nem-szénalapú energiahordozót – a klímaváltozás és Joe Biden kormányzása miatt most úgy tűnik, komolyan elkezdett az átalakulással foglalkozni a világ, amiben a hidrogénnek kulcsszerepe lehet. Szerintem jelentős lufi van már most a szektor kisebb részvényei esetében, de érdemes megnézni ezeket a papírokat, mivel a hatalmas készpénzmennyiség, a sok Robin Hood befektető és az őrült „hype” miatt még lehet, hogy csak a lufifújás első fázisában vagyunk.

Nézzük a 10 legérdekesebb tőzsdei részvénytársaságot, melybe befektethetünk az Erstén keresztül:

  • FuelCell Enegy (FCEL): A Nasdaqon jegyzett társaság karbon és szolid-oxid alapú üzemanyag cellákat gyárt, ami hidrogénben gazdag üzemanyagokkal, biogázzal vagy földgázzal működik. A FuelCell 50 erőművet üzemeltet a világban. A cég egyedi technológiája karbon alapú üzemanyag cella, ami a földgáz felhasználás mellett elektromos áramot, hőt és hidrogént termel, de üzemanyagként hidrogén is szóba jöhet. A vállalat 1969 óta létezik. A részvény egy évvel ezelőtt még 1,59 dolláron állt, tegnapi záróára 21,64 dollár. Értékeltsége 70x P/Sales.
  • Bloom Energy (BE): A cég szolid-oxid alapú üzemanyag cellákat tervez és gyárt, melyeket erőműveknél használnak. A vállalat termékei földgázt, hidrogént vagy biogázt tudnak elektromos árammá alakítani égés nélkül. Ezeket főleg ott használják, ahol fontos a folyamatos és biztonságos energiaellátás, mint például a szerverparkok, kórházak, kormányzati épületek, logisztikai központok. A részvény 7,78 dollárról 41,48 dollárra nőtt egy év alatt. Értékeltsége 7,5x P/Sales.
  • Ballard Power Systems (BLDP): A kanadai társaság protoncserélős membrán alapú üzemanyag cellákat fejleszt, szolgáltat és gyárt. A vállalat statikus és mozgó megoldásokat is kínál, vagy a termékeket energiatermelő fix egységekbe és járművekbe is szerelik. A Ballard Power Systemst 1979-ben alapították. A részvényár 9,87 dollárról 37,31 dollárra emelkedett egy év alatt. Az értékeltség 85x P/Sales jelenleg.
  • Plug Power (PLUG): A társaság kulcsrakész hidrogén cellás megoldásokat kínál mobilitási és fix erőművi célokra. A vállalat a proton cserés membrán megoldást alkalmazza és fejleszti. A társaság termékei között hidrogén autó, hidrogén tároló és szolgáltató megoldások is a telekommunikációs és szolgáltató szektor számára. A Plug Powert 1997-ben New York államban alapították. A részvényár 3,87 dollárról 73,18 dollárra nőtt egy év alatt. A cég részvényei 90x P/Sales mutató mellett forognak.
  • ITM Powers (ITM.L): Ha átjövünk a tengeren túlról, Európában az ITM Powers az egyik legnagyobb független tőzsdei cég, mely hidrogén energia rendszereket, tárolókat és szállítóeszközöket tervez és kivitelez. A cég hidrogén megoldásokat, elektrolízis eszközöket is tervez és 15 hidrogén töltőállomással is rendelkezik. Az angliai Sheffield melletti céget 2001-ben alapították. A vállalat részvényára 104 pennyről 717 pennyre emelkedett egy év alatt. A P/Sales mutatója 778x.
  • McPhy Energy (MCPHY.PA): A francia cég hidrogén termeléssel, tárolással és ellátással kapcsolatos rendszereket fejleszt. A termék palettán megtalálható az alkalinos elektrolízist biztosító egységek, hidrogén termelő berendezések és tárolóeszközök. A vállalat közepes és nagy hidrogén egységeket tervez. 2008-ban alapították a céget a franciaországi La Motte-ban. A részvényár 5,28 euróról 35,65 euróra nőtt egy év alatt. A P/Sales mutató jelenleg 80x.
  • Toyota Motors Corporations (TM). Ha hidrogén meghajtásban hiszünk, akkor a világ legnagyobb autógyártó cége, a japán Toyota cég termékei a legfejlettebbek jelenleg. A Toyota Mirai a világ legismertebb üzemanyag cellás autója 2014-ben jelent meg a piacon, azóta kb. 10 ezer példányt adott el belőle a Toyota. A Toyota részvényára 138 dollárról 146 dollárra nőtt egy év alatt, a P/E mutató 8.9x jelenleg, a P/Sales pedig bőven 1 alatt van.
  • Air Products & Chemicals (APD). A világ legnagyobb jelenlegi hidrogéntermelője egy amerikai vállalat, mely hidrogén mellett természetesen rengeteg egyéb ipari gázt állít elő, ad el és szállít. A vállalatot 1940-ben hozták létre Pennsylvaniában. A részvényára egy év alatt 239 dollárról 277 dollárra nőtt. Az APD 6.9x P/Sales és 26x jövőbeli PER mellett forog.
  • Linde (LIN.DE). Az AirProduct legnagyobb európai vetélytársa, szintén az ipari gázok egyik legnagyobb gyártója a világon. A céget 1879-ben Angliában alapították. A részvényár egy év alatt 184 euróról 210 euróra nőtt. A részvények 4,2x P/Sales és 50x PER mellett forognak.
  • Cummins (CMI): Az amerikai motorgyártó és áramtermelő egységeket előállító cég már két évtizede fejleszti hidrogén alapú technológiáját is. A vállalat felvásárolta a Hydrogenics nevű kanadai üzemanyag cellás céget 2020-ban. A vállalatot 1919-ben alapították Columbus városában az Egyesült Államokban. A részvény 160 dolláról 247 dollárra emelkedett egy év alatt. A Cummins részvények 1,9x P/Sales és 17,7x jövőbeli PER mellett forognak.

Ebben a pillanatban a befektetők nagy kedvencei a Plug Power és a Ballard Power Systems, befektetői szemmel az Air Products, a Linde és a Cummins a legérdekesebb.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben