Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes, de inkább negatív eredmény a Nokiától - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2013. január 25.   10:16

Az ArcelorMittal 1300 főt bocsát el a belgiumi Liege tartományban található kokszoló üzemének bezárása miatt. Az üzem veszteséget termelt az elmúlt időszakban, 2012 első 9 hónapjában például 200 milliót, és továbbra sem volt valószínűsíthető, hogy nyereségessé tehető a termelés. Mivel egy veszteséget termelő üzem bezárásáról van szó, ezért a lépést kissé...


Az ArcelorMittal 1300 főt bocsát el a belgiumi Liege tartományban található kokszoló üzemének bezárása miatt. Az üzem veszteséget termelt az elmúlt időszakban, 2012 első 9 hónapjában például 200 milliót, és továbbra sem volt valószínűsíthető, hogy nyereségessé tehető a termelés. Mivel egy veszteséget termelő üzem bezárásáról van szó, ezért a lépést kissé pozitívan értékeljük. A bezárás ellen tiltakozást szervez a szakszervezet, de nem hisszük, hogy ennek komolyabb hatása lenne a döntésre.
A Nokia tegnap délben publikálta negyedéves gyorsjelentését. Ennek alapján 86,3 millió darab mobil eszközt értékesítettek az utolsó negyedévben, ami 4%-kal meghaladta a harmadik negyedévi számokat, ugyanakkor a karácsony miatt a negyedik negyedév jellemzően erős szokott lenni a mobiltelefon gyártóknál, ráadásul ebben az időszakban kezdték el értékesíteni a Lumia 820 és 920-as készülékeket, melyekhez jelentős reményeket fűzött a társaság. Az előző év azonos időszakához képest 24%-os a visszaesés. Az elmúlt negyedévben 4,4 millió Lumia készüléket tudtak értékesíteni, az Apple ennek a mennyiségnek a felét értékesítette az iPhone megjelenése utáni első hétvégén. A Lumia készülékek átlagára 192 euró volt, ami szintén nem nevezhető soknak. A Nokia minden főbb piacán csökkenést szenvedett el év/év alapon, egyedül Észak-Amerikában tudott növekedni, igaz itt rendkívül alacsony volt a bázis. Az árbevételnek még így is csak az 5%-a származott az USA-ból. Az előző negyedévhez viszonyítva növekedett az Európából származó bevétel nagysága. Ami mégis pozitív, hogy az eredmény nyereségbe fordult, azonban a részvényenkénti eredmény (EPS) kissé elmaradt a várakozásoktól. A vállalat növelni tudta készpénzállományát, de ennek ellenére sem fizet osztalékot, ami arra enged következtetni, hogy a vállalat tart attól, hogy a közeljövőben ismét veszteséges lehet. A Nokia nettó készpénzpozíciója 800 millióval javult az előző negyedévhez képest, melyből 650 millió a Nokia Siemens Networks-nek köszönhető. A jövőre vonatkozó kilátások sem túl rózsásak. A menedzsment szerint is erős az iparágban a verseny, ráadásul az első negyedév szezonálisan mindig gyenge. A várakozások szerint az eredményhányad -2% lesz 4%-os ingadózási sávval. A Nokia tovább folytatja a már korábban megkezdett költségcsökkentést célzó intézkedéseit. A vegyes, inkább negatív tartalmú eredménykimutatás közzététele után jelentős csapkodást és 5%-os esést láthattunk az árfolyamban.
A Siemens megkezdte a 3 eurós osztalék kifizetését. A megszavazott osztalék a jelenlegi árfolyamra vetítve 3,7%-os osztalékhozamot jelent.
A Moody’s bóvli kategóriába sorolta át a Thyssenkrupp kötvényeit. A hitelminősítő a korábbi Baa3-as besorolást csökkentette Ba1-re, ami ugyan csak egy kategóriányi csökkenést jelent, azonban ez már elég volt ahhoz, hogy elveszítse eddigi befektetési besorolását. A döntés a hitelköltségek növekedésén keresztül negatívan hathat a részvények árfolyamára.
A Total bejelentette, hogy heteken belül újraindulhat a termelés az Északi-tengeren található Elgin mezőn. A kitermelést még márciusban kellett leállítani környezetszennyezést okozó meghibásodások miatt. A kitermelés teljes kapacitása napi 280.000 hordó olaj egyenértékes. A termelés újraindulása kissé pozitív a vállalat számára.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben