Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma szavaznak az adósságplafon emeléséről az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 23.   09:42

Tegnap volt egy kis jojó Európában. Először egy később cáfolt pletykára jelentősen beleadtak a piacokba, majd a vártnál sokkal jobb ZEW gazdasági hangulat index lökött az árfolyamokon. Olyan iparágakban lehetett jelentősebb javulást látni, amelyek fontos alkotóelemei a gazdasági fellendülésnek. Ilyen például az ipari-, mérnöki tevékenység, vagy a vas- és acélipar. Az...

Tegnap volt egy kis jojó Európában. Először egy később cáfolt pletykára jelentősen beleadtak a piacokba, majd a vártnál sokkal jobb ZEW gazdasági hangulat index lökött az árfolyamokon. Olyan iparágakban lehetett jelentősebb javulást látni, amelyek fontos alkotóelemei a gazdasági fellendülésnek. Ilyen például az ipari-, mérnöki tevékenység, vagy a vas- és acélipar. Az előbbit a Siemens ma reggeli gyorsjelentése többé- kevésbé mutatta is, hiszen a cég eredménye az elemzői várakozások tetejéhez közel alakult. Az adósságplafon ma esedékes megszavazása előtt az USA-ban tovább emelkedtek az indexek, így az S&P500 egyre közelebb kerül az 1,575-nél található csúcshoz. Az USA-ban egyelőre még nem kezdődött meg a „profit taking”, de Európában erre utaló jeleket láthatunk, vagy talán inkább néha fellángoló vágyat, de technikai szempontból egyelőre nem romlott el semmi. A magyar piac a nagy száguldást követően azonban jó nagyot zuttyant, és be is töltötte az emelkedés során a 19.187 és 19.194 pont között hagyott rést. Még egy kicsit a szint alá is szúrt, ám onnan megfordult, és ma valószínűleg innen folytatja az emelkedést, azonban a mozgás valószínűleg nem lesz túl nagymértékű.
Piaci áttekintés
- Újabb csúcsra emelkedtek a tengerentúli piacok
- Továbbra is erős az olaj és az arany
- Továbbra is mozdulatlan az EUR/USD jegyzés
- Ázsia folytatta a lejtmenetet
- Emelkedésre számítunk ma a magyar tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulat uralkodott tegnap a tengerentúli börzéken, az indexek újabb csúcsra emelkedtek, az S&P500 kevesebb mint 5%-ra van a történelmi csúcsától (Dow 0,46%, Nasdaq 0,26%, S&P500 0,47%).
- A The Washington Times szerint a képviselőház hajlandó megszavazni, hogy május 18-ig emeljék meg az adósságplafont. Az alsóház ma szavaz az ügyben, és a törvénytervezet azt is tartalmazza, hogy függesszék fel a képviselők és szenátorok fizetését, ha április 15-ig nem szavazzák meg az emelést.
- A Blackberry gyártója, a Research in Motion 13%-ot emelkedett tegnap, miután a társaság vezetője arról beszélt, hogy a társaság más cégekkel is megállapodna a Blackberry 10 népszerűsítése érdekében. Akár a készülékgyártó részleget is eladhatják, esetleg más gyártók is használhatnák a cég új operációs rendszerét.
- Rossz lett a decemberi használt lakás értékesítési adat, az 5,1 milliós várakozással szemben 4,94 millió lakást adtak el évesítve. Ez alulmúlja az előző havi 5,04 millió darabot is.
- Tegnap piaczárás után publikálta negyedéves számait a Google, az árfolyam 5%-ot rallyzott a zárás utáni kereskedésben. A bevétel komoly emelkedést mutatott, a 8,13 milliárd dolláros tavalyi érték után 11,34 milliárd dolláros árbevételt könyvelhetett el a társaság, ami azonban 1 milliárddal elmarad a várakozásoktól. A jelentős bevétel növekedés a Motorola Mobility felvásárlásának köszönhető. Profit szintjén nem okozott csalódást a társaság, 10,54 dollár helyett 10,65 dollár volt a részvényenkénti eredmény.
- Az IBM is szép számokat tett közzé piaczárás után. Profit tekintetében 5,39 dollárt könyvelt el a cég részvényenként 5,25 dollár helyett. Az idei évben 16,7 dolláros profitot vár a menedzsment, ami meghaladja a 16,64 dolláros várakozást. Az árfolyam 4%-ot emelkedett zárás után.
- A DuPont vegyipari cég eredménye a várt 7,3 cent helyett 11 cent lett. Az idei évre 3,85-4,05 dolláros EPS-t vár a vállalat, ami jobb a várakozásoknál. Árbevétel soron 36 milliárdra számítanak, ami megegyezik a konszenzussal. Az árfolyam közel 2%-ot emelkedett.
- Nem lettek túl fényesek a Verizon számai, 49,8 cent helyett 38 cent részvényenkénti eredményt könyvelt el a társaság. A telekommunikációs cég 2,1 millió új ügyfelet szerzett az elmúlt negyedévben, ami rekordot jelent.
- A Johnson&Johnson 1,19 dolláros profitot könyvelt el, a várakozás 1,16 dollár volt. A papír 0,85-ot veszített az értékéből.
- Ma jelent az Apple, a McDonald’s, a Motorola és a Symantec.
Európa
- A negatív oldalon zártak a nyugat-európai piacok (FTSE100 -0,03%, DAX -0,68%, CAC40 -0,59%).
- Jörg Asmussen, az EKB kormányzótanácsának tagja a Reutersnek adott interjút, ahol arról beszélt, hogy a lazább monetáris politika nem oldja meg a problémákat. A jegybankok függetlensége szerinte nagy érték, nem jó, ha a kormányok nyomást gyakorolnak a jegybankokra, hiszen ez a piaci bizalmat is gyengítheti. Korábban Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke is hasonlókat mondott, szerinte Japánban és Magyarországon is ilyen aggasztó folyamatok figyelhetők meg.
- Tegnap egyébként olyan pletykák is napvilágot láttak, miszerint Jens Weidmann lemondását fontolgatja. A spekuláció megingatta a piacokat, de a hírt később cáfolták.
- Sikeres volt tegnap a spanyol kötvényaukció, a 7 milliárdos kibocsátott mennyiségre 23 milliárdnyi ajánlat érkezett.
- A német ZEW index a 12 pontos várakozás helyett 31,5 pont lett, ami 2010 májusa óta nem látott érték.
Olaj, arany
- Az amerikai könnyűolaj a 95,7 dollár körüli szinten mozog, ami a 4 hónapos csúcsnak felel meg. Az olaj árát az a spekuláció tartja magasban, hogy nem lesz kongresszusi megállapodás a deficitplafon emeléséről.
- Ez a fő hajtóerő az arany esetében is: a kurzus jelenleg 1.692 dollár körül van unciánként.
- Tegnap 4%-ról 6%-ra emelték Indiában az aranyra kivetett import vámot, de ennek nem volt jelentős hatása a nemesfém árára.
Devizák
- A tegnapi kereskedési nap során sem láthattunk érdemi változást a dollár piacán. Az EUR/USD devizaárfolyam 1,3313-ról 1,3322-ig emelkedett. Annak ellenére is, hogy rövid távon pozitív hatása lehet annak, hogy a republikánusok május 18-ig megemelnék az adósságplafont (vagyis elkerülhetővé válna a február végi technikai államcsőd), a mostani javaslat hosszú távú hatása vitatható.
- A tegnapi negatív európai hangulatban illetve a felerősödő jegybanki találgatások eredményeként 293,17-ről 294,02-ig gyengült a forint, ami ismét jelezte, hogy a hazai fizetőeszköz meglehetősen érzékeny a nemzetközi hangulat változására.
Távol-Kelet
- A Távol-Keleten tovább folytatódott a tegnapi csökkenés, melynek legnagyobb vesztese a Nikkei volt. A japán részvényindex 2,08%-ot csökkent a tegnapi jegybanki lépés hatására. A piacok továbbra is rosszallóan nézik, hogy 2014 elején indul csak el az új eszközvásárlási program, és ennek bejelentése egyúttal azt is valószínűsíti, hogy idén már nem is fog újabb likviditásnövelést végrehajtani japán jegybank.
- A többi távol-keleti index esetében is csökkenés volt megfigyelhető, azonban ennek mértéke lényegesen elmaradt a Japánban tapasztalható csökkenéstől. A Hang Seng 0,14%-kal, a Shanghai index pedig 0,05%-kal csökkent.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Dr. Bíró Tibor, az OTP igazgatósági tagja 2013. január 21-én 4.642 forintos átlagáron 2.000 darab OTP törzsrészvényt értékesített. A tranzakciót követően tulajdonában 35.240 darab OTP törzsrészvény maradt (0,01%).
Gazdasági hírek
- Január 28-án kezdődik a magyar állam intézményi befektetők körében indított road-showja Los Angelesben. Egyre valószínűbb tehát, hogy az első negyedévben sor kerülhet a deviza kötvény kibocsátásra.
- Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter azt nyilatkozta, hogy a bankadó miatt jelenleg kicsi az esélye a megállapodásnak. Ebben persze semmi meglepő nincs, így Varga szavai nem lesznek hatással a piacokra.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben