Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Február 5-én nevezhetik meg az új jegybankelnököt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 18.   09:30

Megérkeztünk, itt állunk a 19.500 pontos ellenállás szinten. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt egy gyengébb, míg 20.000 pontnál egy erősebb ellenállás van. A tegnapi jelentős emelkedést követően a technikai indikátorok nagyot mozdultak a túlvettség felé, jó GDP növekedést láthattunk Kínából és terjed a hír az újabb japán élénkítéssel kapcsolatban is. Az európai és...

Megérkeztünk, itt állunk a 19.500 pontos ellenállás szinten. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt egy gyengébb, míg 20.000 pontnál egy erősebb ellenállás van. A tegnapi jelentős emelkedést követően a technikai indikátorok nagyot mozdultak a túlvettség felé, jó GDP növekedést láthattunk Kínából és terjed a hír az újabb japán élénkítéssel kapcsolatban is. Az európai és az amerikai határidős indexek eközben enyhe pluszban vannak, a tengerentúlon ötéves csúcsokat láthatunk. Ha minden igaz, megindult a csúcstámadás, amelyet a DAX-ban 8.150 pont környékén, az S&P500 esetében pedig 1.575 pont környékén találunk. Annak ellenére, hogy hiszünk a további emelkedésben, a mozgások ma visszafogottabbak lehetnek, s valószínűleg nulla körül fogunk oszcillálni egy esetleges pozitív zárással.
Piaci áttekintés
- Ötéves csúcsra kapaszkodott az S&P
- Emelkedett az olaj és az arany ára
- Nagyot erősödött tegnap a forint
- Szárnyalás a Távol-Keleten
- Emelkedés jöhet ma a börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt tegnap a kereskedés a tengerentúli börzéken, a kedvező makroadatok nyomán ötéves maximumra kapaszkodott az S&P500 index (Dow 0,63%, Nasdaq 0,59%, S&P500 0,57%).
- A jó makroadatoknak köszönhetően jól teljesítettek az építőipari cégek, de a nem túl fényes gyorsjelentések miatt a pénzügyi papírok veszítettek értékükből.
- Az amerikai légügyi szabályozó hatóság a Boeing 787-es Dreamliner gépének megtiltotta a repülést. Az FAA a gépek akkumulátorainak vizsgálatát rendelte el, mert az elmúlt napokban többször merültek fel problémák.
- A múlt héten 37 ezerrel 335 ezerre csökkent a friss segélykérelmek száma, ami meglepte az elemzőket, akik 368 ezerre számítottak. Utoljára 5 éve volt ilyen alacsony a segélykérelmek száma.
- A megkezdett házépítések száma évesítve 954 ezer volt, ami 2008 közepe óta a legmagasabb érték, és a 890 ezres konszenzust is bőven felülmúlja.
- A kiadott építési engedélyek száma évesítve 903 ezer volt decemberben, ami valamivel alacsonyabb az elemzői várakozásoknál.
- A Philadelphiai Fed index januári értéke a várt 6 pont helyett -5,8 pont lett.
- A várt 19,8 cent helyett 29 cent korrigált részvényenkénti profitot ért el az előző negyedévben a Bank of America. A nem tisztított eredmény azonban gyenge lett, 63%-kal csökkent az előző évhez képest. Bevétel soron is jobb lett az adat, 21,03 milliárd dollár helyett 22,6 milliárd dollárt ért el a cég. A bankot negatívan érintette egy 2,7 milliárd dolláros céltartalék, ami a Fannie Mae-vel kötött megállapodáshoz kötődik. Az egyéb céltartalék-képzés pedig 2,5 milliárd dollárra rúgott. A bank vezérigazgatója azt mondta, hogy a 2013-as évben két számjegyű növekedésre számít a jelzáloghitelezésben.
- Rossz számokat közölt a Citigroup az elmúlt negyedévvel kapcsolatban. A tisztított eredmény 96 cent helyett 69 cent lett, bevétel soron pedig 18,65 milliárd dollárt jelentett a társaság a várt 18,82 milliárd dollár helyett. A hitelezési veszteség 3,1 milliárd dollár volt, 25%-kal kevesebb az egy évvel korábbi értékhez képest.
- A várt 45 cent helyett 48 centet jelentett zárás után az Intel, a bevétel megfelel a várakozásoknak (13,5 milliárd dollár), de elmarad a 13,9 milliárd dolláros tavalyi értékétől. Az idei negyedévre pedig csökkenő bevételt várnak az elemezők.
- Ma a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének januári értékét publikálják 15:55-kor. A General Electric és a Morgan Stanley fog jelenteni piacnyitás előtt.
Európa
- A nyugat-európai piacon is optimisták voltak a befektetők (FTSE100 0,46%, DAX 0,57%, CAC40 0,96%).
- 4,5 milliárd euró értékben adott el kötvényeket tegnap Spanyolország. A hozamok valamennyi lejáratnál lényegesen alacsonyabbak lettek.
Olaj, arany
- Tegnap 95 dollár fölé nőtt az amerikai könnyűolaj ára a gyorsabb kínai növekedési adatok hatására.
- Az arany is lendületet kapott és most már az 1.700 dolláros szintet ostromolja. Az arany árára kedvező hatást tett a japán jegybank likviditást segítő döntése.
Devizák
- Tegnap jelentősen erősödött a forint árfolyama az euróval szemben. A nyitó 294,94-es árfolyam után 291,97-ig mérséklődött az árfolyam. A forint erősödése két ütemben zajlott le. Reggel egy gyors, nagymértékű erősödés volt látható, miután Varga Mihály arról beszélt, hogy 275 és 285 közötti euró árfolyam lenne kedvező. Az erősödés második hulláma a kedvező amerikai makroadatok megjelenése után volt megfigyelhető.
- A pozitív amerikai gazdasági adatok ellenére gyengült a dollár az euróval szemben, azonban az árfolyam továbbra is az 1,33-as szint közelében maradt. Az árfolyam 1,3289-ről 1,3376-ra emelkedett.
Távol-Kelet
- Pozitív teljesítménnyel zárták a hetet az ázsiai piacok. A Nikkei 2,86%-ot ugrott felfelé, miközben a Hang Seng 0,93%-ot, a Shanghai index pedig 1,36%-ot emelkedett.
- A japán jen 2010-óta nem látott szintekig gyengült a dollárral szemben és az USDJPY árfolyam átlépte a 90 pontos értéket, miután arról jelentek meg információk, hogy a japán jegybank egy újabb, ezúttal 110 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programot tervez végrehajtani.
- Japánban publikálták a végleges novemberi ipari termelési adatokat, amik jobbak lettek az előzetesen közzétettnél, de még így is csökkenés volt látható mind hó/hó, mind pedig év/év alapon.
- Kínában fontos makroadatok jelentek ma reggel meg. Közülük a legjelentősebb, hogy a negyedik negyedéves GDP év/év alapon 7,9%-kal bővült szemben a 7,8%-os várakozással.
- A decemberi kiskereskedelmi forgalom is meghaladta a várakozásokat, 15,2%-kal volt magasabb, mint az előző évi, miközben „csak” 15,1%-os javulást vártak.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom leánycége, a T-Systems vizsgálja a 2013. január 14-i jogvesztő határidőt követően két nappal bejelentett 30 napos határidő hosszabbítást. A cég azt is hozzátette, hogy a rendszer kiépítésére előírt július 1-i határidő nagyon szűkös. A hírnek egyelőre nincs árfolyamhatása. Véleményünk szerint új tendert fognak kiírni.
- Horváth Ferenc, a MOL Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója 2013. január 17-én 8.000 darab MOL részvényt értékesített 18.658 forintos átlagáron. A tranzakciót követően Horváth Ferenc tulajdonában 20.198 darab MOL részvény maradt.
- Az OTP 2013. január 17-én 15.640 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.108.718 darabra (1,47%) változott.
Gazdasági hírek
- Sajtóhírek szerint Orbán Viktor február 5-én nevezi meg Simor András jegybankelnök utódját. A piac arra számít, hogy Matolcsy György lehet az új jegybankelnök, s ez kisebb aggodalmat okoz a piacokon.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben