Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Záporoznak a gyorsjelentések a tengerentúlról

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2020. október 27.   16:46

Vegyes elmozdulásokkal kezdték a vezető amerikai részvényindexek a mai kereskedést. A Nasdaq 0,5%-kal emelkedik, míg a Dow és az S&P500 0,2-0,5% közötti mínuszban tartózkodik. Felülmúlta a várakozásokat az AMD harmadik negyedéves...

Vegyes elmozdulásokkal kezdték a vezető amerikai részvényindexek a mai kereskedést. A Nasdaq 0,5%-kal emelkedik, míg a Dow és az S&P500 0,2-0,5% közötti mínuszban tartózkodik.

Felülmúlta a várakozásokat az AMD harmadik negyedéves gyorsjelentésében, a Xilinx felvásárlásával kapcsolatos hírek azonban nyomást helyeznek piacnyitás az árfolyamra. A negyedéves árbevétel 56%-kal emelkedett év/év alapon 2,8 milliárd dollárra a várt 2,6 milliárd dollárral szemben, amin 0,41 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég a várt 0,35 dollárral szemben. A negyedik negyedévre 3 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég szemben a konszenzus által eddig várt 2,6 milliárd dollárral. A negyedévben mind a PC-k, adatközpontok és játékkonzolokhoz használt chipjei iránt erős kereslete volt a cégnek, ami a várakozások szerint a most kezdődött negyedévben is kitarthat. A jelentéssel együtt a cég azt is közzétette, hogy a korábbi szivárogtatásoknak megfelelően felvásárlási ajánlatot tesz a Xilinx félvezetőgyártóra, amiért saját részvényekkel fizetne 35 milliárd dollárt. Ezzel a céget részvényenkénti 143 dollárra értékelte, ami 25%-kal van a tegnapi záróár felett. A nagyobb prémium miatt 4%-os csökkenést mutat az árfolyam piacnyitás után.

12,1 milliárd dolláros, év/év alapon 4%-kal csökkenő árbevételt jelentett a Pfizer a harmadik negyedévre a várt 12,3 milliárd dollárral szemben. Ezen a vártnak megfelelő 0,72 dolláros tisztított EPS-t ért el. Az árbevételben a cég becslései szerint 500 millió dolláros kiesést jelentett a koronavírus. A teljes évre szűkítette egy részvényre jutó profitvárakozását a cég, a korábbi 2,85-2,95 dollárról, 2,88-2,93 dollárra. A cég elemzői tájékoztatójából kiderült, hogy a koronavírus elleni vakcinájuk kísérlete még nem érkezett el az első fontos mérföldkőhöz, ami már segítene rávilágítani arra, hogy mennyire lehet hatásos a vakcina. Ez azt jelenti, hogy eddig nem volt még összesen 32 koronavírusos megbetegedés abban a vizsgált csoportban, ahol már tegnapig bezárólag 36 ezren megkapták a cég vakcinájának második dózisát is vagy ehelyett placebót. Piacnyitás után 1%-os mínuszt mutat a jelentésre az árfolyam.

A várt feletti harmadik negyedéves számokat közölt a Merck & Co. Az árbevétel 1%-kal nőtt év/év alapon 12,6 milliárd dollárra a várt 12,3 milliárd dollárral szemben, amin 1,74 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,45 dollárral szemben. A teljes évre immáron 5,91-6,01 dollár közötti EPS-t vár a cég az eddig várt 6,63-5,78 dollárral szemben. Előrejelzésében azzal számolt a cég, hogy még a negyedik negyedévben is rá fogja nyomni a bélyegét a koronavírus hatása az értékesítésekre. A jelentést követően nem mutat érdemi elmozdulást az árfolyam.

Rossz hírek érkeztek az Eli Lilly háza tájáról. Egyrészt a vállalat negyedéves számai alulmúlták az elemzői konszenzust, másrészt a cég felhagyott antitest koktéljának súlyos koronavírusos betegeken való kísérletével, miután az hatástalannak bizonyult. Öröm az ürömben, hogy más, enyhébb tüneteket mutató betegeken folytatódnak a kísérletek, azt követően, hogy a készítményt biztonságosnak nyilvánították.  A negyedéves EPS 1,54 dollár lett a várt 1,74 dollárral szemben, amit 5,7 milliárd dolláros árbevételen ért el a cég a várt 5,9 milliárd dollárral szemben. Piacnyitás után nagyjából 6%-os esést mutat az árfolyam a negatív hírekre.

Közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését a Caterpillar is, ami felülmúlta a várakozásokat. Az árbevétel 23%-kal csökkent év/év alapon 9,9 milliárd dollárra, ami érdemben felülmúlta a 9,2 milliárd dolláros konszenzust. Ezen 1,34 dolláros EPS-t ért el a cég a várt 1,13 dollárral szemben, ami az egy évvel ezelőtti érték nagyjából fele. A harmadik negyedéves vártnál jobb eredményt követően azonban nem számít még érdemi fordulatra a cég a negyedik negyedévben. A végfelhasználók részéről ugyan kisebb, de továbbra is csökkenő keresletre számít összességében, míg a viszonteladók tovább csökkenthetik készleteik. Kína az egyedüli pozitívum, ahol az állami támogatások hatására érdemi pozitív fordulat körvonalazódik. A hírekre 3%-kal esik az árfolyam piacnyitás után.

100,9 pontra csökkent a Conference Board fogyasztói bizalomindexe az USA-ban októberben a várt 102 és az előző havi lefelé korrigált 101,3 ponttal szemben.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben