Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megszületett a megállapodás?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. január 2.   09:05

Örülünk, hiszen megszületett a régóta várt egyezség. Vagy mégsem? Született valami, aminek lehet örülni, aztán a többi részén (elhalasztott költségcsökkentés, és a költségvetési tető kapcsán) pedig lehet aggódni. Persze az még odébb van (kéthavi távolságra), és a piac fittyet hány rá. Miért is? Azon túlmenően, hogy állandóan azt hangsúlyozzuk, hogy a részvények...

Örülünk, hiszen megszületett a régóta várt egyezség. Vagy mégsem? Született valami, aminek lehet örülni, aztán a többi részén (elhalasztott költségcsökkentés, és a költségvetési tető kapcsán) pedig lehet aggódni. Persze az még odébb van (kéthavi távolságra), és a piac fittyet hány rá. Miért is? Azon túlmenően, hogy állandóan azt hangsúlyozzuk, hogy a részvények olcsók, talán így év elején érdemes mással is előállni. Tekintsük át az elmúlt évek fejlődését! Amerika majdnem önellátó lett földgázból, melynek az ára is töredéke a válság előttinek. Ma már mindennapos eszközök az okostelefonok, a 3D-s, HD TV-ék. Egy laptop (s talán már egy jó okostelefon is) többet tud, mint egy PC a válság hajnalán. Ráadásul tavaly a fizikai Nobel díjat a ’teleportálásért’ kapta két fizikus. Hamarosan itt az idő, hogy a gondolat sebességével kommunikálnak számítógépeink egymással, mi pedig a világ másik oldalán élő munkatársainkkal, rokonainkkal, három dimenzióban beszélgetünk! Ha pedig a költségvetési szakadékkal kapcsolatos tárgyalásokra és az előttünk álló dolgokra gondolunk, akkor érdemes a tavalyi év szenzációjának is figyelmet szentelni, mely események kicsit hasonlatosan alakulnak. Tavaly év közepén fedezték fel a 48 éve megjósolt, a részecskék tömegéért felelős tér részecskéjét, a Higgs bozont, vagy bozonok egyikét. Még nem tudjuk, hiszen az év második felének mérései csak márciusra (sic) lesznek kiértékelve. Addigra viszont a 2008-ban indult nagy hadron ütköztető a CERN-ben bezár, hogy 2014 közepénn nagyobb teljesítménnyel indulhasson újra. Ha szerencsénk van, akkor hónapokon belül megtudjuk, hogy a standard fizikai modell tényleg igaz-e. Egyelőre ennek fontossága a gazdaság szempontjából a jövő homályába vész, még akkor is, ha e sorok írójának erre nézve vannak ötletei, de ne feledjük, az 1910-es években Wigner Jenőnek azt mondták a tanárai, hogy nem érdemes az atommal, atommaggal foglalkozni. S 30 évvel később atomreaktor, atombomba, meg számítógép lett belőle (s még ki tudja mi). Talán most nem kell ennyi időt várnunk. Hogy miért írtuk ezeket le? Azért, hogy érzékletesük mekkora fejlődésen ment keresztül az emberiség azóta, mióta a válság tart, s közben a részvényindexek még csak éppen megközelítették korábbi csúcsukat.
Piaci áttekintés
- A megállapodás hírére nagyot emelkedett Amerika
- Lendületet kapott a kőolaj és az arany ára az amerikai kongresszusi megállapodástól
- Stabil maradt a forint a hosszúhétvége során
- Jól kezdte Ázsia az új évet
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA
- Jelentős emelkedéssel fejezték be az óévet az amerikai indexek. A Dow 1,28%-ot, a Nasdaq 2,02%- ot, az S&P pedig 1,68%-ot emelkedett a megállapodás hírére, pedig annak formai megszavazására csak később, a piacok zárása után került sor.
- Az utolsó utáni pillanatban, de végül sikerült az amerikai politikusoknak elkerülni a költségvetési szakadékot. A megegyezés egyelőre csak az adóemelés témakörét érinti. Ennek értelmében 450.000 dollár fölötti jövedelem esetén a tőke nyereségadó 15%-ról 20%-ra emelkedik, a személyi jövedelemadó pedig 35%-ról 39,6%-ra.
- A költségvetés kiadási oldalának módosításáról egyelőre nincs egyetértés, ezért a politikusok úgy döntöttek, hogy ezeknek az intézkedéseknek az életbe lépését két hónappal elhalasztják, és addig további egyeztetéseket folytatnak.
- A javaslatot a szenátus és a képviselőház is jelentős többséggel fogadta el.
- Közben egyre sürgetőbbé válik a költségvetési plafon elérése, melyre február végén, március elején kerülhet sor. A plafon elérésének elhalasztása érdekében Timothy Geithner újabb intézkedéseket vezetett be, átmenetileg felfüggesztették néhány állami alap számára a kifizetéseket.
- A dallasi FED index értéke is jelentősen meghaladta a várakozásokat, ez már csak egyfajta bónusz ajándék volt a piacok számára.
Európa
- Az év utolsó kereskedési napja csak rövidített volt a DAX számára, így már kora délután elkönyvelhettük az index 0,57%-os csökkenését.
- Az előzetes adatnál gyengébb lett a francia harmadik negyedéves GDP. Év/év alapon 0,1%-os növekedést vártak, ezzel szemben stagnálás következett be és az előző negyedévhez viszonyítva is csak 0,1%-os növekedés látható.
- Meglepően jól alakult a novemberi spanyol kiskereskedelmi forgalom, hiszen a vártnál lényegesen kisebb visszaesés volt tapasztalható. A várt 10,3%-os csökkenés helyett csak 7,8%-os volt a visszaesés.
Olaj, arany
- Erősödött a WTI Texas ára az amerikai megállapodás hatására. Az amerikai könnyűolaj 92,8 dollár volt ma reggel.
- Az arany is emelkedni kezdett (1.683 dollárig unciánként) szintén ennek a hírnek a hatására.
Devizák
- A karácsonnyal ellentétben (amikor hirtelen jelentősen begyengült a forint) a mostani hosszúhétvégén stabil tudott maradni az árfolyam, melynek eredményeként az EUR/HUF devizapár 291,14-es értékkel búcsúztatta az óévet.
- A reggeli órákban az EUR/USD devizapár jelentős emelkedése volt megfigyelhető. A részleges megállapodással elhárították az azonnali veszélyt, de még bőven maradtak kockázatok. Ráadásul a megállapodás azt jelenti, hogy gyorsabban érheti el az adósságplafont Amerika, mint tette volna azt a megállapodás nélkül. A dollár a ma reggeli kereskedés során 1,3290-ig gyengült.
Távol-Kelet
- Az ázsiai piacokon is pozitív fogadtatásra talált az amerikai megállapodás, annak ellenére is, ha az egyelőre csak részleges.
- A Hang Seng 2,46%-ot, a Shanghai index értéke 1,6%-ot, míg a Nikkei 0,7%-ot emelkedett.
- A HSBC által publikált PMI adatok alapján növekedés volt megfigyelhető Dél-Koreában és Tajvanon is, ráadásul az index értéke mindkét országban átlépte az 50 pontos értéket.
- A hivatalos kínai PMI adat kissé elmaradt a várakozásoktól, de értéke változatlanul 50,6 ponton áll.
Határidős piacok
- A főbb határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Molnár József, a MOL vezérigazgatója december 27-én 8.201 darab részvényt értékesített 17.514 forintos áron. A tranzakció után a tulajdonában álló részvények száma 10.000 darabra csökkent. Mosonyi György, a MOL felügyelő bizottságának elnöke december 28-án 3.332 darab MOL részvényt értékesített 17.733 forintos átlagáron. A tranzakciót követően tulajdonában 54.588 darab MOL részvény maradt.
- Az FHB 12,6 milliárd forint értékben vásárolt vissza korábban kibocsátott sajátkötvényt.
- Az E-Star közzétette a ma tartandó közgyűlése előtt a 2011-es beszámolóját. A veszteség mintegy 1 millió euróval 9,6 millió euróra hízott, s a könyvvizsgáló ellenvéleményt fogalmazott meg. Az ellenvélemény ellenére a felügyelő bizottság elfogadásra javasolja a dokumentumokat a részvényesek számára. Mivel a cég csődeljárás alatt van, ezért az ügynek relatíve kisebb a jelentősége a részvényárfolyam hatás szempontjából.
- A Benji Invest december 27-én 3.000 darab PannErgy részvényt vásárolt 573 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a Benji tulajdoni hányada 11,51%-ra nőtt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A Mol a vesztese, a Magyar Telekom a nyertese lehet a gyorsjelentési szezonnak

Az előttünk álló napokban teszik közzé gyorsjelentéseiket a legnagyobb hazai cégek, amelyek összességében a tavalyi első negyedévvel megegyező...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben