Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra sincs megállapodás az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 27.   09:11

Továbbra is félelem az úr a Wall Streeten. A múlt hét csütörtöki fiaskót követően, valamelyest aggódnak a befektetők, hogy mégis belesétál az USA a költségvetési szakadékba, de a valóság az, hogy ez az aggodalom relatíve pici. Az indexek továbbra is a lokális csúcsok közelében tartózkodnak. Ugyanis a politikusok felelősen viselkednek. Barack Obama, az USA elnöke az...

Továbbra is félelem az úr a Wall Streeten. A múlt hét csütörtöki fiaskót követően, valamelyest aggódnak a befektetők, hogy mégis belesétál az USA a költségvetési szakadékba, de a valóság az, hogy ez az aggodalom relatíve pici. Az indexek továbbra is a lokális csúcsok közelében tartózkodnak. Ugyanis a politikusok felelősen viselkednek. Barack Obama, az USA elnöke az ünnepeket követően azonnal visszatért hivatalába, hogy folytassa az egyeztetéseket a republikánus képviselőkkel. Timothy Geithner, az amerikai kincstár vezetője megtette a szükséges lépéseket, hogy az USA adóssága december 31-ig ne érje el a 16.400 milliárd dolláros felső határt. Beszüntették bizonyos kötvények kibocsátását, amelyek az egyes államok kötvénykibocsátását segítik, s a nyugdíjalapokba történő befizetéseket is szüneteltetik. Így mintegy 200 milliárd dolláros mozgástere marad a költségvetésnek, amely két hónapra elegendő. Vagyis február végéig kell tető alá hozni az új költségvetési plafont. Addig persze a pénzügyi szakadékról is meg kell egyezni. Különben erről ázsia tudomást sem vesz. Örül a japán fejleményeknek, s töretlenül emelkedik napok óta. Magyarországion viszont ünnepi kereskedésre számíthatunk, kis forgalommal és valószínűleg kis elmozdulással.
Piaci áttekintés
- Esés a tengerentúlon, a nyugat-európai piacok zárva voltak az ünnep miatt
- Stabil maradt az arany, nagyot ugrott az olaj
- Nagyot gyengült a forint az ünnepek alatt
- Töretlenül emelkedik Ázsia
- Alacsony forgalomra és oldalazásra számítunk a mai kereskedésben
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA
- A nyitást követően zuhanás bontakozott ki a tengerentúli börzéken a tegnapi kereskedés során, majd napközben megfordultak az indexek, de nem sikerült zárásra a pozitív oldalra kapaszkodniuk az árfolyamoknak (Dow -0,18%, Nasdaq -0,75%, S&P500 -0,47%).
- Még közelebb kerültünk az év végéhez, de a költségvetési szakadék kérdését továbbra sem oldották meg a politikusok. Az elmúlt napokban nem haladtak a tárgyalások, így az álláspontok sem közeledtek. Egyelőre nincsen túl nagy félelem a piacon a szakadék miatt, de minimális az esélye, hogy január előtt a politikusok megállapodásra jussanak.
- Obama elnök a tervezettnél hamarabb – a mai nap folyamán
- visszaérkezik Washingtonba, hogy folytassa a tárgyalást a republikánusokkal.
- Egy fontosabb makroadat látott tegnap napvilágot, az S&P Case Shiller házárindex, ami a várt 145,9 pontnál minimálisan jobb lett, a mutató 146 pontra emelkedett.
- Ma a szokásos heti munkapiaci statisztikákat publikálják a tengerentúlon, illetve új lakásértékesítések lesznek, illetve a Conference Board fogyasztói bizalmi index decemberi értékét fogják publikálni.
Európa
- Nem volt kereskedés az elmúlt napokban a nyugat-európai piacokon az ünnep miatt.
- Ma alacsony forgalom mellett minimális mozgásra számítunk, fontos makroadat nem fog megjelenni.
- Pénteken Mario Monti olasz kormányfő benyújtotta lemondását, miután megszavazták a költségvetést. A hír nem volt meglepetés, mert Monti korábban már közölte távozási szándékát.
- Ma 11 órakor 6 hónapos kincstárjegy és 2 éves kötvényaukció lesz az olaszoknál.
Olaj, arany
- Az elmúlt napokban rendkívül stabilan viselkedett az arany árfolyam, mindössze néhány dolláros kilengést produkált 1.660 dollár környékén, de mindig visszatért. Az árfolyam teljesen az 1.661 dollárnál található 200 napos mozgóátlagra simult rá alulról.
- Nagyot ugrott az olaj árfolyama a tegnapi nap folyamán, ugyanis 88,62 dollárról 90,98 dollárra emelkedett. Miután arról jelentek meg hírek, hogy várhatóan csak kevés OPEC ország fogja tudni növelni termelését, illetve arra a hírre, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban letaroztattak terrorista szervezethez kötődő személyeket, akik olajlétesítmények ellen terveztek terrorcselekményt végrehajtani.
Devizák
- A karácsonyi ünnepek alatt jelentősen gyengült a forint az euróval szemben és ma reggel az EUR/HUF árfolyam már 293 körül alakult. A jelentős elmozdulás alacsony forgalom mellett következett be, ugyanis a hazai piacok zárva tartottak az ünnepek alatt, vagyis relatíve kis megbízásokkal is el lehetett téríteni a forint árfolyamát. A meghatározó inkább majd az lesz, hogy a forgalom visszatérte után sikerül-e visszaverősödnie a forintnak, vagy esetleg továbbra is a 295-ös árfolyam közelében ragad.
- A dollár továbbra is gyengélkedett az elmúlt napokban, elsősorban a költségvetési szakadéktól való félelem következtében, ugyanis már kevesebb, mint 5 nap maradt elkerülni azt. Az EUR/USD árfolyam 1,3183-ról 1,3224-re emelkedett a tegnapi nap során.
Távol-Kelet
- Az ázsiai piacok, mintha meg sem érzeték volna az amerikai aggodalmat, töretlenül emelkedtek tovább. A Nikkei a ma reggel mutatott 0,91%-os emelkedése után a 2011 márciusi földrengés óta nem látott szintekre erősödött. A Hang Seng 0,39%-ot emelkedett, míg a Shanghai index értéke 0,37%-kal mérséklődött a ma reggeli kereskedés során.
- A japán piacokat a jen gyengülése segítette, illetve az ezzel összefüggő monetáris lazítás egyre növekvő reménye. A piaci hangulatot az sem tudta megtörni, hogy a vártnál némileg alacsonyabb lett a megkezdett házépítések száma.
Határidős piacok
- Vegyes elmozdulást mutatnak a határidős piacok
Vállalati hírek
- A OTP 9.311 darab törzsrészvény értékesített javadalmazási politikája keretében 2012. december 20-án, így bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.281.216 darabra (1,53%) változott.
- A Benji Invest Kft. 4.000 darab PannErgy törzsrészvényt vásárolt december 20-án 557 forintos átlagáron, így tulajdoni hányada 11,48%-ra nőtt.
- Az FHB 102 millió euró értékben bocsátott ki alapvető tőkét megtestesítő lejárat nélküli, az 5 éves euróswap-hoz kötött kamatozású kötvényeket, zártkörű kibocsátás keretében. A korábbi piaci pletykák alapján az éves kamat, amit a cég nem közölt, jelenleg 10 százalék fölött van.
- Pénteken a PannErgy két közleménnyel is megörvendeztetett bennünket. Az egyik csak a korábbi támogatási előlegek szerződésbe öntéséről szól, amelynek során a cég 618 millió forintnyi beruházáshoz több mint 300 millió forintnyi támogatást kapott. Egy új támogatásról is jött bejelentés, amelyben az EU és az állam 162,5 millió forinttal támogatja a hőközpont irányító rendszerének kivitelezését. Az utóbbi mintegy 8 forinttal növeli a részvények fair értékét.
- Dr. Dobák Miklós, a MOL igazgatóságának tagja, 2.000 MOL részvényt adott el 16.978,5 forintos átlagáron december 21-én. A tranzakciót követően Dobák Miklós 16.000 MOL részvényt birtokol.
- A MOL csoport pénzügyi vezérigazgató helyettese, Simola József két MOL dollár kötvényt vásárolt 200.000 dollár névértéken, 105,75 százalékos árfolyamon. A tranzakciót követően Simola József 2 kötvénnyel rendelkezik.
- Parragh László, a MOL igazgatóságának tagja 70 MOL részvényt vásárolt 17.232 forintos átlagáron, december 21-én. A tranzakciót követően Parragh László 70 db MOL részvénnyel rendelkezik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A Mol a vesztese, a Magyar Telekom a nyertese lehet a gyorsjelentési szezonnak

Az előttünk álló napokban teszik közzé gyorsjelentéseiket a legnagyobb hazai cégek, amelyek összességében a tavalyi első negyedévvel megegyező...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben