Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Leminősítési felülvizsgálat alá vette a Moody’s a magyar bankokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. december 13.   09:19

Tegnap pozitív üzenetet hozott Ben Bernanke. Az „operational twist” helyett jön 45 milliárd friss pénz a piacokra, ennyiért fog a Fed államkötvényeket vásárolni havonta. Ez elvileg egy elégé pozitív hír a részvénypiacok szempontjából, mégsem láthattunk száguldást. Ugyanakkor a dollár tulajdonosoknak már inkább rossz hír, amit az EUR/USD kereskedésben láthattunk is....

Tegnap pozitív üzenetet hozott Ben Bernanke. Az „operational twist” helyett jön 45 milliárd friss pénz a piacokra, ennyiért fog a Fed államkötvényeket vásárolni havonta. Ez elvileg egy elégé pozitív hír a részvénypiacok szempontjából, mégsem láthattunk száguldást. Ugyanakkor a dollár tulajdonosoknak már inkább rossz hír, amit az EUR/USD kereskedésben láthattunk is. Ráadásul kitörés gyanús az állapot. Előbb 1,35-ig, majd 1,45 mehetne az árfolyam negyedéves illetve éves időtávon. A DAX tegnap szintre kúszott 7.600 pont környékén. Viszont itt húzódik egy trendvonal, és egy ellenállás is van itt, ráadásul a rövidtávú indikátorok is kissé óvatosságra intenek. Vagyis úgy tűnik, hogy tényleg megálló lehet itt, talán egy kis visszaeséssel. A folytatás tekintetében viszont bikák vagyunk a DAX vonatkozásában, a BUX esetén pedig tovább tili-tolizhatunk itt a 200 napos mozgóátlag alatt.
Piaci áttekintés
- Elgyengültek a nap végére a tengerentúli indexek
- Olajár: emelkedés után enyhe korrekció
- Jelentős mértékben gyengült a dollár árfolyama
- Vegyes mozgás a Távol-keleten
- Leminősítési felülvizsgálat alá vette a Moody’s a magyar bankokat
- Oldalazó mozgásra számítunk ma a tőzsdén
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A nap végére elromlott a hangulat a tengerentúli piacon. Bár a nap első felében még emelkedni tudtak az indexek, de zárásra mínuszba fordultak (Dow -0,03%, Nasdaq -0,27%, S&P500 0,01%).
- A várt 0,5% helyett 0,9%-kal csökkentek az importárak az USA-ban novemberben. A csökkenés az üzemanyagok piacán bekövetkezett áresésnek tudható be.
- A Fed a kamatdöntő ülését követően tegnap este bejelentette, hogy havi 40 milliárd dollár értékben határozatlan ideig folytatja a kötvényvásárlási programját, illetve a kifutó kötvénycsere program (Operation Twist) helyett, havi 45 milliárd dollár értékben vásárol főként hosszabb futamidejű kötvényeket. Ettől az intézkedéstől a hosszú kamatok csökkenését várja a jegybank. Az irányadó rátát nem meglepő módon a 0-0,25%-os sávban hagyta a kamatdöntő testület és várhatóan 2015 közepéig ezen a szinten maradhat az alapkamat. Az újabb kötvényvásárlási programot Jeffrey Lacker richmondi Fed elnök nem szavazta meg.
- A közlemény szerint a gazdaság továbbra is mérsékelten nő, de a munkaerő piaci problémák még mindig súlyosak, a beruházások lassultak, viszont a fogyasztás nőtt. A monetáris lazítás addig folytatódhat, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5% alá nem csökken vagy az infláció 2,5% fölé kapaszkodik, tehát mostantól nem időponthoz, hanem makrogazdasági mutatókhoz köti a Fed a program végét. Az inflációs és a növekedési előrejelzéseket is lefelé módosította a Fed.
- A The Wall Street Journal szerint az Apple ázsiai gyártókkal együttműködve teszteli az új televízió készülékét, ami megerősíti azt a pletykát, hogy az Apple következő terméke egy TV lesz.
- Tegnap hosszú tanácskozás után megállapodtak az uniós pénzügyminiszterek a közös bankfelügyelettel kapcsolatos részletekről. A német és a francia ellentét úgy tűnik megoldódott. Az EKB fogja felügyelni azokat a bankokat, amelyek legalább 30 milliárd euró eszközállománnyal rendelkeznek, vagy a bank mérlegfőösszege eléri az ország GDP-jének ötödét, de a kisebb intézmények esetén is beavatkozhat. Az új felügyelet márciusban elindulhat, de a rendszer teljes működése csak jövő év végére várható.
- A várt 30 milliárdnál többet, 31,9 milliárd értékű görög papírt ajánlottak fel a befektetők, ennek ellenére 10 milliárd helyett 11,3 milliárd euró kölcsönre lesz szüksége az országnak a tervezett leíráshoz.
- Az állami irányítás alá vont spanyol bank, a Bankia ötezer ember elbocsátását tervezi, így eleget tesz Brüsszel követelésének.
- Ma számos makroadat jelenik meg az USA-ban: a kiskereskedelmi forgalom novemberi értékét, a termelői árindexet, és a szokásos heti munkapiaci adatokat fogjuk megtudni 14:30-kor. A spanyolok és a görögök tartanak ma kötvényaukciót.
- Ma kezdődik a kétnapos Európai Uniós csúcstalálkozó Brüsszelben.
Olaj, arany
- Tegnap a Brent típusú kőolaj ára 111 dollár fölé emelkedett, míg az USA-ban késő délután a Fed pesszimista kijelentései és a költségvetési vita nyomán csökkentek az árak.
- Az arany ára 1.700 dollár alá zuhant, mivel a befektetők aggódnak a fiskális szakadék miatt, miután tegnap nem sikerült előrelépni a kérdésben a demokraták és a republikánusok között.
Devizák
- A tegnapi bejelentések nem tettek jót a dollár árfolyamának, ugyanis a Fed korábbinál gyengébb gazdasági prognózisa és az ennek következtében várhatóan elhúzódó QE3-is a dollár gyengülésének irányába hatott. Ráadásul a költségvetési szakadékkal kapcsolatos nyilatkozatok is inkább azt mutatták, hogy a megállapodásra nagyon szükség van, de az legfeljebb csak az utolsó pillanatban születhet meg. Az EUR/USD árfolyam tegnap 1,3005-ről 1,3074-re emelkedett és ma reggel is további dollárgyengülés figyelhető meg, oly mértékben, hogy már az 1,31-es ellenállást próbálja meg áttörni az árfolyam.
- Nyugodt, érdemi elmozdulásoktól mentes napot láthattunk a forinttól. Az EUR/HUF árfolyamban kismértékű gyengülés volt tapasztalható, az árfolyam 282,03-ról 282,69-re változott.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,69%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,21%-ot, a Shanghai index pedig 0,95%-ot csökkent.
- Az egyetlen meghatározó gazdasági adat az volt, hogy Dél-Koreában a várakozásoknak megfelelően 2,75% maradt a 7 napos repo kamatláb nagysága.
- Japánban a hétvégén tartják a választásokat és az előrejelzések szerint ismételten új miniszterelnöke lesz az országnak, 2008 óta már a hatodik. A választások megnyerésére jelenleg legesélyesebb politikus korábban arról beszélt, hogy jelentős méretű gazdaságélénkítésbe kezdene.
- A japán jen gyengülésének hatására elsősorban az exportáló vállalatok teljesítettek jól, a Sharp árfolyama 6,38%-ot, a Panasonic 7,85%-ot, a Sony pedig 6,36%-ot emelkedett.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a pozitív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- A horvát miniszterelnök tegnap megerősítette, hogy Horvátország csak az Ivo Sanader elleni per jogerős döntése után kezdeményezi az INA részvényesi szerződésének módosítását. A MOL szerint nekik nem kellett kenőpénzt fizetni 2009-ben az INA megszerzéséért, mert a horvát vállalat a csőd szélén állt és a MOL volt az egyetlen vevőjelölt.
- Hét magyar bankot (köztük az OTP-t és az FHB-t) vett leminősítési felülvizsgálat alá a Moody’s. A felülvizsgálat oka a kedvezőtlen környezet és az egyre csökkenő eredménytermelő képesség.
- Magyar Telekom: Nyilvános meghallgatást tartott tegnap a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság. Világossá vált, hogy a hatóság szerint nincs verseny a piacon, míg a jelenlegi szereplők szerint van. Elhangzott, hogy új frekvenciákat fognak piacra dobni a 800 és a 2.600 MHz közötti tartományokban, de a 900-1800-2100-es MHz-es frekvenciák újraosztását is tervezik. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- A Magyar Telekom igazgatósága 2013. január 1-jei hatállyal kinevezte Walter Goldenits-et a társaság műszaki vezérigazgató-helyettesévé.
- A Richter Gedeon 18.813 darab saját részvényt osztott ki bónuszrészvény programja keretében. A cég emellett 9.395 darab saját részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban. A társaság saját részvény állománya 2012. december 12-én 90.878 darab, csoport szinten 101.428 darab.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben