Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megfogták a mozgóátlagok a forintot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. május 19.   09:26

Miközben a piacok vegyes mozgásokat produkálnak, egy újabb mega üzlet van a láthatáron. Az AT&T 48 milliárd dollárért megveszi a DirecTV-t (95 dollárt ad egy DirecTV részvényért pénzben és AT&T részvényben). A DirectTV részvények pénteken 86,18 dolláron zártak, így az ajánlat mintegy 10 százalékos prémiumot tartalmaz. A tranzakció tehát 8-szoros EV/EBITDA-ra értékeli...

Miközben a piacok vegyes mozgásokat produkálnak, egy újabb mega üzlet van a láthatáron. Az AT&T 48 milliárd dollárért megveszi a DirecTV-t (95 dollárt ad egy DirecTV részvényért pénzben és AT&T részvényben). A DirectTV részvények pénteken 86,18 dolláron zártak, így az ajánlat mintegy 10 százalékos prémiumot tartalmaz. A tranzakció tehát 8-szoros EV/EBITDA-ra értékeli az internetes TV szolgáltatással foglakozó céget. Sőt, ha ügyfélre bontjuk le, akkor mintegy 1.300 dollárt fizet az AT&T minden egyes ügyfélért. Ez nem tűnik kevésnek, hiszen ez másfél éves árbevételnek felel meg.

A piacokra tekintve azt látjuk, hogy egy rövidtávú korrekció kellős közepén vagyunk, amely a mai napon remélhetőleg véget ér, legalábbis ami a fejlett piacokat illeti. A DAX pénteken leesett a 20 napos mozgóátlagig (9.561 pont), ahonnan a mai napon elindulhat észak felé az árfolyam.

Az USA-ban pénteken vegyes makrogazdasági adatokat láthattunk. Jobb lakásépítési számok jöttek ki, a michigani fogyasztói bizalmi index viszont sokkal rosszabb lett a vártnál. Ennek ellenére a piac csinálta a maga dolgát. Az S&P500 index elindult a 30 napos mozgóátlagról fölfelé, de csak a 20 naposig jutott. Annak ellenére, hogy ez támaszként viselkedik, ma további emelkedésre számítunk.

A BUX pénteken elrugaszkodott a 200 napos mozgóátlagról fölfelé. Vagyis mintha egy komolyabb emelkedés előtt állnánk, amelyet az enyhén jobb vállalati eredmények is alátámasztani látszanak. Úgy tűnik, hogy valamiféle fordulat környékén vagyunk a tőzsdei cégek profitjának tekintetében, de ezt egyelőre még félve jelentjük ki. Mindenesetre a makrogazdasági fordulat remélhetőleg előbb vagy utóbb átgyűrűzik a tőzsdei cégekre is: Még akkor is, ha a 3,5 százalék jelentős része a gyenge bázisadatnak köszönhető. A BUX ellenállási szintjei 19.000 és 19.700 pont környékén vannak. A mai napon emelkedést várunk.
Piaci áttekintés
- Emelkedéssel zártak pénteken a vezető tengerentúli börzék
- A líbiai spekuláció miatt emelkedik a WTI, 1.300 körül stagnál az arany
- Megfogták a mozgóátlagok a forintot
- Gyenge kezdet Ázsiában
- Vártnál jobb számokat közölt a PannErgy
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A csütörtöki záró értékük közelében oldalaztak a hét utolsó kereskedési napján a vezető tengerentúli mutatók, a záráshoz közeledve azonban meglódultak az árfolyamok, és pluszban fejezték be a napot (Dow 0,27%, Nasdaq 0,53%, S&P500 0,38%).
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének májusi előzetes értéke 81,8 pontra süllyedt, ami gyengébb a várt 84,5 pontnál.
- Lakáspiaci adatokat is publikáltak pénteken, a megkezdett lakásépítések száma 1,072 millió darab volt áprilisban, ami jobb, mint a várt 980 ezer fő, és hatéves rekordnak felel meg. Ez pedig 13,2%-os bővülést jelent a 3,6%-os előrejelzés helyett.
- A kiadott építési engedélyek száma is meghaladta az elemzői becsléseket, 1,08 millió az áprilisi tényadat, a várt pedig 1,01 millió darab.
- A hét első kereskedési napján nem publikálnak fontos makrogazdasági adatot.
Európa
- Oldalazással telt a pénteki kereskedés a nyugat-európai börzéken (FTSE100 0,22%, DAX -0,28%, CAC40 0,25%).
- Péntek éjjel az eddigi „Baa3”-ról két fokozattal „Baa2”-re javította a Moody’s Írország adósbesorolását.
Olaj, arany
- A WTI 102,3 dollárra emelkedett ma reggel, mivel a piacon erős spekuláció indult el, hogy Líbiában ismét romolhat a biztonsági helyzet. Egyelőre a kapacitások több mint fele még mindig áll az arab országban, és törékeny az egyensúly a helyi törzsek között, ami lehetővé teszi a termelés emelését. Az egyik volt ezredest a hétvégén puccs szervezésével vádolták meg, amelyet követően összecsapások voltak Tripoliban.
- Az arany kurzusa gyakorlatilag nem változott: az ukrán eseményeket ellensúlyozzák az USA és más vezető gazdaságokról szóló jó hírek. Emiatt egyensúly alakult ki a piacon, és az árak nem mozdultak el.
Devizák
- Hiába szárnyalt a 20 és a 30 napos mozgóátlag 306,2-es értékéig az EUR/HUF árfolyam, a mozgóátlagoknak sikerült megfogniuk a forint gyengülését, és a mozgóátlagokról jelentős korrekció következett, aminek során 304,5-es értékéig is csökkent az árfolyam, azonban a szint érintését követően ismét felfelé vette az irányt a kurzus, így 305,6-os EUR/HUF árfolyamon zártuk a múlt hetet.
- Tovább folytatódott a csökkenő trend az EUR/USD árfolyamában, ami 1,3710-ről 1,3694-ig mérséklődött. A következő jelentős szint, aminél érdemes lesz figyelni a csökkenő trend alakulását a 200 napos mozgóátlag lesz, ami jelenleg 1,3630-nál húzódik.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,3%-os, a Hang Seng 0,5%-os, a Shanghai index pedig 1,2%-os eséssel kezdte a hetet.
- Az indiai részvényindex tovább folytatta múlt heti emelkedését a választási eredményre, ami a várakozásoknak megfelelően a korábban ellenzékben lévő Bharatiya Janata Párt győzelmével zárult.
- A kínai részvények közül elsősorban az ingatlanfejlesztők teljesítettek gyengén, a hétvégén megjelent ingatlanadatok hatására, ugyanis 1,5 éves mélypontra esett azon városok száma, ahol hó/hó alapon emelkedtek az ingatlanárak. Áprilisban az új építésű lakások ára csak 44 városban emelkedett, míg egy hónappal korábban 56 városban volt emelkedés. A használt lakásárak pedig csak 35 településen emelkedtek tovább, ez márciusban még 42 város volt.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq pluszban volt, míg a DAX a negatív tartományban mozgott.
Vállalati hírek
- Pénteken zárás után tette közzé negyedéves eredményét a PannErgy. Az IFRS szerinti konszolidált eredmény nullszaldó feletti minimális pluszt mutatott, ami annak köszönhető, hogy a cég a vártnál több hőt értékesített. Az enyhe tél ellenére Miskolcon 207.445 GJ hőt értékesítettek, ami 30%-kal több, mint amire számítottunk. A költségek még mindig magasak, hiszen folyamatosan fejleszt a cég. Győrben hamarosan megkezdik a fúrást, az első eredmények pedig június végén várhatók. Az cégnek általában az első a legerősebb negyedéve, így elmondható, hogy a következő negyedévekben veszteség várható. A beruházási költségek is nyomást gyakoroltak az eredményre. Bár a PannErgy eredménye jobb lett a vártnál, érdemi árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az OTP gyorsjelentést követő elemzői tájékoztatóján ismét Ukrajna és Oroszország volt a figyelem középpontjában. A bank korábbi becsléséhez képest most 10-20 milliárd forintnyi veszteségre számít Ukrajnában (az első negyedévben 7,5 milliárd forint volt a leány vesztesége). Ebben goodwill leírás nem szerepel. Oroszországban idén nem számít profitra a bank, melynek oka az eszközállomány romlása. Az OTP megerősítette, hogy sem Ukrajnából, sem Oroszországból nem kívánnak kivonulni.
- Patai Mihály interjút adott a Napi Gazdaságnak. A bankszövetség elnöke elmondta, hogy (i) a bankadót csökkenteni kell, bár erről jelenleg nem tárgyalnak a kormánnyal. (ii) a devizahiteles mentőcsomag kapcsán milliárdos nagyságrendű veszteségre számít a bankszektorban, és véleménye szerint a jelenlegi árfolyamgát rendszere is részét kell képezze a mentőcsomagnak. Az interjú alapvetően nem tartalmazott új információt, így árfolyamhatásra sem számítunk sem az OTP, sem az FHB esetében.
- Orbán Viktor egy interjúban megerősítette, hogy a kormány csak ősszel, a Kúria döntése után fog lépni a devizahitelek kapcsán.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben