Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Megszűnt a félelem, hogy elfogynak a kőolajtárolói kapacitások

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2020. május 14.   16:31

A globális kőolajpiacon az elmúlt két hétben látványosan csökkent az aggodalom, hogy elfogynak az olajtárolói kapacitások. Még április végén mindenki arról beszélt, hogy néhány héten belül a termelők kénytelenek lesznek erőszakosan lefojtani a termelésüket, mivel nem lesz hol tárolni a kibányászott fekete aranyat. Mára drasztikusan megváltozott a helyzet. Ennek az oka a kereslet látványos emelkedése mellett az is, hogy a kínálati oldal, főleg az OPEC-en kívüli szereplők termelése meglepetésszerűen mélyrepülésbe kezdett. Úgy tűnik, az április 19-i negatív WTI ár minden olajvállalatot már korábban lépéskényszerbe hozott, még azelőtt, hogy megteltek volna a tárolók.

Az USA Energiaügyi Minisztériuma (Department of Energy) által közölt adat jól mutatja, hogy az Egyesült Államok kőolaj készletei közel heti 20 millió hordóval nőttek április közepén. Május elejére a heti 5 millió hordó alá esett. A hírek szerint pedig mára közel egyensúlyi helyzet alakult ki a kínálat és a kereslet között, legalább is az Egyesült Államok olajpiacán.


Az Amerikai Egyesült Államok területén betárolt kőolaj mennyiségének alakulása (millió hordó)
Forrás: Az USA Energiaügyi Minisztériuma (Department of Energy)

Mi az, ami ilyen hirtelen megváltozott a piacon? Több tényező esetében is meglepő fordulatot láthattunk. Vegyük ezeket sorra:

  1. Keresleti oldalon a nagy gazdaságok (USA, Európa, Kína) újranyitása gyorsabban zajlik, mint ahogy a piac várta. A benzinkereslet is erőteljesen emelkedik mindenhol. Ez azt mutatja, hogy gyorsan nő a személyforgalom. A legfrissebb adatok biztatóak, nem véletlen, hogy a Goldman Sachs 1,4 millió hordó/nappal növelte a májusi globális olajkeresleti előrejelzését a héten, elsősorban a nagyobb benzinkereslet miatt. A bank szerint egyébként az olajfogyasztás így is 16 millió hordóval alatta van naponta a járványt megelőző időszakhoz képest, ami persze jobb, mint áprilisban, amikor 23-29 millió hordó/nap keresletzuhanást láttunk a járványt megelőző bázisadatokhoz viszonyítva.
  2. A kínálati oldal meglepetése elsősorban az OPEC-en kívüli termelési volumen szabadesése. Az amerikai palaolaj bányászat a decemberi, közel 13 millió hordó/naphoz képest közel 1,2 millió hordó/nap mértékben zuhant május elejére, míg az év végéig a csökkenés elérheti a napi 2,8 millió hordót a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint. Hasonló nagyságrendű esés látható Kanadában és más OPEC-en kívüli termelők esetében is. Az IEA azt jósolja, hogy az év végéig 6,7 millió hordó/nappal zuhanhat az OPEC-en kívüli kőolaj kihozatal. Ehhez járul még hozzá az OPEC+ 9,7 millió hordós napi termeléscsökkentése, amit önkéntesen Szaúd-Arábia további 1 millió hordó/nappal növelt. Ha az OPEC+ fenntartja a mostani nyomott termelési szintet június után is – amire elég jó esély van – akkor év végéig akár végéig 17-18 millió hordóval is eshet a kőolaj globális kínálata naponta.

Nem véletlen, hogy ezek alapján akár már a harmadik negyedévben meghaladhatja a kereslet a kínálatot, 2021-re pedig, főleg, ha a fogyasztás döntő része visszaépül, akár napi 5-7 milliós keresleti többlet is lehet a világpiacon. Ezek alapján az IEA 2021-re már növekvő árakra és a készletek apadására számít. A bizonytalanság persze óriási, senki nem tudja előre megmondani, hogy milyen keresleti görbe várható, és hogy lesz-e a járványnak újabb hulláma. Rövid távon látszik, hogy elfogyott a türelem: az emberek termelni, fogyasztani és újra szabadon mozogni szeretnének. De lehet, hogy ez a nyitás elhamarkodott, és ősszel újra be kell zárkózni, hogy lassuljon a koronavírus terjedése. Rövid távon mindenesetre optimistább lett a kép, a készletek emelkedésének megállása legalábbis ezt sugallja.

A világ kőolaj termelésének és fogyasztásának egyensúlya (millió hordó/nap)
Forrás: Amerikai Energiaügynökség (EIA), 2020. májusi jelentése (STEO, 2020. május 12.)

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben