Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Pénzügyek rontották az MTel eredményét

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 14.   10:17

Erste kommentár A Magyar Telekom tegnap délután tette közzé első negyedéves eredményét, ami 1,6 milliárd forint veszteséget mutatott a várt 0,8 milliárd forintos nyereséggel szemben. Az ok...

Erste kommentár

A Magyar Telekom tegnap délután tette közzé első negyedéves eredményét, ami 1,6 milliárd forint veszteséget mutatott a várt 0,8 milliárd forintos nyereséggel szemben. Az ok egyértelműen a várakozásoknál nagyobb pénzügyi veszteség. Ez 5,5 milliárd forinttal lett nagyobb, mint tavaly volt, elsődleges oka pedig a lízing és a szállítói tartozások átértékelése miatti veszteség, ami a forint gyengülése miatt következett be. A koronavírus miatt a hálózati használat növekedett, miközben a roaming bevételek csökkentek. A cég azt gondolja, hogy költséghatékonysági intézkedésekkel a negatív hatás nem lesz látható. Így az előrejelzésen sem változtattak, azaz az EBITDA 1-2 százalékkal növekedhet idén és jövőre, míg az árbevétel szinten maradhat.



Mindeközben egyre forróbb a hangulat az USA-ban. Trump meglepődött Fauci szavain és továbbra is a gyors nyitást szorgalmazza, miközben Powell arra hívta fel a figyelmet, hogy további élénkítő csomagokra lenne szükség és a gazdaság magához térése lassú lesz. Trump elképzelhetetlennek nevezte a demokraták által készített 3.000 milliárd dolláros újabb fiskális csomagot. Ugyanakkor Kínával kapcsolatban is fokozódik a feszültség, hiszen a kormányzat hamarosan közzéteszi annak a vizsgálatnak az eredményét, amiből kiderül, hogy Kína betartotta-e a kereskedelmi megállapodást. Ugyanakkor arról is cikkeznek, hogy kínai hekkerek amerikai COVID-19 tudományos eredményeket és adatokat próbálnak ellopni az USA-tól. Azaz áll a bál! Eközben Kyle Bass sztárbefektető meg arra hívja fel a figyelmet, amiről mi is beszélünk már egy ideje, hogy a piacok igencsak drágává váltak az elmúlt időszakban.


Így talán nem meglepő, hogy ma is mínuszban nyitott a DAX és a BUX index is.

Trump nem akar késlekedni

Jerome Powell pesszimista szavait követően folytatták az esést tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 2,2%-kal, az S&P500 1,8%-kal, a Nasdaq 1,6%-kal esett.


Újfent elégedetlenségének adott hangot Donald Trump az USA vezető járványügyi szakemberével, Dr. Anthony Faucival szemben. Fauci kedden arra figyelmeztette a Szenátust, hogy a járvány miatt életbe lépett korlátozások túl gyors feloldása a koronavírus újbóli gyors terjedéséhez vezethet. Trump ezzel szemben mielőbbi újranyitást szeretne, ami mellett kiemelte azt, hogy különösen az iskolák újranyitását nem kéne késleltetni. Ugyan a koronavírus nem mutatkozott érdemben veszélyesnek a fiatal korosztály szempontjából, de több olyan esetről számoltak be, ahol más, súlyos betegségek előfordulási gyakorisága nőtt meg érdemben a vírusos időszak alatt.


Vegyes negyedéves eredményt tett közzé tegnap piaczárás után a Cisco. Az árbevétel 8%-kal 12 milliárd dollárra esett év/év alapon a várt 11,7 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 0,65 dollár lett a várt 0,69 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 0,72-0,74 dollár közötti EPS-t vár a cég, ami felülmúlta a 0,69 dolláros konszenzust. Az árbevétel 8,5-11,5% közötti esést mutathat, ami szintén jobb a konszenzus által várt 11,6%-os esésnél. A vártnál kevésbé rossz előrejelzés mögött részben az otthonról való munkavégzés elterjedése és az internethasználat növekedése húzódott meg. Ezt azonban összességében több mint ellensúlyozza az általános recesszió miatti költségcsökkentés a cégeknél és kormányzatoknál. Az árfolyam 2%-kal emelkedett a hírekre piaczárás után.


Immáron 25% körül látja a Goldman Sachs az amerikai munkanélküliség csúcsát a korábbi 15%-os várakozásával szemben, amit a legfrissebb munkaerőpiaci adatok alá is támasztanak. Év végére ez szerintük 10% környékére csökkenhet, oda, ahol nagyjából a 2008-as válság során tetőzött. A második negyedévre évesített alapon 39%-os GDP visszaesést vár az elemzőház, amit szerintük a harmadik negyedévben egy 29%-os visszapattanás követhet.

Ismét küzdenie kell a japán jegybanknak az erős jennel?

Csökkenéssel fejezték be a kereskedést a vezető ázsiai részvényindexek. A Nikkei 1,7%-kal, a Hang Seng 1,5%-kal, a Shanghai index 1,1%-kal esett.


A negatív kamatok további vágása, illetve újabb kötvényvásárlások is ott szerepelnek lehetséges opcióként a Bank of Japan asztalán a koronavírus hatására kialakult gazdasági recesszió enyhítésére, jelezte tegnap Haruhiko Kuroda jegybankelnök. A héten már másodszor beszélt a negatív kamatok potenciális további csökkentéséről, ami azt jelzi, hogy a jegybank egyre komolyabban számol ezzel az eshetőséggel.


Erre pedig elképzelhető, hogy szükség is lesz, abban az esetben, ha beigazolódik a J.P. Morgan tegnapi jóslata, miszerint a következő éveket a jen erősödése jellemezheti. A bankház elemzői szerint a globálisan egyre alacsonyabbá váló hozamok csökkenthetik a japán alapkezelők külföldi portfólióbefektetéseinek mértékét, a globális recesszió visszavetheti a japán vállalatok külföldi beruházásait, végül pedig a csökkenő olajár javíthatja a japán kereskedelmi mérleget. Ezek hosszabb távon mind a jen erősödésének irányába mutathatnak.


Az előzetes adatok szerint év/év alapon 48,3%-kal esett áprilisban a japán gépipari rendelésállomány a várt 40,7%-kal szemben.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Richter osztalékfizetési rend

A Richter részvényenként 63 forint osztalékot fizet, a kifizetés június 15-én kezdődik, feltéve, hogy a részvényesek nem kezdeményezik a 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet 9.§ (6) bekezdése alapján a közgyűlés összehívását a beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés utólagos jóváhagyása céljából. Osztalékszelvénnyel június 4-én forog utoljára a részvény.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben