Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sovány U

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 7.   10:07

Erste kommentár A Duke Egyetem közgazdásza, az inverz hozamgörbés recessziós jóslatairól híres Campbell Harvey szerint nem V, hanem egy sovány U alakú recesszió lesz az Egyesült Államokban. Szerinte amúgy is egy...

Erste kommentár

A Duke Egyetem közgazdásza, az inverz hozamgörbés recessziós jóslatairól híres Campbell Harvey szerint nem V, hanem egy sovány U alakú recesszió lesz az Egyesült Államokban. Szerinte amúgy is egy rövid gyenge recesszió előtt álltunk, amelyre jött a koronavírus hatása. A második negyedév lehet a recesszió mélypontja, ahonnan javulás jön, de a helyzetet a jövő év első negyedévére várható védőoltás fogja végleg megoldani szerinte.


Mindeközben az EKB beintett a német alkotmánybíróságnak, ami kedden arra kötelezte, hogy a 2015-ben indult kötvényvásárlási program (PSPP) pozitív hatásait mutassa be, hogy az arányos volt-e a vásárlások méretével. Ez érinthette volna a jelenleg folyó PEPP-et (750 milliárd euró). Az EKB azt mondta, hogy nem tud nekik válaszolni, mert az sértené a függetlenségüket. De abban szívesen segítenek – honlapon való kiemeléssel – hogy a tisztelt bíró urak megtalálják azokat a tanulmányokat az EKB honlapján, amelyek a kérdésre nézve relevánsak és amiket a bíró urak elfelejtettek figyelembe venni, amikor döntésüket meghozták. A helyzet az, hogy az EKB ugyanúgy folytathatja a kötvényvásárlási programját, mint eddig. A döntés valójában a német kormányt és parlamentet érinti (törvényalkotás!), azok pedig nem fogják elkaszálni a gazdaság szempontjából igen fontos állampapír vásárlási programot.


A reggeli órákban a DX index enyhén emelkedik, míg a BUX kismértékben csökken. A holnap jelentő Richter és OTP részvényeken alapvetően eladási nyomást láthatunk már napok óta. Valószínűleg sokan félnek a gyorsjelentéstől, pedig a Richter valószínűleg még növelte is az eredményét az elmúlt egy évben, míg az OTP esetében sok egyszeri tétel húzhatja vissza az eredményt.

A PayPal szerint hamar átálltak online üzemmódba az emberek

Vegyesen fejezték be tegnap a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,9%-kal, az S&P500 0,7%-kal esett, míg a Nasdaq 0,5%-ot megtartott a nap eleji pluszokból.


Év/év alapon 12%-kal, 4,6 milliárd dollárra emelkedett a PayPal bevétele az első negyedévben a várt 4,7 milliárd dollárral szemben. A március hónap komoly lassulást hozott a tranzakciók volumenében, ehhez képest az április a menedzsment elmondása szerint pozitív fordulatot hozott. Az első negyedéves 19%-os növekedést követően áprilisban 22%-kal nőtt a vállalat által lebonyolított tranzakciók volumene, ezzel a második negyedévre 13%-os bevételnövekedést és 20%-os profitbővülést vár a cég. Ez jóval meghaladja az elemzői konszenzus 7%-os bevételnövekedési és 2%-os profitbővülési várakozását. A hírekre 8,5%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


11,1 milliárd dolláros árbevételt ért el a T-Mobile U.S. az első negyedévben, ami elmaradt a 11,4 milliárd dolláros elemzői konszenzustól. Az EBITDA 3,7 milliárd dollár lett a várt 3,5 milliárd dollárral szemben. A Sprint akvizícióját április 1-én zárta le a cég, így a második negyedévre már 6,2-6,5 milliárd dollár közti EBITDA-val számol.


1-2 héten belül közölheti Donald Trump azt, hogy eleget tesz-e Kína azoknak a követelményeknek, amikben az USA megállapodott vele a kereskedelmi tárgyalások során. Amennyiben ez nem így lenne, az tovább fokozhatná a két nagyhatalom közti feszültséget.


Elhalasztja a Hongkong autonómiájával kapcsolatos éves jelentését az Egyesült Államok addig, amíg nem kerül sor a Kína által évente megrendezett jogalkotási ülésre. Csak az itt elhangzottakat követően fog álláspontot foglalni az USA Hongkong autonómiájával kapcsolatban. A jogalkotási ülés május 22-én veszi kezdetét. Mindezt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelentette be tegnap, egyúttal ismét kritizálta Kínát a koronavírus kezdeti kezelése miatt. Ezúttal azonban már nem említette, hogy nagyon erős bizonyítéka van arra, hogy a vuhani laborból indult a vírus, ugyanis azóta több amerikai hivatalnok kétségbe vonta ezt, révén, hogy nincsenek konkrét bizonyítékok erre.

Váratlan kínai exportbővülés

Kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat ma. A Shanghai index 0,2%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot csökkent, miközben a Nikkei stagnált.


A kínai export áprilisban váratlanul 3,5%-kal bővült év/év alapon, miközben a várakozás 11%-os visszaesés volt. Ugyanakkor az import a várt 10%-nál nagyobbat, 14,2%-ot esett vissza. Az exportot elsősorban a Délkelet Ázsiába irányuló kereskedelem támogatta, azonban ez a hatás csak átmenetinek tűnik.


Elmaradt a várt felpattanás áprilisban a szolgáltatóipari Caixin beszerzési menedzser indexnél. A márciusi 43,0 pontról csak 44,4 pontra kúszott fel az index, miközben az elemzői konszenzus 50 pont fölötti értékre számított már.


A Bloomberg értesülései szerint két évtized után először fordulhat elő, hogy Kínában nem határoznak meg hivatalos GDP növekedési célt. Év elején még 6% körüli növekedést tűztek ki, azonban a gazdasági környezet rendkívül bizonytalan lett, így nagyon nehéz hiteles előrejelzést adni. A piaci becslések egyébként mindössze 1,8%-os GDP növekedéssel számolnak, ami még mindig kiemelkedő annak fényében, hogy a világ nagyrésze idén várhatóan recesszióba fog süllyedni.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL: A műkődési eredmény erős, az árfolyamveszteség azonban negatívba húzta a nettó eredményt

A MOL ma 191,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ról adott számot szemben a 165,5 milliárd forintos piaci várakozással. A nettó soron a cég 48,4 milliárd forint veszteséget ért el, míg a piaci konszenzus 21,3 milliárd forintos veszteség volt. A cég tehát műkődésileg jobb eredményt hozott, mint amit a piac várt, viszont a pénzügyi soron hatalmas veszteséget szenvedett el.


A kutatás-termelés 56,4 milliárd forintos tiszta EBITDA-ja megfelelt a piac 57,8 milliárd forintos várakozásnak. A cég napi 110,6 ezer hordóegyenértékes szénhidrogént termelt, míg a realizált szénhidrogén ár 38 dollár/hordóegyenértékes volt, ami alatta van az egy évvel ezelőtti a 47,5 dollár/hordóegyenértékes értéknek.


A feldolgozás-kereskedelem kiváló eredményt ért el a süllyedő olajáraknak, a széles Ural/Brent differenciának, az erős dízel árréseknek és a robusztus petrolkémiai eredménynek köszönhetően. A 91,1 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA felette van a 73,3 milliárd forintos piaci várakozásnak. A MOL a második negyedévtől már gyengébb marzsokat és alacsonyabb volument vár.


A fogyasztói szolgáltatások soron a cég 27 milliárd forint EBITDA-t ért el, ami megfelel a 26,1 milliárd forintos piaci konszenzusnak. A cég nem üzemanyag és üzemanyag árrései egyaránt javultak, de a Covid-19 március közepétől jelentős hatással volt az üzletmenetre.


A földgáz üzletág 21,9 milliárd forintos EBITDA-ja minimálisan a konszenzus (18,5 milliárd forint) felett van a növekvő tranzit volumen és az alacsony gázköltségek miatt.


A MOL jelentős pénzügyi veszteséget ért el a 10%-kal leértékelődő forint miatt. A dollár és euró hiteleken elkönyvelt 84 milliárd forintos árfolyamveszteség a pénzügyi veszteséget 88,8 milliárd forintra lökte. A MOL 67,3 milliárd forint készletátértékelési veszteséget is elszenvedett, ami magasabb, mint az általunk várt 50 milliárd.


Véleményünk: A pénzügyi sorok negatívba vitték a nettó eredményt, ami meghaladta a piac által vártat. A MOL nem mondott semmi újat ezen felül, a cég továbbra is halasztja a tavalyi év után az osztalék kifizetését, a beruházásokat 1,5 milliárd dollár alatt tartja és nem ad 2020-ra EBITDA előrejelzést. A MOL-tól ma semleges piaci reakciót várunk. A második negyedév nehezebb időszakot hoz, mivel a finomítói marzsok gyengültek, és az olajár is alacsony volt.


Holnap jelent az OTP és a Richter

Az OTP és a Richter holnap hajnalban teszi közzé 2020 I. negyedéves eredményét.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben