Miért nem lesz várhatóan negatív a Brent jegyzése?

Az április 20-i nap örökre bevésődött az olajbefektetők memóriájába, mivel ezen a napon lett a világtörténelem során először negatív a WTI határidős ára, miután a májusi határidős kifutás előtt pánikszerűen zárták a spekulánsok a pozícióikat. Vajon ez az esemény előfordulhat-e a másik, számunkra fontosabbnak tekintett irányadó kőolajterméknél, a Brentnél is? Nagy valószínűséggel nem, bár teljesen ki sem lehet zárni ezt a forgatókönyvet. Erről szól ez a rövid írás.

A WTI és a Brent struktúrájában eltérő. Az amerikai WTI leszállítási pontja az oklahomai Cushing. Ebben a párezres kisvárosban futnak össze az USA középső államainak olajvezetékei és jelentős, 76 millió hordós tárolói kapacitás is található itt. A chicagói CME tőzsdén kereskedett határidős kontraktusok kifutásával a kőolaj leszállítása kizárólag fizikai formában történik, tehát aki vételi pozíciót vásárolt, annak átvételi kötelessége, aki eladási pozícióit nyitott, annak a félnek pedig eladási kötelezettsége van fizikai formában erre a pontra leszállítani a WTI specifikációjának megfelelő kőolajat, ha egy határidő kifut. A nagy vételre és olajtartásra játszó spekuláns alapok, mint az USO, nem akartak kőolajat átvenni, hiszen nekik nem ez a mandátumuk, egyébként sem tudták volna fizikailag eltárolni ezt a nyersanyagot. Ezért ők igyekeztek a határidő lejárata előtt bezárni vételi pozíciójukat, és átkötni egy későbbi lejáratra a meglévő kötéseiket. Csakhogy a vételi oldal kiszáradt, ami rákényszerítette a beragadt befektetőket, hogy inkább ráfizetéssel is, de szabaduljanak a még nyitott állománytól.

Az európai Brent határidős kereskedésének feltételei ettől eltérőek. Egyrészt nincs fizikai leszállítási követelmény, az elszámolás pénzügyi alapokon is történhet egy előre meghatározott olajkosár index ára alapján (Brent Price Index), amit általában az első és a második lejárat mozgóátlagából és egyéb tényezőkből állítják össze transzparens formában. A kereskedés tengeri leszállítású olajra szól az az ARA (Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam) háromszög valamelyik kikötőjébe, illetve az ICE Brent esetén New York körzetébe. A Brent leszállítása egyébként szélesebb alapú is, mint a WTI. Eredetileg a leszállítást kizárólag északi-tengeri Brent típusú kőolajra engedte az elszámolóház, ami a Royal Dutch Shell olajcég által meghatározott északi-tengeri olajfajta elnevezése. (Más források szerint ez egy betűszó, ami a különböző Északi-tenger alatt található rétegek neveiből származik. ) A lényeg, hogy kizárólag az Északi-tengerből származó könnyű és alacsony kéntartalmú olajféleség felett meg az előírásoknak. A specifikáció az elmúlt 20 évben átalakult, miután az északi-tengeri forrásból jóval kevesebb olaj származik. Ma a leszállítás az ún. BFO kosárból (Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk) történhet, ami lefedi az északi-tengeri és a norvég kihozatal nagy százalékát. A jövőben tervezik, hogy a leszállítást más könnyű kőolajfajtákkal is végre lehessen hajtani – akár WTI, akár a nigériai Bonny Light is lehet ez – így szélesebb lehet az index fizikai alapja. Mindenesetre a Brent az észak-atlanti terület irányadó olajfajtája, mind Londonban, mind New Yorkban kereskednek vele. Fontos azonban, hogy a lejáratok esetében választhatnak a felek, hogy pénzbeli elszámolást vagy fizikai leszállítást kérnek, jellemzően az előbbi történik.

A Brent esetében csak akkor lehet negatív ár, ha a világ összes tárolója betelik olajjal, s gyakorlatilag minden nagyobb központban nulla alatti olajár alakul ki. Erre vajmi kevés esély van, mivel az olajcégek az alacsonnyá váló árak miatt kénytelenek lesznek erővel lezárni a kútjaikat, mielőtt ez a helyzet bekövetkezne. Az olajat nem lehet csak kiönteni a természetbe, mert ez természeti katasztrófát okoz. De a globális kitermelési rendszernek van flexibilitása ilyen helyzetben is: például el lehet közvetlenül is égetni a kőolajat (ez teszi Szaúd-Arábia is normál időkben) vagy növelni a finomítói futást vagy lefojtani a kutakat. A rendszerben az utolsó lépés, hogy a termelők ingyen vagy ráfizetés mellett adják el a kitermelt nyersanyagot. Ezért sem hiszem, hogy tartósan sor kerülhet negatív árakra. A májusi határidő negatív árfolyama inkább a WTI termék struktúrájának a közvetlen következménye, nemcsak a többlet olajkínálat és az elégtelen tárolói kapacitás miatt alakult ki.

Az utóbbi napokban ráadásul két fontos folyamat is elindult: egyrészt a termelők elkezdték a kevésbé nyereséges vagy könnyen visszaindítható termelés lefojtását szerte a világban. Másrészt elindult a nagy gazdaságok újranyitása. Az első eredmények vegyesek. Az emberek óvatosak, nem rohannak ismét a munkahelyükre, sőt, még a nem munkacélú utazások száma is csökkent. Van azonban néhány tényező, ami reményt ad az olajiparnak. Egyrészt nő az utazásokon belül az egyéni személygépkocsik aránya, mivel félnek az emberek a tömegközlekedéstől, hiszen itt magasabb a fertőzésveszély. Másrészt nő az egyszer használatos műanyagok kereslete higiéniai okok miatt. A maszkok fő alapanyaga polipropilén, ami kőolaj vagy földgáz alapú. A csomagolóipar extra kereslettel néz szembe a növekvő kiszállítások és nagyobb csomagolási igény következtében. Ezek az extra tényezők emelik a szánhidrogén keresletet.

Elképzelhető, hogy amíg a gazdasági kilábalás csak lassú, L-alakú lesz, addig az olajkereslet gyorsabban áll helyre. Ez gyorsabban leapaszthatja a felgyülemlett, hatalmas készletet. Ne feledjük azt sem el, hogy az OPEC+ megállapodás részeként 9,7 millió hordó/nap kínálatvágásra szánta rá magát Oroszország, az OPEC és a többi termelő ország, mely május 1-től szinten segíthet az új egyensúly kialakításában. Ezért van rá remény, hogy a következő hetekben elkerüljük a negatív olajárakat, ami így csak egy egyszeri rémálomszerű eseményként vonul majd be az olaj 160 éves történelmébe.

Hasonló tartalmak

10:13 | máj. 18.Research Blog

Finomítói marzsok: most jött el a várt összeesés?

Az olajfinomítói szektort egyelőre nem sújtotta annyira a járvány okozta válság, mint a termelőket. Ha rápillantunk a finn Neste cég által számított marzsra, akkor látszik, hogy az elmúlt két hét során változott a helyzet:

16:31 | máj. 14.Research Blog

Megszűnt a félelem, hogy elfogynak a kőolajtárolói kapacitások

A globális kőolajpiacon az elmúlt két hétben látványosan csökkent az aggodalom, hogy elfogynak az olajtárolói kapacitások. Még április végén mindenki arról beszélt, hogy néhány héten belül a termelők kénytelenek lesznek erőszakosan lefojtani a termelésüket, mivel nem lesz hol tárolni a kibányászott fekete aranyat. Mára drasztikusan megváltozott a helyzet. Ennek az oka a kereslet látványos...

11:30 | máj. 5.Research Blog

Mikor térhet vissza az olaj kereslete a korábbi szintekre?

A világ 100 millió hordó/nap olajat fogyasztott a koronavírus járvány előtt. Vajon mikor érjük el ismét el ezt a szintet? A legoptimistábbak szerint az év végére, mások szerint 1-2 év múlva, míg a legpesszimistábbak szerint soha. Nézzük végig, milyen a helyzet most.

10:01 | ápr. 22.Research Blog

Hogyan játszhatod meg az olajárak emelkedését vagy összeomlását?

Az elmúlt napokban számos kérdést kaptam arról, hogy miként lehet megjátszani az olajárak változását. A befektetők egy része abban hisz, hogy most kell megvenni az olajat, mert egy-két év múlva a helyzet normalizálásával az árak visszaemelkednek az 50 dollár feletti szintekre. Mások szerint most jön még csak az Armageddon, mivel a tárolók betelnek és emiatt az olajár gyakorlatilag nullára...

Gazdasági naptár

teljes naptár
Csütörtökjún. 4.
09:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: ápr., előző: 3.5%, várt: -14.5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: máj., előző: -97.3%
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: ápr., előző: -9.2%, várt: -20.6%
13:45
Európai Központi Bank kamatdöntés (EMU)
Időszak: jún., előző: 0%, várt: 0%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: ápr., előző: -44.4, várt: -49.2
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 21052, várt: 20000
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 2123, várt: 1843
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: máj., előző: 35.5
Péntekjún. 5.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: ápr., előző: -16%, várt: -29.7%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: ápr., előző: -9.99%, várt: -25%
14:30
Nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: máj., előző: -20537, várt: -8000
14:30
Aktivitási ráta (US)
Időszak: máj., előző: 60.2%, várt: 60%
14:30
Munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: máj., előző: 14.7%, várt: 19.5%
14:30
Tisztított munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: máj., előző: 22.8%
14:30
Magánszektor foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: máj., előző: -19520, várt: -7250
14:30
Foglalkoztatottság változása (ezer fő) (US)
Időszak: máj., előző: -1330, várt: -400
14:30
Átlagos órabérek (US)
Időszak: máj., előző: 7.9%, várt: 8.5%
ism.
Magyar Telekom ex-div (HU)
, várt: 20
ism.
Richter ex-div (HU)
, várt: 63
Hétfőjún. 8.
01:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q1, előző: -3.4%, várt: -2.1%
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: ápr., előző: -11.6%
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: máj., előző: -727.4
Keddjún. 9.
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: ápr., előző: 17.4
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: ápr., előző: -11.7%
08:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: máj., előző: -48.3%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: ápr., előző: 24.4
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: máj., előző: 2.4%
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: ápr., előző: 301.49
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q1, előző: -3.2%
Szerdajún. 10.
01:50
Magánszektor gépipari rendelésállománya (év/év) (JP)
Időszak: ápr., előző: -0.7%, várt: -19.2%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: jún., előző: -3.9%
14:30
Maginfláció (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 1.4%, várt: 1.3%
14:30
Fogyasztói árindex (év/év) (US)
Időszak: máj., előző: 0.3%, várt: 0.2%
20:00
Fed kamatdöntés (US)
Időszak: jún., előző: 0.25%, várt: 0.25%
20:00
Költségvetési egyenleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: máj., előző: -737.851, várt: -600
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX36 973.04-344.00-0.9236 967.6837 359.923 975.6M
DAX12 421.31-66.05-0.5312 381.4312 484.461 367.67M
ATX2 369.27+2.79+0.122 335.372 381.2234.23M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF345.67+1.06+0.31344.77345.88
CHFHUF321.01+1.98+0.62319.12321.22
USDHUF308.66+1.55+0.50306.70308.86
EURUSD1.1204-0.0030-0.271.11961.1238
EURCHF1.0773-0.0024-0.221.07651.0804
EURGBP0.8949+0.0016+0.180.89320.8962
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
AUTOWALLIS82.0+3.9+4.9978.083.036.46M
WABERERS886+24+2.788508862.32M
MTELEKOM397.5+3.0+0.76396.0399.543.27M
Appeninn370.0-7.5-1.99370.0378.02.86M
GSPARK3 490-70-1.973 4903 5704.53M
OTP11 180-210-1.8411 16011 3802 689.91M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBGBPHUFTL0628+28+80.000.15MHUF
EBOTPTS391 230+221+21.901 0201 2309.92M
EBCBKTL0556+10+20.4137eHUF
EBWTIOILTL86480-622-129.584804800.94M
EBEURTRYTL0135-44-104.7640eHUF
EBOTPTS40700-700-100.00700700-

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.