• Erste Investment alkalmazások
    Erste Investment alkalmazások

    Befektetések, nem csak az íróasztal mellől!

  • Adómentes hozamot!
    Adómentes hozamot!

Miért nem lesz várhatóan negatív a Brent jegyzése?

Az április 20-i nap örökre bevésődött az olajbefektetők memóriájába, mivel ezen a napon lett a világtörténelem során először negatív a WTI határidős ára, miután a májusi határidős kifutás előtt pánikszerűen zárták a spekulánsok a pozícióikat. Vajon ez az esemény előfordulhat-e a másik, számunkra fontosabbnak tekintett irányadó kőolajterméknél, a Brentnél is? Nagy valószínűséggel nem, bár teljesen ki sem lehet zárni ezt a forgatókönyvet. Erről szól ez a rövid írás.

A WTI és a Brent struktúrájában eltérő. Az amerikai WTI leszállítási pontja az oklahomai Cushing. Ebben a párezres kisvárosban futnak össze az USA középső államainak olajvezetékei és jelentős, 76 millió hordós tárolói kapacitás is található itt. A chicagói CME tőzsdén kereskedett határidős kontraktusok kifutásával a kőolaj leszállítása kizárólag fizikai formában történik, tehát aki vételi pozíciót vásárolt, annak átvételi kötelessége, aki eladási pozícióit nyitott, annak a félnek pedig eladási kötelezettsége van fizikai formában erre a pontra leszállítani a WTI specifikációjának megfelelő kőolajat, ha egy határidő kifut. A nagy vételre és olajtartásra játszó spekuláns alapok, mint az USO, nem akartak kőolajat átvenni, hiszen nekik nem ez a mandátumuk, egyébként sem tudták volna fizikailag eltárolni ezt a nyersanyagot. Ezért ők igyekeztek a határidő lejárata előtt bezárni vételi pozíciójukat, és átkötni egy későbbi lejáratra a meglévő kötéseiket. Csakhogy a vételi oldal kiszáradt, ami rákényszerítette a beragadt befektetőket, hogy inkább ráfizetéssel is, de szabaduljanak a még nyitott állománytól.

Az európai Brent határidős kereskedésének feltételei ettől eltérőek. Egyrészt nincs fizikai leszállítási követelmény, az elszámolás pénzügyi alapokon is történhet egy előre meghatározott olajkosár index ára alapján (Brent Price Index), amit általában az első és a második lejárat mozgóátlagából és egyéb tényezőkből állítják össze transzparens formában. A kereskedés tengeri leszállítású olajra szól az az ARA (Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam) háromszög valamelyik kikötőjébe, illetve az ICE Brent esetén New York körzetébe. A Brent leszállítása egyébként szélesebb alapú is, mint a WTI. Eredetileg a leszállítást kizárólag északi-tengeri Brent típusú kőolajra engedte az elszámolóház, ami a Royal Dutch Shell olajcég által meghatározott északi-tengeri olajfajta elnevezése. (Más források szerint ez egy betűszó, ami a különböző Északi-tenger alatt található rétegek neveiből származik. ) A lényeg, hogy kizárólag az Északi-tengerből származó könnyű és alacsony kéntartalmú olajféleség felett meg az előírásoknak. A specifikáció az elmúlt 20 évben átalakult, miután az északi-tengeri forrásból jóval kevesebb olaj származik. Ma a leszállítás az ún. BFO kosárból (Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk) történhet, ami lefedi az északi-tengeri és a norvég kihozatal nagy százalékát. A jövőben tervezik, hogy a leszállítást más könnyű kőolajfajtákkal is végre lehessen hajtani – akár WTI, akár a nigériai Bonny Light is lehet ez – így szélesebb lehet az index fizikai alapja. Mindenesetre a Brent az észak-atlanti terület irányadó olajfajtája, mind Londonban, mind New Yorkban kereskednek vele. Fontos azonban, hogy a lejáratok esetében választhatnak a felek, hogy pénzbeli elszámolást vagy fizikai leszállítást kérnek, jellemzően az előbbi történik.

A Brent esetében csak akkor lehet negatív ár, ha a világ összes tárolója betelik olajjal, s gyakorlatilag minden nagyobb központban nulla alatti olajár alakul ki. Erre vajmi kevés esély van, mivel az olajcégek az alacsonnyá váló árak miatt kénytelenek lesznek erővel lezárni a kútjaikat, mielőtt ez a helyzet bekövetkezne. Az olajat nem lehet csak kiönteni a természetbe, mert ez természeti katasztrófát okoz. De a globális kitermelési rendszernek van flexibilitása ilyen helyzetben is: például el lehet közvetlenül is égetni a kőolajat (ez teszi Szaúd-Arábia is normál időkben) vagy növelni a finomítói futást vagy lefojtani a kutakat. A rendszerben az utolsó lépés, hogy a termelők ingyen vagy ráfizetés mellett adják el a kitermelt nyersanyagot. Ezért sem hiszem, hogy tartósan sor kerülhet negatív árakra. A májusi határidő negatív árfolyama inkább a WTI termék struktúrájának a közvetlen következménye, nemcsak a többlet olajkínálat és az elégtelen tárolói kapacitás miatt alakult ki.

Az utóbbi napokban ráadásul két fontos folyamat is elindult: egyrészt a termelők elkezdték a kevésbé nyereséges vagy könnyen visszaindítható termelés lefojtását szerte a világban. Másrészt elindult a nagy gazdaságok újranyitása. Az első eredmények vegyesek. Az emberek óvatosak, nem rohannak ismét a munkahelyükre, sőt, még a nem munkacélú utazások száma is csökkent. Van azonban néhány tényező, ami reményt ad az olajiparnak. Egyrészt nő az utazásokon belül az egyéni személygépkocsik aránya, mivel félnek az emberek a tömegközlekedéstől, hiszen itt magasabb a fertőzésveszély. Másrészt nő az egyszer használatos műanyagok kereslete higiéniai okok miatt. A maszkok fő alapanyaga polipropilén, ami kőolaj vagy földgáz alapú. A csomagolóipar extra kereslettel néz szembe a növekvő kiszállítások és nagyobb csomagolási igény következtében. Ezek az extra tényezők emelik a szánhidrogén keresletet.

Elképzelhető, hogy amíg a gazdasági kilábalás csak lassú, L-alakú lesz, addig az olajkereslet gyorsabban áll helyre. Ez gyorsabban leapaszthatja a felgyülemlett, hatalmas készletet. Ne feledjük azt sem el, hogy az OPEC+ megállapodás részeként 9,7 millió hordó/nap kínálatvágásra szánta rá magát Oroszország, az OPEC és a többi termelő ország, mely május 1-től szinten segíthet az új egyensúly kialakításában. Ezért van rá remény, hogy a következő hetekben elkerüljük a negatív olajárakat, ami így csak egy egyszeri rémálomszerű eseményként vonul majd be az olaj 160 éves történelmébe.

Hasonló tartalmak

12:11 | dec. 2.Research Blog

Változik a stratégia a világ olajiparában – lehetőségek és kihívások

Az integrált olajipari cégek jelentős mértékben változtatták stratégiájukat a klímaváltozás okozta negatív megítélés és a jövőbeli csökkenő fosszilis energiaigény miatt. Az európai cégek, mint a BP, a Royal Dutch Shell vagy az ENI a növelik beruházásaikat a megújuló energia irányába. Ezzel szemben az amerikai vetélytársak, mint az ExxonMobil vagy a Chevron továbbra is az olaj-és...

15:07 | nov. 24.Research Blog

Az olajrészvények még nem a Covid utáni időszakot árazzák

A globális olaj-és gázipari részvények piacán október vége óta elindult a Mikulás ralli. Az eddig nagyon rosszul szereplő integrált olaj-és gázipar ugyanis az egy hónappal ezelőtti mélypont elérése óta szárnyal. Aki Shellt, ENI-t, OMV-t vagy akár MOL-t vett akkortájt, pár hét alatt masszív hozamot ért el. Talán csak a Biden győzelmének örülő elektromos autó részvények szárnyalása hasonló ehhez...

15:25 | júl. 28.Research Blog

Túlértékelt részvény-e a Tesla?

Az idei évben példátlan tőzsdei emelkedést produkált a Tesla részvénye, mely tavaly októberben még jellemzően 250-300 dolláros áron forgott az amerikai tőzsdén, majd a közelmúltban az árfolyam meghaladta az 1.600 dollárt is. A hosszútávú eredmény-előrejelzés és értékelés alapján a Tesla részvény legalább másfél-kétszeresen túlértékeltnek tűnik. A kérdés, hogy képes lesz-e az Elon Musk nevével...

12:01 | júl. 20.Research Blog

Miként alakulhatnak az olajárak az év végéig?

Az OPEC egyre inkább finomhangolja az olajpiacot, és élvezi a visszanyert vezető szerepét a világ olajpiacán. Azonban a járvány alakulására és kereslet változására nekik sincs ráhatásuk, mely a leginkább meghatározó tényező lehet 2020 fennmaradó részében. Mi nem várjuk, hogy a jelenlegi 40-45 dolláros Brent ár változna az év végéig, de nő az esély arra, hogy lefelé tör ki az olajár ebből a...

Gazdasági naptár

teljes naptár
Csütörtökdec. 3.
02:45
Caixin kompozit beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: nov., előző: 55,7
09:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (HU)
Időszak: okt., előző: -2%, várt: 0,4%
09:55
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (GE)
Időszak: nov., előző: 49,5, várt: 46,2
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (EMU)
Időszak: nov., előző: 46,9, várt: 41,3
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - végleges (UK)
Időszak: nov., előző: 51,4, várt: 45,8
11:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (EMU)
Időszak: okt., előző: 2,5%, várt: 2,6%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 712, várt: 775
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: nov., előző: 5520, várt: 5800
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: nov., előző: 57,7, várt: 57,5
15:45
Bloomberg fogyasztói elégedettség (US)
Időszak: nov., előző: 49,6
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: nov., előző: 57,9
16:00
ISM szolgáltatóipari index (US)
Időszak: nov., előző: 56,6, várt: 55,8
Péntekdec. 4.
08:00
Ipari rendelésállomány (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -1,9%, várt: 0,2%
09:00
Ipari termelés (év/év, igazított) (HU)
Időszak: okt., előző: -0,97%, várt: 0,5%
10:00
Értékesített autók száma (UK)
Időszak: nov., előző: -1,61%
14:30
Átlagos órabérek (US)
Időszak: nov., előző: 4,5%, várt: 4,2%
14:30
Magánszektor foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: nov., előző: 906, várt: 545
14:30
Foglalkoztatottság változása (ezer fő) (US)
Időszak: nov., előző: 38, várt: 45
14:30
Nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változása (ezer fő) (US)
Időszak: nov., előző: 638, várt: 475
14:30
Munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: nov., előző: 6,9%, várt: 6,8%
14:30
Tisztított munkanélküliségi ráta (US)
Időszak: nov., előző: 12,1%
14:30
Külkereskedelmi mérleg (milliárd dollár) (US)
Időszak: okt., előző: -63,862, várt: -64,8
14:30
Aktivitási ráta (US)
Időszak: nov., előző: 61,7%, várt: 61,7%
16:00
Ipari rendelésállomány (hó/hó) (US)
Időszak: okt., előző: 1,1%, várt: 0,8%
16:00
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: okt., előző: 1,3%, várt: 1,3%
Hétfődec. 7.
08:00
Ipari termelés (év/év) (GE)
Időszak: okt., előző: -7,3%
Kedddec. 8.
00:50
GDP (évesített negyedév/negyedév) (JP)
Időszak: Q3, előző: 21,4%, várt: 21,6%
09:00
Fogyasztói árindex (év/év) (HU)
Időszak: nov., előző: 3%, várt: 3%
11:00
ZEW index (EMU)
Időszak: dec., előző: 32,8
11:00
ZEW index (GE)
Időszak: dec., előző: -64,3
11:00
GDP (év/év, igazított) (EMU)
Időszak: Q3, előző: -4,4%
Szerdadec. 9.
00:50
Magánszektor gépipari rendelésállománya (év/év) (JP)
Időszak: okt., előző: -11,5%, várt: -11,4%
07:00
Gépipari rendelésállomány (év/év) (JP)
Időszak: nov., előző: -6%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 26,3
08:00
Külkereskedelmi egyenleg (GE)
Időszak: okt., előző: 2,3%
08:00
Külkereskedelmi mérleg (milliárd euró) (GE)
Időszak: okt., előző: 20,6
09:00
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - előzetes (HU)
Időszak: okt., előző: 1140,2
11:00
Államháztartási egyenleg (év eleje óta, milliárd Ft) (HU)
Időszak: nov., előző: -2604
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: dec., előző: -0,6%
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
BUX38 699.25-491.86-1.2638 632.7839 230.1610 426.9M
DAX13 261.56-51.68-0.3913 223.9313 307.541 999.62M
ATX2 616.33+8.73+0.332 582.902 621.2366.68M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max. 
EURHUF356.88-2.98-0.83356.68360.07
CHFHUF329.80-2.05-0.62329.45332.36
USDHUF293.93-2.66-0.90293.31297.30
EURUSD1.2145+0.0029+0.241.21021.2176
EURCHF1.0823-0.0016-0.151.08171.0842
EURGBP0.9026-0.0042-0.460.89990.9066
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
WABERERS1 225+50+4.261 1501 23049M
ZWACK16 950+350+2.1116 60017 00022.77M
TAKARÉK546.0+8.0+1.49538.0554.00.35M
MOL1 980-56-2.751 9802 0382 600.86M
DUNAHOUSE360-10-2.703523700.38M
MASTERPLAST1 460.0-40.0-2.671 440.01 525.086.85M
MegnevezésUtolsó árVált.Vált.%Napi min.Napi max.ForgalomDeviza 
EBHENHUBTS58353+88+33.213123531.04M
EBHENHUBTS52473+99+26.474314741.68M
EBHENHUBTS57417+86+25.983874170.59M
EBHENHUBTL5534-86-71.67217915.52M
EBEURHUFTS56126-35-21.74123126-
EBOTPTL63461-111-19.4139157215e

Saját watchlist létrehozásához be kell jelentkeznie.
Ha nincs még fiókja, regisztráljon most.