Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A csoda!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 21.   09:40

Erste kommentár Egyszer valaki valami olyasmit mondott, hogy „…és akkor 200 százalékot esett”. Néma csönd követte a kijelentést, hiszen egy részvényről volt szó, ami mint tudjuk, nem tud nulla alá esni....

Erste kommentár

Egyszer valaki valami olyasmit mondott, hogy „…és akkor 200 százalékot esett”. Néma csönd követte a kijelentést, hiszen egy részvényről volt szó, ami mint tudjuk, nem tud nulla alá esni. Általában ezt gondoljuk, vagy gondolhattuk az olajról is, egészen tegnap estig. Ugyanis az amerikai könnyűolaj májusi határidős ára tagnap este -37,63 dolláros hordónkénti árfolyamon zárt, ami 170 százalékos zuhanást jelentetett a mai kifutás előtt. A befektetők úgy szabadultak a pozícióiktól, mint a forró krumplitól. Mivel fizikai szállítás van és a tárolók tele vannak, így nem tudják hova rakni az olajat. Ma reggelre különben visszajött kicsit nulla fölé az árfolyam. A júliusi határidő is nagyot, 18 százalékot esett 20 dollár környékére.


Mindeközben olajipari elemzőnk publikálta legújabb olaj- és gázipari elemzését, amelyben a MOL célárfolyamát 2.640 forintra csökkentette, de az ajánlást a több mint 30 százalékos emelkedési potenciál miatt vételre módosította. Az ok, hogy a finomítói üzletág a csökkenő kereslet ellenére, de a magas finomítói árrésnek és a szélesebb Ural-Bernt differenciának köszönhetően továbbra is jól muzsikálhat, ugyanakkor a kitermelés jelenleg veszteséges, mivel a kitermelési költség 30 dollár körül van, amit a társaság 25 dollár alá kíván lehozni. Ebben segít a mostanában vett ACG mező, ahol a kitermelési költség 11-13 dollár körül van. Ugyanakkor a fizetett vételár inkább a 60 dolláros kőolajárhoz igazodik, ami szerintünk hosszabb távon fennmarad.


Ugyan az amerikai határidős indexek kis csökkenést mutatnak ma reggel, de a technikaikép alapján mégis inkább emelkedést várnánk a DAX és a BUX indexben is.

Visszaeső szoftverértékesítések az IBM-nél

Csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 1%-kal, az S&P500 1,8%-kal, a Dow 2,4%-kal esett vissza.


3,4%-kal esett az IBM árbevétele az idei első negyedévben év/év alapon, ezzel a vártnak megfelelő 17,6 milliárd dollárt tett ki. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,84 dollár lett a várt 1,81 dollárral szemben. Ez összesen 1,2 milliárd dolláros profitot jelentett, ami 26%-os visszaesés év/év alapon. A koronavírus miatt a vállalat visszavonta éves eredményvárakozását. A pénzügyi igazgató szerint februárig a dolgok nagyjából a cég várakozásainak megfelelően alakultak, majd márciusban fokozatosan romlott a helyzett. Ez leginkább a szoftverüzletágban volt érzékelhető, miután a vállalatok a nem létfontosságú IT-megoldások terén több estben elhalasztották beruházásaikat. Az árfolyam 3%-kal esett piaczárás után.


Mike Pence alelnök szerint rendelkezésre áll az USA-ban a szükséges tesztelési kapacitás arra, hogy minden állam belépjen a Fehér Ház által nemrégiben vázolt újranyitási program első szakaszába. Ezzel szemben több kormányzó arról panaszkodott, hogy bizonyos eszközök még mindig nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben a tesztek elvégzéséhez. A héten a vírus által kevésbé érintett déli államokban már lazítani terveznek a kijárási korlátozásokon és boltzárakon.


Twitter üzenetben közölte tegnap Donald Trump, hogy elnöki rendelet formájában a vírus miatt átmenetileg fel fogja függeszteni az USA-ba történő bevándorlást, de pontos részletek még nem láttak napvilágot.


Ma szavazhat a Szenátus, holnap pedig a Képviselőház az újabb 500 milliárd dolláros fiskális csomagról, ami részben kisvállalkozásoknak nyújt segítséget, illetve további forrásokat biztosít az egészségügynek.

Kritikus állapotba került az észak-koreai diktátor

Ázsiában is csökkentek ma reggel a részvényindexek: a Shanghai index 1,4%-ot, a Nikkei 2%-ot, a Hang Seng 2,2%-ot.


Amerikai értesülések szerint szív- és érrendszeri műtétét követően kritikus egészségi állapotba került Kim Dzsongun, de azóta már nagyrészt rendeződhetett az állapota.

Határidős piacok

A negatív tartományban voltak a főbb határidős indexek, egyedül a FTSE volt pluszos.

A célár csökkentése mellett felminősítettük a MOL-t

Az új olajipari szektorelemzésünkben tartásról vételre minősítettük fel a MOL, miközben a célárat 3.160 forintról 2.640 forintra csökkentettük. Áttekintettük a mostani krízishelyzetet és új előrejelzéseket adtunk ki a finomítói marzsokra és az olajárra. 32 dolláros átlag Brent árra és 3 dolláros átlag Ural Med komplex marzsra számítunk 2020-ban. A közép-kelet európai olajfinomítás és a termékek iránti kereslet segíthet a MOL-nak kismértékű pozitív működési nyereséget elérni idén, mivel ez ellensúlyozza a kutatás/termelés veszteségét. A MOL mostani ACG akvizíciója nem volt időben szerencsés, ahogy az OMV Borealis vásárlása sem, de hosszú távon értékteremtő lehet. Lassabban haladhatnak a fő beruházási projektek, pl. a tiszaújvárosi poliol üzem, mivel a cég csökkentette a pénzbeli forrásokat és a válság miatt nincs elegendő munkaerő és anyag sem. A washingtoni bírósági ítélete lehet még egy pozitív tényező idén, mert várhatóan a MOL-t hozza ki győztesnek, ami komoly, többszáz millió euró kártérítés megítélését jelenti a cég számára. Bár a MOL ezt a szorult helyzetben lévő horvát államtól nem szeretné azonnal behajtani, fontos tárgyalási alap lehet, ha a cég el akarja adni INA részesedését a horvát államnak vagy új részvényesi szerződést akar kötni.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP április 20-án újabb 100.000 darab saját részvényt vett 8.484 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben