Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hatalmas csomagok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 19.   09:23

Erste kommentár Hatalmas, sok esetben a GDP 10 százalékára rúgó csomagokat jelentettek be a kormányok a jelenlegi krízis kezelésére. A sógorok 38 milliárd eurót kívánnak elkölteni, igaz ennek egy...

Erste kommentár

Hatalmas, sok esetben a GDP 10 százalékára rúgó csomagokat jelentettek be a kormányok a jelenlegi krízis kezelésére. A sógorok 38 milliárd eurót kívánnak elkölteni, igaz ennek egy része garanciavállalás. A lengyeleknél is méretes a segélycsomag, s az USA-ban is úgy tűnik, hogy 1.300 milliárd dolláros lesz a segítség, ez az az amerikai GDP mintegy 6 százalékára rúg. Itthon is megszületett az első kormányzati bejelentés, amely segítséget nyújt a bajba kerülteknek. Az érintett ágazatokban (turizmus és személyszállítás) részleges járulékkedvezményeket hirdetett a kormány június 30-ig. Ez számításaink szerint mintegy 130 milliárd forinttal érinti a költségvetést, ami a GDP 0,3 százaléka. Vagyis tényleg csak első lépésnek tekinthető. A kormány törvényre emelte a jegybank javaslatát és hitelvisszafizetési moratóriumot jelentet be az év végéig, ami számításaink szerint mintegy 200 milliárd forint kamatkiesést okozhat az OTP-nek, ez részvényenként 750 forint. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy megfelelő likviditást fog az MNB biztosítani a bankoknak. A jegybank azt is mondta egyébként, hogy megfontolja jelzáloglevél vásárlási programjának újraindítását, azaz a mi olvasatunkban ezen keresztül tud likviditást nyújtani a bankoknak.


Az EKB is odacsapott. Bejelentett egy 750 milliárd eurós kötvényvásárlási programot, amelynek keretében állam- és vállalati kötvényeket fog vásárolni. Olyanokat, amelyeket eddig is vásárolhatott. Ennek örülnek a piacok, és ez okozhat valamiféle emelkedést az elmúlt napok öntései után. A DAX eddig megállt a 8.350 forintos támasz fölött. Reméljük, hogy ennek a válságnak tényleg ez lesz a támasz pontja.

Mindenki a gazdaság megmentésén dolgozik

A piacok egyelőre nem hálálják meg azokat az erőfeszítéseket, amiket a kormányok és a jegybankok tesznek a koronavírus negatív gazdasági hatásainak tompítása érdekében. Tegnap az USA-ban a Dow 6,3%-kal, a Nasdaq 4,7%-kal, az S&P500 5,2%-kal került lejjebb.


Újabb hitelezési programmal igyekszik segíteni az amerikai gazdaságot a Fed. A program keretében a jegybank legfeljebb egy éves lejáratú hiteleket nyújt pénzügyi intézményeknek, ahol fedezetként a pénzpiaci alapoktól vásárolt pénzügyi instrumentumok, például amerikai állampapírok vagy bizonyos vállalati kötvények szolgálnak. Az így vásárolt pénzügyi instrumentumok nem számítanának bele a tőkemegfelelési kritériumoknál figyelembe vett eszközértékbe. Ezzel arra ösztönözné a bankokat a Fed, hogy a pénzpiaci alapoktól pénzügyi instrumentumokat vásároljanak. A cél ezzel az, hogy ha esetlegesen a befektetők hirtelen nagy mennyiségben akarnák pénzpiaci befektetéseiket visszaváltani, akkor ne legyenek a pénzpiaci alapok arra kényszerítve, hogy hirtelen nagymennyiségű állampapírt vagy vállalati kötvényt kelljen a piacra önteniük, ami komoly turbulenciát okozhatna.


Tegnapi az Amerikai Szenátus is megszavazta a nagyjából 100 milliárd dollár összértékű gazdasági segélycsomagot, ami az első komolyabb gazdaságot támogató lépés a koronavírus kitörése óta az USA-ban. A szavazást követően a Szenátus folytatta ülését, ugyanis a már 1.300 milliárd dollárra duzzadt újabb segélycsomag részleteit vitatják meg. A legújabb értesülések szerint, ez akár egy olyan opciót is tartalmazhat, amiben az állam tulajdonrészt vásárol azokban a vállalatokban, amik likviditási gondokkal küzdöttek az utóbbi időben.


A hirtelen megnövekvő kereslet mellett a koronavírus is komoly gondokat okoz az Amazon logisztikai rendszerében. Tegnap New York-ban, az egyik szállítási csomópontban két munkavállalót diagnosztizáltak a vírussal, ezért a teljes rakodási teret le kellett zárni. Európában már több hasonló esettel szembesült a cég.

Ausztrália is élénkít

Csökkentek ma reggel az ázsiai részvénypiacok. A Shanghai index és a Nikkei is 1%-ot csökkent, míg a Hang Seng index 1,5%-ot esett.


A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 25 bázispontra vágta az alapkamatot az ausztrál jegybank. A japán jegybankhoz hasonlóan konkrét hozamcélokat is megfogalmazott az állampapírhozamok horgonyzása érdekében. A 3 éves állampapír hozamát 0,25%-on tervezik tartani. Ezen túlmenően 90 milliárd ausztrál dollárnyi eszközvásárlási programot is bejelentettek, a kormány pedig 15 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programot indított.


Már a koronavírus kiinduló pontjának számító Hupej tartományban és Vuhan városában sincsen új koronavírus fertőzött.


Sajtóhírek szerint Japánbab 30 ezermilliárd jen, átszámítva 275 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő programot készítenek elő.

Határidős piacok

A határidős indexek közül a Dow, az S&P és az FTSE mínuszban, a Nasdaq, a DAX és a CAC pluszban volt ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben