Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újra itt a kapituláció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 9.   10:00

Erste kommentár A vírus erőteljes terjedése Európában, azon belül is Olaszországban, illetve hogy az USA-ban 34 államban jelent már meg a vírus, pánikba ejti a befektetőket. Olyan hatalmas a félelem, hogy az amerikai 10...

Erste kommentár

A vírus erőteljes terjedése Európában, azon belül is Olaszországban, illetve hogy az USA-ban 34 államban jelent már meg a vírus, pánikba ejti a befektetőket. Olyan hatalmas a félelem, hogy az amerikai 10 éves hozam a soha nem látott 0,31 százalékra csökkent, és a két éves hozam is 0,36 százalékra esett. Legalább annak örülhetünk, hogy nem invertálódott a 2 és a 10 éves hozam különbözete, azaz még nem várnak tartós gazdasági visszaesést a piaci szereplők. Ugyanakkor pénteken az USA 8,3 milliárd dolláros csomagot fogadott el a vírus elleni küzdelemre, ebben a gyógyszerkutatáson és az egészségügyi intézmények megerősítésén keresztül a kisvállalkozások is kapnak 1 milliárd dollárt a kamatok támogatására. A németek 12,4 milliárd eurót költenek az elkövetkező években az érinett vállalkozások dolgozóinak bérkiegészítésére. Mind a két lépést csak első lépésnek tekintjük, hiszen úgy tűnik, hogy a megbetegedéseket a korábban gondoltnál nehezebb lehet megfogni. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a piac már 75 bázispontos kamatcsökkentést vár a Fed-től a jövő heti ülésen.


Mindeközben a szaúdiak olajháborút hirdettek a sikertelen pénteki egyeztetést követően. Így az olaj árfolyama is összeomlott, 40 százalék mínuszban is járt a csütörtöki záróárhoz képest, ezért az olajcégek különösen rossz helyzetben vannak ma reggel.


Az OTP pénteki elemzői tájékoztatóján viszont megtudtuk, hogy a banknál a hotelek, a repülőgép alkatrészgyártók, a légitársaságok, a vízi szállítmányozók és az utazási irodák összesen 2,9 százalékot képviselnek a vállalati hitelállományon belül, ami igazán picinek mondható. Így nem meglepő, hogy a cég vásárolta önmagát. 200 ezer részvényt vett pénteken a zuhanó ár láttán. Valószínűleg ma sem fog másképp cselekedni.

A pánik az úr

Pénteken ugyan még némi fordulatot mutattak az aznapi mélypontokról a vezető amerikai részvényindexek, de az olajpiaci pánik a hét elejére komoly eladási hullámot hozott világszerte. A pénteki napot a Dow 1%-os, az S&P500 1,7%-os, a Nasdaq 1,9%-os mínusszal zárta. A határidős indexek ma hajnalban elérték az 5%-os limittel való esést, emiatt átmenetileg felfüggesztették a kereskedést. A pánikszerű esést jól példázza az, hogy az amerikai 10 éves hozam már 0,36%-os hozamon forog, illetve a piac a Fed-től március 18-ra már 75 bázispontos kamatcsökkentést vár.


Az ügyhöz közel álló források szerint a Trump adminisztráció elkezdett kidolgozni egy a gazdaságot ösztönző csomagot a koronavírus potenciális negatív hatásainak kiküszöbölésére. Az USA-ban jelenleg hivatalosan 565 koronavírusos fertőzött van nyilvántartva, míg a halálesetek száma eddig 21-re tehető. A hatóságok szerint a fertőzöttek száma további érdemi megugrást mutathat majd akkor, ha rendelkezésre áll elegendő teszt a vizsgálatokhoz.

Év elején nagyot zuhant a kínai export

Zuhanással indították a hetet az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 3%-ot, a Hang Seng 3,9%-ot, a Nikkei, melyet még az erős jen is húzott 5,1%-ot zuhant.


Lényegében a várakozással összhangban nagyot esett Kína januári és februári külkereskedelmi aktivitása. Az idei évtől kezdve a holdújév miatti volatilitás okán az első két hónap adatát már csak összevontan publikálják. Az export 17,2%-ot csökkent, némileg nagyobbat, mint a 16,2%-os várakozás. Az import viszont csak 4,0%-kal csökkent a várt 16,1%-os eséssel szemben. A külkereskedelem visszaesése mögött a holdújéven túl a többhetes karantén és az ipari leállás áll.


Ázsiában jelentősen esett az új koronavírusos megbetegedések száma. Kínában már csak 47, Dél-Koreában pedig csak 273 új megbetegedést regisztráltak, vagyis eredményesen sikerült lassítaniuk a vírus terjedését.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a negatív tartományban voltak ma reggel.

Mtel közgyűlés

A Magyar Telekom április 8-án tartja éves rendes közgyűlését. A napirenden a szokásos pontok mellett szerepel az igazgatóság felhatalmazása saját részvény vásárlásra. A menedzsment osztalékjavaslata 20 forint részvényenként.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben