Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmény az OTP-től, félelem az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 6.   10:12

Erste kommentár Erős eredményt láthattunk ma reggel az OTP-től. A negyedéves tisztított profit 106 milliárd forintra rúgott, míg egyszeri tételek nélkül 103 milliárd forint lett. Ezzel 1.575 forintos egy...

Erste kommentár

Erős eredményt láthattunk ma reggel az OTP-től. A negyedéves tisztított profit 106 milliárd forintra rúgott, míg egyszeri tételek nélkül 103 milliárd forint lett. Ezzel 1.575 forintos egy részvényre jutó eredményt produkált, ami 412,6 milliárd forintos éves eredménynek felel meg. A tavaly akvirált leányvállalatok eredménye még csak részben jelent meg az eredménykimutatásban, 30 milliárd forintnyi értéket képviselve. A szlovén leánybank ugyan az év végétől konszolidálva van, de ez csak mérleghatást jelent, eredményhatást még nem. Így mindösszesen arra számítunk, hogy az idei évben az akvirált bankok „ceteris paribus” 40 milliárd forinttal növelhetik az eredményt, miközben az alapkezelőnél nem biztos, hogy hasonlóan kirobbanó teljesítmény lesz, azaz itt lehet, hogy 10 milliárd forinttal kisebb lesz az eredmény. Minderre jön rá még az organikus növekedés, plusz az akvirált bankok beolvadásához kapcsolódó szinergiák miatti további pozitív hatások. Tavaly a nettó kamatmarzs rekord alacsony szintre, 3,99 százalékra csökkent, ami eddig úgy nézett ki, hogy emelkedhet, de a koronavírus okozta sokk lehet, hogy felülírja ezt a forgatókönyvet. A tőkemegtérülés továbbra is magas, a negyedévben 18,2 százalék volt, míg éves szinten 20,3 százalék. A menedzsment korábban 16-19 százalékot prognosztizált. Egy szó mint száz, jövőre még egy konzervatív, erőteljesebb céltartalék képzéssel számoló előrejelzés szerint is 1.700 forint fölé emelkedhet az EPS, s ha a szokásos 10-es előremutató P/E-vel számolunk, akkor jelentős tartalékot mutat a jelenlegi részvényár. A cég vezetése által javasolt osztalék 248 forint, ez 1,8 százalékos osztalékhozamot jelent a jelenlegi árfolyammal számolva, de nem ezért szeretjük a papírt. A reggeli negatív hangulatnak köszönhető jelentős esést nem tartjuk indokoltnak.



Mindeközben a koronavírus kapcsán eléggé aggasztó számokat láttunk számos helyről. Nem tudjuk hova tenni a Németországban újonnan regisztrált 220 megbetegedést az egy nappal korábbi 66-tal szemben. Az olaszoknál is dinamikusan, 769 fővel növekedett a betegek száma. Mindeközben az USA-ban elkezdtek félni. A Washington állambeli, Seattle környéki megbetegedések száma a tegnapelőtti 10 fővel szemben tegnap 20-szal növekedett. Mindeközben a dél-koreai csata sikeresnek tűnik, hiszen tegnap is csak 467 főt (előtte 435-öt), míg korábban 600-800 megbetegedést regisztráltak naponta. A modelljeink összességében azt mutatják, hogy a jövő hét elején, közepén jöhet a tetőzés számos országban itt Európában, de az elmúlt napok meglepően volatilis számokat produkáltak.


Ma reggel a DAX a korábbi mélypontra esett. Ezzel újra a 62 százalékos Fibonacci-n van az index, s a túladottság továbbra is fennáll, miközben az értékeltség az átlagos szint közelébe csökkent sokéves P/E átlag alapján. A BUX index pedig, hasonló mérőszám alapján olcsónak mondható. Így a BUX-nak inkább felülteljesítőnek kellene lennie.

Nincs profitwarning az AMD-nél

A koronavírus miatti félelmek hatására ismét eladási hullám indult tegnap a tengerentúli részvénypiacokon. A Dow 3,6%-kal, az S&P500 3,4%-kal, a Nasdaq 3,1%-kal esett vissza.


A koronavírus ellenére nem változtatott idei első negyedéves előrejelzésén az AMD, továbbra is 1,8 milliárd +/- 50 millió dolláros árbevételt várnak. Ennek a sávnak ugyan inkább az alja lehet reális Lisa Su vezérigazgató szerint, ami a kínai kereslet visszaesésével magyarázható. A többi régióban a vártnak megfelelően alakulnak a dolgok, az adatközpontoknál használt processzorok iránti kereslet kifejezetten jól alakul. A teljes évre továbbra is 28-30% közötti árbevétel-növekedést várnak, míg a következő négy évben éves átlagos 20%-os növekedés a cél. A hírekre 6%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


Több Fed jegybankár is felszólalt tegnap a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatban. Egyetértés volt köztük abban, hogy a keddi 50 bázispontos kamatcsökkentés elővigyázatossági lépés volt, illetve abban is, hogy a jövőbeni potenciális újabb kamatcsökkentéseket a vírus terjedésének súlyosságától teszik függővé.


Sürgős szívműtét kellett végrehajtani tegnap a J.P. Morgan vezérigazgatóján, Jamie Dimonon. A műtétet követően Dimon állapota stabil, a bank vezetését Daniel Pinto és Gordon Smith társelnökökre bízta.

Zuhan a kínai állampapír hozama is

Az amerikai piacokat követve zuhantak ma reggel az ázsiai tőzsdeindexek. A Shanghai index 1,2%-ot, a Hang Seng 2,4%-ot, a Nikkei 2,7%-ot esett.


A 10 éves kínai állampaírok hozama 2,63%-ra zuhant, ami 2002 óta a legalacsonyabb érték, miután a piac további lazítást és likviditás növelést vár a kínai jegybanktól.


Januárban sem indult be a japán fogyasztás, pedig ebben még a koronavírus miatti aggodalmak sem játszottak szerepet, az adatokban még mindig a tavaly őszi áfa emelés negatív hatása érződik. A háztartások fogyasztása 3,9%-kal esett vissza, ami összhangban van a várakozással és még némi javulást is jelent a decemberi 4,8%-os visszaeséshez képest.


Az S&P hitelminősítő szerint a koronavírus 211 milliárd dolláros gazdasági kárt okozhat az ázsiai és óceániai gazdasági térségnek, ahol az átlagos GDP növekedés 4%-ra lassulhat.


Kínában összesen 143 új megbetegedést regisztráltak, ami megfelel az elmúlt napok adatainak, míg Dél-Koreában továbbra is napi 500 körüli új beteget találtak.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Ellenséges felvásárlást kísérel meg az UniCredit a Commerzbank-kal szemben

Az olasz UniCredit Bank megszerezte a német Commerzbank 9 százalékát, és nagyon úgy tűnik, hogy többségi tulajdonos szeretne lenni. Ennek viszont...

Élelmiszerár-sok(k)
AGRÁR SAROK

Élelmiszerár-sok(k)

Statisztikákkal ugyan nehéz alátámasztani, de nincs olyan, akinek ne lenne ismerőse, aki a határokon túli boltokba jár vásárolni. Pláne nincs...

2024. szeptember 16.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben